Какво да правим, когато детето има запек .

Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Какво да правим, когато детето има запек .

Писане by Dani on Съб 10 Май 2008, 19:54

Какво да правим, когато детето има запек . Zapek10Почти всяка майка е изпитала чувството на безпокойство при вида на почервенялото лице на детето си, което се напъва, но безрезултатно. Причината за това често срещано състояние е запекът. За съжаление, това е проблем, който може да се появи във всяка възраст – и при новороденото, и при ученика. Във всички случаи е добре да обърнете нужното внимание и да не пренебрегвате проблема с надеждата, че ще премине от само себе си. Съществува и друг „сценарий”, при който много родители се притесняват излишно просто защото не знаят каква е честотата на изхождане според възрастта на детето. И в двата случая следващите редове ще са ви от полза.

Какво представлява запекът?

Това е нарушение на функцията на дебелото черво, проявяваща се в увеличаване на интервала на изхождане (дефекация), при което изпражненията са твърди, а детето се напъва и дори може да изпита болка.

Важно уточнение:

За запек се говори и тогава, когато има твърди изпражнения и болезнена дефекация, дори броят на изхожданията да съответства на нормата. При здрави бебета съдържанието на памперса обикновено е с кашеста консистенция. Всяко отклонение в посока втвърдяване изисква внимателно проследяване, т.е. бебето или детето може да се изхожда всеки ден, но това да е свързано с напъване и болка. Често пъти тази ситуация може да бъде определена като хроничен запек.

Съпътстващи симптоми

Запекът може да е съпроводен с болки в корема, от което децата стават нервни и често плачат.

Кога говорим за запек?

За деца до 3-годишна възраст – при по-малко от 6 изхождания седмично.За деца над 3-годишна възраст – при по-малко от 3 пъти седмично.

Каква е нормата според възрастта на бебето?

При новороденото, особено ако е кърмено, честотата на изхождане може да съвпада с броя на кърменията (от 2 до 6 пъти дневно). Причината е, че майчиното мляко се усвоява по-лесно. Освен това кърмачетата имат някои много „полезни” бактерии в дебелото черво, които могат да разградят някои от иначе трудноусвоимите млечни протеини. С израстването на бебето и в периода на захранването (около 6-ия месец) честотата на изхождане намалява до един-два пъти дневно. При бебетата, които са на изкуствено хранене, честотата на изхождане е веднъж-два пъти дневно. Обяснението е, че те по-трудно усвояват адаптираното мляко. Затова на пазара вече се предлагат адаптирани млека с пробиотици, чиято цел е именно нормализирането на чревната флора.

Създаване на порочен кръг

Запекът при бебето може да постави начало на порочен кръг. Това се получава, защото детето изпитва болка при отделянето на твърдите изпражнения, които са се събрали в дебелото черво. Дори може да се появят ранички около ануса, които правят изхождането още по-болезнено. За да избегне болката, мъничето започва подсъзнателно да задържа изпражненията, което пък води до по-дълго задържане на храната в дебелото черво. В резултат изпражненията стават още по-твърди и положението се влошава. Бебетата със запек често страдат и от колики, тъй като голямото количество изпражнения разширява дебелото черво. В някои случаи детето дори може да откаже да се храни.

Причини за появата на „твърдия проблем”


Функционални.

Първопричина за запека най-често са функционалните особености на червата, по-конкретно забавената перисталтика. Тя е особено важна, защото спомага вече ненужните вещества да се изхвърлят от организма.

Неправилно хранене.

Детето не яде достатъчно плодове и зеленчуци и така се лишава от храни, богати на баластни вещества.
Грешка при приготвянето на адаптираното мляко.
Възможно е да го правите по-концентрирано и това да доведе до запек. Специалистите съветват стриктно да спазвате указанията на опаковката. Ако по някаква причина смените адаптираното мляко, не приготвяйте новото по указанията за старото. Отново внимателно прочетете упътването. Често различните млека се приготвят по различен начин.

Анатомични.

Те се срещат, макар и много рядко. Става дума за аномалия в развитието на дебелото черво (болест на Гиршпрунг). Тогава е необходимо хирургическо лечение. Друг възможен вариант е стеснение (стеноза) на изходната част на червото. Също сравнително рядка причина.Инфекциозни болести, които могат да предизвикат смущения в дейността на стомаха или дисбактериоза.

Хранителна алергия.

Фактори, които могат да усложнят хроничния запек.Колкото и да не ви се вярва, това може да се окаже... слагането на гърне. Обикновено родителите уговарят детето да се „помъчи” и го слагат неколкократно на гърнето. Тъй като нищо не се получава, в крайна сметка детето започва да се страхува от гърнето и когато наистина има позив, то се опитва да се „освободи” извън гърнето или да го потисне.Друг фактор са детската градина и училището. Изхождането за детето извън дома става още по-трудно и то се опитва да потисне естествените си нужди.

Две важни условия за правилното функциониране на червата:

Първо, осигурете на детския организъм достатъчно течности – вода, сок, компот, айрян и т.н. Ако детето губи много течности, се нарушава работата на чревните сокове. И още – не прекалявайте с употребата на преварена вода. Естествено, че тя е по-добрият вариант от водата от водопроводния кран, но трябва да знаете, че в преварената вода няма минерални соли. Тук стигаме и до второто условие – наличието на достатъчно количество калий в организма. За червата калият е като бензина за вашия автомобил. А калият е сред минералните соли, които липсват в преварената вода. Тогава перисталтиката на червата отслабва значително и става възможна причина за появата на запек.Как да набавим калий? Големи количества калий има в стафидите, сушените сини сливи, смокините. Ако давате на детето преварена вода, е добре да включите в менюто му някой от изброените плодове или му направете компот от тях.

Лечението

Провеждайте лечение само след консултация със специалист. Помнете, че то винаги е комплексно. Важен аспект в него е даването на лечебни средства с най-малко странични ефекти.Първо, най-вероятно ще бъде предписано подходящо слабително средство, но по преценка може да се дадат пробиотици или ректални свещички.Второ, вероятно ще се наложи промяна в начина на хранене – въвеждане на определени храни и избягване на други.Трето, колкото и неприятно да е за родителите и за самото дете, може да се прибегне до клизма.

Как да се справите с проблема?

Колкото по-рано се започне профилактиката, толкова по-добре.
Ако кърмачето има запек, майката трябва да прецизира своето меню. Добре е да наблегне на варени и задушени зеленчуци и пресни плодове, да избягва сладките и киселите неща.
В менюто на бебето да се въведат плодовите и зеленчуковите пюрета (естествено, след 6-ия месец): сини сливи, круши, грозде, череши, диня, спанак, лук, цвекло, карфиол действат добре на перисталтиката на червата. В по-късна възраст се постарайте да балансирате менюто на малчугана. В него е добре да има животински белтъчини (месо, сирене, млечни продукти), животински и растителни мазнини (зехтин, масло и олио) и най-вече продукти, богати на растителни влакна (плодове и зеленчуци).
Друг начин за справяне с проблема е редовният прием на течности. Наблюдавайте колко вода пие детето ви – именно течностите помагат на стомаха да работи добре. Имайте предвид, че едногодишните деца трябва да пият дневно по 1200 мл, което включва супа, компот, сок, айрян и др. течности.
Двигателната активност е също много важен фактор при профилактиката на запека. На новородените е добре да се прави масаж на коремчето 10 минути преди всяко хранене. Започнете от пъпчето навън с въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка. Използвайте малко бебешко олио или масажен гел. Продължете само ако бебето е спокойно и не протестира. Друго упражнение: сложете бебето да легне по гръб. Хванете крачетата му и нежно започнете да ги движите сякаш кара колело. Това ще раздвижи коремните мускули и ще окаже натиск върху червата, като по този начин ги стимулира към изпразване.
Изкъпете бебето. Топлата баня ще го отпусне и ще го улесни при изхождането. След като мъничето се е отпуснало във ваничката, може отново да масажирате коремчето му (както е обяснено по-горе). След къпането намажете дупето на бебето с крем или вазелин.
Създайте навик у детето за изхождане (колкото и трудно да ви се струва). Това е най-добре да става сутрин. За да стимулирате процеса, научете детето да изпива чаша топла вода или плодов сок. Това ще засили чревната перисталтика.

Псевдорешение на проблема

Никога не слушайте по-възрастните съседки и доброжелателки, които ви предлагат безотказна рецепта срещу запек. Всъщност рецептите са две – добре познатото мушкато, с което да “стимулирате”, и късче сапун. Може и да действат, но това е безвъзвратно отминала отживелица, която може да нарани нежната кожа на ануса и да причини болка на детето. Не си струва, нали? Все пак на пазара вече има лекарствени средства, подходящи и за бебета, и за по-големи деца. Ако се стигне дотам, при всички случаи ги предпочетете пред домашните лекове от времето на нашите прабаби.

Полезни съвети

Преди да направите промяна в менюто на детето си, имайте предвид следното:Запекът се появява по-често при алергични деца. Затова се старайте да избягвате продукти, които предизвикват алергия (цитрусови плодове, шоколад, яйца, прясно мляко).Всички знаят, че растителните влакна помагат на стомаха да изпълнява максимално добре функциите си. Погрижете се детето ви да приема ежедневно пресни плодове и зеленчуци.Не разрешавайте на малчугана да се увлича с прясното мляко, по-добре му предлагайте айрян, кисело мляко с пресни плодове или кисело мляко с мед и мюсли. Прясното мляко използвайте за застройка на супи и каши.Прибавяйте олио и зехтин в зеленчуковите салати на детето.Научете мъничето да яде сушени плодове. При дадените обстоятелства се препоръчват сини сливи, кайсии и смокини.За избягване на проблема помага и вареното червено цвекло.Опитайте да му давате не бял пшеничен, а черен или ръжен хляб. След като навърши 2–2,5 години, му предложете да опита хляб от типа "Бонус 6 зърна", в него се съдържат хранителни влакна, които помагат на стомаха да се справи със своите задължения. Внимавайте с бананите, белия ориз и боровинките – те често предизвикват запек.

_________________
Какво да правим, когато детето има запек . Doddds10
Какво да правим, когато детето има запек . __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Re: Какво да правим, когато детето има запек .

Писане by cveti555 on Нед 11 Май 2008, 11:27

Малката ми дъщеря,имаше такъв проблем ,когато мина на АМ.Педиатърката ни препоръча масажи на корема и други такива и да не прибягваме до клизма.Само че успех имаше единствено с клизмата,така че не виждам причина да не се прави,разбира се рядко.ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ХРАНЕНЕТО,ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ЧЕСТИЯ ЗАПЕК! Но когато се случи ,аз съм привърженик на термометъра,бързо и ефикасно.
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Причините за детския запек

Писане by mamazavinagi on Пон 13 Апр 2009, 09:40

Днес децата все по-често страдат от запек, наричан в медицината
констипация. Но определянето на това състояние е в пряка зависимост от
възрастта на детето.

Това, което в първите месеци от живота може да се определи като запек, в следващите години понякога е нормално състояние.
По принцип кърмачетата на естествено хранене трябва да се изхождат
по 4–5 пъти на ден, почти след всяко хранене. Ако детето се храни
смесено – кърмене плюс дохранване с изкуствено мляко, или изцяло с
преработени млека, за нормален ритъм се приема еднократното дневно
изхождане, а дори може и да не е всеки ден.

При по-големите деца, след навършването на 1 година, за констипация
говорим, когато изхожданията са през повече от 3–4 дни. Значение за
определянето на запека има не само честотата на изхожданията, но и
техният характер – дали това става с усилия, какви са видът и
консистенцията на изпражненията.


Причините за констипацията са разнообразни и също са свързани с
възрастта на децата. В най-ранната възраст липсата на нормална
дефекация често се дължи на някаква вродена аномалия на долния
храносмилателен тракт.

Това обикновено налага коригираща операция. Но в този случай не
става въпрос за запек, а за органично заболяване. Някои вродени
състояния, като разширеното дебело черво – мегаколон – могат да не се
проявят в първите седмици от живота, затова е важно малките деца с
проблеми в изхождането винаги да бъдат консултирани от лекар.


Много рядко констипацията при малките деца може да се дължи на
хранителна алергия, която протича с изхождане на твърди топчести
изпражнения.


При по-големите деца сред основните причини за запек се нареждат
грешките в храненето и психическите задръжки. Тук е една от основните
разлики със запека при възрастните, който в голям процент се причинява
не само от неправилен хранителен режим, но и от обездвижване. Проблем,
който не съществува при здравите деца.

При малките храненето основно със суха, концентрирана храна –
вафли, чипсове, бисквити, кроасани, ядки, довежда до нередовно
освобождаване на червата. За съжаление, много малко от учениците днес
се хранят редовно и разнообразно – със супи, мляко, готвени ястия и
достатъчно всекидневно количество плодове и зеленчуци.

При някои деца преходът между памперсите и гърнето или тоалетната
минава по-трудно. Те отказват да сменят стереотипа си, волево задържат
дефекацията, което постепенно става рефлекс и организмът „свиква” с
този разреден график.

При по-големите деца също може да има психологически причини за
запека. Физиологично съществува един сутрешен позив за дефекация, който
често бива пренебрегнат, не без влиянието на възрастните.

Бързането за детска градина или училище създава напрежение в
семейството сутрин и детето предпочита да се стиска, вместо да постои
няколко минути в тоалетната. В детските заведения или училището, ако
тоалетните са нехигиенични, децата често се въздържат да ги посещават,
което задълбочава проблема с констипацията.


При децата запекът трябва да се преодолее преди всичко с промяна на
хранителния режим, както и с целенасочените, но деликатни усилия на
възрастните. Родителите трябва да имат волята и търпението да променят
вредните стереотипи на децата си.


Не е желателно малките да приемат химически лаксативни лекарства,
защото те могат да предизвикат много бурна диария със спазми в червата
и загуба на течности. Напълно трябва да се изостави и порочната
практика при малките деца да се предизвиква изхождане чрез поставяне на
термометър в ануса.

По принцип запекът не е самостоятелно заболяване, а е състояние,
сигнал за някакъв друг проблем, чието отстраняване ще премахне и
констипацията. От храните добро действие срещу запек имат слизестите
супи, сините сливи, царевицата. Помагат и някои по-меки сиропи,
съдържащи естествени вещества, които могат да се прилагат и при малки
деца.


Д-р Маргарита Гизова, педиатър

www.health.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Запек при бебето и детето

Писане by Lindzi on Чет 28 Яну 2010, 15:36

Кое е запек и кое не е?

Някои бебета ходят по голяма нужда по едно и също време на деня, други - в различно време. И едните, и другите са напълно здрави. Нищо няма да спечелите, ако опитате да направите нередовното бебе редовно. Първо, това обикновено не може да се направи. Второ, в крайна сметка съществува опасност да разстроите бебето психически, като се опитвате да го накарате да се изходи, когато не е готово. Когато естествено храненото кърмаче ходи веднъж на два дни, това не е запек, защото изпражненията са меки и освен това съвсем не е наложително то да ходи всеки ден. Когато кърмачето безуспешно се мъчи да изкара тези течни изпражнения, това може да се нарече един вид запек, но това не е обикновен запек.

Твърди изпражнения при изкуствено храненото кърмаче. Един от видовете запек се наблюдава при бебе, хранено с изкуствено мляко, чиито изпражнения/стават твърди и оформени. Може да му е неприятно, докато се изходи. По този въпрос се съветвайте с лекаря. Ако не можете да се свържете с лекар, опитайте две средства. Най-простото е да подслаждате млечната смес с нещо по-разхлабващо.

Хроничен запек се среща по-рядко у по-голямото бебе или по-голямото дете, особено ако храната му е разнообразна и включва нерафинирани зърнени храни, зеленчуци и плодове. Ако детето ви получи запек, посъветвайте се с лекар; не се опитвайте да го лекувате сами, защото не сте сигурни на какво се дължи той. Много е важно (независимо от прилаганото лечение) да не насочвате вниманието на детето към функционирането на червата му. Не го карайте да помни кога е ходило по нужда и не давайте вид, че обръщате внимание на това. Избягвайте клизмите. Изпълнявайте лекарските предписания делово, по възможност бързо и с весело настроение, независимо дали се отнася до диета, лекарства или гимнастика, без да давате обяснения на детето. В противен случай можете да го превърнете в хипохондрик.
Но да предположим, че нямате възможност да се консултирате с лекар, а детето ви, което иначе е здраво, постепенно се запича. (Естествено, ако има болестни признаци, вие ще намерите начин да го заведете в болница или на лекар.) Давайте му-повече плодове и зеленчуци 2-3 пъти на ден, ако ги обича. Поднасяйте му сини сливи или смокини всеки ден, ако ги обича. Плодови и зеленчукови сокове също помагат. Погрижете се да се движи много. Ако е на 4-5 или повече години и продължава да ходи доста запечено и нередовно въпреки всичките ви усилия с диетата, запазете спокойствие, докато получите лекарска помощ.
При болезнено твърди изпражнения в първите години трябва да се вземат незабавни мерки. Ако детето ви е на 1, 2 или 3 години и при ходене по голяма нужда има болки, наложително е да го облекчите. В противен случай болката може да започне да го безпокои.

Психически запек.
Съществуват два вида запек, чийто причини са предимно психологически, които започват най-често между една- и двегодишна възраст. Ако дете на тази възраст има 1-2 болезнени изхождания, то в продължение на седмици и месеци започва да се стиска от страх да не го заболи пак. Ако то се стиска 1-2 дни, изпражненията пак ще бъдат твърди и по този начин проблемът продължава. Понякога, когато майката настойчиво приучава детето да ходи в гърне, бидейки в такъв стадий на своето развитие, когато иска да бъде независимо, то автоматически се съпротивява и се стиска, което води до запек.

Временният запек
е нещо обикновено по време на заболяване, особено ако е съпроводено с температура. Трябва да се разбере, че всяка болест, която предизвиква общо неразположение, засяга стомаха и червата, като забавя тяхната дейност, отнема апетита и предизвиква повръщане. Тези симптоми могат да се появят няколко часа преди всички останали. Лекарят може съгласно общия принцип да предпише очистително, но ако закъснее с идването си, родителите не трябва да смятат, че се губи ценно време.
Ако се наложи сами да лекувате болното си дете, не се безпокойте за червата му. По-добре е да направите по-малко, отколкото прекалено много. Ако детето не яде нищо, червата му няма какво да изхвърлят. Ако сте сигурни, че детето има само простуда или заразна болест и не е ходило 3 дни, направете клизма.

Спастичен запек. При този вид запек изпражненията излизат като малки твърди топчета. Това се случва както при хранене с краве мляко, така и при хранене с твърди храни. Отделни сектори на дебелото черво се свиват и задържат части от изпражненията, докато изсъхнат и образуват малки твърди топчета. Никой не знае защо червата на някои хора имат тази склонност. Може би в някои случаи тя се дължи на нервно напрежение. Често пъти лечението е трудно. Понякога някои промени в млечната смес и в храната помагат, но често пъти това не е така. Спастичният запек у децата може да оздравее във всяка възраст.

мамаибебе.ком
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Моето бебе често има запек?

Писане by Lindzi on Чет 28 Яну 2010, 15:40

Има деца, които имат запек още от самото раждане. Други се сдържат от страх пред изпражнението, затова запека за тях става нещо съвсем нормално.

Причина за запека може да бъде и неправилното хранене, съдържащо прекалено много сладко, мазнини или продукти от брашно, а също така и прекалено малко растителни продукти ? плодове, зеленчуци или просто недостиг на вода.

Затова, преди всичко, се погрижете, вашето дете да получава течности в достатъчно количество. Малко чай, сок от натурални плодове или просто плодове между две яденета ще помогнат да се справите с този проблем. На децата, склонни към запек, е необходимо да се дава разреждащо ядене, например зърнено плодовата каша на Hipp.
Важно: Детските физически упражнения също способстват за нормализиране на стомахчето. Във никакъв случай не давайте на бебето разхлабващи средства /лекарства/. Ако симптомите не преминават в течение на по-дълъг период от време, задължително потърсете помощ от детски педиатър.

родители.инфо
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Хранене при запек

Писане by Lindzi on Чет 28 Яну 2010, 15:42


Констипацията е особено разпространено състояние. Статистиката сочи, че всеки четвърти у нас страда от запек и съпътстващите го здравни проблеми – газове, хемороиди, затлъстяване, разширени вени и т.н.

Диетата се прилага при различни форми на запек (констипация), като атоничен, спастичен, механичен и др. в хроничния и изострен стадий на заболяването.

Предназначението на диетата е да съдейства за възстановяването на нарушената функция на червата и на другите храносмилателни органи. Калорийната стойност на храната е във физиологични граници: белтъчини - 90 - 100 г, мазнини - 100 г, въглехидрати - 350 - 400 г.
Храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини и минерални соли.

Подборът на хранителните продути е в зависимост от констипацията:

при атоничен запек (намалена перисталтика и мързеливи черва) се препоръчва храна, богата на целулоза и баластни вещества, като зеленчуци и плодове с по-груба целулоза, пълнозърнест хляб, ферментирали напитки и др. В храната се включват по-големи количества мазнина и концентрирани въглехидрати.

При спастична форма на запек се приема храна без груба целулоза и дразнещи вещества. В ежедневното меню се застъпват повече мазнини и концентрирани въглехидрати (сладка, конфитюри, мед и др.), както и фермрнтирали напитки.
Яйцата и при двата вида запек действат индивидуално.
Целесъобразно е приемането на по-големи количества течности - до 1,5 л дневно.
Сутрин на гладно се препоръчват студени - при атоничен запек - сладки напитки, пресни зеленчукови сокове (от картофи, зеле), отвара от сини сливи, кайсии, вода с мед или сладко от рози, зеленчукови и плодови салати и др.
Желателно е преди сън да се приемат леко ферментирали напитки, като боза, айран и др. При някои болни се получава добър ефект и от студено подсладено прясно мляко, от храни, подсладени със сорбит.

ПРИ АТОНИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: всички видове.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, бишкоти, жито и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, краставици, зелена салата, маруля, ряпа, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), бмя, карфиол, сини домати, репички, гъби, лук (чесън, кромид и праз), туршии, зрял фасул, леща, грах, соя.
7.Плодове
Разрешени: грозде, круши, кайсии, сини сливи, дини, череши, малини, пъпеши, фурми, смокини, къпини, грейпфрут, стафиди, портокали, мандарини, ябълки, ягоди, праскови, орехи, бадеми, фъстъци.
Забранени: мушмули, лимони, боровинки, вишни, дренки, нар.
8.Подправки
Разрешени: всички видове.
9.Напитки
Разрешени: чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.
Технология на приготвяне на храната
Ястията се приготвят чрез варене, печене във фурна, на плоча, на скара, задушаване, пържене и др.

ПРИ СПАСТИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
Забранени: пикантни сирена с остри подправки.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: месо - всички видове, риба - всички видове, птици - всички видове, субпродукти - всички видове, месни продукти - шунка, пресен салам, кренвирши, яйца.
Забранени: солени пикантни месни и рибни консерви, пастърма, саздърма, пушени меса и сухи салами.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, изделия от многолистно тесто и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой, сланина.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, обелени настъргани краставици, зелена салата, маруля, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), карфиол, зрял фасул, леща, грах, соя - пасирани.
Забранени: лук (кромид, праз и чесън), репички, ряпа, сини домати.
7.Плодове
Разрешени: сурови - обелени и настъргани ябълки, пъпеш, диня, портокали, мандарини, грейпфрут;
сокове, пюрета, и компото от круши, кайсии, праскови, дини, череши, малини, ягоди, къпини, сини сливи, грозде и др.
Забранени: мушмули, нар, лимони, боровинки, вишни, дренки.
8.Подправки
Разрешени: магданоз, чубрица, ким, доматено пюре, сладък червен пипер, канела, ванилия.
Забранени: лютив червен пипер и лютиви пиперки, хрян.
9.Напитки
Разрешени: отвара от шипки, чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.
Технология на приготвяне на храната.
Ястията се приготвят чрез варене, печене на скара, задушаване. Изключват се панираните и пържените храни, както и запържването на храните.
Приемането на храната да става 4-5 пъти дневно, като температурата и е по възможност по-ниска.
Периодично (един път седмично или 2-3 дни последователно) да се включват в менюто плодово-зеленчулови дни.

При атонична форма на запек се приемат зеленчуци и плодове с по-груба целулоза, а при спастична форма се препоръчват картофени дни, съчетани с мляко и зеленчуци с по-фина целулоза.
Той да може да бъде причина за лош дъх в устата или мирис на тялото, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата, хемороиди и рак на дебелото черво.
При тежката форма на констипация (обстипация) автоинтоксикацията на оргинизма води до натоварване на черния дроб и обмяната на веществата, както и до кожни проблеми.

Причини за констипация могат да бъдат недостатъчното приемане на фибри, дехидратацията, приемът на лекарства – диуретици и такива, съдържащи желязо, калций или алуминий.

Друга причина за запек може да бъде слабостта на нервно-мускулния апарат, коремната преса и диафрагмата. Бавното придвижване на изпражненията по червата може да е причинено от хипофункция на щитовидната жлеза; повишеното ниво на калция в кръвта; наранен анален сфинктер; лекарства, съдържащи кодеин, морфин и някои антидепресанти.

В повечето случаи обаче констипацията се дължи на недостатъчно фибри и течности в приетата храна. Съвременната култура на хранене, наложена от динамичния начин на живот и липсата на време за пълноценно и здравословно хранене, принужадава хората да консумират многократно обработена, консервирана и синтетична храна, т.е. с недостатъчно фибри.

здравница.ком
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Re: Какво да правим, когато детето има запек .

Писане by Dess on Вто 09 Авг 2011, 15:13

Здравейте, имам син на 3,5 г. който от около година страда от хроничен запек. Проблемът е, че не желае да яде никакви плодове и зенчуци под никаква форма. Преди време приемаше плодовете под формата на фреш, но от една година отказва дори да опита. Всичко това е причината за нашия проблем. В нет-а четох много по въпроса и стигам до извода, че има варианти за облекчаване на проблема с изхождането, като най-приложим ми се вижда този с отварата от ленено семе. Моля ви, ако някой има опит с разрешаването на подобен проблем или е ползвал тази отвара нека сподели. Благодаря предварително!
Dess
Dess
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Запек при бебето

Писане by styyni on Нед 16 Окт 2011, 10:32

Какво да правим, когато детето има запек . Resized_1293804656
Как да преценя дали бебето ми има запек?
Какви са симптомите на запека?
Каква е причината за запека?
Как да се третира запека?

Как да преценя дали бебето ми има запек?
Запекът се среща рядко при малките бебета, особено при кърмените
бебета, макар че може да се окаже проблем при по-големите бебета, след
като се въведе твърдата храна.
Кърмените бебета могат да ходят по
голяма нужда от няколко пъти дневно в първите няколко седмици до само
веднъж или два пъти за цяла седмица. Дори и когато изпражненията са меки
и полутечни, понякога бебетата въпреки това се напъват, за да се
изходят. Бързо ще се научите да различавате гримасите и грухтенето, с
които вашето бебе придружава ходенето по голяма нужда.

Бебетата на изкуствено хранене обикновено имат едно изхождане на ден с
твърди изпражнения, макар че някои бебета може да ходят по голяма нужда
и веднъж на 3 или 4 дни. Това не се счита за отклонение от нормалното,
освен ако изпражненията не са твърди като камък и топчести. За истински
запек се счита, когато изпражненията в долната част на дебелото черво са
възпрепятствани от стягането на мускулите, като така могат да пречат на
изхождането, като от друга страна колкото по-дълго остават
изпражненията в червото, толкова по-твърди и сухи стават.
Преди да заподозрете, че бебето ви има запек, е добре да се
запознаете със симптомите на запека описани по-долу и да разберете, че
точно както при възрастните, така и при бебетата характерът на
изхождането е различен.
Какви са симптомите на запека?
При бебета на възраст между 0-3 месеца запекът е рядко срещан, дори и
вашето бебе да е на адаптирано мляко. Някои бебета си грухтят и се
напъват на всяко изхождане, въпреки че това не означава задължително, че
имат запек. Естествено, ако бебето ви плаче или е очевидно, че не се
чувства добре, трябва да се консултирате с педиатъра му или личния
лекар. Ако вашето новородено се изхожда с твърди изпражнения по-рядко от
веднъж дневно, това в общи линии се счита за запек.
При по-големи бебета, които са започнали с твърдата храна, симптомите могат да включват:
Раздразнение, болки в корема, стомашен дискомфорт
Твърдо коремче
Болки в корема, които преминават след изхождането
Изпражнения с кървави ивици, обикновено дължащи се на ректални цепнатини, причинени от преминаването на твърдите изпражнания
Трудни за изхождане, топчести твърди изпражнения
Каква е причината за запека?
Бебетата може да имат запек поради това, че не приемат достатъчно
течности. Ако проблемът продължава, важно е да се прегледа, тъй като
докторът може да изключи причини като болест или анални цепнатини.
Как да се третира запека?
Трябва да се консултирате с личния лекар или педиатъра преди да
опитвате каквото и да е за да облекчите дискомфорта на бебето. Може да
се наложи да го заведете на преглед.
За по-големите бебета, които
вече приемат твърди храни, попитайте личния лекар дали може да прибавите
няколко лъжици пюре от сини сливи към сутрешната каша на бебето или да
му дадете 2 чаени лъжици сок от сини сливи.
Някои специалисти препоръчват да прибавите една чаена лъжичка трици
към зърнената закуска на бебето ви, за да прибавите по този начин повече
фибри в менюто на бебето, но внимавайте да не се престараете. Опитайте
се по-скоро да давате на бебето плодове и зеленчуци (на малки парченца,
естествено), за да може то да получава адекватно количество фибри, както
и давайте достатъчно течности, включително чиста вода.
Следните лекове също могат да облекчат бебето:
Опитайте да движите краката на бебето сякаш кара колело, ако
смятате, че има запек. Това може да помогне на изпражненията да се
придвижат надолу по червото.
Ако вече яде твърди храни, премахнете заличащите храни като ориз, банани или зърнени ядки.
Не е необичайно бебетата да имат запек, особено след като преминат на
твърда храна, тъй като техните организми се учат как да преработват
новата храна. С вашата помощ, необходимото третиране и с времето, бебето
скоро ще си изгради модел за лесно и безпроблемно ходене по голяма
нужда.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Какво да правим, когато детето има запек . Empty Re: Какво да правим, когато детето има запек .

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите