Правила за писане на есе.

Go down

Правила за писане на есе. Empty Правила за писане на есе.

Писане by деси on Нед 08 Юни 2008, 16:41

1.Първо правило е това че есето винаги се пише по зададена тема.Например имаме тема:Ще победи ли доброто света?
2.Както всяко литературно произведение,било то съчинение или преразказ,така и есето следва трите основни правила:УВОД,ТЕМА(ИЗЛОЖЕНИЕ)и ЗАКЛЮЧЕНИЕ.Темата в есето е всъщност твоето мнение по самия въпрос.
3.Напълно забранено в есето е исползването на фрази от друг текст или произведение.Най-важното е твоето лично отношение.Може да си позволиш исползването на някоя поговорка,но веднага след това трябва да обясниш какво имаш в предвит.
-Например по нашата тема “Ще победи ли доброто в света?” може да исползвате поговорката ”Който добро прави,добро намира”.
4.Важно правило при писането на есе,по-скоро препорачително правило е това да зададеш свой въпрос,на който веднага след това да отговориш.По този начин показваш,че си наясно за какво става въпрос.
-Например,ако темата е “Ще победи ли доброто в света?”.
Ние можем да зададем своя въпрос:”Предоставя ли живота на хората възможността да бъдат добри”? или “Прави ли животът хората по-добри?” и др...
Няма значение в коя част от есето ще бъде зададен въпросът,дали ще бъде в увода,темата(изложението) или заключението.
5.Мислите в средата на есето или в темата трябва да бъдат подредени достатъчно ясно,защото с тях,с твойте мисли ти трябва да убедиш читателя или слушателя,че мнението ти е правилно.Въпреки,че есето изразява твоето лично мислене ти все пак трябва да се стараеш това което казваш да бъде правилно.Това прави есето още по-смислено.
6.В заключението се излага извода който си направил от дадената тема.Той може да се комбинира с две,три заключителни изречения и с това да приключи есето.
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите