Здравословни рецепти

Go down

Здравословни рецепти Empty Здравословни рецепти

Писане by mamazavinagi on Вто 13 Май 2008, 20:20

Сокове за премахване на излишните мазнини

Киви и грозде
Обелете 2 кивита, 1/2 банан и ги нарежете на парченца. Добавете 1 шепа
зърна от грозде. Направете ги на пюре или сок с миксера. Изпийте
веднага, но на бавни глътки, като се наслаждавате на вкуса.
Енергийност: 103 Kcal

Моркови и магданоз
3 моркова, 1 връзка магданоз и 3 малки ябълки се почистват и нарязват.
Изстискват се на сок, към който могат да се добавят няколко капки
зехтин и малко сол. Чрез този елексир организмът се освобождава от
излишните течности, а кожата става по-мека.
Енергийност: 78 Kcal
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Оризова салата по Средиземноморски

Писане by mamazavinagi on Вто 13 Май 2008, 20:21

Оризова салата по Средиземноморски

Време за приготвяне: 30-60 мин.
Продукти за 2 порции:
1 чаша ориз
1 с.л. зехтин
4 средно големи тиквички, на резени по 1/2 см.
1-2 с.л. вода
1 ч.л. риган (майорана)
1 ч.л. сушен босилек
4 чаши маруля (салатки)
2 чаши спанак (лапад), едро нарязан
Приготвяне:
На ориза: Индийският ориз е особено подходящ за тази рецепта.
1 чаша ориз
2 1/2 чаши гореща вода
1 с.л. зехтин
Сложете всички продукти в голям тиган, кипнете ги и ги разбъркайте.
Оставят се 20 мин. под капак при ниска температура. Отстранява се от
огъня. Капакът се вдига едва след 10 мин.
На тиквичките: В тигана се загрява зехтин. Прибавят се
резенчетата тиквички и се овалват в зехтина. Поръсват се с вода и се
обръщат няколко минути, докато придобият цвят. Прибавят се босилек и
магданоз. Разбъркват се внимателно и се отстраняват от огъня.
На чесновия билков сок: 1 скилидка чесън - нарязана или счукана
5 с.л. зехтин
5 с.л. пресен лимонов сок
1/2 ч.л. кервел (шушан)
1/2 ч.л. риган
1/4 ч.л. мента
1/2 ч.л. мащерка
1/8 ч.л. естрагон
1/2 ч.л. морска сол, прясно смлян черен пипер
На салатния сос: Всички продукти се изсипват в купа и се разбъркват с вилица, миксер или кухненски робот.
На салатата: Марулята се измива, подсушава и нарязва. Заедно със
спанака (лапада) се изсипват в голяма купа. Прибавят се оризът,
тиквичките, маслините и салатния сок и се разбъркват добре.
Енергийност на 1 порция: 595 Kcal
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Карфиол с кашкавал

Писане by mamazavinagi on Вто 13 Май 2008, 20:22

Карфиол с кашкавал

Продукти за 2 порции:

300 г карфиол
1 глава лук
2 с.л. зехтин
1 с.л. доматено пюре
1 ч.чаша ориз
4 с.л. настърган кашкавал
сол, черен пипер
Приготвяне:
Карфиолът се измива, почиства и накъсва на розички. Оставя се да
престои един час в леко подсолена вода, след което се слага да се вари
в друга вода с малко сол.
Ситно нарязаният лук се задушава в зехтина. Щом започне да се
зачервява, към него се прибавя полусвареният карфиол и се задушава
10-15 мин. Прибавя се доматеното пюре, разредено с малко вода, и
ястието се оставя да ври на слаб огън. Слага се оризът и се залива с 3
чаени чаши гореща вода.
Щом водата се поеме, ястието се наръсва с черен пипер, разбърква се и
се изсипва в дълбок съд за сервиране. Отгоре се поръсва с настърганият
кашкавал.
Енергийност на 1 порция: 430 Kcal
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Зрял фасул в гювечета

Писане by mamazavinagi on Пон 19 Май 2008, 14:15

Зрял фасул в гювечета



Продукти за 4 порции:
3 ч. чаши зрял фасул
10-15 маслини
4 глави лук
3 домата
4 пиперки (люти)
2-3 с.л. олио (зехтин)
сол, червен пипер, магданоз, джоджен
Приготвяне:
Изчистеният и измит фасул се залива със студена вода и се вари на умерен огън, докато омекне.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината. Прибавят се
половината домати, обелени и нарязани на ситно, и червеният пипер.
Получената запръжка се прибавя към фасула, и щом заври се прибавят
маслините, магданоза, джоджена и солта.
Ястието се обърква добре и се разпределя в 4 гювечета. Отгоре се
подреждат по 2 резенчета домати и пиперка (по желание). Гювечетата се
нареждат в предварително загрята фурна и се запичат при 200 градуса.
Енергийност на 1 порция: 400 Kcal
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Картофени кладенчета

Писане by mamazavinagi on Чет 29 Май 2008, 16:01

Картофени кладенчета

Необходими продукти:
4-5 средно големи картофа
1/2 пакетче краве масло
1 яйце
4 лъжици брашно
доматен сос (от два домата)
50 гр кашкавал
смлян черен пипер
сол
магданоз

Начин на приготвяне:
Картофите
се сваряват и пасират. След това се омесват с яйцето, половината от
маслото, брашното, черния пипер и солта. От получената смес се оформят
картофени кюфтета, като в средата се прави дупка. Намазват се с
останалата част от маслото и доматения сок. Дупчиците се пълнят с
настъргания кашкавал и се пекат в намаслена тава.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Болярска салата - пролетно-лятно кулинарно изкушение

Писане by mamazavinagi on Съб 21 Юни 2008, 13:23

Болярска салата - пролетно-лятно кулинарно изкушение


Продукти за 1 порция:
1 средно голям морков, настърган на ренде
1 цвекло, настъргано на ренде
1 ябълка, настъргана на ренде
1 краставица настъргана на ренде
4-5 обезсолени маслини
1 супена лъжица риба тон от консерва без консерванти или парченца маринована херинга

Начин наприготвяне:
В чиния за салата се подреждат купчинки от рендосания морков, цвеклото,
ябълката, краставицата. Украсяват се с маслините и се слага най-отгоре
рибата тон (херингата). Овкусява се с малко зехтин и лимонов сок.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Пиле с балсамико

Писане by mamazavinagi on Съб 21 Юни 2008, 13:28

Пиле с балсамико

Продукти за 6 порции:
6 брoя пилешки гърди
1 суп. лъжица зехтин
щипка черен пипер
3 скилидки счукан чесън
1 1/2 супена лъжица доматен сос
2/3 чаша балсамико
1 супена лъжица мед
4 супени лъжици ситно нарязан зелен лук

Начин на приготвяне:

Поставяме
средно голям тиган на котлона и оставяме зехтина да се загрее.
Поставяме пилешкото месо и запържваме заедно с черния пипер, докато
стане златисто за около 10 мин.
Махаме пилешкото месо от тигана и го
оставяме да се обезмасли.. Слагаме в тигана нарязания лук и го
запържваме за около 2 мин. След това изсипваме доматения сос, заедно с
чесъна и непрекъснато разбъркваме. Изсипва се балсамикото и супената
лъжица мед, като се оставя да ври 3 мин. Изчакваме докато се сгъсти.
Връщаме пилешките гърди в тигана и готвим около 30 мин докато сместа
придобие тъмно махагонов цвят.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Обезкостена пържола с гъби и мащерка

Писане by mamazavinagi on Вто 12 Авг 2008, 12:53

Обезкостена пържола с гъби и мащерка



Продукти:
2 обезкостени свински пържоли
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка зехтин
1 средно голяма глава лук
1 1/2 чаши нарязани на дребно гъби
1/2 чаша сух вермут
1 чеана лъжичка горчица
1 чаена лъжичка мащерка

Начин на приготвяне:
1. Пържолите се осоляват и намазват с червения пипер. Сложете незалепващ
(тефлонов) тиган на среден огън и поставете в него пържолите. Приготвят
се докато двете страни покафенеят, като на две три минути всяка от
пържолите се обръща. След като бъдат готови се слагат в две порционни
чинии, като се покриват с фолио за да се запази топлината. Запазете
соса от готвенето.

2. Налейте зехтина в нагорещения тиган,
добавете нарязания на дребно лук и разбъркайте за около 30 секунди
докато лукът омекне. Добавете гъбите и пържете за около 2 минути,
докато омекнат и покафенеят. Добавете вермута и разбъркайте за около 15
секунди. След това добавете горчицата, мащерката и соса, получен при
приготвянето на пържолите. Разбъркайте докато сосът се сгъсти за още
около 2 минути.

3. С получената смес полейте пържолите и гарнирайте по желание със зеленчуци. Сервира се веднага.

Съдържание за порция:
Калории: 278 kcal
Въглехидрати: 13g
Мазнини: 8g
Протеини: 20g

Може да увеличите пропорционално количествата за повече порции.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Ветренска салата

Писане by mamazavinagi on Вто 12 Авг 2008, 12:54

Ветренска салата


Продукти за 4 порции:


20 печени и обелени чушки
16 обезсолени маслини
320 гр. Прясно бивослко сирене
1 настърган морков
4 средно големи домата
1 голяма зелена салата
180 гр. Болгур
1 лимон, нарязан на резенчета
сол за овкусяване
пресен копър за декорация
сол на вкус
50 мл зехтин за овкусяване


Начин на приготвяне:
1. Болгурът се сварява на умерена температура в съотношение 1/3 части вода.

2. Салата се нарязва на дребно и се овкусява със сол, зехтин

3. Сиренето се нарязва на кубчета и леко се запичат в тефлонов тиган без мазнина.

4. В порционна салатена чиния се подреждат: в средата се поставя купчинка
от зелената и овкусена салата. Въху нея се слага малко настърган
морков. Около салатата се подреждат овкусените печени чушки и доматите,
нарязани на големи резени. Между тях се подреждат кубчетата сирене.
След това отгоре се поставят маслините, болгура и се поръсва с пресен
копър. Накрая се полива готовата салата със зехтин и лимонов сок и се
сервира.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Замразен йогурт с банани и ягоди

Писане by mamazavinagi on Пет 12 Сеп 2008, 13:41

Замразен йогурт с банани и ягоди


Продукти:
2 узрели банана
1 чаша ягоди на парченца
1 чаша обезмаслен йогурт
1/2 чаша пресята пудра захар
1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:
Поставете всички продукти в миксера и разбийте до получаване на гладка смес.
Излейте сместа в пластмасова купа за фризер, затворете я с капака и поставете във фризера.
Замразете до вид на сладолед.



калории мазнини
протеини фибри натрий (mg) въглехидрати
74 0
2 1 22 17
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Салата от пиле и кафяв боб

Писане by mamazavinagi on Нед 26 Окт 2008, 12:25

Салата от пиле и кафяв боб

Продукти за 4 порции:
4 пилешки гърди
1 маруля, нарязана на дребно като за салата
1 чаена чаша смилянски боб (или кафяв боб от консерва)
3 средно големки домата, нарязани на дребно
2 зелени чушки, нарязани на дребно
1 глава червен лук, нарязана на дребно
200 гр. обезмаслено сирене, нарязано на дренби кубчета


За дресинга:
¼ чаена чаша смлени домати
1 лъжица ябълков оцет
1 лъжица зехтин
1 лъжица сок от изцеден лимон
1 скилидка чесен – смляна
¼ лъжица сол
¼ лъжица черен пипер
¼ лъжица чили сос

Начин на приготвяне:
Пилешките
гърди се сваряват, леко се запържват и се нарязват на кубчета. В една
тенджера се сварява смилянския боб (а може и кафяв боб от консерва).
В голяма купа се смесват марулята, пилешките кубчета, нарязаните домати,
зелените чушки, червения лук и парчетата сирене. След това се смесват
съставките за дресинга и се пасират.

В четири салатени купи или чинии се поставя порция от салата и се залива с дресинга.

Приятен апетит!

Калории: 298 ; Мазнини: 9g ; Фибри: 10g ; Въглехидрати: 26g ; Протеини: 28g
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Здравословен пастет с маслини

Писане by mamazavinagi on Нед 26 Окт 2008, 12:26

Здравословен пастет с маслини

Продукти:
500 г извара
1 с.л. зехтин
2 с.л. ленено семе
50 г сурови белени орехи
15 обезсолени маслини
50 г стафиди

Начин на приготвяне:
Обезсолените маслини се нарязват на дребни парченца и се махат костилките – смилат
се с блендер. Към изварата се добавя зехтин и се размесва. Орехите и
лененото семе се смилат и се добават към получената смес. Добавя се и
сместта от маслини. Разбърква се добре и се сервира в купа. Украсява се
с магданоз и парченце лимон.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Ризото със зеленчуци

Писане by mamazavinagi on Пет 26 Дек 2008, 14:26

Продукти за 1 порция:
150 г ориз
1 глава лук
2 бр. големи моркови
1 бр. зелена чушка
1 бр. червена чушка
2 супени лъжици грах от буркан
2 скилидки чесън
2 с.л. масло или олио
1 кубче пилешки бульон
100 г кашкавал
100 мл течна сметана
щипка индийско орехче
магданоз

Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на кубчета и заедно с мазнината и счукания чесън се поставят в съд, подходящ за микровълнова фурна. Налива се 500 мл вода заедно с разтвореното кубче пилешки бульон, прибавя се измитият ориз, сол на вкус и се слага да се готви в микровълновата фурна за 8-10 минути при 600 Вт. След това се намалява на 360 Вт и се вари още 20-25 минути. Изважда се от фурната, подправя се с индийското орехче, поръсва се с настъргания кашкавал, залива се с течната сметана и се запича за още 4-5 минути при 600 Вт. По желание се поднася украсено със ситно нарязан магданоз.

www.receptite.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Пилешки гърди със спанак

Писане by mamazavinagi on Пет 26 Дек 2008, 14:29

Продукти за 4 порции:
1 1/2 супена лъжица олио
300 гр. Пресен спанак
1 лук, нарязан на дребно
¼ чаена лъжица сол
2 супени лъжици нарязан на дребно пресен корен джинджифил (ако няма, може и без него)
4 пилешки гърди, нарязани на дребно
3/4 пилешки бульон
2 чаени лъжици нискокалоричен соев сос
1 супена лъжица кафява захар
4 разбити яйца
1 чаша ориз, който предварително се сварява с малко сол

Начин на приготвяне:

1. Сложете на бавен огън един средно голям тиган.

2. Добавете 1 чаена лъжичка олио и листата пресен спанак – пържете около минута, докато спанака стане тъмно зелен. След това свалете от огъня спаначените листа.

3. Добавете 1 ½ лъжичка олио в тигана и запържете лука за около 2 минути. След това прибавете корените джинжифил и гответе още 50 секунди.

4. Осолете пилешките парчета и ги добавете към тигана. Готвят се за около 2-3 минути, докато потъмнеят. Намалете огъня.

5. В малка купа смесете пилешкия бульон, соевия сос и спаначените листа и поставете отново в тигана за готвене при пилешките парчета. Оставете докато сместа започне да ври. След това добавете разбитите яйца и гответе още 2-3 минути.

6. Сервира се като в порционна чиния се поставя от полученото ястие и се допълва с ½ чаша сварен ориз.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Салата с маслини

Писане by mamazavinagi on Пет 23 Яну 2009, 10:51

Салата с маслини



Продукти:


100г. кус кус (100г. ориз)
200г. шунка
10 маслини
1 голяма краставица
200г. царевица от консерва
1 майонеза
3 стръка пресен лук (1 глава лук)
1 бурканче кисело мляко
сок от половин лимон
копър
сол


Начин на приготвяне:

Кус кусът се сварява в подсолена вода(ориза се сварява в една и половина
ч.ч. вода). Шунката се нарязва на кубчета, краставицата се нарязва на
кубчета, лука се нарязва на кубчета, киселото мляко се изцежда,
маслините се обезкостяват и нарязват. Всичко се обърква и се добавя
царевицата майонезата,сока от лимона на вкус и копъра нарязан на ситно
и сол на вкус.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Френска салата Нисоизе

Писане by mamazavinagi on Пет 23 Яну 2009, 10:52

Френска салата Нисоизе



Продукти за 4 порции:

4 големи и твърди домата
3 средно големи сварени картофа
200 гр. сварен зелен боб
1 консерва риба тон
100 гр. обезкостени маслини
3 твърдо сварени яйца
8-10 рибки аншоа
няколко листа от маруля
сол
лимонов сок
зехтин за подправяне

Начин на приготвяне:
На дъното на едно голямо плато нареждате измитите листа от маруля. Върху
тях нареждате един пласт от нарязаните домати, а върху тях - пласт
нарязани картофи. Върху тях подреждате зеления боб, а после и рибата
тон. Най-отгоре се поставят маслините и нарязаните на четвъртинки яйца.

Подправяте на вкус, оставяте да престои поне половин час. Малко преди сервирането
я гарнирате с рибките и я поръсвате със ситно нарязан магданоз.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Паста с броколи и сирене

Писане by mamazavinagi on Пет 20 Фев 2009, 08:46


Паста с броколи и сирене


За 2 порции


Необходими съставки:


Талиатели – 100 гр
Зехтин – 10 мл
Броколи – 150 гр
Сирене – 50 гр (нарязано на кубчета)
Лук – 75 гр (накълцан на парченца)
свеж магданоз
Бекон – не повече от 60 гр
стрък босилек



Приготвяне:


1. Сварете талиателите в подсолена вода.
2. Затоплете зехтина в тиган и запържете бекона за 2 минути.
3. Добавете лука и броколито. Оставете на котлона за около 5 минути като разбърквате за да не залепне.
4. Изцедете талиателите и добавете сместта с броколито.
5. Добавете сиренето и магданоза, разбъркайте и сервирайте.
6. Украсете със стръкчета босилек.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Сьомга с лимон, каперси и розмарин

Писане by mamazavinagi on Пет 20 Фев 2009, 08:47

Необходими продукти

4 филета сьомга
¼ чаша зехтин
½ чаена лъжица сол
½ чаена лъжица прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжица свежи накълцани листа розмарин
2 лимона нарязани на колелца
Сок от 1 лимон
½ чаша бяло вино
4 чаени лъжици каперси
алуминиево фолио


Начин на приготвяне


Намажете филетата от двете страни със зехтин с помощта на четка и ги поръсете
със солта, черния пипер и розмарина. Поставете всяко парче по отделно
във фолио като сложите по две кръгчета лимон отгоре и добавите по 1
лъжица лимонов сок, по 2 лъжици от бялото вино и 1 лъжица каперси.
Сгънете фолиото и увийте внимателно парчетата.

Можете да ги печете на барбекю или просто в грил-тиган на средна температура. Пече се 10 минути и се сервира във фолиото.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Извара с червено цвекло

Писане by Lindzi on Съб 21 Фев 2009, 00:29

ПРЕДЯСТИЕ ОТ ИЗВАРА И ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

ПРОДУКТИ:

2-3 глави червено цвекло (предварително сварено и след това обелено)
300 г. извара
50 г. обезкостени маслини
няколко ореха
2-3 скилидки чесън
2 с.л. чили сос
черен пипер
къри

ПРИГОТВЯНЕ:
Цвеклото, орехите и маслините се нарязват на малки кубчета. Изварата се
хомогенизира с няколко лъжици сок от вареното цвекло. Всички продукти
се разбъркват добре. Могат да се добавят 2-3 нарязани кисели
краставички, но това не е задължително. Салатата е много вкусна и без
сол и мазнина. Лютивите съставки могат да се пропуснат.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Кексчета от моркови

Писане by Lindzi on Съб 21 Фев 2009, 00:32

Кексчета с моркови
рецепта от Elli Kruger


За кексчетата - около 10-12 кексчета
3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. обикновено брашно - тип 500
(брашното може да е и изцяло тип 500)
1 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче - ако не си падате, може да го пропуснете
1/4 ч.ч. олио от канола или растително олио
3/4 ч.ч. кафява захар, може и обикновена рафинирана
2 яйца
1/2 ч.ч. ябълково пюре - това е тайната съставка за по-пухкави кексчета
1 пакетче ванилия
1 и 1/2 ч.ч. ситно нарендани моркови - около 2 големи моркова
1/4 ч.ч. орехи, ситно накълцани

За крема:
- това е пожелание, аз в повечето случаи не го включвам
100 гр. сирене Крема или Филадерфия
3/4 ч.ч. пудра захар, пресята
1/2 ч.л. кора от лимон

Приготвяне:

Загрейте фурната на 175 градуса и пригответе формата за кексчета, като
наредите чашки от тънка хартия или може и в тава с пергаментова хартия
или намазнена и поръсена с брашно

Смесете първите 6 съставки и пресейте. В купа разбийте яйцата,
захарта и мазнината до хомогенна смес. Разбъркайте вътре и ябълковото
пюре, ванилията и морковите. Постепенно прибавете сухите съставки към
мокрите. Разбъркайте в сместа и орехите, но гледайте на не бъркате по
много и бързо, до гъста смес. Изсипете сместа във приготвената форма
или тава и печете докато клечка за зъби не излезе чиста, около 20-25
минути.

Охладете и намажете със приготвената смес:

С миксер разбийте сирене крема, пудрата захар и кората от лимон, до гладка смес. Пожелание поръсете с малко орехи отгоре.


Да ви е сладко Здравословни рецепти Icon_biggrin

1 кексче барабар с глазурата е равно на 236 калории
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Супа "Таня" - 240 калории

Писане by Lindzi on Чет 25 Юни 2009, 15:31

50 гр грах
бульон
200 гр спанак
1 с. л. заквасена сметана
сол, магданоз

Сварява се 50 г грах в 400 мл бульон. Отделно сварявате 200 г спанак и го правите на пюре с 1 с. л. заквасена сметана, след това го изсипвате в граха, подправяте го със сол на вкус и посипвате нарязан магданоз.

az-jenata.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Пълнени картофи - френч фрайс

Писане by mamazavinagi on Съб 22 Мар 2014, 07:28

Необходими продукти:
3-4 по-големи картофа
150 грама броколи
150 грама карфиол
6-8 лъжици кисело мляко
пресен лук
100-150 грама настъргани сирена - чедар, пармезан, моцарела или каквото предпочитате. Аз използвах чедар и американ
черен пипер
сол
краве масло

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и нарязват на половина. Намазани с краве масло се пекат за около час в предварително загрята фурна на 250 градуса. През това време се приготвя плънката. Броколите и карфиолът се нарязват на ситно. В съд с незалепващо покритие се слагат 2-3 лъжици вода. Задушават се първо карфиола за около 5 минути и броколите за още толкова, тъй като на карфиола му е нужно малко повече време. Нарязва се лука, към него се прибавят задушените зеленчуци, солта, пипера и киселото мляко. Изпечените картофи се издълбават и вътрешната част се слага при останалите продукти. Добавя се 3/4 от сиренето. Разбърква се добре, като целта е да се получи пухкава смес. Ако е нужно, се добавя още кисело мляко. Издълбаните картофи се пълнят, поръсват се със сирене и се връщат във фурната за още 10-15 мин.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Салата Зелено просо

Писане by mamazavinagi on Нед 23 Мар 2014, 11:04

Това е салата, която може да се приеме и за основно ястие. Тя е пълна с витамини и не съдържа термично обработени съставки, включително и просото, което може да бъде само накиснато и да бъде готово за ядене. То не става прекалено меко, даже бих казала, че остава леко хрупкаво, но е приятно и нежно като вкус. Нека зелената свежа енергия се влее във вас и ви дари с много сила.





Необходими продукти за една голяма порция салата:
150 гр. просо – накиснато за около 12 часа
1 бр. авокадо – добре узряло
250 гр. спанак
50 гр. киселец
½ връзка магданоз
½ връзка копър
1-2 стръкчета пресен лук
1-2 стръкчета пресен чесън
хималайска сол
студено пресован зехтин
лимонов сок – прясно изстискан


Начин на приготвяне:

Накиснете просото в хладка вода за около 12 часа и ако го усещате прекалено твърдо, го оставете влажно в покрит съд или затворен буркан за още 12 часа. След като сте преценили, че просото е готово и ви е по „вкуса“, е добре да го изплакнете и след това може да започнете да приготвяте и останалите продукти. Нарежете в подходящ съд едно добре узряло авокадо, накъсайте киселеца и спанака заедно с дръжките, нарежете магданоза и копъра (заедно с дръжките), пресния чесън и лук. Добавете суровото накиснато просо и овкусете салатата с малко хималайска сол, прясно изцеден лимонов сок и студено пресован зехтин. Салатата е много свежа, хранителна и изпълва клетките ни с Жива енергия.


http://zdravosloven.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Плодова вода с витамини

Писане by mamazavinagi on Вто 25 Мар 2014, 09:04

Безспорен летен хит!

Един прост, лесен и евтин начин да си набавите необходимите витамини по един вкусен и хидратиращ начин. Какви са ползите от приготвянето на домашна вода с витамини:

• Да насърчите себе си и вашето семейство да се стремите да бъдете винаги хидратирани;
• Да се възползвате от водоразтворимите витамини и минерали (витамин C, калий и др.);
• Да се придаде чудесен вкус на водата, избягвайки използването на химикали;
• Да придадете на водата по-привлекателен за възрастни и деца вид;
• Да се възползвате от пряката консумация на плодове и антиоксидантите, които се съдържат в тях.
• Да намалите консумацията на сладки безалкохолни напитки или плодови сокове.

Рецепти:
1) Ягода с лайм
Смесете в каната 10 чаши вода + 6 ягоди и еднин лайм, нарязан на тънко + 12 ситно нарязани пресни ментови листа. Оставете една нощ в хладилник преди сервиране.

2) Къпина-градински чай за антиоксиданти
Имайте предвид, че освен къпината, градинският чай е билката, която има най-високото съдържание на антиоксиданти. Смесете в каната 10 чаши вода + 1 чаша леко натрошени къпини + 3-4 листа градински чай. Оставете в хладилник за една нощ преди сервиране.

3) Диня с розмарин
Смесете в каната 10 чаши вода + 1 чаша диня, нарязана на кубчета + 2 стръка розмарин. Оставете в хладилник за една нощ преди сервиране.

4) Екзотичен ананас-мента
Смесете в каната 10 чаши вода + 1 чаша нарязан на кубчета ананас + 12 пресни ситно нарязани листа от мента. Оставете една нощ в хладилника преди сервиране.

5) Традиционна ябълка-канела
Смесете в каната: 10 чаши вода + 1 чаша нарязана на кубчета ябълка + 2 пръчици канела + 2 чаена лъжичка смляна канела. Оставете една нощ в хладилник преди сервиране.

Използвана литература:
Pure cosmetics

http://zdravosloven.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Киноа с гъби и спанак

Писане by mamazavinagi on Съб 29 Мар 2014, 09:54

Необходими продукти:




  • Два стръка зелен лук
  • 100гр  масло
  • Киноа 150гр
  • Гъби 200гр
  • Спанак 200гр
  • Черен пипер
  • Магданоз
  • сол


Начин на приготвяне:


Киноата се изкисва, запържва се маслото с лука, прибавят се гъбите и спанака, задушават се докато изври водата-
самите продукти пускат леко вода. Прибавя се киноата  и 2 чаши вода.
След като заври се слагат -  магданоза, черния пипер и солта.
Вари се около 10-15мин.
Може да сложите и сок от лимон.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Здравословни рецепти Empty Re: Здравословни рецепти

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите