Затлъстяване в детска възраст!

Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Затлъстяване в детска възраст!

Писане by cveti555 on Пет 06 Юни 2008, 09:35


Затлъстяването при децата - бомба със закъснител


Налице е глобална тенденция към затлъстяване на децата.

Наднорменото тегло е хранителният проблем сред децата на развиващото се поколение. Широко разпространен е тежкият характер на епидемията, който води до тенденция към преминаване в по-сериозни болести, особено като Тип 2 диабет и неизвестни до сега болести или със закъсняло начало. Фактите показват, че 25% от децата със затлъстявания, са предразположени към диабет до около 5-тата си годишна възраст.

Причината


Най-голямата промяна в стандарта на живот настъпи в края на миналия век, когато децата започнаха да прекарват времето си пред телевизора, с компютърните и видеоигри. В действителност има много общо между детското затлъстяване и гледането на телевизия. Освен това, когато децата гледат телевизия са подложени на внушението на рекламите на различни висококалорични и с високо съдържание на захар храни и снаксове, а подобни рекламни кампании имат особено голям ефект сред детската аудитория. Тенденцията на заседналия живот трайно се настанява и във физическото натоварване. Децата все по-често не желаят да посещават часовете по физкултура.

В крайна сметка ниската физическа натовареност и консумацията на снаксове, повишава риска към затлъстяване, свързан с други болести. Лекарите се притесняват, че тези деца стигат до болестно състояние още преди тридесетата си годишна възраст.

Ранните сигнали за надебеляване при децата се определят от съотношението на ИТМ към годините на детето и се изчисляват по скалата от 1 до 100. Когато ИТМ е в границите от 85 до 95, то това означава, че детето е изложено на риск от наднормено тегло. Деца с индекс над 95 се считат с наднормено тегло, а с над 98 дебели. Този метод не е напълно доказан, но дава добри индикации кога трябва да бъде предприето действие.

Нарастване на страничните ефекти от наднорменото тегло Много от страничните ефекти на наднорменото тегло (т. нар. Тип 2 диабет, хипертония, апоплектичен удар/ пристъпи, сърдечни пороци, ортопедични проблеми) е било смятано, че присъстват само при възрастното население. Днес те са се превърнали и в педиатрични проблеми. Пълнотата при децата води до психологически стрес и социално отхвърляне, което може да доведе до понижаване на самочувствието. Пълното дете често е подложено на присмех.

Една четвърт от децата с наднормено тегло показват признаци на глюкозна нетърпимост, която е рисков фактор за развитието на Диабет от Тип 2. Тази форма на диабет преди време бе наблюдавана само при възрастните, но сега се наблюдава повишаване на заболяването и при децата. Ако тези деца с наднормено тегло развият диабет докато стигнат възраст до 20 години, то в останалата част от живота си те са изложени на риск от сериозни усложнения, свързани с появата на диабет (проблеми с бъбреците, сърдечна недостатъчност, хипертония, отклонения в зрението или слепота, ампутация на крайниците, удари, проблеми с нервите и ранни заболявания на артериите/артериални проблеми). Развитието на болестта в юношеството води и до директен път към ниско качество на живот и скъсен цикъл на живота, ако болестта не се лекува навреме.

Връзката между Наднорменото тегло и Диабет

Една трета от петгодишните момичета във Великобритания са с наднормено тегло и показват ранни сигнали на развиване на Диабет от Тип 2. Изследванията показват, че до достигането на петгодишна възраст, всяко едно от три момичета развиват устойчивост към инсулин, състояние при което мазнините, мускулите и чернодробните клетки не могат да използват инсулин. По този начин, бета-панкреасните клетки, които произвеждат инсулин не могат да се справят с търсенето, глюкозата расте и се установява Диабет 2.

Резултатите досега показват, че съществува близка връзка между момичетата, които развиват недостиг на инсулин и тези 31%, от които са с наднормено тегло. Средното тегло на момичетата беше 19.7кг, което е доста над считаното за подходящо за нормално 5-годишно дете. 34% от момичетата с известна недостатъчност на инсулин бяха с наднормено тегло и с по-високи от очакваните нива на липиди в кръвта. Тези деца за щастие са здрави деца, но изследванията предполагат, че те занапред са в опасна ситуация с вероятност от диабет, удари и сърдечни болести.

Въпреки че изследването е било съставено от равен брой момчета и момичета, връзката между устойчивите на инсулин с наднормено тегло и нивата на телесна мазнина може да бъде приложена само при момичетата. Различието между двата пола е свързано с факта, че момчетата повече спортуват от момичетата, особено през уикендите.

Около едно на всеки четири деца с наднормено тегло от мултиетнически произход от 167 деца и юноши придобили наднормено тегло, са били наблюдавани да са с недостатъчност на глюкоза и в последствие изложени на риск от поява на диабет Тип 2. Нарушената допустимост на глюкоза била често свързвана с недостига на инсулин.

Появата и засилването на затлъстяването при децата и юношите означава, че много от резултатите свързани със затлъстяването при възрастните се дължи на педиатрични проблеми, но съществува неувереност, как да бъдат лекувани децата. Ясно е, че предпазването може да бъде най-добрият подход, но не е никак лесно да бъдат открити децата, изложени на риск, преди те да развият наднормено тегло и още повече, че специфични стратегии на предпазване се оказаха неефективни. Разумният подход е да бъдат разпространявани компонентите на енергийния баланс, различни диети и физкултурната дейност. Това трябва да бъде внушено на населението преди затлъстяването да стане факт.

Възможното решение


Как може да бъде решен проблемът? Децата с наднормено тегло трябва да получават медицински прегледи от педиатри за да бъдат елиминирани физическите причини и в последствие да бъде създаден план за регулиране на телесната маса и регулиране на начина на живот. Децата се нуждаят да бъдат окуражавани, за да развият начин на живот, който включва редовно спортуване и здравословни диети. Помага, ако бъде включено цялото семейство. Родителите трябва да наблюдават времето, прекарано в пасивни дейности и да окуражават физическите занимания. Те също така трябва да окуражават училищата, да поддържат повишаване на програмите за физическа подготовка, много от които бяха намалени през последните години поради липсата на средства. Освен това родителите трябва да се опитват да предотвратят постоянната консумация на бързи закуски. Ако родителите ядат редовно плодове и зеленчуци на вечеря, тогава техните деца ще последват примера им. С правилни промени в начина на живот, развитието на диабет може да бъде спряно или отложено.

Затлъстяването обикновено е проблем за цял живот. Много често се получава така, че теглото може да бъде възвърнато, един път след като вече е загубено. Това се получава, когато отслабналият се върне към старите си навици на хранене и възстановяване на спортните упражнения. Юношата с проблеми в теглото трябва да бъде научен на здравословен начин на живот или този му живот ще бъде много кратък.
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Солта програмира високото кръвно още в детството

Писане by mamazavinagi on Сря 06 Авг 2008, 14:54

Солта програмира високото кръвно още в детството
Употребата на солена храна води до повишаване на кръвното налягане у децата и увеличава риска от развитие на заболявания на сърцето в зряла възраст, пише Guardian.

До такъв извод са стигнали британските учени след като направили мащабно изследване , в което участвали 1,5 хил. деца. А в резултатите на друго изследване, публикувано на страниците на Journal of Hypertension, се привеждат следните данни: всеки допълнителен грам сол, изяден от детето, повишава кръвното му налягане с 0,4 мм жив. ст.

Диетологът Джо Батън (Jo Butten) казва: «Родителите задължително трябва да проверяват на етикетите на хранителните продукти какво е съдържанието на сол преди да предлагат тези продукти на децата. За родителите е трудно да кажат на децата, че не трябва да хрускат чипс или хапват полуфабрикати всеки ден, но са длъжни да го направят за да избегнат по-нататъшни проблеми със здравето на детето». Диетолозите призовават ежедневната употреба на сол да с съкрати от 10-12 гр дневно до 3 гр. дневно.

Професорът по профилактична медицина Малкълм Лоу (Malcolm Law) от Лондонския университет добавя: «Това е много важно откритие, което потвърждава, че солената храна увеличава кръвното налягане още в детството. Разликите в систоличното кръвно налягане между децата с високо- и ниско-солни диети може да ни се струват малки, но с възрастта те водят до болести на сърцето и удари». Агенцията по стандарти на продоволствията FSA (Food Standards Agency) препоръчва децата в ранна възраст да употребяват възможно най-малко сол.

Максималното потребление на сол при 3-годишни деца не трябв да превишава 2 грама дневно, за 4- 6-годишните - 3 грама дневно, за 7- 10-годишните - 5 грама дневно. А бебетата въобще не трябва да приемат сол!

lekar.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Съвети за храната за деца

Писане by mamazavinagi on Сря 13 Авг 2008, 15:35

Отстранявайте големите листа на салатата, мийте я продължително с хладка вода. Така унищожавате голяма част от нитратите

*
Купувайте зеленчуците според сезона. Избягвайте тези, които се
произвеждат в парници. Слънцето има качеството да унищожава по-голямата
част от нитрати в зеленчуците.Белете плодовете. Пестицидите се задържат най-вече в кората

*
Цитрусовите и другите “далечни”, екзотични плодове се пръскат с
химикали, за да издържат на транспортирането и времето до пазара и за
да запазят добрия си вид и сочността си. Давайте ги на децата само след
като ги измиете и след като обелите кората им.

* Яйцата,
колкото и да са вкусни рохки, предпочитайте ги твърдо сварени. Така ще
се запазите от салмонелоза, особено през топлите сезони.

*Консервите
винаги трябва да имат добър вид и естествен цвят. Дори малкото плесен
под капачката или промяна в цвета, може да се окаже фатална за детския
организъм.

*Сладкишите, които са оцветени с хранителни бои,
може да се окажат бомба със закъснител при децата. До 5 г. не давайте
на децата си дъвки, или сладки, които са оцветени с хранителни бои.

*Лъскавият вид на зеленчуци, които се появяват на пазара извън сезона им не е гаранция за качество и безвредност.


*Всички малки растителни червейчета по плодовете са свидетелство, че по тях не е работено с химикали.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty С какво не трябва да храним детето

Писане by mamazavinagi on Чет 16 Окт 2008, 18:38

С какво не трябва да храним детето

детска - Затлъстяване в детска възраст! Hranene1
Хранително отравяне е възможно, когато в храната са вложени некачествени продукти
от животински произход (месо, риба, колбаси, месни и рибни консерви,
мляко и млечни продукти).Хранително отравяне (хранителна
токсикоинфекция) възниква в резултат на въздействие на различни
микроорганизми и продуктите на тяхната обмяна т.н. токсини върху
човешкия организъм. Хранителните продукти се инфектират при неправилно
съхранение, нарушение в термичната им обработка, нарушаване на
санитарно-хигиенните правила. Особено опасни са смлените меса и рибни
продукти. Най-честите хранителни отравяния са свързани с бактериите
стафилококи, салмонели, йерсиния ентероколитика, протеус, клостридиум
перфрингенс, някои вируси.

детска - Затлъстяване в детска възраст! Hranene2
Стафилококовите хранителни отравяния са особено чести през летните месеци. Идеална
среда за тяхното развитие са белтъчни кремове, пасти, сладоледи.
Попаднали в детския организъм стафилококите отделят ентеротоксин, който
силно дразни периферните нервни окончания в стомаха и червата. Половин
час след приема на заразената храна започват болки в стомаха, обилни
повръщания без температура, а по-късно се появява разстройство със
загуба на много течности. Подобни са симптомите и при йерсиниозата -
бактерията има способност за се размножава и в хладилник при
температура от 0 до 4 градуса. Профилактиката на тази инфекция налага
стриктно почистване на суровите зеленчуци и плодове.

Децата могат да заболеят от салмонелоза след консумация на заразени
млека, яйца рибни и месни продукти. Най-демонстративната проява е
висока температура, коликообразни болки в корема, многократни воднисти
изхождания.


Ботулизмът е тежка хранителна токсикоинфекция, която за щастие се среща
рядко в детската възраст. Възниква при консумация на храна, заразена с
бактерии или техните токсини. (ботулинов токсин) Среща се предимно в
консервирани храни-зеленчуци или месни продукти.Инкубационният период е
различен (от 12 час до няколко дни) с обща отпадналост без диарични
изхождания, с поражения на нервната система - нарушено гълтане,
затруднено дишане, затруднено зрение, отпускане на горните клепачи,
дрезгав глас, а по-късно състоянието се влошава. Болният веднага се
транспортира в инфекциозно отделение.

детска - Затлъстяване в детска възраст! Hranene3
Не трябва да се забравят и хранителните отравяния с отровни или ядливи
гъби.Симптомите се появяват няколко часа до 1 ден след хранене с тежест
в стомашната област, обща слабост, обилно слюноотделяне,мъчителни
повръщания,силни коликообразни коремни болки, кръвениста диария,
жълтеница, главоболие. При по-тежките отравяния се наблюдават и
симптоми на поражение на централната нервна система-зрителни нарушения,
халюцинации, гърчове, двигателна възбуда, сънливост. Предприема се
бързо транспортиране в токсикологично или детско отделение.
Профилактиката е да не се дават на децата диворастящи гъби или такива
със съмнително качество.


ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА ХРАНИТЕЛНОТО ОТРАВЯНЕ?
Появява се внезапно, остро 30 минути до няколко часа с признаци на
общо неразположение, тежест, коликообразни коремни болки, диарични
изпражнения, понякога примесени със слуз и кръв. При възникване на
хранителна токсикоинфекция се засилват признаците на интоксикация-бледа
кожа, намален тургор и тонус на кожата, ускоряване и отслабване на
пулса,спадане на кръвното налягане, повишение на температурата 38-40
градуса. При тежка интоксикация децата могат да получат и гърчове. Те
губят много течности и соли при повръщанията и многократните диарични
изхождания, което по правило води до дехидратация, с нежелани
последици от страна на сърцето, бъбреците и централната нервна система.
Симптомите са подобни при всички хранителни отравяния. Как изглежда
дехидратираното дете? В началото детето е леко възбудено, пие жадно
течности, със сух обложен език, суха кожа с намален тургор. При
задълбочаване на състоянието кожата добива бледо сивкав оттенък, с
хлътнали в орбитите очи, става вяло отпуснато, отказва да приема
течности и храна.


КАКВИ МЕРКИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ?
При съмнение за хранително отравяне трябва да се потърси спешно
лекарска помощ. При по-леките случи детето остава на домашно лечение с
препоръки да се оводнява през устата с водно- солеви разтвори и
минерална вода. Диетичното хранене включва:

при кърмачета Ал 110 в по-малки количества от обичайните, Милупа HN 25, Занасек, оризова каша.
При по-големите деца се препоръчва приемане на сухари, солети, бисквити, варен ориз, печени ябълки.

Диетичното хранене продължа до нормализиране на диарията и след това
постепенно се захранва детето със съответната храна за възрастта. При
температура над 38 градуса използвайте панадол и влажни обвивания. Не
се препоръчва прием на лекарства против повръщанията и диарията. При
добро оводняване тези симптоми се овладяват. При по-тежки дехидратации
детето трябва незабавно да се насочи за хоспитализация в детско или
инфекциозно отделение за овладяване на състоянието с интравенозни
вливания и допълнителни изследвания и лечение. При съмнение за
хранително отравяне потърсете вашият педиатър!!!

детска - Затлъстяване в детска възраст! Hranene4
Профилактиката на тези заболявания включва азбучните правила за спазване на
хигиенните навици, да се дават пресни продукти, да се следи годността
на консумираната храна. Храната да бъде с добра термична
обработка.


Родители, не давайте на децата съмнително консервирани храни, храни
закупени от улични търговци! Така ще предпазите вашите деца.


Деца, мийте ръчички преди хранене!


Д-р. Светла Алексиева
Детски и инфекциозни болести
София, Медицински Център “Детско Здраве”
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty На шесто място сме в Европа по детско затлъстяване

Писане by mamazavinagi on Пет 24 Окт 2008, 16:16

Наднорменото тегло се дължи главно на генетично предразположение,
неправилно хранене, прекалено голяма консумация на мазнини, заседнал
начин на живот и други.


"България заема едно от първите места в света по страдащи от наднормено
тегло", каза на пресконференция председателят на Сдружението по здравно
хранене проф. Светослав Ханджиев.

Наднорменото
тегло се дължи главно на генетично предразположение, неправилно
хранене, прекалено голяма консумация на мазнини, заседнал начин на
живот и други. По-малката консумация на мазнини спомага за по-добро
функциониране на метаболизма, подобрява сърдечносъдовата система и води
до по-доброто състояние на организма, информира агенция Фокус.

България е на шесто място в Европа по детското затлъстяване след Гърция, Крит, Англия, Ирландия и Италия.

Диетологът
към проекта "Диогенис" Теодора Дърленска каза, че за да се предотврати
детското затлъстяване е важен не само начинът на хранене, но и
физическата активност. Според нея в българските училища има твърде малко часове по физическо възпитание и спорт. Децата не са достатъчно стимулирани да се движат.

Важен
фактор още е и вътрешно-утробното развитие на детето. Препоръчително е
родилката да не надвишава теглото си с повече от 15 кг. по време на
бременност.

http://society.actualno.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Газираните напитки могат да оставят детето без зъби

Писане by Bubsi on Пет 28 Ное 2008, 11:32детска - Затлъстяване в детска възраст! Th_9954Така популярните в наше време газирани напитки, любими и на малки и на големи, далеч не са безвредни за здравето - учените отдавна доказаха, че тяхната употреба е свързана с развитие на затлъстяване, заболявания на сърдечносъдовата система и даже различни видове авитаминоза. И, за съжаление, списъкът на „страничните ефекти" на напитките с весели цветове и красиви мехурчета продължава да се попълва. Наскоро специалисти от Бирмингамския Университет във Великобритания открили, че при децата, увличащи се по „газираното" значително по-често се развива кариес и други болести на зъбите. Изследвайки повече от 1000 деца на възраст от 12 до 14 години, учените доказали, че честата употреба на газирани напитки (не по-малко от 3-4 чаши на ден) повишава вероятността от развитие на кариес с 59-220 процента (в зависимост от възрастта и други фактори). А в тази група, според резултатите от същото изследване попадат около 40 процента от всички английски момчета и момичета.

„Повечето газирани напитки съдържат различни киселини, които влияят негативно на зъбния емайл, казва доктор Питър Рок, ръководител на това изследване. - А детският емайл е твърде неустойчив, и случай, че детето постоянно пие такива напитки той постепенно се разрушава. В зоната на образувалите се дефекти в емайла се натрупват бактерии, които ускоряват процеса на разрушаване на тъканта на зъба. Постепенно бива поразен не само емайла, но и дентина, фактически започва кариес. А причината за всичко това е външно безобидната и вкусна газирана, подсладена и оцветена вода."
Bubsi
Bubsi
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Затлъстяването – опасна тенденция

Писане by papi on Вто 03 Мар 2009, 15:51

Според прогнози на Световната здравна организация към 2010 година три от всеки пет деца ще страдат от затлъстяване. Това обаче може да не бъде неизбежно, ако навреме се предприемат необходимите мерки.

Затлъстяването се появява, когато постъпването на енергия в организма превишава нейното изразходване. Причините за нарушаване на този баланс са различни и зависят както от вида на храната и начина на хранене, така и от начина на живот. И все пак храненето има основна роля при затлъстяването.

Според някои автори видът и тежестта на затлъстяването зависят от броя и големината на мастните клетки. В зависимост от това се различават два вида затлъстяване. Единият вид се дължи на увеличен брой мастни клетки - хиперпластичен тип. Увеличаването на броя на мастните клетки става най-вече в детската възраст (а също и при прехранване на майката през последните месеци на бременността), за това е особено важно да не се прехранват децата. Среща се най-често в семейства с фамилна обремененост за затлъстяване, протича като по-тежка форма, а лечението е по-трудно. Вторият вид се дължи на увеличаване на обема на мастните клетки – хипертрофичен тип, протича по-благоприятно, дължи се най-често на външни фактори като прехранване.

Според по-стари класификации затлъстяването може да бъде първично и вторично. Първичното е свързано с грешки в храненето и преяждането или с наследствени фактори. Вторичното е следствие на вродено или придобито заболяване, резултат от ендокринна патология (като непълноценна функция на щитовидната жлеза например).

Първичното затлъстяване не се съпровожда с нарушения в здравословното състояние на детето, не прогресира и към 5-7-ата година детето има нормално физическо развитие. Справедливостта обаче изисква да кажем, че 25-30% от децата с този проблем запазват наднорменото си тегло до периода на полово съзряване. Разбира се, организмът не може да функционира без мазнините. Те имат различни функции – източник на енергия, механична защита, стабилизиране на вътрешните органи, съдове и системи. Имат и топлоподдържаща функция. Мастните тъкани са необходими за активиране на женските полови хормони, участват в процеса на полово съзряване при момичетата.
Степени на затлъстяване

Под наднормено тегло се разбира превишаване на установените норми на съотношение на теглото към ръста, но все още не се забелязва външно изразено отлагане на мазнини. Излишното тегло се приема като рисков фактор за развитие на затлъстяването.

Затлъстяването е хронично заболяване, което се характеризира с ненормално високо увеличение на мастната тъкан в организма.

Наличието на наднормено тегло и затлъстяване при децата се оценява по специална таблица, указваща споменатото вече съотношение тегло/ръст. Таблицата отчита възрастта и пола на детето. Ако например момченце е с ръст 104 см, то трябва да тежи от 15,8 до 17,5 кг. Момиченце със същия ръст трябва да има тегло от 15,5 до 17,3 кг. Тези таблици обаче се ползват предимно от специалистите педиатри. За да можете приблизително да оцените в норма ли е теглото на детето ви, можете да използвате следните величини: във възрастта 4,5-6 месеца детето удвоява теглото си в сравнение с теглото при раждането. Три пъти по-тежко става към навършване на първата си година, т.е. на 6 месеца бебето трябва да тежи около 8 кг, а към 12-ия месец - 10-10,5 кг. След това обикновено детето наддава с 2 кг на година, а в периода си на полово съзряване може да натежи с 5-8 кг за година.
В процеса си на развитие детето натрупва мазнини неравномерно. Мазнините се образуват интензивно през първите 9 месеца, след това настъпва стабилизация на процеса, има известен подем към 5-7-та година и активно натрупване в периода на полово съзряване. Във връзка с това се открояват 3 критични периода, през които чувствително се повишава рискът от развитие на затлъстяване:

* ранна детска възраст (0-3 години)
* доучилищна възраст (5-7 години)
* пубертет (от 12-14 г до 16-17 г).


Рискови групи

Застрашени от затлъстяване са деца:

* чиито родители страдат от затлъстяване или наднормено тегло;
* чиито близки страдат от захарен диабет или друга ендокринна патология;
* с наднормено тегло;
* рано преминали на изкуствено хранене;
* недоносени и родени с ниско тегло;
* с наследствени заболявания и ендокринна патология.

Родителски грешки

Какви грешки в храненето на дете, ненавършило една година, могат да доведат до затлъстяване? В развитието на това отклонение голямо значение има характерът на храненето. При кърмене рискът от прехранване е много по-нисък, отколкото при хранене с адаптирано мляко, защото кърмачетата сами регулират количеството храна, което поемат. Затова е добре да кърмите поне до навършването на 6 месеца на детето. Ако детето е на изкуствено хранене, използвайте само адаптирани млека, спазвайте стриктно инструкцията за разреждане, не правете сместа по-гъста, отколкото е указано. Придържайте се към посоченото от педиатъра количество. С въвеждане на захранването не увеличавайте самоволно количеството на храната, не подслаждайте и не посолявайте. Особено неподходящо за деца до една година е увеличаването на обема на продуктите, съдържащи по-голямо количество въглехидрати, а също извара, месо (в пюрета). Такова натоварване с белтъчини може не само да увеличи теглото, но и да се отрази негативно на функциите на бъбреците.

Ако ви се струва, че детето ви е недохранено, водете си хранителен дневник – записвайте в него обема на храната и броя на храненията и след това обсъдете с педиатър. Много вероятно е опасенията ви да бъдат разсеяни. Увеличавайки порциона на дете, ненавършило една година, трябва да помните, че в този период то формира отношение към храната, появяват се първите предпочитания към една или друга храна, създават се хранителни навици, развива се вкусът. За формиране на предпочитанията в избора на храна основно влияние оказва храненето в семейството и в по-малка степен храненето в яслата или детската градина. Затова точно вие трябва да възпитате любов към „правилната” храна.

Ако детето въпреки рационалното хранене тежи значително повече от връстниците си, значи се е проявила наследствеността. Според статистиката, ако от затлъстяване страда един от родителите, рискът от развитие на същото заболяване при детето достига 40%, ако със затлъстяване са и двамата родители, рискът е около и над 80%. Ако липсва затлъстяване в рода, вероятността то да се прояви при детето не надминава 8%. Този вид затлъстяване се развива между 5-7-ата година и се задълбочава в периода на полово съзряване. Ако детето ви е в тази рискова група, трябва да предприемете профилактика против затлъстяването от ранна детска възраст: съчетайте рационалното хранене (след консултация със специалист) с адекватно на него физическо натоварване. Добре е детето да е под наблюдението на педиатър и диетолог, а понякога и ендокринолог.

moetobebe.net
papi
papi
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by mamazavinagi on Чет 26 Мар 2009, 15:07

Повечето баби негласно са се споразумели да смятат, че добре гледаното дете това е пухкавото дете, с гривнички по крачетата и ръчичките и с големи румени бузки.
И ако не дай си боже снахата доведе едно малко слабушче да им гостува, бабата
на момента се чувства длъжна да даде първия урок по правилно хранене и
най-вече като започне с практиката. Много баби смятат, че дори детето
да им е оставено само за една седмица, те трябва задължително да го
върнат в много по-добра здравословна форма, отколкото са го взели. А
това значи с няколко килограма в повече.
И те са всеотдайни в това си желание – обикновено започват с тестена закуска – кой не помни вкусните бабини банички, мекички, тутманичета
и всякакви други вкусотийки, на които трудно се устоява? Имам
чувството, че някои хора само чакат да се сдобият с титлата баба, за да
се отдадат на разточително готвене. И това не е никак лошо, стига да
готвят здравословно и вкусно.
Но пък друг тип баби в буквалния смисъл на думата по цял ден тъпчат
децата с каквото се сетят. А бабите могат да бъдат невероятно
изобретателни.

За злоядите деца са истински кошмар. Ако и вие сте били такива може да
си спомняте като най-големия си детски кошмар тресящото се нишестено
кремче в купичката и бабиния глас – хайде хапни... няма да си играеш,
докато не видя купичката празна! И едва приключило детето със закуската, бабата се втурва да готви обяда – да не остане детето гладно. Задължително се сервират три ястия – супичка, за второ нещо вкусно – задължително с месце и нещо сладичко за десерт.
Паничките са пълни – почти като за възрастен човек. И бабата се сърди, ако детето не излапа всичко.
А между храненията – на детето нищо не се отказва. Тогава е моментът
за шоколадчетата, бисквитките, вафличките, сладоледа. Така детето ще
разбере, че баба е добра и умее да се грижи за него.
И следващата седмица ще има основание да иска отново и отново да й гостува.
Срещали ли сте от този тип загрижени баби? Те без да осъзнават прехранват своите потомци и вгорчават живота на родителите им с мъдри съвети.
Трябва да знаем, че всички тези съвети те ги дават наистина с чисто сърце и с искрено желание да помогнат.
Но ние трябва да имаме предвид, че още в най-ранно детство се
формират мастните клетки в организма, и ако детето от малко ги има в
повече, то почти сигурно е, че като порасне ще има проблеми с
наднорменото тегло. Защо е така? Защото броят на мастните клетки
не може да се редуцира, клетките могат да стават по-големи или по-малки
по обем, но броят им остава непроменен. Така че ако сме си завъдили
повече мастни клетки благодарение на любовта ни към бабините мекички,
като пораснем ще трябва постоянно да сме на диета и все да се
оплакваме, че каквото и да правим все сме леко пухкавички. Поне жените
знаят колко е неприятен този момент. И е добре да предпазим децата си
от него. Отделно вследствие на неправилното хранене и заседналия живот от най-ранна възраст може да започнем да страдаме от затлъстяване, високо кръвно, диабет и други неприятни болести.
Тук бихте могли да ме контрирате като кажете, да, но “навремето съм
изхранила десет деца”. Да, но трябва да имаме предвид, че съвременният
начин на живот е различен. Колкото и да говорим, че България преминава
през различни видове кризи, в днешно време има много повече храна,
отколкото в миналото. И веднага да добавя – много повече нездравословна храна
и за съжаление много повече некачествена храна. Ако преди 50 години
децата са изхранвани с масло, мляко и конфитюр и са растели здрави,
тичайки по цял ден по полето, днес не е така. И трябва да го имаме
предвид, когато изготвяме детското меню. Да обсъдим с бабите – какво
могат да дават на детето, в какви количества и по кое време на деня.
Ако имаме обща програма и се споразумеем за количеството сладкиши,
зрънчовци и снаксове, то може да си приготвим по една тетрадка и да
запишем изпитаните бабини рецепти. Защото всяка баба знае
невероятни рецепти, и вкусни и лесни, и здравословни и евтини. Само
остава да ги убедим, че точно тези гозби ще бъдат полезни за внучетата.

www.az-jenata.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Близо 20% от българските деца са със затлъстяване

Писане by mamazavinagi on Сря 01 Апр 2009, 14:45

Тревожна е тенденцията захарен диабет тип 2 вече да се появява в детска и ученическа възраст
Близо 20 % от българските деца са със затлъстяване. Тревожна е
тенденцията захарен диабет тип 2 вече да се появява в детска и
ученическа възраст. Тези обезпокоителни данни бяха оповестени на
специален брифинг, на който бе представена съвместна инициатива на
Специализираната болница за активно лечение по детски болести, Дирекция
„Здравеопазване” на Столична община и фармацевтичната компания
„Санофи-Авентис”. В продължение на два дни медицински сестри от 230
столични училища ще бъдат обучавани да осъществяват профилактика на
детското затлъстяване и да полагат грижи за деца със захарен диабет.
Добре известно е, че съвременното лечение на инсулинозависимия
диабет тип 1 налага няколко инсулинови инжекции на ден, като поне една
от тях се поставя във времето, в което детето е на училище. По-големите
деца са обучени за това, но по-малките ученици трябва да се
контролират. Не са редки случаите, в които близки на детето го чакат
пред училище, за да му поставят инжекцията, в някои случаи родители
дори напускат работа, за да поемат тези грижи. Същевременно в ранна
ученическа възраст вече се появява захарен диабет тип 2 – едно доскоро
непознато и много тревожно явление. Това означава, че когато детето
навърши 15-години, то ще трябва да премине на инсулиново лечение,
посочиха специалисти. Те допълниха, че медицинските сестри в училищата
могат да поемат значителна част от грижите за децата-диабетици и да ги
подпомагат в лечението им по време на училище. Също така могат да бъдат
полезни, като следят за вида и редовния прием на храна, да вземат
участие в подходящи форми на обучение за родители и учители.
Поле за изява училищните сестри биха могли да имат и в реализацията
на различни профилактични мероприятия при деца със затлъстяване, чийто
брой също застрашително нараства. За да бъде обаче пълноценно това
професионално участие, те трябва да бъдат подходящо обучени,
подчертават организаторите и в допълнение посочват, че планират
провеждането на подобни курсове и в други градове на страната.01.04.2009, zdrave.net, Невена Попова
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Как да помогнете на детето си да се справи с наднорменото тегло

Писане by mamazavinagi on Чет 09 Апр 2009, 09:23

Родителите носят отговорност за хранителните навици на децата си.


Една от най-актуалните теми на нашето съвремие е затлъстяването.
Начинът, по който се развива проблема с натрупването на излишните
килограми е наричан "епидемия". Трагичното е, че до закръглените мама и
татко често има и закръглено дете.
Ако сте от родителите, които се притесняват, че децата им започват да
натрупват излишни килограми, ви предлагаме няколко насоки за размисъл,
които ще ви бъдат полезни като стартова точка, за да изследвате
проблема още по-задълбочено.

1. Важно е да помните, че децата не са възрастни
Много родители забравят това. Децата не са способни да контролират себе
си по същия начин, по който го правят (или би трябвало да го правят)
възрастните.
Децата с наднормено тегло имат нужда от специално внимание и грижи, а
не от нашия гняв, присъди, критики или демонстрация на разочарование.
Ако детето ви е с наднормено тегло, вие вероятно сте загрижени като
родители, но със сигурност атаките към детето като да го карате да се
чувства неловко за това, че има този проблем, няма да ви свършат
работа. Всъщност такъв подход е по-вероятно да направи ситуацията още
по-трудна. Проявата на разбиране и на родителска отговорност са
най-ефективния и продуктивен начин да подходите.

2. Основната причина децата да са дебели са... родителите
Родителите са причината децата им да са дебели. Децата ядат това, което
им даваме да ядат или което им разрешаваме да ядат. Те нито имат
автономията на възрастните да решават сами, нито имат средствата да го
правят. Те са деца и ще си хапват това, което имаме в къщи или сме им
позволили да си поръчат навън. От тази гледна точка те не са виновни,
нито отговорни за хранителните си навици – родителите са.
Преди да заемете отбранителна позиция, отговорете си на следните въпроси:
- С какви храни храните детето си?
- Какви храни държите в къщи?
- Има ли в дома ви храни, които способстват за натрупване на излишни
килограми и ако да – защо очаквате детето ви да се контролира да не ги
яде?
- Как се чувствате, ако трябва да кажете “Не!” на детето, когато иска да яде хамбургери, пици, чипс, вафли или други тестени десерти?
- Можете ли да поемете отговорността да поставите граници или се страхувате, че ще разстроите детето?
Много родители имат дебели деца, защото не могат да им кажат “Не!”. Те
се притесняват от яда и разочарованието на детето и се оставят да бъдат
манипулирани от него, предават се и после безпомощно гледат как детето
им се “тъпче” с вредната храна.

3. Какъв модел за подражание по отношение на храненето сте вие за вашето дете?
Ако вие сте с наднормено тегло не може да очаквате детето ви да е
слабичко. Послания от типа на: “Прави каквото ти казвам, а не каквото
виждаш, че правя аз” няма да свършат работа, що се отнася до храната.
Детето ви ще яде нещата и количествата, които вие ядете, просто защото
децата правят така.
Ако вие не сте с наднормено тегло, но детето ви е, тогава има повече
неща, които да се вземат предвид. В тези случаи е най-добре да се
направи първо медицинска консултация, за да се провери дали няма
медицински причини за напълняването. След като това е изяснено, тогава
мислете и за другите неща, които споменахме по-горе.

4. Децата обикновено ядат повече поради същите причини, като възрастните
Например - когато са нещастни. Това изисква специално внимание от
родителите. Защо детето ви яде толкова много? Има ли някакви необичайни
обстоятелства, които могат да причинят това поведение? Прекарва ли
детето ви достатъчно време с вас, има ли приятели, справя ли се в
училище, общува ли лесно с възрастните, прекарва ли твърде много време
само, занимава ли се с някакви дейности, спортува ли?
Не е преувеличено да се каже, че детето с наднормено тегло има сериозни
проблеми, които изискват вашето специално внимание. Не си
въобразявайте, че то ще преодолее това. Затлъстяването е сериозен
проблем за децата – сигурно и вие сте имали в класа си в училище
“шишкото”, на когото сте се присмивали. Наднорменото тегло се отразява
на самочувствието на децата и може в голяма степен да допринесе за появата на авто-омраза
и авто-агресия. Колкото по-скоро детето ви получи помощ, толкова
по-добре.
Някои родители не вземат мерки да се справят със затлъстяването на
децата си, защото се страхуват от това, което тяхното дебело дете
говори за тях самите - че са сгрешили като родители. Вярно е, че
перфектни родители няма. Най-доброто, което можем да направим е да
приемем, че сме грешни и да се опитаме да направим нещата по-добри.
Потърсете помощ за себе си като родител, ако се нуждаете от това, за да
може да помогнете и на детето си. То го заслужава!

www.tia.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by Гост on Чет 04 Юни 2009, 11:21

Трудно е да се каже, че затлъстяват децата в детската градина. Много е индивидуално. Друг е въпросът с какво се хранят и до колко е полезна храната която ядат. Аз нямам проблем с затлъстяването с моя син на 4 годинки. Той е от децата които не хапват много, но шоколада, вафлите и чипса елате да видите. Старая се да избягвам да му давам много. Давам му след хранене да се подлслади. Той обича много мляко( прясно или кисело) и това ми дава надежда, че все пак нещо полезно наистина обича.
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by Гост on Чет 04 Юни 2009, 11:23

Забравих да допълня, че в детските градини разчитаме, че има хора, които мислят за децата ни и че те също имат деца и че храната трябва да е съобразена с възрастта и нуждите на децата.
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by Lindzi on Чет 23 Юли 2009, 16:24

Затлъстяване в детството

Затлъстяването в детството обикновено се причинява от много ядене и малко спорт. Решението на проблема е да се ядат по-здравословни храни и да се увеличи физическата активност. За вашето дете ще бъде трудно да
направи това само. Най-ефективният начин за третиране и превенция на затлъстяването в детството е цялото семейство да възприеме по-здравословен начин на живот.

Променете навиците и поведението на семейството си.

Вместо да оставяте само вашето дете, окуражете цялото си семейство да премине към по - здравословен начин на живот.

Обмислете следните полезни съвети:


Започнете с малко.
Постепенните промени по-лесно се вмъкват в ежедневните дейности и продължават по-дълго. Започнете като направите съвсем малки промени като: изключвайте телевизора по време на вечеря, сменете газираната напитка с мляко или вода, или правете разходка със семейството си веднъж седмично след вечеря.

Уточнете целите си.
Определете реалистични, изпълними цели за всеки член на семейството и после уточнете вашата обща цел. Например: целта на вашето дете може да е да яде плодове вместо снакс следобед. Вашата цел може да е да правите бързи разходки три пъти седмично.

Избягвайте предизвикателствата.
Бъдете готови за ситуации, които могат да ви изкушат да се върнете към старите си навици. Ако преди сте яли пуканки в киното, например, сега си вземете пари само за вход или разделете едно пликче пуканки с децата си, а не купувайте на всеки по отделно.

Празнувайте успеха.
Честите награди могат да помогнат на семейството ви да остане мотивирано. Когато вашето дете постигне успех - например да поиска плод вместо сладкиш след училище - му предложете награда и му обърнете внимание. Когато вашето семейство постигне целите си, трябва да измислите здравословен начин, за да отпразнувате успеха. Може да отидете на излет в планината или на басейн.

Бъдете позитивни.
Фокусирайте се върху здравословния начин на живот, вместо върху външния вид на детето ви или цифрите на скалата за тегло. Запомнете, борбата с детското затлъстяване не е състезание. Тя отнема време и изисква отдаденост, за да се променят едни навици с други.

Бъдете гъвкави.
Ще отнеме време докато свикнете със здравословните си навици. Окуражавайте всички да се придържат към плана, но ако семейството ви не може да се справи с поставените цели направете промени. По-добре е да измислите нов план, отколкото да се придържате към стар, който не работи.

Създайте здравословна за теглото околна среда.

Когато работите за създаване на здравословни навици и поведение, трябва да създадете околна среда, която да подпомага усилията ви. Например: Заобиколете семейството си със здравословна храна. Сложете навсякъде в кухнята си плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и др. Пазете нездравословната храна и сладките напитки далеч от дома си.

Яжте в къщи.
Намалете броя на храненията в заведения за бързо хранене и други ресторанти. Най-добре сядайте заедно да ядете цялото семейство. Опитайте нови рецепти или здравословни алтернативи на любимите ястия на семейството. Окуражавайте децата си да се включват в пазаруването и приготвянето на храната си.

Включете физическите дейности в дневния режим.
Организирайте семейството си да се включва в двигателни дейности като разходки до библиотеката или каране на колело. Включете децата в дейности като почистване на колата и разходка на кучето. Окуражавайте децата си да участват в училищни спортни игри, да танцуват и др.

Ограничете времето за стоене пред телевизора вкъщи.
Поставете разумни ограничения на времето пред телевизора и компютъра, като 1-2 часа за всеки член на семейството - включително за мама и татко. Не поставяйте телевизора и компютъра в спалнята и не позволявайте да се яде пред тях.

И не забравяйте, най-важен е личният пример.

www.kozmetikata.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by Ani Dinkova on Пон 28 Дек 2009, 16:37

Много хубава тема с много информация,наистина напоследък това е голям проблем но имам много приятелки които трудно се справят с това ,е аз трябва да се погрижа за това сега докато е още малка.....повече плодове по малко чипсове
Ani Dinkova
Ani Dinkova
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by lidia on Вто 06 Сеп 2011, 12:06

Много ми е полезна темата , имам този проблем с дъщеря ми , която е на 5 год. и е 22 кг. От малка е пристрастена към сладко и чипсове благодарение на свекърва ми която все много знаеше и сега аз си бия главата . детска - Затлъстяване в детска възраст! 760968
lidia
lidia
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by Lindzi on Пет 09 Сеп 2011, 08:50

За съжалени, все по-често се срещат дечица с наднормено тегло. Обичайна гледка е по плажовете, баби и майки да тичат след децата и да ги тъпчат със сандвичи и кроасани, още повече че когато човек е на плаж, да бързо огладнява, но и не е препоръчително да поема храна, когато се къпе.
Родителите трябва да поемат контрол дори над бабите и дядовците, и да обеснят кое е полезно и кое не за детето, не след време първо детето да страда от килограмите си и обидите които ще понесе в училище, а след това и здравето му ще зависи от това.
Трудно е да се въведе хранителен и най-вече здравословен режим, но когато е за здравето на децата ни, мисля че няма нищо невъзможно.


Американски учени потвърдиха, че децата под пет годишна възраст, които не спят достатъчно са с повишен риск от по-ранно затлъстяване в сравнение с връстниците си, които почиват достатъчен брой часове на денонощие.

"Ние открихме силна зависимост между продължителността на нощния сън в ранна възраст и затлъстяването на децата между 5 и 9-годишна възраст“, посочват учените от университета на щата Вашингтон и Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Резултатите от изследването се базират на проучване, проведено сред 1 930 деца за период от пет години. При анализа на данните били взети предвид не само броят часове за нощен сън и следобедна почивка, но и фактори оказващи косвено влияние върху тегло на децата, като теглото на родителите, физическата активност и хранителните навици на семейството.

Пет години след началото на изследването било установено, че 33% от участниците до петгодишна възраст, страдат от затлъстяване или наднормено тегло. В групата на децата между 5 и 13 години, приблизително 36% били със тегло над нормата.

Учените поясняват, че децата склонни към затлъстяване спели средно по пет часа и половина на нощ, което е недостатъчно за правилното развитие и метаболитните процеси, протичащи в развиващия се детски организъм. Според специалисти, децата под 5 години се нуждаят от поне 10 часа нощен сън, а тези между 5 и 13 - от 9 часа.

Авторите на изследването все още не са изяснили как сънят влияе върху наднорменото тегло на малките деца. Те считат, че може би тези деца ядат по-често и повече и по-малко се движат.

Източник


детска - Затлъстяване в детска възраст! Zatlystqvane--300x200

Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Наднормено тегло при децата в училищна възраст

Писане by styyni on Нед 16 Окт 2011, 10:30

детска - Затлъстяване в детска възраст! Resized_1317812600
Специалистите алармират, че проблемът с наднорменото тегло при децата взема все по-застрашителни размери.
По данни на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ)
всяко пето българско дете е с наднормено тегло, а 12% от децата страдат
от затлъстяване. Тeзи тревожни цифри нареждат страната ни на водещо
място в света по затлъстяване сред децата в училищна възраст.
Национално представително проучване през 2008 г. при деца от първи
клас показва наличие на наднормено тегло при 30% от децата, от които 13%
са със затлъстяване. Следващото изследване – от 2009 г. сред
първокласниците излезе с още по-тревожни данни - 30% от първолаците са с
наднормено тегло, от тях 17% са със свръхтегло, а 13 % – със
затлъстяване. С поднормено тегло са едва 2,2%. Физическата активност на
нашите деца също е ниска – само 24% от първокласниците посещават
различни спортни или танцови клубове. Наднорменото тегло в детска
възраст е предпоставка за развитие на диабет, повишено кръвно налягане,
риск от затлъстяване, с 26% по-висок е и рискът от алергии.
Освен диетите, важен фактор в борбата с наднорменото тегло е правилният режим на физическо натоварване. Последното включва повишаване на енергийните загуби на организма за сметка на активния разход на въглехидрати и мазнини.
На пълничките деца се препоръчват редовни пешеходни разходки (по
възможност по-продължителни), игри с топка, бадминтон, плуване, гребане,
пързаляне с кънки и ски, каране на велосипед.
Нужни са и системни занимания с гимнастика – сутрин и вечер
(1,5-2 часа преди сън). В никакъв случай децата не трябва да бъдат
освобождавани от часовете по физическа култура (освен поради
здравословни причини, които налагат това). Някои ученици, страдащи от
затлъстяване, имат навика дълго време да се намират в отпуснато
състояние – да четат и гледат телевизор лежейки, да избягват участието в
домакинската работа. Такова поведение е неразумно.
За учениците с наднормено тегло са полезни работата в градината,
миенето на подовете в дома, пренасяне на тежести, допустими за тяхната
възраст. Туристическите походи и пешеходните екскурзии влияят много
благотворно на тяхното самочувствие и подпомагат процеса на отслабване.
И така, има много начини децата да се избавят от пълнотата си,
от излишните запаси на мазнини в техния организъм. Но най-добре е всяко
дете в училищна възраст, даже и да има нормално тегло, да съблюдава
режим и да се храни рационално, за да се изключат бъдещите прояви на
затлъстяване.
Към най-важните профилактични мерки трябва да се отнесат
умереност в храненето, активна мускулна дейност (полезен труд,
физкултура, спорт), избягване на хиподинамията, т.е. – отпуснатото
състояние, съпроводено с малко движения.
Затлъстяването може и е нужно да бъде предотвратено, а
ако то вече е възникнало, да се борим за неговото отстраняване. За това е
нужно да мобилизираме волята си, да бъдем настойчиви, за да успе детето
ни да се пребори със своите слабости и лоши навици, с две думи – да
удържи победа над себе си. А победата над себе си е най-важната от
всички победи, които може да извоюва едно дете в училищна възраст.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

детска - Затлъстяване в детска възраст! Empty Re: Затлъстяване в детска възраст!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите