Секциото!!!

Go down

alert Секциото!!!

Писане by Dani on Чет 24 Апр 2008, 17:46

Секциото!!!

Кога се налага раждане със секцио?
Решението за раждане с цезарово сечение се взима по редица медицински показания. Ако акушер-гинекологът прецени предварително, че естественото раждане крие редица рискове както за теб, така и за плода, ще бъде насрочено планово секцио. Датата на операцията се избира 5-10 дни преди определения термин. Тогава се счита, че плодът е достатъчно зрял, а в същото време се избягва риска от започване на естествено раждане.

Причини за планово секцио:

* Отворът на таза е много по-малък от размерите на главата на бебето. Това би могло да затрудни раждането.

* При късогледство. Има риск ретината да се отлепи по време на напъните.

* При възраст над 35 години, тежка бременност и предстоящо първо раждане.

* При диабет и тегло на плода над 4 килограма.

* Плацентата блокира шийката на матката и пречи на бебето да излезе (плацента превия).

* Плодът е с неправилно предлежание – всяка позиция, различна от главичното предлежание.

* При многоплодна бременност – особено при тризнаци и повече бебета. При близнаци също може да се наложи планово секцио, ако и двата плода са разположени едновременно седалищно или главично

* Раждане със секцио преди по-малко от две години


Възможно е да се наложи операция, след като вече е започнало раждане по естествен път. Това секцио се нарича спешно, макар често нито твоят живот, нито този на бебето са в опасност.

Причини за секцио по спешност:

* Раждането не напредва – контракциите са слаби или спират, шийката не се разширява.

* Бебето страда от липса на кислород. Сърдечните тонове затихват – наблюдава се фетален дистрес.

* Родилката е изтощена от дълго раждане и не може да напъва ефективно.

* Пъпната връв е къса или е увита около вратлето на бебето.


За и против
Ако секциото е по медицински показания, надали има смисъл да се обсъждат предимствата и недостатъците. Безспорно това е правилното решение за теб и твоето бебе. Все пак предимство е, че родовите пътища остават незасегнати. А и донякъде можеш да избираш рождената дата на своето дете :-)
Но така или иначе цезаровото сечение, като повечето коремни операции, също крие своите рискове. Има опасност от продължително кървене, от инфектиране на раната, както и от образуването на тромбози.
Макар и минимални, съществуват рискове и за плода. В утробата белите дробове на бебето плуват в околоплодна течност, която постепенно и бавно изтича, докато траят контракциите. Така твоята рожба се подготвя за своята първа глътка въздух. При секциото новороденото се изважда за секунди и има опасност да изпитва затруднения с дишането в началото. Именно затова родените с операция бебета често не проплакват.

Какво да очакваш?
Ако секциото е планово, няколко дни преди насрочената дата се правят необходимите изследвания. Най-вероятно ще постъпиш в болница деня преди операцията. От предната вечер ще ти дадат очистително и ще те помолят да не ядеш и да не пиеш нищо. Плановите операции се насрочват за сутринта. На операционната маса ще легнеш по гръб с ръце встрани, за да могат да ти сложат абокат и системи. Необходимо е да се постави и катетър, защото след операцията няма да можеш да се движиш веднага.
Следва упойката. В много редки случаи се налага използването на пълна упойка. Най-често се прилагат епидурална или спинална анестезии. Поставят се в гръбначния стълб. Ще трябва да застанеш в специална поза – на една страна, със сгънати към лицето колене, като се опитваш максимално да извиеш гърба назад. Най-вероятно ще усетиш вкарването на иглата между прешлените, но без болка. След това отново ще легнеш по гръб. До главата ти ще стои медицинска сестра, която ще провери дали упойката е подействала и ще следи състоянието ти по време на операцията. Самата ти ще си в пълно съзнание.
Хирургът ще направи разрез на коремната стена и на матката. Цялата операция не трае повече от 40-50 минути. До 5 минути се изважда бебето. Ще можеш да го видиш за минутка, след което екипът от неонатолози ще го отнесе в детското отделение. Следва изваждането на плацентата и зашиването. При спешно секцио, процедурата е същата.
Когато операцията приключи, ще те преместят в реанимация. Там ще следят постоянно състоянието ти, защото първите часове са най-критични. Вероятно ще си толкова уморена, че ще поспиш за малко. Скоро анестезията ще започне да намалява действието си, затова е възможно да ти дадат друго болкоуспокояващо. Предстои ти първото ставане...

Физическо възстановяване
Най-вероятно в началото ще се чувстваш толкова зле, че няма да имаш никакво желание да се движиш. Въпреки болката обаче, е добре да направиш първия опит с помощта на медицинската сестра не по-късно от 8-10 часа след операцията. Бъди особено внимателна при ставането и лягането, защото тогава се напрягат коремните мускули. След раздвижването, по преценка на лекарския екип ще те преместят в нормална стая за родилки, където ще можеш да видиш бебето и да направиш своя първи опит да го накърмиш. Няма да ти е лесно, но е важно да бъдеш упорита. Пробвай легнала на една страна и слагай бебето по-често да суче. Това ще стимулира лактацията.
Като цяло възстановяването след цезарово сечение е по-трудно и бавно, отколкото след естествено раждане. В началото ще е болезнено, но всеки следващ ден ще се чувстваш по-добре. Конците се свалят на 6-8-ия ден след операцията. До 1-2 две седмици болката ще отшуми. Подбери дълбоко бельо, което няма да дразни белега. Добре е да изчакаш поне месец, преди да започнеш с упражненията за стягане на коремната стена.
Кихането, кашлянето и смехът ще са болезнени, защото оказват натиск върху коремната стена. Възможно е да те мъчат и газове, което е често срещано след всяка коремна операция. За да избегнеш запека, хапвай храна, богата на фибри и целулоза. До месец-два всичките ти оплаквания трябва да са отшумели. Ако болката се усили, вдигаш температура, тъканта около раната се възпали или имаш обилен секрет, непременно се консултирай с лекар.

Емоционално възстановяване
Нормално е да се чувстваш много объркана, разочарована, дори виновна... В началото навярно ще изпитваш облекчение, че нещата най-сетне са приключили. Но, след като отнесат бебето, часовете на раздяла могат да ти се сторят прекалено дълги. Тогава нахлуват и първите въпроси: „Защо бебчо не се роди нормално?“, „Нещо нередно ли направих?“, „Защо не се справих сама?“. Ще ти трябва време, за да свикнеш с мисълта, че бебето ти се е родило с операция. Говори с партньора си за твоите чувства. Така по-лесно и бързо ще преодолееш притесненията. А и първата беззъба бебешка усмивка ще те накара да забравиш всичко.

Първо секцио = второ секцио?
Надали може да се даде категоричен отговор на този въпрос. Счита се, че е необходимо да минат поне 2 години от операцията до следващата бременност, за да има шанс втория път да родиш по естествен път. Оптималният срок е 4-5 години. Въпреки това съществува риск от руптура на матката и е възможно да ти препоръчат цезарово сечение.
Важно е да знаеш, че ако секциото е било планирано, заради обективни непроменими фактори, като късогледство, диабет и др., второто раждане отново ще е с операция. Ако първия път се е наложило секцио, заради настъпили усложнения по време на раждането, втория път нещата могат да протекат като по учебник.

_________________
Секциото!!! Doddds10
Секциото!!! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Раждането с цезарово сечение увеличава риска от астма при децата

Писане by mamazavinagi on Вто 15 Юли 2008, 18:15

Раждането с цезарово сечение увеличава риска от астма при децата


юли 5th, 2008
Бебетата, родени с цезарово сечение, са с по-голям риск от развитие на астма в сравнение с другите новородени, сочат резултатите от норвежко изследване, цитирани от Ройтерс.
Екип под ръководството на д-р Мете Толанес от университета на Берген
е изследвал методите на раждане при над 1.7 милиона раждания, вписани в
медицинските регистри в Норвегия между 1967 г. и 1998 г.
Изследователите използвали данни от регистрите, за да определят броя на децата, които по-късно са развили астма.
Оказало се, че между 1967 г. и 1998 г. рискът от астма бил с около 50% по-голям сред децата, родени с цезарово сечение, в сравнение с онези, появили се на бял свят чрез спонтанно или вагинално раждане.
От 1988 г. до 1998 г. се появили неочаквани разлики между спешните и планираните раждания с цезарово сечение.

В сравнение със спонтанните вагинални раждания през този период спешното секцио е довело до увеличаване на риска от астма с 59%, докато при планираните раждания с цезарово сечение този риск нараснал с 42%.
Общо погледнато, тези данни потвърждават връзката между раждането с цезарово сечение и по-късната поява на астма, заявиха изследователите. Все пак причините за тази връзка остава да бъдат изяснени.

Actualno.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Анестезия при цезарово сечение

Писане by mamazavinagi on Вто 21 Окт 2008, 01:30

Анестезия при цезарово сечение
Епидуралната,
спиналната и общата анестезия с достатъчна степен на безопасност могат
да бъдат използвани при цезарово сечение. Изборът на анестезия зависи
от няколко фактора, включително състоянието на родилката и детето, и
ако е възможно разбира се, нейното желание.

Как се изпълнява епидурален блок при цезарово сечение?

Ако вече е поставен епидурален катетър и възникне необходимост да се
направи цезарово сечение, обикновено е достатъчно да се въведе през
същия катетър допълнителна доза анестетик. По-висока концентрация от
препарата позволява да се увеличи степента на обезболяване и
анестезията да се превърне в аналгезия. Анестезията е необходима за
това да се обезчувстви коремната кухина до степен достатъчна за
хирургическа намеса. В случай, че преди цезаровото сечение не е
проведена епидурална аналгезия обикновено има време за изпълнение на
епидурална анестезия.

Какво е спинална анестезия?
Спиналната анестезия се изпълнява на същото място, на което и епидуралната, но с
използването на значително по-тънка игла. Основните разлики са в това,
че дозата анестетик за спиналния блок е значително по-малка и се
въвежда по-ниско от нивото на гръбначния мозък в пространството,
съдържащо спиналномозъчна течност. Веднага след спиналната инжекция се
постига чувство на пълно обезболяване.

Кога се използва обща анестезия?

Показание за използване на обща анестезия е невъзможността или нежеланието по
някакви причини да се използва регионарен блок. Тази анестезия може да
бъде приложена веднага и предизвиква бърза загуба на съзнанието.
Използва се при екстрени ситуации по време на раждането, при влошаване
състоянието на детето и маточно кръвотечение. В тези случаи общата
анестезия е сравнително безопасна за детето.

Едно от съществените опасения при провеждане на обща анестезия е има ли в стомаха на
родилката храна или течности. В състояние на безсъзнание може да се
получи аспирация, което означава попадане на стомашно съдържимо в
дробовете. При това се развива възпаление на белодробната тъкан. Затова
при провеждане на обща анестезия анестезиологът предприема мерки да
защити дробовете от аспирация. Преди операцията за неутрализация на
стомашната киселина може да ви бъде предложен прием на антиацид, а при
провеждане на анестезията в трахеята през устата ще бъде въведена
тръбичка.Трябва да се знае, че независимо от вашите планове за
провеждане на раждане и обезболяване не трябва да се консумират храни и
течности след като започне раждането. Понякога вашият лекар може да
разреши по време на раждането малко количество вода или парченце лед.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Програма за възстановяване след цезарово сечение

Писане by Dani on Вто 21 Окт 2008, 08:31

Програма за възстановяване след цезарово сечение

След цезарово сечение ще изпитвате болки на местата на разрезите, поради което ще ви бъде трудно да вървите и да се обръщате. Ако през първите дни след операцията прецените, че имате нужда от допълнителна помощ, не се колебайте да помолите за нея. Не бива да се притеснявате, че изоставате от другите майки. Вие сте претърпели операция и сега сте с дете на ръце. По тази причина, за да се възстановите, ще ви е необходимо повече време. През първите четири седмици, а и след това, е особено важно да не се вълнувате и пренапрягате.

Специални упражнения за следродилния период
Ако пристъпите към изпълнението на тези упражнения колкото е възможно по-скоро след раждането, то вашето състояние ще се подобри значително. Предложеният комплекс от упражнения помага за подобряване на кръвообръщението и релаксацията.

Легнете удобно по гръб и изпънете краката си върху възглавничка.
1. Енергично свивайте и изправяйте ходилата (30 пъти)
2. Направете по десет завъртания на стъпалата във всяка страна
3. Силно сгънете в коленете в опора под вас и отпуснете (10 пъти)
4. Силно стягайте и отпускайте бедрата и седалището (10 пъти)
5. Сгъвайте и разгъвайте първо единия крак, след това и другия крак (10 пъти)
6. Старайте се да дишате дълбоко, като пълните и освобождавате максимално белите дробове. Ако искате да се изкашляте, придържайте шевовете с ръка.
7. Ако след анестезията имате затруднено дишане, може да ви се наложи доста да откашляте.
Най-добре е това да стане от седнало положение с подпрени на пода крака.
Може да го правите и седнали на висок стол с леко раздалечени колене, като притискате шевовете с възглавничка и стоите наведени напред.
По време на кърмене поставете ръката си върху шевовете – така ще намалите болезненото усещане. Придържайте главата на детето с ръце, а крачетата му спуснете над лакътя ви.

Полезни съвети
- В първите дни след раждането най-удобно е да лежите или да седите подпрени с възглавници в леглото или в меко кресло.

- Ставане и лягане
Препоръчително е леглото ви да е ниско или да използвате допълнително и стол.
За да станете, изправете се леко от полулегнало положение внимателно и плавно с помощта на ръцете и краката. Преместете се накрая на леглото и спуснете внимателно към пода първо единия крак, после и другия (при нужда си помагайте с ръце). Раздалечете коленете, като поддържате раната с ръка, наклонете се напред и внимателно и бавно се изправете на краката си. Възможно е отначало да ви е необходима и помощ.
След няколко дни ще можете да лежите спокойно, изпънати в цял ръст. В това положение, за да станете от леглото, най-удобно е отначало да се обърнете на една страна. След това сгънете коленете и като ги придърпвате с ръце, се повдигнете, преместете ги през края на леглото и станете.
За да легнете отново, седнете на края на матрака близо до възглавниците. Убедете се в това, че не седите на самия край на леглото. Един по един сложете краката си в леглото, като ако се налага, си помагате с ръце.

- Стоене и ходене
Възможно е в самото начало да ви се налага да придържате шевовете с ръка, докато се изправяте. Щом се изправите, болката намалява. Когато ходите из стаята или отивате до тоалетната, дишайте дълбоко и спокойно и така ще се отпуснете и ще понесете по-леко болката.

- Кърмене на бебето
Седнете в леглото или на фотьойл и се подпрете с възглавници. Поставете една възглавница върху раната – това ще намали натиска на детето. Повечето майки, родили с цезарево сечение, предпочитат да не подпират детето върху корема си, а да го държат подпряно върху лактите им.

- Болка
1. Лекарят може да ви предпише обезболяващи медикаменти, които са безопасни за детето и ще облекчат болката.
2. За да се избавите от газовете и да облекчите преминаването им през червата, внимателно масажирайте корема, като започнете от дясната страна на слабините нагоре, след това диагонално на перитонеума, към лявата страна на гърдите и след това надолу, към дясната част на слабините. Повторете тези движения няколко пъти. Така газовете ще се насочат към дебелото черво и ще се избавите от тях.
3. Повдигането на таза също ще ви помогне да се справите с дискомфорта, който причиняват газовете.
4. Внимателно накланяйте събраните си колене надясно и наляво.

У дома
Когато ви изпишат, се постарайте да си почивате максимално и да отложите обичайните домашни задължения, докато не почувствате, че имате сили да се занимавате с тях. Ако членовете на семейството ви или приятелите ви предложат да поемат дейности, като пазаруване, чистене или готвене, приемете предложението им.
Така след няколко седмици вие постепенно ще се почувствате възстановена и укрепнала.

_________________
Секциото!!! Doddds10
Секциото!!! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Цезаровото сечение увеличава риска от поява на диабет у новородени

Писане by mamazavinagi on Вто 28 Окт 2008, 13:56

Има много по-голям риск децата, появили се на бял свят с помощта на
цезарово сечение да се разболеят в ранна възраст от диабет. Това сочат
изследвания на учени от Кралския университет в северно ирландския град
Белфаст. Групата учени, под ръководството на Крие Кардуел и Крис
Патерсън използвали за своя анализ 20 по-раншни изследвания, в които се
привеждат данни за 10 хиляди деца от 16 страни, страдащи от диабет 1-ви
тип. Те са открили, че рискът да заболеят от
диабет за децата, родени с цезарово сечение е с 20% по-висок отколкото
при децата, родени по естествен път. Авторите на изследването
отбелязват, че това различие не може да бъде обяснено с фактори като
теглото на детето при раждането, възрастта на майката, кърмено ли е
било бебето или не и други подобни, с които по-рано са свързвали
появата на диабет при децата. Учените подчертават, че причините за този
20-процентен риск от диабет все още не са ясни. Възможно е, твърди
Кардуел, децата, родени с цезарово сечение да се отличават от другите
по някакви неизвестни причини, също така не е изключено причина за
заболяването да се крие в самото цезарово сечение. Той пояснява, че
диабетът от 1-ви тип е свързан с това, че имунната система поразява
клетките на жлезите, произвеждащи инсулин. "Една от теориите, отбелязва
ученият, е че цезаровото сечение може да влияе по някакъв начин върху
развитието на имунната система, доколкото бебето, при подобна поява на
бял свят се сблъсква за пръв път с болнични бактерии, а не с тези на
майка си. Средно едно на всеки четири деца в Северна Ирландия се
появява на бял свят с помощта на цезарово сечение, което е значително
повече от препоръчваното от здравните специалисти по света.

http://www.lekar.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by lusien on Вто 14 Апр 2009, 10:49

И аз родих със секцио, защото така се налагаше и беше планирано, но бебока не можа да издържи до датата и се роди по-рано:) Не съжалявам за секциото, възстанових се страшно бързо и ако раждам втори път пак бих искала да е със секцио и спинална упойка. Усмивка


Последната промяна е направена от lusien на Съб 25 Апр 2009, 11:00; мнението е било променяно общо 1 път
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by Гост on Вто 14 Апр 2009, 15:37

И аз родих планово секцио.Лежах 3 дни,защото се възстанових бързо. Доволна съм от операцията,живот и здраве и второто бих родила секцио Намигане
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by Ванчето on Пет 17 Апр 2009, 23:11

Аз пък бях най-големият привърженик на нормалното раждане,постоянно говорех как ще си родя нормално,защото това е най-хубавото и както винаги нещата не се развиха по план,след много часове силни и болезнени контракции се наложи секцио по спешност,изтърпях си контракциите като за нормално и после изтърпях и следоперативните неразположения.Вече не обвинявам жените,които искат секцио пожелание,защото според мен най-важното е жената да се чувства добре.Сега като се замисля за второ бебче,май пак ще е с цезарово сечение.
Ванчето
Ванчето
упорит
упорит


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by petqvk on Вто 26 Май 2009, 23:08

аз също родих секцио,така се наложи,бързо се въстанових на 6- тия ден ме изписаха,не съжалявам.ако имаме второ бебче бих искала отново да секцио Усмивка
petqvk
petqvk
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by Гост on Вто 26 Май 2009, 23:23

Имах информиран избор.ПРедпочетох естественото раждане! Усмивка
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by radost742 on Вто 09 Юни 2009, 16:37

здравейте,предстои ми второ раждане другата седмица.първият път родих нормално ,но сега твърдо съм решила да е секцио.обаче изпитвам такъв неописуем страх.....
radost742
radost742
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by mavi on Вто 09 Юни 2009, 16:40

А защо реши така? По-естествен начин от нормалното раждане няма.

_________________
Секциото!!! 23578
Секциото!!! 23579
Секциото!!! Line
mavi
mavi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by radost742 on Вто 09 Юни 2009, 16:43

за мен тези неща са много индивидуални за човека от психическа гледна точка.така и не можах да се отърся от нормалното раждане и за това реших сега да е секцио.
radost742
radost742
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by Lindzi on Вто 09 Юни 2009, 17:07

Аз нямах претенции как - като отидох в петия месец на преглед до края, бебето беше седалищно, и ми казаха че ще раждам със секцио.
Но той пък се появи по-рано и като трябваше да раждам, от изследванията които ми направиха, се разбра, че немога да понеса упойка, затова рискуваха нормално.
Болките небяха силни - контракциите, повече беше неразположението след това, но минава и заминава.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by lusien on Вто 09 Юни 2009, 17:53

Радост, изобщо не се притеснявай, няма нищо страшно:) Аз родих със секцио и макар тогава да не беше по желание, сега ако имам второ дете, бих го родила отново със секцио. Твоят избор е въпрос на психологическа нагласа и щом така си решила това за теб е най-доброто. Мога да ти разкажа всичко по-подборно, ако искаш разбира се, а и можеш да ми пишеш на скайпа. С каква упойка ще бъде и къде ще раждаш?
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by Lindzi on Сря 10 Юни 2009, 11:48

Я разкажи тук, че ми е интересно, моля те. Срам ме е
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Ненужните Цезарови сечения

Писане by Lindzi on Пон 01 Фев 2010, 11:23

Ненужните Цезарови сечения

Увеличаването на Цезаровите сечения по света, провокира СЗО (Световната Здравна Органзация) да направи проучване по темата. Оказва се, че през последните години, в страните от Латинска Америка и в 9 азиатски страни, процентът на Цезаровите сечения е значително завишен. Само в Китай те представляват 46.2% от всички раждания. Учените установяват, че само ¼ от Цезаровите сечения са по медицински показания. Изследователите стигат до изводите, че върху тази тенденция влияе цял комплекс от: социални процеси, новите достижения на медицината, официалната здравна система, семейството и обществото, моделите на подражание сред жените.

Цезаровите сечения – една коремна операция

Безспорен е фактът, че раждането като такова крие рискове за майката и за бебето. Но защо Цезаровото сечение е все по-предпочитан начин за раждане и се практикува, дори когато липсват каквито и да било медицински индикации за това? Цезаровото сечение е коремна операция. В сравнение с вагиналното раждане, раждането чрез Цезарово сечение вещае 10% по-голяма вероятност майката и бебето да попаднат в интензивното отделение. Вероятността това да се случи, когато Цезаровите сечения е направено без медицински показания е 67 пъти по-голяма. Освен това Цезаровото сечение е и доста по-скъпо от едно вагинално раждане. Установено е, че единствената процедура, свързана с повишен риск от смърт на майката е оперативното вагинално раждане – 3.2%.
На местна почва


Тук, в България световните тенденции не остават скрити. Цезаровото сечение като начин на раждане се практикува все повече. Много лекари и родилки биха застанали в подкрепа на този начин на раждане. От друга страна други биха се противопоставили яростно на това и горещо биха подкрепили естественото вагинално раждане. Със сигурност могат да бъдат изброени много „за” и „против” Цезаровото сечение. Но нека като съвременни хора, които искаме да бъдем информирани, да чуем препоръките на учените.
Изследователите препоръчват:

* Намаляване на ненужната оперативна намеса по време на раждане
* Да не бъде насърчавано Цезаровото сечение без медицински показания
* Да се дават по-ясни насоки сред медиците за вагинално раждане след предишно раждане с Цезарово сечение
* При решение за Цезарово сечение да се търси второ мнение (това би намалило извършването на Цезаровите сечения с 7.3%)

Източник

Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Раждане с цезарово сечение

Писане by Lindzi on Пон 01 Фев 2010, 11:25

Раждане с цезарово сечение
Секцио цезареа


Секцио цезареа означава родоразререшение чрез коремен достъп под обща или регионална анестезия. В голяма част от случаите бременната предварително знае за предстоящото раждане чрез операция. Лекарят определя дата – обикновено около 10 дни преди термина и насрочва час, в който бременната трябва да се яви в отделението.
Планово цезарово сечение
Плановото цезарово сечение се назначава при:

* тесен таз
* предлежаща плацента
* неправилно прикрепена плацента
* седалищно или напречно разположение на плода
* едър плод
* диабет
* многоплодна бременност
* висок диоптър или други показания за очни болести
* по желание

Спешно Цезарово сечение

Понякога в хода на раждането, започнало нормално, се налага, по преценка на лекаря, спешно цезарово сечение. Индикации за спешно Цезарово сечение са:

* ненапредване на раждането – слаби контракции или липса на разкритие
* бебето страда от фетален дистрес (липса на кислород)

Спешно цезарово сечение се налага и в някои други спешни случаи, които налагат незабавно прекратяване на бременността:

* тежко вагинално кървене, дължащо се на отлепване на плацентата
* поява на спешни състояния, застрашаващи Майката и плода – например проблеми с бъбреците
* еклампсия или тежка прееклампсия

Какво точно прави лекарят
В съвременната медицина се извършва истмикотрансверзално цезарово сечение.То се изразява в извършване на напречен разрез на предна коремна стена ниско долу над симфизата. След което коремната стена се отваря послойно и се стига до матката. На същата се извършва напречен разрез в истмичната част (крвоснабдяването е най слабо и кръвозагубата е най-малка). Следва пукане на околоплодния мехур и екстрахиране (изваждане) на плода. Пъпната връв се клампира и прерязва с ножица. Мануално се отлепва и екстрахира плацентата. Почиства се маточната кухина. Възстановява се целостта на маточната стена. Коремната стена се затваря послойно. Общата кръвозагуба е обикновено 400-500 мл.
Възстановяването
Възстановяването е бързо. Майката може да започне да се грижи за бебето си след третия ден. Обикновено изписването е на 5-тия ден.

http://www.myfelicitas.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by lusien on Пон 01 Фев 2010, 11:37

Мисля си, че който е родил лесно и се е възстановил бързо при единия или другия начин ще го предпочита, разбира се. Но, я раждай нормално като моя близка три дни и с 26 шева пък да видим дали ще се сетиш пак за такова раждане. Има обаче и случай на усложнения и след секцио, естествено. Според мен жената трябва да прецени, дали е готова за нормално раждане или секциото е по-добре. Ходех при една гинеколожка, която все говореше за нормалното раждане, че било по-добро, но самата тя е родила секцио по желание. В същност аз така и не разбрах, кое е това ПРОТИВ секциото Секциото!!! 749287
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by Lindzi on Пон 01 Фев 2010, 12:27

Незнам, аз съм минала по пътя на нормалното раждане и съм за секциото. Вижда ми се по-безопасно, но старите хора са казали, като почне човек да ражда, е с единият крак в гроба.
Така че, и двата варианта са хубави, и се гледа според плода, желанието на родилката и ред други явления.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by bobeto on Нед 14 Мар 2010, 16:29

Здравейте момичета,чакайте и аз да се оплча( или по скоро да ми дадете малко кураж Секциото!!! 81492). Бременна съм,но бебето ми е седалищто и много ме е страх защото имам едно нормално раждане и ме е страх, че ще ме мъчат пак да е нормално.Макар,че е още рано да мисля за това много ме е страх Секциото!!! 72741 Секциото!!! 400822
bobeto
bobeto
упорит
упорит


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Раждане със секцио

Писане by styyni on Чет 21 Окт 2010, 10:45

Секциото!!! B_c52f1bd66cc19d05628bd8bf27af3ad6
Секциото набира все по-голяма популярност.
Изследвания в световен мащаб показват, че процентът на секциото в сравнение с нормалното раждане расте през последните години. Ако се колебаете дали да родите със секцио, вижте какво трябва да знаете. Секциото е операция, при която бебето се ражда след хирургическа намеса. Секциото е познато още под наименованието цезарово сечение, но то вече се използва много по-рядко. При секциото матката се отваря, след наптавен разрез на корема и се извършват всички необходими процедури, които иначе би трябвало да се случат по естествен начин. Кога да изберем секцио? По принцип гинекологът трябва да ви препоръча дали да изберете този метод или да родите по естествен път. Секциото по медицински показания се препоръчва в следните случаи: · Когато плодът е твърде голям спрямо размера на таза на жената. · Когато плодът е застанал неправилно. · Когато пъпната връв се е увила около плода. · Когато жената има проблеми с очите и има опасност от отлепяне на ретината в следствие на напъните. Секциото може да бъде назначено по спешност, ако лекарите преценят, че има опасност за детето или майката губи сили и не може да роди по нормален път. Разбира се, може да изберете секцио, дори да нямате конкретни медицински причини за това. Как протича операцията? При планирано секцио, вероятно ще постъпите в болницата на предния ден, след като вече сте били минали всички пълни изследвания, които са необходими. Упойката е епидурална или спинална. Пълна упойка се поставя в много редки случаи. Бебето се изважда до 5 мин след началото на операцията, тъй като е важно упойката да не достигне плода. След това операцията продължава около 40 мин и раната бива зашита. Първоначално майката не усеща нищо, но след като действието на упойката започне да минава, болката се засилва. Първото раздвижване става около десет часа след операцията. Макар че ще се чувствате зле, е добре да не се залежавате, за да започне по-бързо възстановяването. Трябва да се внимава с натоварването на корема, защото раната е твърде прясна. Ако няма медицински причини, ще се приберете у дома след около 1-2 дни. Конците се махат някъде на седмия ден след операцията. Секцио или нормално раждане? Този въпрос буди много спорове и дебати между бъдещи и настоящи майки. Няма смисъл да ви убеждаваме, че едноте е по-добро от другото, защото при всеки човек е индивидуално и няма точна формула. Ако лекарите са ви казали, че за вас е задължително раждане чрез секцио, тогава няма какво да се колебаете. Ако нямате никакви проблеми, които да възпрепятстват нормалното раждане, тогава вече изборът си остава ваш. Защитниците на нормалното раждане са категорични, че макар и по-тежко, след него родилката се възстановява много по-бързо. Най-убедителният довод е, че това е много по-нестресиращо за детето, защото то излиза на бял свят точно в момента, когато е готово и когато природата му е отредила. Адаптацията към околната среда на дете, родено чрез секцио е по-бавна, то не изплаква веднага и може да се наложи да бъде поставено в кувиоз. Много специалисти твърдят, че при нормално раждане няколко часа преди излизането му на бял свят се произвеждат хормони, които подготвят връзката на бебето със света. Не са малко и тези, които твърдят, че дете, родено по нормален път, е с по-добра имунна система, защото е останало онези няколко ключови часа или дни по-дълго в утробата на майката. Американски акушери препоръчват секцио, което се прави след естествено изтичане на водите на майката и преди да е настъпило разкритие. В нашите условия обаче, подобно секцио се случва само, ако е по спешност, защото е много по-деликатно.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Секциото!!!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите