Амниоцентеза!

Go down

alert Амниоцентеза!

Писане by Dani on Чет 05 Юни 2008, 11:04

С напредъка на медицината докторите и техните пациенти могат да научат много неща за развитието на плода в утробата и едно от средствата, които се използват за целта, е амниоцентезата.

Околоплодният мехур е изпълнена с течност структура вътре в матката, където живее бебето. В този мехур свободно се движат клетки от плода, протеини и отделената от бебето урина.
Амниоцентезата е процедура, която включва вземането с тънка игла на малка порция от амниотичната течност, която обкръжава бебето. Но за генетични дефекти, инфекции и ако е необходимо, за зрялост на плода, се изследва не самата течност, а клетките, които се съдържат в нея.
Критериите за провеждане на амниоцентеза са възраст, предишна история на заболявания, някаква нередност с плода, забелязана при ултразвуково изследване или ненормален троен тест.

Какво включва процедурата:

Тестът включва първо локализиране на околоплодния мехур. Коремът на пациентката се подготвя и дезинфекцира, а после през коремната стена се вкарва тънка дълга игла под наблюдение на ултразвук. Това може да стане с или без местна упойка. Някои лекари използват местна упойка, но повечето го правят без. Докато наблюдават на ултразвука движението на иглата, проникваща в мехура, всмукват около 30 мл от амниотичната течност – това представлява количество колкото две супени лъжици. Количеството е незначително, защото на този етап от бременността в мехура има около 300 мл течност. Бебето не усеща загуба, а освен това количеството регенерира и действително няма проблем от вземането на толкова малко течност. Ултразвуковото наблюдение помага да се насочи иглата на точното място.

След това течността се слага в контейнер – обикновено 3 различни контейнерчета. На цвят е прозрачна до жълтеникава. С просто око не могат да се видят клетките от плода в нея. Контейнерчетата се отнасят в лабораторията и се слагат в центрофуга, която се върти много бързо. Клетките, понеже са по-тежки, отиват на дъното и там се оформя малко бяло топче. Тези клетки се изваждат и се слагат в малки чинийки с хранителна култура, която им помага да растат и да се делят, защото хромозомите се виждат само в делящи се клетки. После клетките се прехвърлят на предметни стъкла, оцветяват се и се гледат под микроскоп.


Алфафетопротеинът (АФП) е протеин, образуван от черния дроб на плода, който покачва нивата си, ако бебето има проблем. Повишени нива на АФП може да са показание, че плодът страда от спина бифида – дефект на мозъка и невралната тръба. От друга страна, ниски нива на АФП може да са показател за синдром на Даун. Когато се установят ненормални стойности на АФП е необходимо по-нататъшно изследване с ултразвук и амниоцентеза, за да се провери за вродени дефекти и хромозомни аномалии.

Когато амниотичната течност е налице, може веднага да се измерят нивата на АФП и да се получи отговор дали има спина бифида. Но хромозомите и всеки друг тип генетичен тест, който е свързан с изследване на ДНК, изисква клетките да бъдат оставени да растат в лабораторията. Затова отнема около седмица до 10 дена, за да се получат резултатите от хромозомни изследвания. ДНК-тестовете отнемат малко повече време, може би още няколко дена или дори 1-2 седмици по-дълго.

Амниоцентезата може да бъде използвана за:

Диагностициране на голям брой генетични и хромозомни аномалии при плода. Тестовете за болестта на Тай-Сакс, за кистофиброза, сърповидно-клетъчна анемия и други наследствени заболявания могат да бъдат направени чрез взимането на проба от амниотичната течност
В допълнение амниоцентезата помага за диагностициране на тежестта на Rh-несъвместимостта
Резултати
Хромозомен анализ – проби от генетичния материал се анализират в търсене на хромозомни аномалии. Този тест показва наличието на една допълнителна хромозома номер 21, което показва, че плодът страда от синдром на Даун.

Зрелост на белите дробове – тестването на амниотична течност за зрелост на белите дробове може да помогне на лекарите да вземат решение относно раждането, когато се касае за преждевременно започнало раждане или за жени с диабет или друго състояние, което изисква спешно родоразрешение.
Дефекти на невралната тръба като спина бифида
ДНК-тестове за голям брой заболявания
Консултирайте се с лекаря си или генетичен консултант, ако имате въпроси относно точно определено заболяване.

Рискове:

Има малък процент риск от инфекция или нараняване на плода. А също така и малък процент възможност за аборт. Но амниоцентеза по принцип се извършва, когато има подозрение за някакъв проблем, така че в тези случаи ползата е по-голяма от възможната вреда.

_________________
Амниоцентеза! Doddds10
Амниоцентеза! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert амниоцентеза

Писане by анито2 on Чет 04 Юни 2009, 19:44

как се получават резултатите от амниоцентезата?
анито2
анито2
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Амниоцентеза!

Писане by Dani on Пет 05 Юни 2009, 21:17

Сливам темата Намигане
Що се отнася до въпроса,предполагам,че от там дето са Ви правили амниоцинтезата,ще Ви кажат как и от къде да си ги вземете.

_________________
Амниоцентеза! Doddds10
Амниоцентеза! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Амниоцентеза!

Писане by анито2 on Пон 08 Юни 2009, 18:51

въпроса ми по-скоро беше колко ще трябва да чакам за резултатите, много ми е притеснено, сега трябва да чакам една седмица докато ми я направят и още колко да чакам за резултатите????????????? Благодаря предварително
анито2
анито2
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Амниоцентеза!

Писане by Dani on Вто 09 Юни 2009, 17:13

Това открих аз:
За колко време се получава резултатът от амниоцентезата?

Сроковете за получаване на резултат зависи от анализите, които ще бъдат проведени. За някои генетични изменения, резултатът се получава за около 3 работни дни, а за други 2-3 седмици. Ако получаването на резултат отнеме повече време, това не означава че е открито нещо нередно. Това означава, че култивирането на клетките е отнело повече време.

Ако Ви е проведена амниоцентеза за рядък генетичен синдром, моля, попитайте вашият лекар колко време ще отнеме анализа и кога ще получите резултат.

Когато резултатите са готови, може Вашият лекар да Ви извика за получаването им, но е възможно да разберете резултатът и по телефона. Желателно е да обсъдите тази подробност още по време на амниоцентезата.

Надявам,се всичко да мине леко и безпроблемно!Пиши ни след като получиш резултатите(ако искаш разбира се).

_________________
Амниоцентеза! Doddds10
Амниоцентеза! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Амниоцентеза!

Писане by анито2 on Пон 22 Юни 2009, 18:38

Благодаря ти Дани!
анито2
анито2
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Амниоцентеза!

Писане by blueflower on Чет 16 Юли 2009, 15:00

Моята амниоцентеза ми я направи доктор Марков в Майчин дом. Всичко протече без проблеми, но само до тук. При срещата ни с професор Кременски, ни беше обяснено, че резултатът ще е готов до три седмици, казаха ми кога да се обадя. Кременски ми каза, че освен генетичните изследвания ще ми направят изследване и за пола на бебето. След като минаха трите седмици започна моето ходене по мъките - още около 10 дни звънях по няколко пъти на ден, за да ми кажат готов ли е резултатът, но уви, всеки път се оказваше, че не е, и има някакъв проблем. На 31 или 32 ден след като вече бях много притеснена ми заявиха, че вече мога да си го получа. Слава богу - оказа се, че всичко е наред и наистина родих здраво бебе. След това, обаче, като споделих с наблюдаващия ме гинеколог и с доктор Марков какво се е случило и как не са ми казали пола - и двамата много се учудиха / не, че за мен по това време това имаше особено значение - просто исках да знам всичко наред ли е - нали това е смисълът на изследването /. Дано съм изключение и единичен случай, защото беше голяма игра на нерви!
blueflower
blueflower
упорит
упорит


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Рискове за бременността от амниоцентеза и хорионна биопсия

Писане by Lindzi on Чет 27 Фев 2014, 12:59

През последните две десетилетия акушер-гинеколозите все повече насочват своето внимание върху диагностицирането на вродените детски малформации и начините за превенция. Проследяването на всяка една бременност задължително включва в себе си и оценка на риска за вродена патология. Всяка жена получила завишени резултати, следва да бъде подложена на един от инвазивните методи на пренаталната диагностика – амниоцентеза или хорион биопсия. Поради характера на изследванията, всички жени, подлагащи се на процедурите трябва да бъдат наясно с рисковете, които всяка една от тях носи след себе си.

Амниоцентеза! Risks

Хорионната биопсия е била въведена за първи път през 1966 г.. Днес, времето за извършването ѝ е в диапазона между 9 и 12 гестационна седмица. В основата на изследването стои вземане на трофобластни клетки и използването им за фетален ДНК анализ. Амниоцентезата, от своя страна, е била представена за първи път през 1955 г. като метод за определяне пола на плода. През 1966 г. е била внедрена в клиничната практика за ДНК типизиране. Материалът се взема от околоплодната течност, в която се откриват отпаднали клетки от кожата, пикочния мехур и гастроинтестиналния тракт на плода. Времето за осъществяването на процедурата е от 12-та до 14-та гестационна седмица при ранната и от 16 до 20 седмица от бременността при късната амниоцентеза.

Двете процедури не се прилагат така широко, както останалите методи за пренатална диагностика, които са неинвазивни, като биохимичен скрининг, УЗ и генетичните ДНК тестове. Причината за това е, че те са инвазивни и като такива, крият след себе си различни рискове както за майката, така и за плода.

Някои от най-често срещаните усложнения са кървене, инфекция на околоплодния мехур, болки ниско в корема, опасност от загуба на плода и други.
Вагиналното кървене след хорионбиопсия може да се отрази доста негативно върху емоционалното и психическо състояние на бременната. Възможно е то да е по типа на т.нар. „спотинг” или кървене на капки (проявява се при почти една трета от пациентките), но понякога може да е и по-обилно. Много рядко, но все пак възможно е развитието на хематом в плацентата веднага след процедурата. Кръвоизливът обикновено се самоограничава и резорбира за няколко седмици, но понякога може да доведе и до по-неблагоприятен изход.

Рискът от инфекция съществува и при двете процедури. Тя може да се развие вследствие на преноса на микроорганизми от външната среда или влагалищна флора към матката чрез инструмента. По този начин може да се развие възпаление на околоплодния мехур и плацентата (хориоамнионит), водещо след себе си и други усложения, като може да се стигне дори и до аборт.

По време на процедурите, макар и рядко, при навлизането на инструмента през майчините тъкани последователно до околоплодния мехур, е възможно да се осъществи смесване на майчината с феталната кръв (по принцип тези два кръвотока никога не се смесват). При резус положителни жени това не би създало проблем, но при Резус отрицателните пациентки, носещи резус положителен плод, може да се стигне до Rh-изоимунизация. При следваща бременност, това би създало редица усложнения.

Някои от пациентките съобщават за възникването на спастични болки и усещане за „втвърдяване на матката” след процедурите. Контракциите на матката обикновенно са преходни и не водят след себе си до нарушения в кръвоснабдяването на плода.

При въвеждането на иглата, едновременно и при хорионната биопсия, и при амниоцентезата, съществува риск от увреда на плода. Тя може да бъде както механична, така и индиректна. Последната се характеризира в нарушаване в различна степен на нормалното развитие на различни плодни части, като най-често страдат крайниците. Чрез засягане на кръвоносните съдове, изхранващи фетуса, става възможно образуването на тромбоемолии или възникването на рефлекторен съдов спазъм. По този начин се създават условия за по-слабо кръвооросяване в засегнатите области и понижаване на кислородното им изхранване. Последствията от всичко това се свеждат до развитие на различни аномалии – срастнали пръсти, липса на пръсти, липса на цял крайник и др.

Един от най-сериозните рискове при осъществяване на инвазивните методи за пренатална диагностика е загубата на плода. Доказано е същесвуване на около 1%  риск от аборт при извършване на амниоцентеза и от 3 до 5% риск при хорионбиопсия. Механизмите, поради които възниква абортът, все още не са напълно изяснени.

Поради редицата усложнения, възникващи след амниоцентеза и хорионбиопсия, е необходимо извършването на един комплексен и в максимална степен точен пренатален скрининг. С това се цели свеждането до минимум на извършваните инвазивни диагностики. Затова Пренатест остава един от най-добрите методи за пренатален скрининг. Материалът за осъществяването му е единствено венозна кръв от пациентката, а точността на метода стига до над 99%. Не на последно място, Пренатест сам по себе си не носи никакъв риск както за плода, така и за жената.

Източник: http://www.prenatest.bg
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

alert Re: Амниоцентеза!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите