Време е за сън!

Go down

Време е за сън! Empty Време е за сън!

Писане by Dani on Нед 27 Апр 2008, 14:40

Фази на заспиване

Първа фаза: Бебето започва да се прозява и да трие очички. След третата прозявка е време да го сложите в креватчето му. Пропуснете ли този момент, бебето започва да недоволства.

Втора фаза: Бебето фиксира с поглед далечно разположена точка. Постепенно се потапя в света на сънищата.

Трета фаза: Главата се отпуска, очичките се затварят. Бебето ги отваря още 3-5 пъти, преди да заспи дълбоко.

За спокоен и непробуден сън

Новородените прекарват половината от спането в сънуване, докато при възрастните сънуването на конкретен сюжет отнема най-много 25 % от времето, прекарано в сън. Тъй като през деня бебетата и децата непрекъснато събират впечатления, мозъкът им има нужда от по-продължителна почивка, за да обработи новата информация. Родителите лесно могат да познаят, че детето сънува: то диша неравномерно, маха с ръчички и крачета, понякога се усмихва или цупи устнички, като че всеки момент ще заплаче. Понякога дори заплаква. В такива случаи близостта на мама дава сигурност.

За спокойния сън на бебето е важно:

* Детето да има постоянно и удобно място за сън. Ако му позволите да спи на рамото ви, резултатът ще бъде не само изтръпнало рамо, но и кратък сън за детето. Леглото, количката или дори диванът (обезопасен, за да не падне детето в съня си) са подходящо решение.

* Да следите температурата в стаята, където спи детето (не трябва да е твърде топло или студено). Не забравяйте, че по време на сън, когато детето е неподвижно, му е необходима добра топлозащита, т.е. важно е да е добре завито. Ако детето често се отвива през нощта, сложете го да спи в спално чувалче. Така ще си спестите тревогите и честите ставания.

* Да не оставяте детето да заспива преди хранене (празният стомах ще го накара да се събуди по-рано), преди смяна на памперса (няма да спи дълго с мокър памперс) и при всякакви други обстоятелства, за които знаете, че ще попречат на съня му.

* Да се погрижите за пълната релаксация на бебето. Ако детето има проблеми със заспиването вечер, къпете го непосредствено преди лягане. Банята и последващият я масаж действат отпускащо на малкия организъм.

* Да създадете ритуал по приспиването. Всяка вечер преди сън прилагайте един и същи ритуал.

Сън и бодърстване

В продължение на няколко дена внимателно наблюдавайте бебето. Много скоро по тона и силата на гласа му ще започнете да познавате кога е уморено, кога е гладно и кога оттегчено. Доверете се изцяло на вътрешното си чувство. Щом установите по кое време най-често детето заспива, яде или играе, започнете да формирате дневния му режим. Добре е да въведете специални ритуали, свързани с различните дейности по обгрижването на бебето. Например:

* при заспиване: Обърнете внимание на това дали детето заспива винаги по един и същ начин: в креватчето си или в ръцете ви. Как го подготвяте за сън? Важно е бебето да знае: когато мама пусне щорите, е време за сън. Докато преобувате бебето през нощта, пазете тишина и спокойствие. Така то лесно ще се отпусне и ще заспи отново.

* при хранене: Винаги пускайте тиха музика и избирайте определено място, на което да храните детето. Така то бързо ще разбере какво предстои и ще се наслаждава на храненето, отпуснато в прегръдките ви. Някои новородени заспиват още след втората глътка мляко и скоро след това огладняват. За да избегнете тази порочна практика, будете бебето всеки път, когато заспи по време на хранене, и го подканяйте да продължи. Едно хранене не бива да трае повече от 20-30 минути.

Важно е да покажете на бебето, че през нощта всички почиват: приглушете светлината в стаята по време на кърменето и преобуването, ограничете общуването и разходките из апартамента. През деня не пазете тишина, докато бебето спи. Шумът действа успокояващо и ще го научи, че денят е период за активна дейност.

Какво количество сън е необходимо на детето
Нужен ли е специален ритуал преди сън Много родители смятат, че колкото по-късно си легне детето, толкова по-уморено ще е то. Напълно погрешно схващане. За децата е трудно просто да легнат и да затворят очи. Нужни са им време и подготовка, преди да се настроят за сън. Как да познаем, че е дошло подходящото време? Обърнете внимание как вечер в определен момент детето притихва. Тогава вероятността да заспи е най-голяма. То търка очички, става разсеяно и започва да се прозява. Пропуснете ли този момент, детето отново влиза в стихията си. Затова следете кога е готово и започнете с подготовката му за сън.Ако детето обикновено заспива около осем часа, най-късно в седем трябва да се отправите към детската стая. Неуместни са буйните игри и/или гледането на телевизия. Вечерята също трябва да е минала преди час, защото в противен случай детето трудно ще заспи.Ако все още не сте въвели ритуал за лека нощ, започнете от днес! Поиграйте с детето, измийте очичките и зъбките му, облечете пижамката, прочетете приказка и го сложете да спи. Четете приказката винаги в легнало положение, така че детето да се чувства уютно под топлото одеялце и лесно да се отпуска за сън. Не напускайте стаята веднага щом оставите детето в леглото. Изпейте му песничка или му разкажете какво ще правите утре. Така то ще се унесе и ще заспи.На детето са нужни още поне петнадесет минути, преди да заспи дълбоко. Оставете нощната лампа да свети – така стаята няма да му изглежда страшна и то няма да се чувства изоставено. Друг вариант е да оставите открехната вратата на стаята така, че през нея да се процежда сноп светлина. По този начин детето ще има усещането, че сте наблизо и че може да ви повика в случай на нужда.
Възраст Нужда от сън Най-подходящо време за сън Важно
0-2 месеца около 18 часа През първите седмици - по всяко време на денонощието Новороденото не прави разлика между ден и нощ, заспива, когато пожелае. Обикновено се буди, щом огладнее. Кърмените бебета се будят на всеки 2-3 часа, а изкуствено хранените – на 3-5 часа
2-12 месеца 14-15 часа 20,30 – 21,30 (3-5- месечна възраст)19,30 – 20,30 (9-11- месечна възраст) На възраст 3-6 месеца повечето бебета започват да спят през цялата нощ. Бебетата на възраст под 5 месеца дремват по три пъти дневно; на 9-11-месечна възраст 75 % от бебетата си позволяват по две дремки
12-18 месеца 13-14 часа 19,30 – 20,30 На 18-месечна възраст повечето деца спят веднъж, в ранния следобед. През нощта те имат нужда от 10-12 часа сън
18 месеца - 3 години 12-14 часа 19,30 – 20,30 Децата все още имат нужда от сън и през деня, но колкото по-големи стават, толкова по-трудно заспиват. Ако отказват да спят на обед, окуражавайте ги да почиват, разглеждайки книжки с картинки
3-6 години 11-13 часа 19,30 – 20,30 Само 26 % от децата на възраст 4 години все още спят на обед; на около 5-годишна възраст те напълно отказват следобедния сън

_________________
Време е за сън! Doddds10
Време е за сън! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by mamazavinagi on Сря 30 Апр 2008, 09:33

Тази табличка е много, много хубава, стига да важи за всички деца. Ама както съм казвала не веднъж децата не се гледат по книга. За моята явно нищо от написаното в книгите не важи. Както беше написала една стара наша познайница от едно друго място- " Твоето дете да не е от някаква друга раса" или нещо такова. Търкалям се от смях Търкалям се от смях Търкалям се от смях Търкалям се от смях Търкалям се от смях
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by Schatzе on Сря 04 Юни 2008, 23:33

Аз на моя не можах да му създам никакъв режим. Нито за сън, нито за храна. Дали от това, че беше повече време при баба си като бебе? Не знам. Но си расте и си яде... И си спи когато иска.... Голяма усмивка

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Важен ли е следобедният сън?

Писане by mamazavinagi on Сря 01 Апр 2009, 14:17

Колко да спи през деня детето? 20 минути или два часа? В леглото или
в количката? Нуждае ли се то изобщо от следобеден сън? Прочетете
мнението на експертите.
Наистина ли следобедната почивка е толкова важна?
Да, защото тя действа като еликсир на живота. Малките деца са изложени
на много и често нови впечатления – по време на следобедната почивка те
си отдъхват и преработват информацията. Според проф. Юрген Цулей от
Университета в Регенсбург (Германия) по време на сън наученото се
повтаря многократно, докато се запечата в паметта. Докато трае
дрямката, се активират същите невронни връзки, както при ученето в
будно състояние. Сънят дава възможност на детския мозък да съзрява и
помага на растежа, тъй като по време на режима “стенд бай” в организма
се отделя хормонът на растежа.
Трябва ли сънят винаги да е по едно и също време?
Би било по-добре да е така. Учените са единни в мнението си,
че утвърденият дневен режим се отразява добре на децата. Това допринася
за регулиране и на нощния сън. Добре е следобедният сън да се измества
само по изключение и поради неотложни причини, например посещение при
лекар. Биоритъмът на малките определя следобедната дрямка да е между 12
и 14 ч. След нахранване, когато тялото изразходва енергията си за
храносмилане, детето, както и възрастните, е изморено и отпуснато –
най-убедителният повод да го сложите в креватчето.
Може ли следобедният сън да се раздели на няколко части?
Защо не? Сънят е нещо много индивидуално. Той зависи от типа, от
темперамента. Много жизнените деца се нуждаят от няколко паузи със сън,
тъй като между тях те трябва да си поемат дъх от многото впечатления.
Всъщност все едно е как се осъществява почивката – дали с 1 ½ часа
следобеден сън, или с два пъти по 45 минути. Ако следобед детето ви е
много възбудено и мрънкащо, вероятно повторна порция кратък сън ще му
се отрази добре. Разбира се, това не бива да става много късно, за да
не се наруши нощният сън.
Кое е най-доброто място за следобедния сън?
Много ясно, че това е креватчето на детето. Няма нищо лошо и
да изведете спящото дете с количката навън. С напредването на възрастта
обаче шумовете на улицата пречат на съня. До навършване на 6 месеца
децата спят еднакво добре навсякъде.
Трябва ли в стаята да е тихо и тъмно?
Това не е нужно. Условията през деня са напълно приемливи. Достатъчно е
стаята да е полутъмна и по възможност с по-малко шум, но без да се
изключват всякакви звуци. Според д-р Бернхард Хох, педиатър и
специалист по съня от Аугсбург, детето трябва да се научи да прави
разлика между дневния и нощния сън. Освен това дневният сън не бива да
е така дълбок като нощния и да не трае дълго. Това обаче не означава,
че не бива да слагате детето в спалното чувалче и през деня. Облечено в
него, то ще разбере, че е време за сън.
Какво да правя, ако детето ми не иска да заспи?
Ако детето не се унесе след 15–20 минути, извадете го от
креватчето. Сън по принуда не може да се осъществи, според проф. Цулей.
Затова по-добре е да повторите опита след ½ час. След двегодишна
възраст децата може да се оставят в леглото, без да спят. Това е
по-добре, отколкото да нямат никаква почивка. По принцип следобедният
сън се удава по-успешно, ако преди обяд детето се е налудувало, особено
на чист въздух.
Колко дълъг да е следобедният сън?
Продължителността на следобедния сън зависи от детето и от възрастта
му. Швейцарско проучване с около 500 деца между кърмаческа и 16-годишна
възраст показва огромни различия между децата. Така например някои
едногодишни са спели по четири часа на ден, други – само по ½ час.
Средните стойности при 6-месечните деца са около 3 ½ часа, при
едногодишните – 2 ½ часа, при 1 ½-годишните – 2 часа. Важно е дневният
сън да се съчетава с нощния. Ако установите, че детето спи по-лошо
нощно време – заспива трудно, често се буди, бодро е рано сутринта,
съкратете дневния сън.
Ако не сте сигурна, в продължение на една седмица водете дневник, в
който нанасяйте всички почивки със сън. Ако детето ви спи твърде дълго
следобед, след определено време го събудете. Според проф. Цулей така то
бързо ще свикне с новия ритъм.
До каква възраст децата се нуждаят от следобеден сън?
Анкети показват, че през четвъртата година тази необходимост
отпада. Някои деца още на две години не се нуждаят от подремване през
деня, други с удоволствие си поспиват и в детската градина. Според д-р
Хох колкото по-последователно са включени почивките със сън в дневния
режим на детето, толкова по-дълго то ще ги приема като нещо нормално.
Как ще разберете, че вашето съкровище не се нуждае вече от следобедния
си сън? Сигнали за това са, ако през продължителен период то не може да
заспи в обичайното време, непрекъснато се върти и иска да се занимава
със съвсем различни неща. Или когато се появят трайни проблеми при
заспиването вечер и при нощния сън.


Из чуждестранния печат
Симона Симеонова
www.9m-bg.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by styyni on Пет 07 Авг 2009, 19:21

Аз от бебе му изградих навик със ядене и спане.Никога съм нямала проблеми.Табличката е много точна и вярна .Само където ние си лягаме в 21ч .
Благодаря,много полезна информация
Евала
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Мисия: Да научим бебето да спи

Писане by Lindzi on Пон 01 Фев 2010, 11:54

Мисия: Да научим бебето да спи

Ако живеете с надеждата, че вашето новородено бебе ще започне да спи през нощта малко след раждането си, ще останете излъгани в очакванията си. Добрата новина е, че повечето новородени спят по около 16 часа в денонощие.... лошата е, че не го правят по едно и също време.
Моделът на спане при новородените

Повечето новородени спят за относително кратки периоди от време. За разлика от възрастните, които предпочитаме 8 часа непрекъснат сън, бебетата спят през интервали от 1 до 3 часа. Много родители си задават въпроса колко често и с каква продължителност се очаква да спи бебето. Отговорът е: всичко е индивидуално. Повечето новородени спят колкото им е нужно.
Новородените не идват на този свят със способността да правят разлика между деня и нощта

Макар да е вярно, че някои бебета са „истински сънчовци”, повечето имат нуждаят от създаване на режим за спане през първите 12 седмици от живота им. Можете да помогнете на новороденото като намалите стимулациите от различно естество като говорене, гушкане и т.н. вечер и да си общувате с бебето колкото е възможно повече през деня. Така то ще разбере, че нощта е за спане.
При нас възрастните нормално се сменят различните фази на по-лек и по-дълбок сън през нощта. Не е необичайно да се събудим и веднага след това отново да заспим. При бебетата обаче е различно – те имат през повечето време лек сън и когато де събуждат, те не знаят как да заспят отново. Така, че помагайте на вашето бебе да заспива по време на първите няколко седмици.
За бебето „да спи през нощта” обикновено означава, че то ще спи истински между 4 и 6 часа, а не 8-10 часа както повечето възрастни са свикнали. Някои бебета ще започнат да спят през нощта някъде около 6-та си седмица. Други ще се будят 2 до 3 пъти на нощ, докато станат на годинка. Колко време ще спи вашето дете наистина зависи от индивидуалността му и съответно предпочитанията му за сън.
Помогнете на бебето се научи да спи


Някои бебета се събудят рано, към 5 или 6 часа и отново заспиват след кратко хранене или смяна на пелената. Това е продължение на нощния сън, а не дрямка. Други бебета се събуждат по-късно и са готови да започнат деня. Повечето деца събуждат сутрин между 6 и 8 часа. По принцип не е добра идея да отидете при детето си преди 6 ч., дори и ако то плаче. Няма как да промените часа на събуждане на бебето, въпреки разпространеното схващане, че по-късното хранене на преди лягане ще накара детето да спи до по-късно.
Наблюдавайте бебето

и се опитайте да го приспивате за кратка дрямка след около 2 часа бодърстване (за бебета на 4-6 месеца) и 3 часа за по-големите бебета.

Създайте на бебето ритуал за заспиване

Изберете някои от изброените неща - баня, бутилка мляко, кърмене, гушкане и ги прилагайте редовно 20-30 минути преди да приспите бебето.
Примерния режим за спане на бебето

може да изглежда приблизително така: Сутрешно събуждане: около 6 до 8 ч. Първа дрямка: около 9 ч. Втора дрямка: около 12 или 13 ч. Трета дрямка: съобразена с времето на заспиване за през нощта - около 18 до 20 ч.

* Практични съвети - Идеалната температура в стаята на бебето


Сега навън е зима и температурите са ниски, често падат и под 0°С. В старанието си да осигурим най-голям комфорт на бебето по отношение на топлината, може без да искаме да го прегреем и това да доведе до нежелани и опасни последици – от кожен обрив, дехидратация, до смърт.
За да осигурите здраве за бебето, а за вас – спокойствие, ето няколко практични съвета:

* Идеалната температура за сън в стаята на бебето се движи в границите 18º - 20ºС (оптимална 19ºC). Ние, възрастните, трудно можем да преценим дали температурата е подходяща за бебето, затова е добре да има термометър на подходящо място в стаята му.

* Бебетата по принцип когато спят не се нуждаят от топла стая. Рядко е необходимо да поддържате отоплението през цялата нощ , стига температурата в стаята да не пада под 16ºС. Оптималната температура в стаята, където бебето играе е различна - 22ºС.

* Проверявайте бебето – ако е изпотено или коремчето му е топло на допир, махнете част от завивките. Не се притеснявайте, ако ръцете или краката му са студени – това е нормално при бебетата.
* Добре е да използвате олекотени завивки или специално спално чувалче за бебе. Не използвайте юрган, ако бебето ви е на по-малко то 12 месеца.
* Даже, ако бебето ви е болно или неразположено, то не се нуждае от допълнителни дрехи или завивки.
Бебето трябва да губи повече топлина през главичката, затова уверете се, че тя остава открита, когато спи, дори ако то се завърти на сън в кошарката и смени посоката глава-крака.
* Бебето никога не трябва да спи с бутилка гореща вода в легълцето, нито в близост до радиатор или камина, не го завивайте с електрическо одеало, нито го оставяйте на пряка слънчева светлина!
* Сваляйте шапката на бебето, когато през зимата влизате в помещение, магазин, влак, автобус, дори това да означава да го събудите.


* книжка 2/3 - възраст на бебето 3-4
Писмо до родителите 2&3
Съдържание:


Няколко думи вместо увод
ВТОРИ МЕСЕЦ
Първа частица независимост
Развитието продължава
Спи, детенце, спи
Спането се научава
Още съвети за сън през цялата нощ
Да си родител в днешно време
Всяко нещо има две страни
Не се отказвайте съвсем от старите си навици
„Бърза помощ” за майки и татковци
Гледането на дете срещу заплащане
Време за себе си
Бабите и дядовците имат важна роля
Баба и дядо имат нужда от време
Баба и дядо като детегледачи
ТРЕТИ МЕСЕЦ
„Обикновеното” ежедневие настъпва
Да бъдеш майка
Когато нещата между мама и татко започнат да не „вървят”
Да бъдеш баща
Проблеми с кърменето
Криза на кърменето, или „лактационна криза”
Кърмаческа „стачка”
Игра, осмисляне, откриване
Малко, но често подменяни играчки
Какви трябва да са безопасните бебешки играчки
Домашната площадка за игра
И още нещо
Бебешкият шезлонг
Да си водим бебешки дневник
С бебето на път
Отвиване нощем

http://www.myfelicitas.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by lady sibel on Нед 23 Май 2010, 14:58

Да,сигурно за много бебета тази таблица на сън важи,но не и за нас.Ние сме строги към каквито и да е ритуали.Просто вечер заспива 23.00-23.30,нахранен си ляга и винаги през нощта се буди,макар,че вече кара 8-ми месец.Много съм изморена и изтощена. Време е за сън! 81492
lady sibel
lady sibel
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by Dani on Нед 23 Май 2010, 15:24

lady sibel,колко време спи през деня малкия?

_________________
Време е за сън! Doddds10
Време е за сън! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by lady sibel on Нед 23 Май 2010, 15:47

Здравей Dani!Всеки път си ляга по различно време,но се старая да не спи по късно от 18.00 часа.Най-много през деня спи по 4 часа.Наистина незнам какво да правя? Време е за сън! 34184
lady sibel
lady sibel
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by lady sibel on Нед 23 Май 2010, 15:53

Смятам,че не е проблем да те наричам на „ТИ"?По принцип през деня е много активен,но ако го накарам да легне в 9 да речем след половин час ще се събуди ще трябва да си поиграем около 3 часа,за да заспи отново.Още когато беше новородено въобще не помня да е спал така непробудно,като останалите бебета.А сега вече като гледам как майки ми се хвалят,че техни бебета си лягат в 9 и се събуждат в 7-8 или 9 сутринта,съвсем изперквам.Само моичкия ли е безсънен?
lady sibel
lady sibel
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by Dani on Нед 23 Май 2010, 16:09

Естествено,че може на ТИ.

Ами,струва ми се,че ако спи до 18:00 е малко късничко и затова заспива по-късно.
От друга страна пък,щом засива по-късничко би трябвало да си спи през цялата нощ.
И ние имахме подобен проблем,промених му режима,но моя беше по-голям.
Аз направих така,че няколко дни не му давах да спи през деня(забавлявах го по всякакъв начин за да не заспи),след което той беше толкова изморен,че заспиваше по-рано и през цялата нощ си спеше.Така му промених режима.
Незнам обаче дали при вас е възможно,защото едва ли на 8 месеца,детето ще може без сън през деня(а,и едва ли е редно да не спи).
Ако питаш мен опитай да го преспиш по-рано през деня и да го вдигаш максимум до 16:00.
Така ще може да се поизмори и да заспи по-раничко.
Като си посвикне вече с такъв режим,мисля,че ще спи добре и през нощта.
Както и да вървят нещата,пиши какво се случва ,да търсим други алтернативиНамигане

_________________
Време е за сън! Doddds10
Време е за сън! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by lady sibel on Нед 23 Май 2010, 16:30

Много ти благодаря.Вярвай ще пробвам и този вариант.Дано помогне.Ако имаш скайп ,ако нямаш нищо против можем да обменяме инф. и от там.На мен ми трябва много подкрепа.Задължена съм ти,мерси многооооооооооооооооооо.Това на снимката синът ти ли е?Много е сладък,на колко е?
lady sibel
lady sibel
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by Dani on Нед 23 Май 2010, 16:42

@lady sibel написа:Много ти благодаря.Вярвай ще пробвам и този вариант.Дано помогне.Ако имаш скайп ,ако нямаш нищо против можем да обменяме инф. и от там.На мен ми трябва много подкрепа.Задължена съм ти,мерси многооооооооооооооооооо.Това на снимката синът ти ли е?Много е сладък,на колко е?

Ооо,благодаря ти!
Да,синът ми е.На 31 този месец става на 5г.
Ще ти пиша на лични съобщения,че да не спамим темата.(извинявам се за което Намигане )

_________________
Време е за сън! Doddds10
Време е за сън! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by lusien on Нед 23 Май 2010, 17:13

Да ви кажа, мисля, че за всяко дете е различно и трябва горе-долу да се нагласим според него. Синът ми до 1г. и 8 мес. спеше по два пъти на ден по час-час и половина всеки път и вечер заспиваше около 22,30ч.23ч. Пробвала съм го да спи по веднъж, но го виждах как се мъчи. И така дойде момента, в който той сам се отказа да спи по два пъти. Сега спи по веднъж между 14,00-16,00ч. и вечер заспива около 21,00ч.
А пък едно от дечицата, с които играем на детската площадка е на 1 г. и не иска да спи изобщо през деня, ако спи е за около час и вечер пак до 22,00ч. не иска да заспива.
Всичко си зависи от детето, нали;)
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by Dani on Нед 23 Май 2010, 18:00

Да,естествено,че е така!
Всяко дете е различно!

_________________
Време е за сън! Doddds10
Време е за сън! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by stasy321 on Нед 23 Май 2010, 20:57

ВСИЧКО КОЕТО ПРОЧЕТОХ Е МНОГО ДОБРЕ САМО, ЧЕ МОЯТ СИН СЕ БУДИ НОЩНО ВРЕМЕ И НЕЗНАМ ДАЛИ Е ЗАЩОТО ГО МЪЧАТ ЗАБКИТЕ ИЛИ ЗАЩОТО Е ГЛАДЕН ДАВАМ МУ ВОДИЧКА НО ТОИ ПАК РЕВЕ МОЛЯ КАЖЕТЕ КАКВО ДА ПРАВЯ АЗ ГО КЪРМЯ И КАТО МУ ДАМ ДА ЯДЕ ПРЕЗ НОЩА ТОЙ ЗАСПИВА А МЕ Е СТРАХ КАТО МУ ДАВАМ НОЩЕС ДА ЯДЕ ДА НЕ СТАНЕ ТАКА, ЧЕ ДА НЕ СМЕ В НОРМИТЕ МАКАР ЧЕ ТОИ СЕ РОДИ 4,150кг И СЕГА НА 5месеца СМЕ 7кг ОФФФФФ НЕЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ. Време е за сън! 595144
stasy321
stasy321
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by Dani on Нед 23 Май 2010, 21:24

@stasy321 написа:ВСИЧКО КОЕТО ПРОЧЕТОХ Е МНОГО ДОБРЕ САМО, ЧЕ МОЯТ СИН СЕ БУДИ НОЩНО ВРЕМЕ И НЕЗНАМ ДАЛИ Е ЗАЩОТО ГО МЪЧАТ ЗАБКИТЕ ИЛИ ЗАЩОТО Е ГЛАДЕН ДАВАМ МУ ВОДИЧКА НО ТОИ ПАК РЕВЕ МОЛЯ КАЖЕТЕ КАКВО ДА ПРАВЯ АЗ ГО КЪРМЯ И КАТО МУ ДАМ ДА ЯДЕ ПРЕЗ НОЩА ТОЙ ЗАСПИВА А МЕ Е СТРАХ КАТО МУ ДАВАМ НОЩЕС ДА ЯДЕ ДА НЕ СТАНЕ ТАКА, ЧЕ ДА НЕ СМЕ В НОРМИТЕ МАКАР ЧЕ ТОИ СЕ РОДИ 4,150кг И СЕГА НА 5месеца СМЕ 7кг ОФФФФФ НЕЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ. Време е за сън! 595144
Какво да ти кажа...
По-скоро е от зъбки както казваш,или колики-моя имаше колики да 5 м)
Моя син се роди 4,600кг,и спрях нощтното кърмене щом стана на 1м.За около 2-3 нощи свикна да му давам водичка и след това да си спи през нощта.
На 5м тежеше 7,500кг и да ти кажа,по-големите бебета наддават по-малко,а по-малките-повече(това си е природа,поне според мен).В един момент връстниците си нормализират теглото + - малко.
Според мен няма от какво да се притесняваш за нормите.Всяко дете си наддава индивидуално.
Според мен обаче,трябва да спреш нощтното кърмене.

_________________
Време е за сън! Doddds10
Време е за сън! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by lusien on Нед 23 Май 2010, 22:37

Ами, аз да не те отчайвам, но Марти ми се будеше до почти двете годинки нощем. Първоначално искаше да яде, после за вода, после за биба и така все за нещо си имаше..., то накрая вече свикваш и не ти прави впечатление Време е за сън! 101311 А за килограмите не се притеснявай, като почне да седи устойчиво, да се търкаля насам-натам, да пълзи, а пък и като проходи ще видиш как всичко ще си дойде на мястото постепенно. Време е за сън! 999340
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Ако детето не може да заспи

Писане by Dani on Вто 25 Май 2010, 17:47

Някои деца вечер си лягат и спят непробудно до сутринта.
На такива родите ли просто да им завидиш. Други нямат този късмет. Техните деца имат проблем със съня - проплакват, будят се, мятат се неспокойни и дори стават и започват да си играят.

През деня може и да си наваксат със спане, но дори и да не спят, са бодри и жизнени. Безсънието им се отразява единствено на родителите. Много са причините, водещи до безсъние, и колкото и да се допитвате до педиатъра, са ми трябва да ги откриете, вие най-добре си познавате детето. В противен случай малкото "вампирче" просто ще ви изсмуче жизнените сили.

БОЛЕСТИ

Класически пример за лош сън при бебетата и малките деца е хремата.

Уж невинно заболяване, но малкото не може да диша, пъшка, изнервя се, плаче. Когато детето е болно, обикновено родителите затоплят стаята повече от необходимото от страх да не настине още повече, но това допълнително влошава нещата. Въздухът става сух и нослето се запушва още повече, детето започва да кашля.

Промивайте носа с физиологичен разтвор, той е безвреден, и ако това не помогне, поставете капки за отпушване на носа. Повдигнете леглото от страна на главата, за да не се стичат секрети в гърлото. Температурата също нарушава съня. Също като възрастните и малкото дете има главоболие и мускулни болки, но не може да си каже, затова плаче и стене. Дайте лекарство против температура, най-бързо действат свещичките, поставени в ануса. Лекарствата против ш
повръщане под формата на свещички също са най-удобни през нощта, те няма как да бъдат повърнати.

ЕМОЦИИ

Вечер таткото се прибира и понеже цял ден не е виждал детето си, започват буйните игри.
Хлапето се превъзбужда и хич не чакайте да си легне и да спи като агънце. Ако искате да има спокоен сън, предпочитайте по-спокойни занимания преди лягане, като четене на приказки например. С подходящо съдържание, разбира се, а не страшни истории. Някои деца са толкова емоционални, че през нощта, когато отпаднат задръжките на мозъка, преживяват емоциите от деня, особено отрицателните.

Нощните страхове са проблем за много семейства. Детето бълнува, вика, плаче, става от леглото, а на сутринта нищо не помни. Затова поставете цензура на гледаните филми и компютърните игри, сцените с насилие ще ви докарат безсънни нощи. Ако няма видима причина за нощния страх, потърсете консултация с детски психолог. С различни тестове той разбира какво тревожи детето, понякога безобидни наглед събития могат да се интерпретират погрешно в детското съзнание, детето да страда и да му се наруши сънят.

НЕПОДХОДЯЩИ УСЛОВИЯ

Всеки човек обича да спи в хладна и проветрена стая, леко облечен и на удобно легло.
В същото време поставяме малките деца в спални чувалчета, обуваме ги с чорапи, слагаме дебели завивки, каквито ние ако използваме, ще умрем от жега, някои дори пускат и печки въпреки поносимите температури. Ама иначе щели да настинат, защото много ритали. Как няма да ритат, като им е топло?
Ако температурата в стаята е оптимална (по-добре малко по-хладно, отколкото топло), детето ще спи дълбоко и няма да рита. Затова задължително проветрявайте преди лягане и дръжте прозореца отворен, макар и леко, стига да не е много студено навън.


ЧИСТ ВЪЗДУХ

За да е спокоен сънят, освен че въздухът трябва да е хладен, той трябва и да е чист.

Ако в стаята спят няколко човека, те "издишват" кислорода, става задушно и малкото се тормози и не спи добре. Някои деца, особено алергичните, са много чувствителни към прах и миризми. Неежелателно в детската стая да има много предмети, книги и играчки, те събират прах и най-добрата домакиня не може да се справи с него. В спалнята нямат място и парфюми, сапуни, дезодоранти, цветя. Тяхната миризма дразни децата и това става причина за проблемен сън. Шумовете също могат да са голям враг на детския сън, особено ако на детето от малко се е пазела тишина и то се събужда дори от най-лекия шум.КОЛИКИ

Кошмарът на бебето и семейството е най-изявен в първите три месеца, за каръците продължава и по-дълго.
И за да е пълна драмата, коликите морят бебетата в следобедните часове и нощем. Малкото пъшка, свива крачета, стене или реве с пълно гърло в нощната тишина. Опитайте се да спасите положението, поставете детето по корем, ако му е приятно, гушнете го, докато се успокои, дайте му капки или чай против колики. Някои се повлияват от хомеопатично лечение. Свещичките Vibrocol N и хамомила успокояват децата.

Ако нищо не помага, се запитайте дали детето не е гладно. При кърмените деца никога не сме сигурни колко е изяло бебето, затова се препоръчва свободното хранене. По-добре накърмете детето, така или иначе, няма да ви остави на мира. По-големите деца също получават коли-ки, например от груба храна вечер, преяждане или зле сдъвкана храна. Затова, ако искате да нямате нощни бдения, не позволявайте обилно хранене и неподходяща храна преди лягане. При изкуствено хранените деца силни колики може да има и при алергия към кравето мляко.

ЗЪБИ

След третия месец забравяте за коликите, но се задава нов кошмар - никненето на зъбите.
Венците се подготвят за зъбите няколко месеца преди прорязването им, подуват се, болят, сърбят, увеличава се секрецията на слюнка. През нощта детето става неспокойно, плаче, постоянно дъвче юмручето си. При силно неспокойствие дайте панадол за успокоение на болката и намажете венците с гел за обезболяване.

РИТУАЛИ

ДЕЦАТА обичат ритуалите преди сън, те им помагат лесно и приятно до заспят.
Създайте навик детето да си ляга в определен час, тоалетът, кратката приказка, целувката за лека нощ напомнят, че е време за спане. Дългото люлеене на ръце не се препоръчва, детето става зависимо и няма да може да заспи по друг начин. Не допускайте малкото дете да спи в леглото ви, няма да има измъкване оттам до училищна възраст. А и не е хигиенично. Понякога детето е уплашено и идва в родителското легло. Нормално е да го приемете и успокоите, но след това го върнете в собствената му постеля. Гушнете неспокойното бебе до лявата си гръд, биенето на сърцето ще го успокои, това е любимата му музика, звучала 9 месеца в корема на майката.източник: www.lekar.bg

_________________
Време е за сън! Doddds10
Време е за сън! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty 8 трика да отучим детето да спи при нас

Писане by styyni on Чет 21 Окт 2010, 10:40

Време е за сън! D695b5d5aad60453e50085287d1dcd22
Да, доста сладка картинка е да осъмнете в леглото с малкото ви съкровище, но ако това се окаже ежедневие? Много родители позволяват на децата си да прекарат нощта в едно легло само и само сънят им да бъде спокоен. Но не е ли това нож с две остриета?Мненията по въпроса са много противоречиви. Веднага след самото раждане е нормално бебешкото легло да стои в спалнята на родителите. Но въпросът е до кога? Доста родители отговарят на този въпрос без да се замислят с еднозначния отговор: „Докато спре да го е страх”. А ако това продължи 2-3, или 5 години, а 10? Редно ли е?


Най- подходящата възраст да отучим детето е 2-3 години. А самият процес е индивидуален при всяко дете. Може да продължи както една седмица, така и няколко месеца.

Ако началото е трудно, не се притеснявайте, няма как да не е. Това е нов период в живота на детето ви. Мъникът не е свикнал да се отделя от вас, да бъде самостоятелен, та камо ли да спи сам. Ако сте взели решението да го отучите от този навик, изберете някои от следните предложения.
Въоръжете се с търпение и стискайте зъби, защото без писъци и тръшкане няма да мине:

1. Пробвайте през деня да спите разделено. Поставете го в неговото легло и наблюдавайте реакциите му. Ако започне да плаче му покажете, че сте до него.
2. За да придобие кураж и спокойствие нека заспива с любимата му играчка.
3. Приспете го с приказка, музика, песен… Действа успокояващо.
4. В първите месеци му осигурете светлина. Нощна, или коридорна лампа, няма значение.
5. Открехнете вратата на стаята, за да му покажете, че сте наблизо.
6. Изберете красиво спално бельо заедно, а също и играчки за леглото му.
7. Измествайте бебешкото легълце постепенно. Ако първите месеци е било залепено до леглото ви, то след известно време го поставете до вратата, а по- късно и в съседната стая.
8. Когато прецените, че е време му обяснете, че вече е голям принц (принцеса) и има собствен замък

Източник!

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Съня на вашето дете – кога и колко

Писане by pumpal21 on Чет 21 Окт 2010, 16:54

"Аз ще стана този път."
С облекчение Мари се обръща в леглото след отговора на нейния съпруг, когато бебето плаче. "Дали някога пак ще мога да спя непробудно цяла нощ?" си мисли тя.
Спите или нямате възможност за това - вероятно е най-обсъждания въпрос след грижите за бебето. Новите родители откриват жизнената важност от съня още първите няколко седмици след раждането. Качеството и количеството на бебешкия сън засягат съществено всеки в домакинството, и естествено е да има разлика в поведението и настроението на бодри и отпочинали родители и членовете на семейството, които са недоспали.
Нерядко, борейки се със съня трябва да станете и отидете до креватчето на бебето. Тези промени просто се налагат. С плача си бебето ви вика. Вместо хранене в 3 часа през нощта, то може би иска вода.
Мрънкането или плачът на детето не позволяват на родителите да спят спокойно през нощта, докато техните хлапета не се отделят в своя собствена стая. Всъщност, това не е всичко. Как реагирате ви не детския плач - вземате ли детето на легло при вас, крещите ли, пренебрегвате ли го или използвате необорими доводи? Как вие реагирате, когато сте събудени посред нощ? И колко сън е необходим на вашето бебе?
Това зависи от неговата възраст.
Време е за сън! Sleep
Колко е достатъчно?

Диаграмите, които показват необходимите часовете за сън на бебето (детето), при новородено или 2-годишен малчуган вероятно могат да ви създадат грижи, когато не за взети под внимание индивидуалните различия. Тези числа са просто едни усреднени стойности, получени чрез наблюдението на съня на големи групи деца на определена възраст. Няма точно определено време за сън, изисквано от всички хлапета в определена възрастова група. Две годишната Сара може да спи от 20 до 8 часа, докато две годишният Джон е точно толкова буден и енергичен като нея на следващия ден, след сън от 22 до 5 часа.
Изискванията за продължителността на детския сън включват в себе си диапазон от часове, базиран на тяхна възраст, но помнете, че вашето дете е уникален индивид с отделена индивидуална необходимост от сън. Ето някои приблизителни стойности, базирани на възрастта, съпроводени от подходящата тактика за заместване на съня.
Първите 6 месеца
Новородените общо спят или дремят от 16 да 20 часа дневно, разделен на равни интервали в денонощието. Техният най-дълъг период, прекаран в сън е общо около 4 или 5 часа, защото толкова могат да издържат без храна. Обаче, някой бебета могат понякога да спят почти 10 часа непробудно, докато други спят единствено по 2 часа. Няма формула, по която бихте могли да определите колко трябва да спи новороденото, защото техните вътрешни часовници не са напълно разработени. Докато бебето е здраво, нещата вървят добре и режимът, който то си изгражда е подходящ за него.
Точно когато родителите имат чувството, че са успели да постигнат непробуден сън на детето през цялата нощта, техните бебета обикновено започват да преместват времето за почивка към по-късните вечерни часове. Обикновено три месечните бебета спят средно около 5 часа през деня и 10 часа през нощта, обикновено с едно или две прекъсвания. За 90% от бебетата на тази възраст биха могли да спят непробудно през нощта от 6 до 8 часа.
Бебето не се буди винаги когато чуе шум, то може да плаче и произвежда различни видове шум, дори и когато спи на светната лампа през нощта. Независимо, че новородените се събуждат през нощта, те могат да останат будни за няколко минути преди отново да заспят. Желателно е сами да се опитват да заспят.
Ако бебе под 6 месечна възраст продължава да плаче, след като сте му оставили поне няколко минути за да се успокои и заспи само, отидете при него. То може да има нужда от вас: гладно е, мокро, студено му е, топло му е или дори е болно. Обичайно нощното пробуждане за смяна на пелените и хранене трябва да е колкото може по-кратко и спокойно. Не си позволявайте никакво ненужно стимулиране, като например говор, игра или въртене. Насърчавайте представата, че времето през нощта е за спане. Вие трябва да обучавате бебето си за какво служи това време, защото него не го е грижа, щом неговите потребности са задоволени.
Този период от развитието на бебето е подходящ за да установите неговия режим и времето за лягане. Всяка успокояваща дейност, изпълнявана съвместимо и в една и съща последователност всяка вечер, може да се превърне в режим. Бебето ще свързва дейностите със съня и те ще помагат да се настрои и приготви за него. Идеалният вариант е да го поставяте в негово креватче преди да заспи. Рутинните действия, които ще извършвате преди лягане ще го накарат да се отпусне, но вие може би все още ще трябва да му помагате да заспива.
От 6 до 12 месеца
На 6 месеца пеленачето може да прекарва в дрямка около 3 часа през деня и да спи около 11 часа нощем. В тази възраст, вие бихте могли да започнете да променяте вашия отговор на неговите пробуждания и плач през нощта. Давайте му 5 минути да се успокои само и се връщайте да спите в своето легло. Ако то не може да заспи отново, опитайте се да го успокойте и да му осигурите комфорт без да използвате изброените по-горе (говорете му нежно и тихо, галете го нежно по гръбчето) средства, след това нежно, но непоколебимо го оставете обратно в леглото - освен ако то не показва призиви да повръща. Болните бебета се нуждаят от повече прегръдки и утешаване.
Ако бебето не е болно и продължава да плаче, изчакайте повече от 5 минути преди да отидете при него, ако продължава да плаче тогава повторете отново посещението си. След няколко дни вашето бебе по-лесно ще започне да заспива само. Ако 6 месечното ви бебе продължава да се буди по 5-6 пъти през нощта, би трябвало да се консултирате с лекар.
Между 6 и 12 месеца, безпокойството на вашето бебе от раздялата с вас може да нарасне. За да намалите напрежението и страха бихте могли да разрешите на бебето да вземе в леглото си любимата плюшена играчка или завивка и да ги използва като другар през нощта, за да се утешава и заспива. Правилата за нощното събуждане на едногодишното дете са същите, както за бебетата: не позволявайте песни, приказки, въртене в леглото или приемане на храна. Чрез всяка една от тези дейности насърчавате повторно поведение. Спирайте по възможност в самото начало плачещото бебе и се уверете, че то не е болно или не е необходима смяна на пелената. След 5 минутна пауза отидете при него, ако то продължава да плаче.
От 1 до 3 години
На възраст между 1 до 3 години, повечето малки деца спят от 10 до 13 часа в денонощието. Безпокойството на детето, причинено от отделянето му от вас, или по-точно желанието да бъде с мама и татко (и да не пропусне нещо) може да мотивира детето да стои будно. Това може да бъде начин просто малкото дете да протестира срещу заспиването и оставането му само.
Забележете времето, когато вашето малко дете започва да показва признаци на умора и му се приспива, опитайте се да го установите като негово време за лягане и нощен сън. Вие няма нужда да принуждавате 2 или 3 годишно дете да си почива през деня, освен ако то не показва раздразнителност или е прекалено уморено.
Установяването на режим и точно време за лягане може да помогне на детето да се отпусне и да се подготви за сън. За малкото дете подготовката за сън може да продължи от 15 до 30 минути и включва успокояващи дейности, като например четене на приказка, къпане или слушане на нежна музика. Всичко, което включва вечерния ритуал преди лягане е важно за вашето дете и то вероятно ще настоява да бъде така всяка вечер за продължителни периоди от време. Важно е да не позволявате вечерният ритуал да бъде много дълъг или объркан. Всеки път, когато е възможно, позволявайте на вашето дете да направи само избора преди лягане: коя пижама да облече, коя плюшена играчка да вземе със себе си в леглото, какво музика да слуша. Това му дава чувството за контрол върху протокола.
Дори спящите по цяла нощ деца, понякога могат да будят родителите си и да ги викат при себе си. Поникването на зъбите може да събуди детето, прочее то може да сънува - активното сънуване започва именно в тази възраст и за неподготвените, липсата на сънища може да бъде твърде тревожен факт. Допълнително, наличието на кошмари може да уплаши вашето дете. (Поради тази причина би трябвало внимателно да избирате какви телевизионни програми може да гледа вашето дете преди времето за лягане). Утешавайте и прегръщайте повече вашето дете в тези периоди от време на уплаха или объркване. Обсъждайте с него това, което е сънувало, ако то иска и останете при него докато се успокои. Насърчавайте връщането му в леглото за да заспи възможно най-бързо.
Деца в предучилищна възраст
Децата в предучилищна възраст спят от 10 до 12 часа на нощ, но няма причина да се придържате строго към това време. Ако 5 годишното дете взима съответната си почивка нощем, то вече не се нуждае от дрямка през деня. В замяна на следобедната почивка бихте могли да използвате това време за отмора. Това могат да са кратки спокойни периоди, когато детето лежи или извършва по-спокойни дейности.
Пет годишното дете може да има кошмари и заради тях да има затруднение със заспиването през нощта. Бихте могли да си подготвите "екипировка за нощно време" и към нея да включите дейности за отпускане и успокояване на вашето дете. За помощ можете да предвидите включване на фенерче, книга, касетофон или четенето на приказка. Използвайте екипировката заедно, след това я сложете на специално място в детската стая, където то може да я взима през нощта, когато се наложи.
Деца в училищна възраст
Едно шест годишно дете може да се нуждае от 11 или 12 часа сън. Възможна е появата на затруднения с детето относно времето за лягане. Проблемите по време на лягане в тази възраст са в резултат от необходимостта на детето да прекара известно време с негови родители, без братята или сестрите наоколо. Добре е да му отделите това време малко преди да си легне и то да знае, че е само за него. То може да се използува за споделяне на милувки, нежности, случки от изминалия ден или малки дискусии, които също ще го подготвят за сън.
Необходимостта от сън намалява с увеличаване на възрастта. Общо, до навършване на 12 годишна възраст на детето са необходими около 10 часа сън, и вие като родител би трябвало да следите за това, дали детето има достатъчно време за почивка и дали то е в леглото за да получи необходимото му количество сън. Позволявайте на детето в училищна възраст да избира само времето за лягане през уикендите, в зависимост от плановете ви за следващия ден.
Докато няма открит универсален начин за осигуряването на добър сън за вашето дете, всяка информация затова трябва да бъде използвана за да знаете повече и да насърчавате детето да спи през цялата нощ. Ключът е в постоянството ви отрано да установявате в детето навици да спи само.
Установяване на време за лягане - режим

  • Включвайте в режима период на подготовка за лягане.
  • Придържайте се към времето за лягане, започнете подготовката за сън на вашето дете поне 40 минути по-рано.
  • Позволявайте на вашето дете да избира коя пижама да облече, коя плюшена играчка да вземе в леглото и т.н.
  • Планирайте за края на вечерта спокойни игри, които да не превъзбуждат допълнително детето, бихте могли заедно да послушате успокояваща музика.
  • Завийте добре вашето дете в леглото, така то ще се чувства уютно и защитено.

_________________
Време е за сън! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty За спокоен сън на вашето бебе

Писане by styyni on Чет 21 Окт 2010, 22:40

Има ли по- красива гледка от спящо бебе?
То излъчва едно спокойствие… Е, не винаги!
Вие сте тази, която трябва да му осигури спокойна нощ.

Сънят за новородените е от изключително значение.
Вижте стъпките към постигането на дълбок здрав сън.
Време е за сън! B_e1768440c19d675d97f9c67b7a52ca20
Бебета до 12 месеца
-Желателно е да проветрявате често стаята, в която спи бебето
-Температурата не трябва да надвишава 20 градуса
-Хубаво е да поставяте в леглото новороденото веднага след хранене след като се унесе, а да не го дундуркане в обятията си, за да му създадете навика да заспива само.
- До 10- тия месец го хранете посред нощ на слаба светлина, а след 10 тия месец е хубаво да пропускате това хранене. Отначало ще е раздразнено и ще се суети, но постепенно ще свикне.
Когато е на и над 1 годинка
-Това е времето, когато организмът му свиква с графика. Именно за това трябва да се стремите да му го създадете. Планирайте си времето така, че бебето да заспива по часовник. Когато свикне да заспива всяка вечер по едно и също време, значи е в друга фаза на развитието си: има навици.
-Децата заспиват по- лесно, когато се чувстват сигурни и защитени. Вашето присъствие покрива тези негови инстинкти. Но е хубаво освен вашата ласка, малчуганът да си има и любима играчка, която да му пази страх.
Абсурдно е схващането, че колкото по- късно си легне бебето, толкова по- спокоен и дълбок ще бъде сънят му. За жалост, това е абсурдно схващане. Важно е да приспособите съкровището си към нощта и съня. Изградете му система от навици: къпане, хранене, сън. И нека тези рутинни навици се превърнат в ритуални.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Как да накараш детето си да легне навреме?

Писане by styyni on Пет 22 Окт 2010, 21:10

Време е за сън! Dete_spinka

Това е доста трудна задача, особено що се отнася до днешните деца, които използват всевъзможни средства, за да постигнат своето.
Сред тях са използването на всякакви миловидни и манипулативни въпроси, при задаването на които, трябва да сте от желязо, че да устоите.
Но въпреки това трябва да може да го направите, защото така ще се възползват всеки път, когато ги приканите.
В зависимост от възрастта на детето трябва да се подхожда и по различен начин, тъй като няма как да накарате един тийнейджър “да си легне с кокошките”, имайки предвид твърде ранното лягане.
При всички положения обаче трябва да сте твърди, решителни и хладнокръвие, но същевременно и спокойно, като подхождате към дететоВреме е за сън! Dete_spi.

Много важно е в стаята му да няма телевизор или компютър, още повече с интернет, защото тогава напълно сте загубени. Детето ви ще ви изхитри, че си ляга, колкото да го оставите намира, а в следващият момент ще седне зад монитора, за да играе зомбирано от играта.
Важно е да му изградите някакъв ред за лягане, който да се спазва и веднъж привикнал към него няма да си имате излишни проблеми.
Освен това като тактика може да използвате няколко въпроса след пъхването му в леглото, как е минал денят му, за да почувства контакта с вас, а след това без много да се унасяте в разговора да си излезете.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Бебето се радва на спокоен сън, когато…

Писане by styyni on Пет 22 Окт 2010, 21:21

Време е за сън! Sleeping-baby1
Бебенцето спи и пътува в света на приказните герои

На света няма по-мила картинка от тази да видиш как бебенце броди из света на сънищата, как клепачите му леко помръдват, когато посещава ново и чудно приказно място, а ръчичките му се присвиват всеки път, щом срещне в съня си нещо ново и непознато.
За тази цел обаче е необходимо да се погрижим на бебето да му е удобно, да е спокойно, докато спи, за да може да расте и да се развива. За какво трябва да се погрижим?
На първо място, трябва да подсигурим на бебето постоянно място за сън. Не е за препоръчване да оставяме малкият човек да заспива, където го свари Сънчо, защото така сънят няма да е нито продължителен, нито спокоен. Легълцето, количката или дори добре обезопасеният диван са идеално решение.
Време е за сън! Spq6to-bebe
Как ще заспива вашето дете от голяма степен зависи от вас самите

Важно е температурата в помещението, в което бебето заспива, да не бъде нито висока, нито твърде ниска. От значение е и добрата топлоизолация – бебето трябва да е добре завито и от никоя страна да не му духа. Добро решение е спалното чувалче, което спестява тревогите и честите ставания.

Преди хранене е добре да не позволявате на бебчето да заспи, защото празното коремче ще го буди често. Същото важи и за смяната на памперса и всички други неудобства, които биха разрушили спокойния му сън.
Докато спи, бебчо трябва да е максимално отпуснат, защото от това в най-голяма степен зависи отпочиването му.
Може би най-важното е да създадате режим на бебчето си кога е време за игра и кога за сън, защото така ще гарантирате и неговото и собственото си спокойствие.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty За да има детето ви здрав сън….четете му книжки

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 22:44

Време е за сън! Mother-child-read-book-150x150
Спомняте ли си времената, когато с такъв интерес сте разгръщали книжките с
картинки? А дали имате спомен, макар и бегъл, когато мама или татко са
стояли до леглото ни и са ни четяли, докато ние се унасяме в приказни
сънища, пълни с чудесата от страниците? Сигурно не, но може би е
останал един оттенък в ума ни, заради който четенето на книжки на
детето ни се струва умилително и сплотяващо семейството, както и
източник на безценни мигове с малкото съкровище, която сега открива
света.За съжаление в днешното ни забързано ежедневие, половината
от родителите на тригодишните не мислят така. Те предпочитат да купят
телевизор за стаята на детето, вместо да си развалят спокойствието и да
му почетат или купят книжка с картинки.„20 процента от
родителите изобщо не четат книжки на децата си. В същото време
малчуганите прекарват по 1023 часа годишно в гледане на телевизия“,
обясняват специалисти. Четенето развива въображението на децата и има
успокояващ ефект. „Само шест минути четене на ден намаляват стреса при
малките с 2/3″, става ясно още от проучване на американски специалисти.
Желанието за четене се развива постепенно, като се започва с книжки с
картинки, мине се през подходящата за съответната възраст литература и
се стигне до разходка до книжарницата.За да е още по-интересно
на хлапето, можете да разпределите ролите в приказката между двамата
родители и да устроите малко домашно представление. Детето ви ще оцени
това, дори вие да не сте добри в изпълненията си, и ще помогнете на
истински ценител на книгите да се развие. Нещо много рядко в нашето
технологично общество за нещастие.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Време е за сън! Empty Re: Време е за сън!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите