Полезни и практични съвети!

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty 6 хитринки за спестяване на време

Писане by Schatzе on Сря 19 Май 2010, 18:43

6 хитринки за спестяване на време

Спестете си време, когато то Ви е най-ценно – рано сутринта, когато бързате да се подготвите за работа. За целта можете да приложите няколко хитринки, които да улеснят подготовката Ви.

1. Лъжица за кафе с клипс
Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_1Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_15%281%29

Не губете време в търсене на мерителната лъжичка, с която си правите кафе рано сутринта – тя може да бъде лесно превърната в многофункционален аксесоар, с който едновременно да мерите кафето и да затваряте пакета, в който се намира то.
За целта използвайте обикновена щипка – клипс и я залепете с подходящо лепило (метал-за-метал) към гърба на лъжицата.

2. Трик за дъждовните дни
Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_2

Чадърът трябва да Ви бъде винаги под ръка, особено в дъждовна сутрин. Затова поставяйте чадърите в дома си на специално място – най-добре до или върху входната врата (или вратата на гардероба в антрето). Системата за окачване е лесна – няколко S-образни кукички се монтират върху метални панти с подходящ размер, като пантите се поставят вертикално. Поставете куките така, че чадърите да не опират в пода и да не си пречат един на друг.

3. Магнитна лента за ключове
Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_3

За да намирате лесно необходимите ключове, не ги събирайте на едно място в тясно чекмедже или върху шкафа в антрето – поставете ги на тази практична магнитна лента, монтирана върху стената до входната врата. За целта можете да използвате и специална магнитна поставка за кухненски ножове, която обикновено се предлага със съответните винтове за монтиране.

4. Организация на гардероба
Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_4

Намирайте лесно дрехите си за деня, като предварително ги означите с тези лесни за направа етикети. Направете на всяка дреха дигитална снимка и ги обработете на компютъра си. Снимките може да са и черно-бели (когато ги принтирате), и да ги оцветите ръчно с цветни моливи. Пуснете на принтер изображенията, изрежете ги и ги залепете за парче картон – етикет. Картонените етикети завържете за закачалките чрез тънък шнур.

5. Организация на антрето
Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_5a%281%29 Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_5b%281%29

Особено през зимата, в антрето се натрупва цял куп аксесоари, на всеки член от семейството. Организирайте ги така, че да ги намирате по-лесно, като използвате система от метални кошнички, монтирани върху стената чрез дървени летви. Кошничките се монтират вертикално, като можете да им залепите и етикети със съдържанието.

Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_53

Същата техника можете да приложите и в гардероба, като отделите по една кошничка за всеки член на семейството.

6. Организация на аксесоарите
Полезни и практични съвети! - Page 2 Stm_6

За да намирате лесно всеки аксесоар – шал или колан, организирайте ги върху метални дръжки за хавлии, като ги подредите върху широките лостове. За коланите можете да използвате метални лостове за кухненски аксесоари (с кукички).


Източник: www.Marthastewart.com

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty 6 необичайни употреби на водката

Писане by Schatzе on Сря 19 Май 2010, 20:33

6 необичайни употреби на водката

Освен за пиене, водката може да бъде използвана и за много други цели. Вижте някои от тях.

Полезни и практични съвети! - Page 2 Uvu_1

Водката е алкохолна напитка, състояща се основно от вода и етилов спирт. Алкохолното й съдържание най-често е 40°, но достига до 56°. Първата водка е направена от арабския лекар Парес през 860 г. и е била използвана за медицински цели. В Европа пък първата дестилация на ферментирала захаросъдържаща течност е направена от италианския монах-алхимик Валентиус.

1. Третирайте обривите от отровен бръшлян

Полезни и практични съвети! - Page 2 Uvu_2

Ако обичате да работите в градината, вероятно Ви се е случвало да попаднете на отровния вид бръшлян, контактът с който причинява неприятни и дълготрайни обриви. Според изследванията този вид растение става все по-разпространено в природата, като причината е глобалното затопляне. За да предотвратите неприятната реакция на кожата, веднага излейте малко водка върху засегнатата част – алкохолът ще отмие дразнещата субстанция.

2. Освежете прането

Полезни и практични съвети! - Page 2 Uvu_3

Малко са хората, които обичат да се занимават с прането, а понякога просто се налага да използвате дреха повторно, без да имате възможност първо да я изперете и изсушите. За такива случаи водката е много полезна – просто напръскайте дрехите със спрей, пълен с водка и ги оставете да съхнат на въздух в проветриво помещение. За да не рискувате да повредите дрехите си, първо направете тест върху малък сектор на дрехата. Водката ще убие бактериите, причиняващи неприятния мирис, като след изсъхване нейната остра миризма също изчезва.

3. Излъскайте банята и кухнята

Полезни и практични съвети! - Page 2 Uvu_4

Можете лесно да полирате хромираните, стъклени и порцеланови аксесоари в банята и кухнята си, като използвате за целта малко водка. Навлажнете с алкохола чисто и меко парцалче, и избършете до блясък желаните места. Освен че ще придаде по-красив вид на обработените места, тя ще им подейства и антибактериално.

4. Запазете букетите свежи

Полезни и практични съвети! - Page 2 Uvu_5

Добавете няколко капки водка и чаена лъжица захар към водата във вазата, в която сте натопили свежия букет, за да запазите свежестта му за по-дълго време. Сменяйте ежедневно така получената смес с нова.

5. Репеленти срещу насекоми

Полезни и практични съвети! - Page 2 Uvu_6

Едно от най-неприятните неща при пикниците, работата в градината и излетите на открито са насекомите. Много от репелентите, предлагани на пазара не са напълно безопасни за здравето, затова ги заменете с нещо напълно естествено – малко водка. Налейте я в спрей бутилка и напръскайте върху досадните насекоми или пък я използвайте върху себе си като репелент.

6. Почистете плесените

Полезни и практични съвети! - Page 2 Uvu_7%281%29

Имате проблеми с плесените в дома си? Тогава вероятно сте използвали цял куп продукти за премахване на мухъла, кой от кой по-вредни за здравето. Всъщност неприятните петна по мебелите, стените и плочките са не само вредни за въздуха в дома, но и грозни за интериора. Затова опитайте да се справите с проблема като използвате обикновена водка – напълнете спрей и напръскайте засегнатите места. Изчакайте 15 минути и обработете с четка, за да премахнете плесента.


Източник: www.thedailygreen.com

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty 9 идеи за по-лесно почистване на дома

Писане by Schatzе on Сря 19 Май 2010, 21:03

9 идеи за по-лесно почистване на дома

Дори вече да сте приключили с пролетното почистване, тези хитри идеи ще Ви бъдат полезни за почистването и поддръжката на дома по всяко време.

1. Практична престилка
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_1

Вместо да хвърлите старата кухненска престилка за готвене, използвайте я при почистването – напълнете джобовете й с необходимите приспособления и материали, за да не се налага да се връщате многократно за тях по време на работа. Така ръцете Ви ще са свободни за почистване и търкане на повърхностите, дори когато обикаляте от стая в стая. Ако престилката Ви няма достатъчно джобове или те не са удобни за целта, пришийте й няколко допълнителни отделения – за целта прегънете нагоре долната част на дълга престилка и направете няколко вертикални шева пред двата слоя плат, за да оформите отделенията.

2. Почистване на потъмнелите прибори
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_2

Тази проста химична реакция ще почисти бързо и лесно потъмнелите прибори, без да ги повреди. Поставете приборите в алуминиев съд и поръсете с обикновена сода за печене. Налейте вряща вода, колкото да покриете изцяло всички прибори. Когато петната изчезнат извадете приборите и ги излъскайте с памучна кърпа.

3. Лесни "завески" срещу прах
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_3

За да предпазите рафтовете с книги от натрупване на прах, който се почиства трудно, монтирайте в горната част на всеки рафт по една малка "завеска" от ленен плат. Освен че ще улесни почистването на шкафа, тази техника ще подравни визуално редиците с книги. За да направите "завеските", измерете ширината на рафтовете и разстоянието от горния им ръб до най-късата книга, и срежете парче лен с измерените стойности, като добавите по 2 см. толеранс за подгъва от всяка страна. Подгънете, зашийте и закрепете към ръба на рафтовете с тапицерски кабарчета, малки пирончета или велкро.

4. Лесно почистване на декоративните свещи
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_4

Стъклените поставки за декоративни свещи са много практични за празнична декорация или романтична среща, но почистването им може да бъде много изнервящо. Затова можете да използвате този лесен трик – поставете поставките във фризера за няколко часа – когато ги извадите парафинът ще се е свил и ще излезе лесно от стъкления съд. Почистете остатъците с гореща вода и препарат за съдове.

5. Почистване на стайните растения
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_5a Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_5b

Ако стайните Ви растения са твърде замърсени или увехнали от отоплението у дома, освежете ги с бърза баня. Поставете саксиите във ваната или на пода в банята и ги облейте леко с ръкохватката на душа с хладка вода. За по-малките растения увийте саксията с хартиена кърпа, захваната с щипка за банкноти и внимателно измийте листата им в кофа с вода.

6. Лесно преместване на мебелите
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_6

За да избегнете надраскване на настилката при преместване на мебелите, използвайте този лесен трик – навийте на руло две хавлиени кърпи (те трябва да са чисти) и ги поставете под мебела в двата му края. Придърпайте го на желаното място и махнете кърпите.

7. Предпазване на банята от плесен
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_7

Когато става въпрос за плесен, превенцията е много по-ефикасна от решаването на вече възникнал проблем (трудоемкото почистване на плесента). Що се отнася до банята, която е най-силно податлива на плесени заради високата влажност, има няколко неща, с които да предотвратите появата на неприятните петна. Това са добра вентилация (с прозорец или стенен вентилатор), непрестанна циркулация на въздуха и контрол над влажността. Третият фактор например може да бъде контролиран като не
поставяте мокрите кърпи в банята, а ги прострете на терасата, както и чрез специален уред за обезвлажняване на въздуха (dehumidifier). Предпочитайте отворени рафтове и непорести материи (например за завесата на ваната и душа).

8. Почистване на абажурите
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_8

Абажурите от плат можете да почистите бързо и лесно с обикновена ролка за почистване на дрехи – нейната залепваща повърхност ще събере без особено усилия нечистотиите както от външната, така и от вътрешната страна на абажура.

9. Подсушаване на стъклените съдове
Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_9

Подсушаването на вътрешността на стъклените съдове в тясно гърло (гарафи, вази, шишета) може да бъде предизвикателство – ако ги оставите да съхнат на въздух водата в тях кондензира по стените на съда и може да причини обезцветяване на стъклото. С тази трудна задача обаче ще се справите лесно, ако поставите в тях стегнато навита на фуния хартиена кърпа, която достига на 3/4 от височината на съда. Хартията ще абсорбира влагата и ще я изведе навън без кондензация.


Източник: www.marthastewart.com

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty 9 идеи за по-лесно почистване на дома

Писане by Lindzi on Чет 17 Юни 2010, 11:14

Дори вече да сте приключили с пролетното почистване, тези хитри идеи ще Ви бъдат полезни за почистването и поддръжката на дома по всяко време.
Полезни и практични съвети! - Page 2 Springcleaning

1. Практична престилка

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_1

Вместо да хвърлите старата кухненска престилка за готвене, използвайте я при почистването – напълнете джобовете й с необходимите приспособления и материали, за да не се налага да се връщате многократно за тях по време на работа. Така ръцете Ви ще са свободни за почистване и търкане на повърхностите, дори когато обикаляте от стая в стая. Ако престилката Ви няма достатъчно джобове или те не са удобни за целта, пришийте й няколко допълнителни отделения – за целта прегънете нагоре долната част на дълга престилка и направете няколко вертикални шева пред двата слоя плат, за да оформите отделенията.

2. Почистване на потъмнелите прибори

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_2

Тази проста химична реакция ще почисти бързо и лесно потъмнелите прибори, без да ги повреди. Поставете приборите в алуминиев съд и поръсете с обикновена сода за печене. Налейте вряща вода, колкото да покриете изцяло всички прибори. Когато петната изчезнат извадете приборите и ги излъскайте с памучна кърпа.

3. Лесни "завески" срещу прах

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_3

За да предпазите рафтовете с книги от натрупване на прах, който се почиства трудно, монтирайте в горната част на всеки рафт по една малка "завеска" от ленен плат. Освен че ще улесни почистването на шкафа, тази техника ще подравни визуално редиците с книги. За да направите "завеските", измерете ширината на рафтовете и разстоянието от горния им ръб до най-късата книга, и срежете парче лен с измерените стойности, като добавите по 2 см. толеранс за подгъва от всяка страна. Подгънете, зашийте и закрепете към ръба на рафтовете с тапицерски кабарчета, малки пирончета или велкро.

4. Лесно почистване на декоративните свещи

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_4

Стъклените поставки за декоративни свещи са много практични за празнична декорация или романтична среща, но почистването им може да бъде много изнервящо. Затова можете да използвате този лесен трик – поставете поставките във фризера за няколко часа – когато ги извадите парафинът ще се е свил и ще излезе лесно от стъкления съд. Почистете остатъците с гореща вода и препарат за съдове.

5. Почистване на стайните растения

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_5aПолезни и практични съвети! - Page 2 Sc_5b

Ако стайните Ви растения са твърде замърсени или увехнали от отоплението у дома, освежете ги с бърза баня. Поставете саксиите във ваната или на пода в банята и ги облейте леко с ръкохватката на душа с хладка вода. За по-малките растения увийте саксията с хартиена кърпа, захваната с щипка за банкноти и внимателно измийте листата им в кофа с вода.

6. Лесно преместване на мебелите

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_6

За да избегнете надраскване на настилката при преместване на мебелите, използвайте този лесен трик – навийте на руло две хавлиени кърпи (те трябва да са чисти) и ги поставете под мебела в двата му края. Придърпайте го на желаното място и махнете кърпите.

7. Предпазване на банята от плесен

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_7

Когато става въпрос за плесен, превенцията е много по-ефикасна от решаването на вече възникнал проблем (трудоемкото почистване на плесента). Що се отнася до банята, която е най-силно податлива на плесени заради високата влажност, има няколко неща, с които да предотвратите появата на неприятните петна. Това са добра вентилация (с прозорец или стенен вентилатор), непрестанна циркулация на въздуха и контрол над влажността. Третият фактор например може да бъде контролиран като не поставяте мокрите кърпи в банята, а ги прострете на терасата, както и чрез специален уред за обезвлажняване на въздуха (dehumidifier). Предпочитайте отворени рафтове и непорести материи (например за завесата на ваната и душа).

8. Почистване на абажурите

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_8

Абажурите от плат можете да почистите бързо и лесно с обикновена ролка за почистване на дрехи – нейната залепваща повърхност ще събере без особено усилия нечистотиите както от външната, така и от вътрешната страна на абажура.

9. Подсушаване на стъклените съдове

Полезни и практични съвети! - Page 2 Sc_9

Подсушаването на вътрешността на стъклените съдове в тясно гърло (гарафи, вази, шишета) може да бъде предизвикателство – ако ги оставите да съхнат на въздух водата в тях кондензира по стените на съда и може да причини обезцветяване на стъклото. С тази трудна задача обаче ще се справите лесно, ако поставите в тях стегнато навита на фуния хартиена кърпа, която достига на 3/4 от височината на съда. Хартията ще абсорбира влагата и ще я изведе навън без кондензация.


Източник: marthastewart.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Направи си сам…почистващи препарати

Писане by styyni on Сря 30 Юни 2010, 08:55

Универсално почистващо средство: Смесете 2 чаши дестилиран
оцет с 2 чаши вода и сложете течността в бутилка с пръскачка, може да
добавите и няколко капки лимонов сок или лавандулово масло за аромат.

Лъскане на мебели:
Смесете четвърт чаша зехтин с четвърт
чаша дестилиран оцет и няколко лъжички лимонов сок. Разклатете шишето,
намокрете парченце плат с тази смес и излъскайте мебелите.

При запушени канали
- в канала се изсипва 1 чаша сода за хляб, след което се излива 1 чаша оцет. След около 10 - 15 минути се излива гореща вода.

Замърсени фурни и котлони
– повърхностите се поръсват със
сода за хляб, а след това се залива с малко топла вода, за да се получи
пастообразна консистенция. Оставя се да престои няколко часа, след
което мазните петна и мръсотията се почистват много лесно.

Мивката
- независимо дали е керамична или метална може да се
използва сода за хляб. Содата се поръсва и после се разтърква с мокра
гъба. А ако има варовик, след като содата се измие с вода, може да се
мине с гъба, напоена с оцет.

Освежаване на килима – поръсва се със сода за хляб и след 20
минути се изсмуква с прахосмукачка. За да стане съвсем свежо, содата за
хляб може да се смеси с етерично масло, на 1 чаша сода – към 15 - 20
капки масло – тази смес обаче трябва да престои поне няколко часа в
затворен съд, за да може содата по-добре да абсорбира маслото.

Миризми в хладилника
се поставя купичка със сода за хляб. За да е по-ефикасно, 1 - 2 пъти в седмицата содата трябва да се разбърква.

Смесете сода бикарбонат с препарат за миене на съдове докато се образува каша.
Почиства добре мивката или доста замърсен санитарен фаянс. Премахва бързо напластяването и на загорелите тенджери.

Също така содата бикарбонат, сложена в паничка в малки помещения ефикасно поглъща миризмите.
Може също да се използва, като се размеси в пясъка или бентонита на домашното животинче, със същия ефект.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Как се почиства варовик от отворите на ютия?

Писане by styyni on Сря 01 Сеп 2010, 10:44
Полезни и практични съвети! - Page 2 Iron

Отлаганията от варовик се получават при ползване на твърда вода. За да се отпушат
отворите на ютията, е необходимо към водата с която се пълни
резервоарчето да се добави малка част органична киселина /оцетна,
млечна, оксалова или лимонена/ за получаване на разтвор с концентрация
3-5%.

Най-ефективни от изброените са млечната и оцетна киселина. Ютията се включва на
максимално загряване и отделяне на пара /на празен ход, без да гладите
дрехи/ до отделяне на подкислената вода. Тази процедура се повтаря до
пълното отпушване на отворите.
За да се избегнат тези неприятни отлагания най-добре при гладене използвайте дестилирана или предварително преварена вода.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Перяща прахосмукачка=по-чиста къща?

Писане by thinker-bell on Пон 06 Сеп 2010, 10:04

Здравейте, :) имам един въпрос към мамите тук. Но първо кратка предистория- имам си много готина прахосмукачка на Zanussi, която обаче вече е старичка и не смуче както преди :( По теракота се справя някак, но килимите и мокета... ужас! Буча по един час из къщи, за радост и върховна наслада на всичките комшии Полезни и практични съвети! - Page 2 931145 , но пак не обира всичко. Поразчетох се из нета за перящите прахосмукачки и си харесах тази: http://emag.bg/13/1628/product/delonghi-wff-1800-pet.aspx Та въпроса ми е: Ползвате ли перяща прахосмукачка? Справят ли се добре с освежаването (прането) на килимите? Доволни ли сте как чисти? Аз си избрах DeLonghi, защото имам други уреди от тази марка и съм доволна от качеството им. Какви други марки ще ми препоръчате?
Очаквам вашите съвети по темата,а аз отивам да буча из кухнята Полезни и практични съвети! - Page 2 392713
thinker-bell
thinker-bell
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Практични съвети за всяка домакиня

Писане by pumpal21 on Пон 06 Сеп 2010, 18:04

Практични съвети за всяка домакиня

Почистването на дома – да се възползваме от малките хитрини на нашите баби и майки.
Стъклата на прозорците
Особено в града прахта по тях се напрастява ежедневно и дори ежечасно. Тя няма да полепва толкова лесно, ако докато ги чистите, добавите няколко капки глицерин във водата.
Прах по книгите
Ще се оттървете от нея, ако изнесете книгите навън и ги почистите с четка за дрехи, а после няколко пъти ги отворите и затворите с отривисто движение.
Маслените картини
Трохите от пресния хляб са много подходящи за почистването им и освежаването на цветовете по тях. След това забършете с влажен парцал и оставете картините да изсъхнат.
Следите от капещите кранове
Жълтеникавите петна, които остават от капещия кран във ваната или в умивалника, ще изчезнат, ако при натриете с няколко капки лимонов сок.
Петна от пот
Те са много неприятни през лятото. Ще ги отстраните от ръкавите на лизите, ако ги изперете със смес от алкохол и амоняк в съотношение 1:1.
Огледалата
Почиствайте ги от време навреме с разполовен лук, натопен в спирт.
Месинг
Ако мухи са оставили следи по месинговите ви съдове и предмети, ще ги отстраните, като ги почистите с малко бензин или оцетена вода.
Загорели тенджери
Ще отстраните остатъците по дъното им като кипнете в тях вода, смесена с оцет и сол.
Дървените повърхности
За да ги почистите, използвайте студен черен чай. Колкото по-тъмно е дървото, толкова по-силен чай можете да използвате и толкова по-дълго можете да го оставите да попива. След това подсушете с мека кърпа.
Ваната и плочките в банята
Преди да ги почистите, пуснете душа да тече известно време с много гореща вода. Парата ще разтвори мръсотията по повърхността. След това ще ви бъде много по-лесно да я отстраните.
Плочките в банята
Те ще заблестят, ако към водата за измиването им добавите амоняк.
Източник

_________________
Полезни и практични съвети! - Page 2 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Дълъг живот на пералната машина

Писане by styyni on Вто 07 Сеп 2010, 21:41

Полезни и практични съвети! - Page 2 Peralnq
Като всеки скъп домашен уред и пералнята трябва да се поддържа така, че да има по-дълъг живот. За да е винаги изправна, трябва да се съобразявате с някой много важни правила за експлоатация и поддръжка.

Ако водата е много твърда, за да избегните натрупването на котлен камък по нагревателя, сипвайте от специалните препарати за тази цел, а ако ли пък финансите не ви го позволяват, прибавяйте по 1 лъжичка сода бикарбонат към праха за пране.
Използвайте само прах за автоматични перални, защото прахът за ръчно пране прави много пяна, а това води до претоварване на мотора и може сериозно да го повреди.
Докато работи , не спирайте никога пералнята, било като отваряте вратичката на люка, било чрез превъртане бутоните за програмите. Така можете да развалите програматора.
Когато извадите дрехите, избършете със суха кърпа старателно гуменото уплътнение на люка. Така ще удължите живота му.
Вратата трябва да стои леко открехната, когато машината не работи, за да се изпари и малкото останала вода в пералнята.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Практични идеи за отстраняване на петна

Писане by styyni on Вто 07 Сеп 2010, 21:56

Упоритите петна в дома са трън в очите на всяка домакиня. На пода, по килима,
върху тапицерията на дивана – те са първото нещо, което забелязвате. И
в този момент вероятно се питате кои са най-практичните идеи за
отстраняване на петна.
Полезни и практични съвети! - Page 2 13558_0

Има хора, които просто се раждат с „дарбата” да оставят мръсни петна след
себе си – едни го отдават на лош късмет, други - на непохватност, а
трети махват с ръка и го оправдават със Закона за гравитацията.

Истината обаче е, че понякога случайно разсипаната чаша с вино или кафе
може да остави невъзвратими следи по чувствителните повърхности в дома
ви, ако не вземете навременни мерки за отстраняване на петната.

Съществуват множество практични идеи за отстраняване на упорити петна в дома. Много
от тях сигурно вече са ви познати, но съгласете се, нищо не пречи да си
ги припомните. Така следващия път, когато някое натрапчиво петно
предизвика гнева ви, вместо да изпадате в паника, че нямате подходящ препарат под ръка, просто ще приложите алтернативен метод за отстраняването му. И усмивката ще се върне на лицето ви.

Петна по текстилни повърхности


Синтетичните материи са по-трудни за почистване от петна. Ако разлеете течност,
бързо я попийте с хартиена кърпа, за да избегнете абсорбирането й от
влакната. Изсипете върху петното малко Полезни и практични съвети! - Page 2 13558_1количество
сода бикарбонат – мехурчетатата, получили се от взаимодействието й с
течността, ще накарат оцветителите да се задържат на повърхността.
След
това, ако нямате специален почистващ препарат или шампоан за килими,
разбъркайте една чаена лъжичка безцветен препарат за миене на съдове с
чаша вода, и с помощта на чиста хартиена кърпа третирайте петното.
Накрая попийте.

Никога не нанасяйте прекалено много вода върху плата или текстилната материя, която искате да почистите
– и самата вода може да остави вторични петна при изсъхване. В случай,
че сте решили да използвате специален почистващ препарат, първо
изпробвайте ефекта му в някое ъгълче на тапицерията или килима. В случай, че не даде странични ефекти (оцветяване, изсветляване...), можете да действате по-смело.

Чували сте фразата „противоположностите се привличат”,
нали? Е, тогава не се изненадвайте, че тя действа с пълна сила и при
почистването на петна. Ако например сте любител на червено вино, винаги
дръжте в резерв една бутилка с бяло. Така, ако разлеете чашата си с червено вино, веднага ще можете да неутрализирате петната с помощта на бялото. Същото правило важи и за гроздовия сок, както и за напитките от една група, но контрастиращи си цветово.
Петна по балатум или гумени повърхности

За да отстраните драскотините, пригответе разтвор 50 на 50 от препарат за миене на съдове и вода и третирайте петното с найлонова кърпа. Следите
от обувки или твърди предмети опитайте да премахнете с гума за триене
на молив. Петна от храни, напитки, кръв, трева, мастило или животински
нечистотии изчистете с парцал, потопен в разтвор от 2 чаши вода и
четвърт чаша белина.

Петна по ламинирани повърхности

Органични петна (храна, кафе, чай...)
– Ако петното е прясно, насапунисана гъба ще е най-бързото решение. За
по-упорити петна смесете 3 към 1 сода бикарбонат и вода. Избършете
нежно с гъба, потопена в разтвора, повторете с мокра кърпа и изсушете.
В случай, че използвате препарат за ламинирани повърхности, оставете го
да подейства няколко минути, след което оберете с чиста суха кърпа и
завършете с мокра.
Полезни и практични съвети! - Page 2 13558_3

Леко захабяване

– подходящи са препарати на амонячна основа. Но имайте предвид, че
петната няма да изчезнат веднага, а едва след неколкократно повторение
на процедурата. В случай, че си имате работа с упорити петна върху
матирани повърхности, използвайте абразивна пудра и найлонова кърпа.

Методи на действие при отстраняване на петна


 • Попивайте петното.
  Най-голямата грешка, когато разлеете нещо върху текстилна повърхност, е
  да започнете трескаво да търкате петното, за да го отстраните. Това
  само ще нарани материята, а когато изсъхне ще остане вторично петно
  като от захабяване. Вместо това третирайте внимателно мястото с мека
  гъба или парцал, напоени със студена вода.


 • Избягвайте химичните препарати. Не че не са ефективни. Но понякога те могат да донесатПолезни и практични съвети! - Page 2 13558_2
  повече вреда, отколкото полза – както върху повърхността, така и на
  въздуха, който дишата. Така че първо помислете дали не можете да
  използвате почистващите средства, които имате под ръка в дома си –
  оцет, лимонов сок, препарат за миене на съдове и дори мокри кърпички.


 • Избягвайте топлинно третиране на петната. Топлината
  само ще затвърди петното върху текстилната повърхност и никога няма да
  успеете да я възстановите напълно. Ако петното не е напълно отстранено
  и сложите плата в сушилнята или на слънце, може да направите нещата още
  по-лоши.

Петната са неприятен спътник в ежедневието, особено ако имате деца, домашен любимец или непохватни приятели. Ще се спестите много главоболия обаче, ако прилагате идеите за отстраняване на петна веднага след неговата поява. Така че не чакйате да приключите с вечерята или да си тръгнат гостите. Действайте веднага.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Как да почистим петна от ...

Писане by styyni on Пет 17 Сеп 2010, 22:43

КРЪВ
Полейте петното с водороден пероксид и разтъркайте.

Незабавно посипете петното със сол или газирана вода (сода) и го накиснете в студена вода.

По-упоритите петна третирайте със смес от житно нишесте и талк на прах или овесено брашно във вода. След изсъхването на плата изчистете сместа.

ДЪВКА
Търкайте с лед - дъвката ще се олющи.

КАФЕ, ШОКОЛАД
Накиснете в студена вода, разтъркайте със сапун и слаб разтвор на боракс, изплакнете и измийте в много гореща вода.

Смесете яйчен жълтък и хладка вода и натъркайте петното.

За петна върху чаши или канички за кафе: влажна сол или сол и лед.

ПЛОДОВЕ, ВИНО
Незабавно намокрете петното и го посипете със сол или газирана вода. Оставете го да престои малко, после го накиснете във вода или мляко и го измийте.

МАСЛА, МАЗНИНА
При бели памучни платове излейте вряща вода през плата и го посипете със суха сода за хляб или го търкайте със сода за пране във вода. (NB! Проверете указанията за пране, преди да използвате гореща вода или да изберете температурата на изплакване.)
При други материи попийте с кърпа, навлажнете петното с вода и го разтъркайте със сапун и сода за хляб. После го измийте в колкото се може по-гореща вода с много сапун.
Много мазни петна се премахват с боракс върху влажен парцал.
Втрийте бял тебешир в петното, преди да го измиете.

МАСТИЛО
От химикал: разтъркайте със спирт, после със сапун, изплакнете и измийте.

Накиснете в мляко.

От маркер: разтъркайте със сапун, накиснете и измийте.

ЧЕРВИЛО
Разтъркайте със студена сметана или мазнина за тестени сладкиши, за да разтворите цвета, после изплакнете с разтвор от сапун и сода за пране в топла вода, за да премахнете мазното. Измийте в най-горещата вода, на която платът издържа.

ПОТ
Бял оцет и вода.

ПЛЕСЕН
Натъркайте петната със сапун и сол, изплакнете и изсушете на слънчева светлина.

Напръскайте с оцет или лимонов сок и оставете на слънце. Дръжте петната влажни и повторете толкова пъти, колкото е нужно.

Накиснете в равни части оцет и сол, изплакнете и изсушете на слънце.

РЪЖДА
Напоете с кисело мляко или лимонов сок, после разтъркайте със сол. Оставете на слънчева светлина, докато изсъхне, и измийте.

ИЗГАРЯНИЯ
Оставете изгорената дреха да поври за кратко в 250 ml сапун и 2 литра мляко.

Натъркайте с лук и измийте.

МРЪСНИ ПЕЛЕНИ
Накиснете предварително в разтвор от 45 ml сода за хляб в топла вода в леген или пералнята.


За петна по дрехите:
- Направете смес от сода за хляб и вода и я нанесете върху петното. Оставете я така за час и после изперете.
- Изстискайте лимон. Лимоновият сок съдържа цитрусова киселина, чието избелващо действие работи добре при бели тъкани и за петна от сладко. Направете паста от сода за хляб и лимонов сок и оставете половин час върху петното, преди да изперете дрехата.
- При петна от кетчъп, кръв, трева или плодов сок използвайте бял (ябълков) оцет. Натрийте върху петното и оставете да действа няколко минути преди да изперете.
Ако сте забравили мокра кърпа и тя е мухлясала:
- Добавете няколко капки карамфилово масло, масло от лимон или евкалипт при изплакване.
- Накиснете кърпата в смес от ябълков оцет и вода. Формулата се определя от обонянието ви: колкото повече мирише на мухъл, толкова повече оцет и по-малко вода. Оставете 10-20 минути и изперете в топла вода.
Ако банския ви костюм мирише неприятно:
- Накиснете го в смес от оцет и вода, но само за няколко минутки, защото може да повредите деликатната тъкан. После изплакнете с хладка вода.
Захабените чаршафи:
- За да избелите спалното си бельо, добавете ? чаша лимонов сок при пране. Настройката на режима за пране на пералнята ви е както обикновено... За постигане на най-добри резултати, оставете чаршафите да съхнат на слънце – така ще увеличите избелващия ефект.
- За омекотяване на прането, може да добавите една супена лъжица ябълков оцет или ? чаша сода за хляб при изплакване.
- За аромата на спалното бельо добавете няколко капки от любимото ви ароматно масло – зелен чай, лавандула, бор, роза и пр. при изплакване.
- Направете торбички с лавандула и ги поставете там, където съхранявате чаршафите си
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Полезни и практични съвети!

Писане by Lindzi on Пет 29 Окт 2010, 23:53

Почистете кухненските плотове и освободете допълнително място за приготвяне на храната, като скриете малките уреди и приспособления. За целта вижте тези хитри идеи, с чиято помощ можете да намерите място за всеки кухненски аксесоар.


1. Място за тостера


Полезни и практични съвети! - Page 2 01

Дръжте тостера на ръка разстояние за подготовка на сутрешната закуска, като го съхранявате в малка ниша в кухненските шкафове (на мястото на чекмедже). Там монтирайте плъзгаща се плоскост върху метални релси, върху която да поставите уреда. Така, когато Ви е необходим, ще имате достъп до него с едно движение. Не забравяйте да си осигурите източник на електричество наблизо.


2. Малки остъклени вратички

Полезни и практични съвети! - Page 2 02

Пространството между горните и долните кухненски шкафове също може да се използва (поне на места), като мястото се загради и затвори зад остъклени вратички. В така получените "стаички" можете да съхранявате кафе-машината, тостера или пък кафемелачката. Ако използвате същия дизайн и цветове, като тези на шкафовете, отделенията ще се слеят визуално с цялостното обзавеждане в кухнята.


3. Отворени рафтове


Полезни и практични съвети! - Page 2 03

Отделете един или два дълбоки рафта от горните кухненски шкафове, за да съхранявате върху тях най-често използваните приспособления и неголеми уреди за домакинството. Уверете се, че рафтовете не са твърде нависоко, за да не се налага да се пресягате, когато искате да вземете даден уред.


4. Плот в шкафовете


Полезни и практични съвети! - Page 2 04

Осигурете си бърз достъп до тостера, каната за сок или чашите аз кафе, като ги съхранявате върху рафтче, монтирано върху метални релси. Ако имате възможност, преустройте кухненските шкафове, за да оформите ниши за кафе-машината и микровълновата печка. Пред всяка ниша можете да монтирате вратички (със същия дизайн като тези на останалите шкафове), зад които да скривате уредите и приспособленията.


5. Количка под плота


Полезни и практични съвети! - Page 2 05

Под кухненския плот можете да отделите тясна ниша, в която да поставите практична количка на колелца. Металните рафтчета на количката ще съхраняват кухненските приспособления, а дървеният плот в горната й част може да се използва като дъска за рязане. Ако използвате тази функция обаче, уверете се, че имате възможност да почиствате редовно дъската.


6. Практичен ъгъл


Полезни и практични съвети! - Page 2 06

Използвайте вертикалното пространство от едната страна на кухненските шкафове – оформете ниши за малките уреди (малко телевизорче, тостер, кафе-машина и прочее). Уверете се обаче, че всяка от кутийките ще има достъп до контакт.


7. Миксер в шкафа

Полезни и практични съвети! - Page 2 07

Тази странна, но много практична поставка позволява да съхранявате миксера в горната част на кухненските шкафове. Тя се издърпва напред, като металните й релси се задвижват в посока нагоре. Поставката се застопорява в тази позиция, а когато не се използва, монтираният върху плота уред се прибира надолу и назад.


8. Кухненски "гаражи"

Полезни и практични съвети! - Page 2 08

Макар да звучи странно като наименование, тази идея е всъщност доста практична. Кухненските "гаражи" представляват ниши между горните и долни кухненски шкафове, в които се съхраняват вещите в помещението. Асоциацията с гараж се прави заради вратичките, зад които се скриват уредите и приспособленията, и които могат да са различни като вид. Ето например, тук е показана ниша с вратичка, която се издърпва нагоре – тя е много подходяща за места, в които няма място встрани или отпред.

Полезни и практични съвети! - Page 2 09

Друг вид кухненски "гараж" пък се отваря под прав ъгъл, така че плотът отпред остава свободен.

Полезни и практични съвети! - Page 2 10

Този тип "гаражна" врата пък е създадена на принципа на ролетните щори и кутиите за хляб – тя се прибира нагоре и се скрива във вътрешността на шкфа, така че не заема никакво допълнително място. Този тип ниша е подходяща за места с по-труден достъп, за ъгли и за чупки в кухненските шкафове, където няма място за отваряне на стандартната вратичка на шкафа.

Полезни и практични съвети! - Page 2 11

Ето и една дизайнерска идея – нишата е оформена в стената между горните и долни кухненски шкафове, а вратичката й е със същия дизайн като стенната облицовка. Така, когато не се използва, тя се крива зад вратата и се слива с дизайна на стената. Тайната на този проект е фактът, че пред оригиналната стена, на разстояние 15-20 сантиметра, е изградена втора стена, като между двете стени се намира кухината за кухненските вещи.


9. Скришно местенце в кухненския остров


Полезни и практични съвети! - Page 2 12

Ако разполагате с кухненски остров, използвайте пространството вътре в мебела, за да съхранявате част от вещите в кухнята. От всяка страна на острова могат да се оформят шкафчета с рафтове и чекмеджета, които ще съхраняват приспособленията и уредите на ръка разстояние от работния плот.


Източник: kitchenbathideas.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Знаци за пране, гладене, химическо чистене, сушене...

Писане by styyni on Сря 17 Ное 2010, 23:32

Разпознаваме ли знаците за пране, гладене,
химическо чистене и сушене? Обръщаме ли внимание на етикетите на
дрехите и въобще обръщаме ли внимание за наличието на такива етикети?
Няма как да знаем дали търговците не ни мамят, ако не сме се научили да
търсим и да разпознаваме знаците на етикетите.
На всяка дреха би
трябвало да има етикет, на който да има инструкции за пране, гладене и
химическо чистене. Често ние глуповато не обръщаме внимание на етикета,
а после по инерция пускаме дрехата в пералнята, заедно с чаршафите.
Накрая от барабана може да извадим и нещо съвсем различно от хубавата
бледорозова блузка, която сме сложили. И в този случай нямаме право да
виним никого, освен собствената си не информираност и разсеяност.
Затова всяка себеуважаваща се домакиня, която не иска да си къса нервите за
глупости е добре да се запознае с общоприетите обозначения за пране,
гладене, химическо чистене, сушене.
Може би много от вас ги
познават добре, но пък за други е добра идея да се запознаят
по-старателно. А за някои като мен не е зле дори да си го разпечатаме и
да си окачим инструкциите някъде около пералнята машина.
Край на степаните, изгорените и съсипани дрехи!
Полезни и практични съвети! - Page 2 452092
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty 25 Забавни и креативни аксесоари за дома... и не само :)

Писане by styyni on Чет 02 Дек 2010, 21:46

Какво ли не измислят хората... Подбрахме за вас някои от най-креативните и странни аксесоари за дома... и не само.
Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2be7c_28d87b1_XL
Секси настолна лампа... а защо не?

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2be7d_e6b00558_XL
Доста странен избор за лампа, но ако сте от хората, обичащи черния хумор, този дизайн е точно за Вас.
Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2be78_4db82a3a_XL
Липсва Ви половинката Ви?
Вече нямате този проблем - дизайнерите са измислили креативна възглавница, на която можете да кривите ръката, както Ви е удобно.

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2be82_454da2a8_XL
Чудесно решение за коктейл!
Вместо да се чудите защо Господ не Ви е надарил с още една ръка, за да можете да държите и питието, и храната , и цигарата си, по-добре се снабдете с една от тези удобни чинии с поставка за чаша .


Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2be83_67e8f6d2_XL
А този поднос безспорно е перфектно решение за сервитьори, които все още не са усвоили метода на перфектното балансиране .

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2be84_f318e59e_XL
Обичате да четете и често Ви се случва да заспите с книгата? Креативната книга-възглавница е перфектното решение! Със сигурност няма да се събудите от болезнено впилите се ръбчета в лицето Ви ... е, вярно - няма да можете да разгръщате страниците, но все пак комфорта преди всичко!

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2bea1_3ba19cea_XL
Още едно чудесно решение за коктейл!
Извитата чиния няма да Ви изиграе лоша шега.Освен, ако не я наведете надолу и всичко да се изсипе, но това може да се случи и с обикновената чиния.

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2beb6_1b3fbfca_XL
Майсторът на бързото рязане - 5 кухненски ножици в една! Кой сега е номер 1???

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2becb_9bcad215_XL
Представете си сутринта в офиса да започва толкова весело... Всичките Ви колеги да си пият кафето от такива чашки... е как да не се развесели човек?

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2becd_195f8ab5_XL
Кравите дават мляко - факт! Но и и тези креативни канички също .

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2bed4_9cbdab15_XL
Вместо оградата Ви да изглежда стандартно - като съоръжение, предпазващо дома Ви от нежелани посетители, можете да изберете това решение - пъстроцветни моливи.Всело, зареждащо с добро настроение и много, много свежо!

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2bed9_5254aa65_XL
Друго удачно решение за коктейл: пръстен-чинийка, в която да поставите апетитната хапчица.

Полезни и практични съвети! - Page 2 0_2beee_22d9eb88_XL
Ето, че все пак има милост и към домакините.
С тези чехлички можете да си се пързаляе по детски вкъщ, за да се позабавлявате или просто да си "суркате" краката, но същевременно с това да полирате и почистите идеално пода.


Полезни и практични съвети! - Page 2 74f85ea82ae7
Досега не можехте да слагате снимките и картините си на ъгъл, но с тези креативни рамки това вече е напълно възможно!

Полезни и практични съвети! - Page 2 392dbb235f161a31ec49441b0b4f216f
Имате много картини, но нямате достатъчно място в дома си, за да ги закачите всичките? Тази удобна, въртяща се рамка Ви предлага перфектното решение на проблема - в зависимост от настроението Ви, можете да изкарвате една или друга картина на показ .

Полезни и практични съвети! - Page 2 457d42214aaf
Ледчета -диаманти... Как да не ги хареса човек?

Полезни и практични съвети! - Page 2 8963b869cb91
Мухобойка само за програмисти!

Полезни и практични съвети! - Page 2 47225c7557d3
Удобен...много удобен уред за рязане и поднасяне на пица - спор няма!

Полезни и практични съвети! - Page 2 609577da4ba7
"Не наливай, не си разделил чашите!!!!" Да, но не. Тази креативна чашка е още един чудесен начин да изпиете сутрешното си кафе с усмивка.

Полезни и практични съвети! - Page 2 58404210_tn
У дома, като на пикник .
Полезни и практични съвети! - Page 2 58414005_1272553619_3
С този функционален чадър за двама, вече няма да се налага един от вас да се жертва, мокрейки се на дъжда, докато всячески се опитвате да се вместите заедно под защитното покривало .

Полезни и практични съвети! - Page 2 58414013_1272553687_8
Влюбихме се в този чудесен аксесоар за изстудяване на бутилки. Прекрасен е, нали ?

Полезни и практични съвети! - Page 2 58414017_1272553850_10
Е как пък човек да не си вземе едни такива чехлички да си свети в тъмното, докато прави нощен поход до хладилника?

Полезни и практични съвети! - Page 2 B30314353da5
"Внимавай, ще я счупиш!!!" :Забавна солничка за сол и пипер, с която можете да внесете настроение докато се храните .

Полезни и практични съвети! - Page 2 D0ea2ea1cb64c3d613040b2c138dd3e3
Чадър за самураи .

Полезни и практични съвети! - Page 2 Fd2d7b65de80
"Ще се омъжиш ли за мен? "
Идейка само за мъже, които са решили да се пошегуват с приятелка или колежка.
В кутийката се вижда само дръжката на чашата за кафе под формата на годежен пръстен .

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Домашен препарат, с който фугите ще блеснат!

Писане by Schatzе on Вто 04 Мар 2014, 22:03

Имате ли проблем с почистване на фугите между плочките?


Без значение дали са в банята, кухнята или коридора, във фугите се натрупва влага, или прах, които стават идеална среда за развитие на всякакви микроби. За да ги почистите най-добре, не е задължително да използвате силни и скъпи препарати.
Ето ви вариант за ефикасен домашен почистващ препарат с антибактериално действие.
Ето рецептата:
смесете 7 чаени чаши вода,
1/2 чаена чаша сода бикарбонат,
1/3 чаена чаша лимонов сок, и
1/4 чаена чаша оцет.
С получения разтвор и подходяща четка почистете старателно фугите. Изчакайте няколко минути и измийте с чиста вода.

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Почистване на микровълновата без препарати

Писане by Schatzе on Вто 04 Мар 2014, 22:26

Когато чистите вътрешността на микровълновата печка, избягвайте да използвате почистващи препарати, абразивни прахове, груби парцали и четки. Това ще съсипе уязвимата и повърхнина, след което печката скоро ще стане безполезна.
В неголям съд с вода сложете няколко резена лимон и го поставете във фурната на пълна мощност за 3 минути.

След това извадете съда и забършете с влажна кърпа. Така лесно ще отстраните мазнините и замърсяванията, а също така и неприятната миризма. Със същия успех, може да замените лимоните с портокал и ароматът ще бъде свеж и приятен!

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Почистването на фурната

Писане by Schatzе on Сря 05 Мар 2014, 00:17

Почистването на фурната със сигурност е една от най-трудните домакински работи. Освен това изисква физическа активност, и по принцип не обичаме, заради химикалите на които сме изложени. За това опитайте нещо съвсем различно. За начало изстържете всички парчета, които може да има на дъното на фурната. Най-големите - които можете. След това приз следващите два дни пръскайте фурната със смес от две супени лъжици сода за хляб и вода... като в същото време използвате нормално. След два дни и 5-6кратно пръскане с тази смес,  изтъркайте фурната докато е още топла.
Това може да направите с обикновена гъба за съдове! И ще се убедите в резултата сами!

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Re: Полезни и практични съвети!

Писане by pumpal21 on Сря 05 Мар 2014, 11:39

Предлагаме ви 6 полезни и хитри съвета, с които да улесните живота си и да се справите с тривиални домакински проблеми
Полезни и практични съвети! - Page 2 Karpi-7238-500x334
Кърпите ще станат отново меки на допир, ако от време на време ги потапяте в разтвор от вода и оцет.
Ще изчистите микровълновата без особени усилия, ако сложите в нея купичка с вода и лимонов сок. Пуснете я за 5мин. На пълна мощност. Мръсотията бързо ще се предаде под натиска на гъбичката, а уредът ще заухае приятно на цитруси.
Каната няма да олива и да оставя кръгли петна по покривката, ако намажете върха на гърлото й с малко масло.
За да избегнете неприятните миризми от боклука, увивайте обелките от плодове и зеленчуци, както и утайката от кафе във вестник или хартия преди да ги изхвърлите.
Дъното на термоса ще стане отново чисто, ако напълните съда с вода и бакпулвер и го оставите така за една нощ.


_________________
Полезни и практични съвети! - Page 2 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Re: Полезни и практични съвети!

Писане by mamazavinagi on Сря 05 Мар 2014, 11:46

Това за термоса определено ще го пробвам още тази вечер. Бях подкарала една житна диета, където житото се кисне само във вряла вода в термос и много се захаби. Ще пиша после дали действа.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Трикове за кухненската мивка

Писане by pumpal21 on Чет 06 Мар 2014, 13:08

Мивката е едно от местата у дома, около което се трупат най-много бактерии. Често, заради дребни и застояли хранителни остатъци около канала, мивката излъчва неприятна миризма. Предлагаме ви няколко трика за кухненската мивка.
Полезни и практични съвети! - Page 2 Mivka-maruli-102090-500x334
Мивката ще заблести, ако я почистите с каша от топла вода и сода бикарбонат. Оставяте сместа да подейства около 10-тина минути и накрая изплаквате. За блясък може да използвате и кърпа, на която сте капнали няколко капки ябълков оцет.

Отлично абразивно средство за почистване на кухненската мивка е утайката от кафе. На първо място тя отстранява полепнали хранителни остатъци и мазни петна. Освен това остава приятен аромат. След като натъркате хубаво мивката с утайката от кафе, изплаквате с хладка вода и попивате с гъба.
Петна от варовик и мътна вода по кухненската мивка изчезват, ако ги минете с гъба, напоена в лавандулов спирт.
Идеално почистващо средство за кухненската мивка е сместа от прах за пране, смесен с 2с.л. белина. Намазвате вътрешността на мивката с получения препарат и оставяте да подейства 1 час. Накрая изплаквате с гореща вода.

Резен от половин лимон върху канала на кухненската мивка гони лошите миризми. Сменяйте на 2-3 дни.
Ако мивката ви се е запушила и нямате препарат под ръка, използвайте мляно кафе. Изсипете няколко супени лъжици в канала и след няколко минути залейте с 4 литра гореща вода. Мляното кафе се използва за по-безобидни налепи в канала. За по-упорити сипете в мивката 1 кафена чаша сода бикарбонат, а след нея 1 кафена чаша оцет. Изчакайте 15мин. и полейте с гореща вода. След малко повторете процедурата.
След като сте почистили кухненската мивка, полирайте с мека кърпа, натопена в газирана вода.
05.03.2014/ Христина Спасова
ИЗТОЧНИК:ТУК

_________________
Полезни и практични съвети! - Page 2 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty 6 съвета за мебелите от дърво

Писане by pumpal21 on Чет 06 Мар 2014, 13:12

Независимо какви са тенденциите в обзавеждането на дома, мебелите от дърво винаги са актуални, защото стоят елегантно и достолепно, подхождат на различни стилове и комбинации. Вижте 6 съвета за поддържане на мебелите от дърво.
Полезни и практични съвети! - Page 2 Kuhnq-mebeli-darvo-95366-500x334
Наранените мебели от изгаряне или надраскване минете с мека кърпа, на която предварително сте сложили специален препарат и малко нескафе.
Светлите кръгове от вода и алкохол по дървената маса може да отстраните като минете мястото с мека кърпа, напоена с разтопено масло
Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%2011-6450-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%2025-6467-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%2024-6462-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%2021-6460-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%2017-6454-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%204-6443-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%206-6442-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%201-6440-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Durvo%202-6441-160x106
Петната от мастило по мебелите може да махнете като напръскате мястото с лак за коса или с оцет и потъркате малко. Другият използван вариант е да почистите петното с помощта на паста за зъби.
Полезни и практични съвети! - Page 2 Kuhnq-darvo-%281%29-62158-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Kuhnq-darvo-%285%29-62163-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Kuhnq-darvo-%284%29-62162-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Kuhnq-darvo-%286%29-62161-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Kuhnq-darvo-%282%29-62160-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Kuhnq-darvo-%283%29-62159-160x106
Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%281%29-49680-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%286%29-49685-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%2849%29-49731-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%2846%29-49723-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%2838%29-49719-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%2835%29-49712-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%2827%29-49706-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%2825%29-49704-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Mebel-koren-durvo-kloni-%2859%29-49738-160x106
Ожулвания и похабени ръбове по мебелите от дърво може да скриете като натриете мястото с орехова ядка. По този начин подхранвате дървото и му създавате защитен слой.
Полезни и практични съвети! - Page 2 Dom-bqlo-interior-dizain-%281%29-93104-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dom-bqlo-interior-dizain-%284%29-93106-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dom-bqlo-interior-dizain-%283%29-93105-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dom-bqlo-interior-dizain-%282%29-93103-160x106
За да поддържате мебелите от дърво лъскави, веднъж в месеца ги минавайте с кърпа, потопена в разтвор от 1ч.л. зехтин, 1ч.л. оцет и 1с.л. лимонов сок.

Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%283%29-72358-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%282%29-72371-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%2813%29-72376-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%2811%29-72375-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%2816%29-72374-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%287%29-72373-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%286%29-72372-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%2818%29-72370-160x106Полезни и практични съвети! - Page 2 Dyrvo-chasovnik-dyrven-%2817%29-72369-160x106
В случай, че нямате мека кърпа или подходящ парцал за бърсане на прах на мебелите от дърво, използвайте стар чорапогащник.
22.01.2014/ Христина Спасова
ИЗТОЧНИКТУК


Последната промяна е направена от pumpal21 на Чет 06 Мар 2014, 13:16; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Полезни и практични съвети! - Page 2 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Как да се справите с домашния прах?

Писане by pumpal21 on Чет 06 Мар 2014, 13:15


Домашният прах е враг на много домакини. Понякога дори редовното почистване на дома не е достатъчно, за да се справят с неговото присъствие. Предлагаме ви някои съвети, с които да ограничите появата на домашен прах вкъщи.
Полезни и практични съвети! - Page 2 Jena-chistene-prah-99461-500x334
Почиствайте с леко навлажнена кърпа – по този начин прахът полепва по материята и няма опасност да се разнесе из въздуха. Домакинските мокри кърпички също вършат работа.
Винаги отваряйте прозорците, докато почиствате, но не правете течение. Важно е в стаята да влезе е свеж въздух, който да измести домашния прах. При поява на въздушно течение съществува опасност домашният прах да се разнесе из останалите помещения.
Когато чистите, не забравяйте да изтупате декоративните възглавници, шалтета, кувертюри, тъй като домашният текстил събира най-много домашен прах. Редовната смяна на спалното бельо също помага за справянето с проблема.
Почиствайте торбичката на прахосмукачката на всеки 3 ползвания. Така предотвратявате разпространяването на домашен прах по въздуха при следващо използване на уреда.
Повечето домакини се заблуждават, че ламинираният паркет привлича повече домашен прах в сравнение с мокета или килима. Истината е, че независимо каква е подовата настилка, прахът се трупа. Разликата е, че при паркета почистването става по-бързо и лесно, тъй като замърсените места са видими, докато при мокета домашният прах се просмуква в материята и изисква по-специални грижи.
Дръжте плюшените играчки на детето в специален кош или кутия, тъй като материята им привлича домашния прах.
Поддържането на по-висока влажност в стаята означава и по-малко статично електричество, което пък е предпоставка за намаляване на количеството домашен прах по мебелите и уредите.
Помнете, че количеството домашен прах зависи и от местоположението на вашето жилище. Ако сте на оживена улица в голям град, присъствието на домашния прах вкъщи е неизбежно.
19.02.2014/ Христина Спасова


ИЗТОЧНИК:ТУК


_________________
Полезни и практични съвети! - Page 2 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Полезни и практични съвети! - Page 2 Empty Re: Полезни и практични съвети!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите