Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите.

Go down

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Empty Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите.

Писане by mamazavinagi Пет 18 Юли 2008, 00:54

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите.


Агнешко месо
Говеждо месо
Гъше месо
Дроб черен
Заешко месо
Козе месо
Кокошка
Патешко месо
Пилешко месо
Пържола печена
Пуешко месо
Свинско месо
Телешко месо


Миди
Пастърва
Скариди
Скумрия
Скумрия пушена
Хайвер
Шаран


Извара пълномаслена
Извара обезмаслена
Кашкавал
Мляко кисело
Маргарин
Мляко прясно краве
Мляко прясно козе
Мляко прясно биволско
Сирене краве
Сирене крема
Сирене овче
Сирене топено



Боб агрино
Боб шарен
Грах пресен
Грах сух
Нахут
Жито
Леща
Овес
Ориз кафяв
Ориз Агрино
Просо
Соя
Фасул



Бишкоти
Брашно пшенично
Макарони
Мюсли


Лешници
Слънчоглед
Овесени ядки
Бадем
Орехи
Фъстъци


Банан
Боровинки
Вишни
Грозде
Гъби печурки
Дини
Домат
Дюли
Картофи пресни
Кестен
Картофи пържени
Кайсии
Касис
Карфиол
Лук пресен
Маслини
Моркови
Праз
Патладжан
Репички
Спанак
Тиква
Цвекло
Царевица
Чесън


Шоколад
Майонеза

Протеини
20.4%
21.3%
15.6%
18%
20.9%
19.5%
19%
23%
20.6%
22%
17.5%
22%
21.1%


14%
15.2%
20%
15.6%
20.7%
22%
15.2%


14.5%
18.6%
25%
3%
0.5%
3.5%
3.5%
4.3%
16.9%
10%
17.1%
14%



21%
8%
4.9%
20.6%
21%
-
16.9%
-
9.5%
7%
8.4%
38%
20.3%


10%
9.2%
9.36%
10.5%



14.1%
21%
16%
18.2%
13.6%
23.4%


1.2%
-
-
-
-
-
-
-
2%
-
6.3%
-
-
-
2%
1.4%
1.04%
1.7%
-
0.96%
2.96%
-
1.2%
-
5.4%


4%
1.83%

Въглехидрати
-
-
-
2.9%
0.75%
-
4.5%
-
-
-
-
-
-


-
-
-
-
-
-
-


-
-
2%
-
-
-
-
-
-
-
-
-



-
-
10.3%
43.3%
65.4%
60%
50.1%
61%
75%
72.8%
69%
-
51.9%


80.2%
72%
75%
63.2%



7.6%
-
-
11.8%
-
11.7%


22%
13%
12.8
17%
3.5%
7.6%
3.2%
10.3%
15.4%
41%
35%
10.9%
12%
3.9%
-
-
-
-
2%
-
-
6.5%
8.9%
65%
22.6%


36.7%
-
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Empty Въглехидрати

Писане by mamazavinagi Нед 07 Сеп 2008, 00:44

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Въглехидратите са неотменим елемент на всички храни и главен доставчик на енергия за
организма. По време на храносмилането скорбялата и захарите, които са
най-важните видове въглехидрати, се разпадат в глюкоза. Тя осигурява
основната енергия, необходима на мозъка и централната нервна система.
Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Енергетичният еквивалент на 1 грам въглехидрати се равнява на 16,76 килоджаула (4 килокалории).
Човешкият организъм се нуждае от въглехидрати, за да може
жизненоважните и изграждащи тъканите белтъци да не бъдат изразходвани
за енергия, тъй като са необходими за възстановяване.
Ако поемате твърде много въглехидрати с храната, повече, отколкото биха
се превърнали в глюкоза или гликоген (складиращ се в черния дроб и
мускулите), резултатът ще бъде затлъстяване. Когато организмът се
нуждае от повече гориво, мазнините се трансформират обратно в глюкоза и
е налице отслабване.
Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Не трябва обаче да се намалява прекалено много количеството на
въглехидратите. Те са еднакво важни за доброто здраве, както и
останалите нутриенти (белтъчини, мазнини и др.) Въпреки, че липсва
общоприето изискване, необходими са минимум 50 г дневно, за да се
избегне кетоза - киселинно състояние на кръвта, което настъпва, когато
собствената мазнина на организма се използва предимно за енергия.

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Различните видове въглехидрати могат свободно да се комбинират помежду си.

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right В таблицата са поместени основните продукти, богати на въглехидрати със съответното процентно съдържание




Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Таблица на процентното съдържание на въглехидрати в продуктите.

Кестен

- 41%
Картофено нишесте
- 83%
Банан
- 22%
Ориз бял
- 72.8%
Пшенично нишесте
- 83%
Бадем
- 11.8%
Ориз пълнозърнест
- 75%
Оризово нишесте
- 85%
Бишкоти
- 80.2%
Просо
- 69%
Царевично нишесте
- 86%
Боза
- 16%
Царевица
- 65%
Картофи сурови
- 15.4%
Боровинки
- 13%
Овес
- 61%
Картофи пържени
- 35%
Вишни
- 12.8
Жито
- 65.4%
Картофи варени
- 14%
Грозде
- 17%
Ечемик
- 58%
Картофени крокети
- 20%
Дини
- 7.6%
Ръж
- 54%
Картофени пюре
- 11%
Домат
- 3.2%
Препечен хляб
- 66%
Чипс
- 53%
Дюли
- 10.3%
Сухар пшеничен
- 64%
Хрян
- 11.7%
Захар
- 99%
Сухар пълнозърнест
- 58%
Джинджифил
- 11%
Кайсии
- 10.9%
Бял хляб
- 48%
Грах пресен
- 10.3%
Карфиол
- 3.9%
Ръжен хляб
- 40%
Грах сух
- 43.3%
Касис
- 12%
Сладкарски изделия
- 37%
Гъби печурки
- 3.5%
Кашкавал
- 2%
Оризово брашно
- 79%
Дроб черен
- 2.9%
Кокошка
- 4.5%
Ечемичено брашно
- 72%
Заешко месо
- 0.75%
Компот
- 25%
Пшеничено брашно
- 72%
Зеле бяло
- 4.5%
Круши
- 47.2%
Царевично брашно
- 70%
Лешници
- 7.6%
Мюсли
- 63.2%
Овесено брашно
- 66.2%
Леща
- 50.1%
Нахут
- 60%
Ръжено брашно
- 61%
Орехи
- 11.7%
Патладжан
- 2%
Пуканки
- 68%
Яйца кокоши
- 0.5%
Цвекло
- 8.9%
Спагети
- 75%
Шоколад
- 36.7%
Фасул
- 51.9%
Юфка
- 65%
Чесън
- 22.6%
Тиква
- 6.5%
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Empty Re: Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите.

Писане by mamazavinagi Нед 07 Сеп 2008, 00:44

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Белтъчините са полимери, чиито елементи са двадесет аминокиселини. Човешкият
организъм не може да произвежда осем от тези аминокиселини, които се
наричат "незаменими" и затова трябва да бъдат приемани чрез храната.
Ползата от белтъчините се изразява в това, че те съдържат именно тези
осем аминокиселини.
Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Енергетичният еквивалент на 1 грам белтъчини се равнява на 16,76 килоджаула (4 килокалории).
Преработката на белтъчините става посредством ензими, произвеждани в
стомаха, панкреаса и стената на тънкото черво. При смилането на
белтъчините винаги се отделят отпадъчни продукти или киселини. По тази
причина те изискват особено внимание, когато се комбинират с други
хранителни вещества.
Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Потребността на организма от белтъчини зависи от множество фактори. На
първо място това са храносмилането и качеството на белтъчините.
Правилното консумиране може да намали потребността ни от белтъчини и
същевременно да ограничи отделянето на отпадъчни продукти.
В природата белтъчините се срещат само заедно с мазнините. В месото и
рибата (животинските белтъчини) делът на двата вида хранителни вещества
е почти еднакъв, с известно доминиране на белтъчините. В млечните
белтъчини (особено сиренето) съотношението е почти еднакво, а в ядките
(растителните белтъчини) съдържанието на мазнини обикновено надвишава
това на белтъчините. Съдържанието на мазнини може да бъде увеличено при
приготвянето на храната: чрез приготвяне на ястията с олио, както и да
бъде намалено: чрез консумирането на обезмаслени млечни продукти или
месо без тлъстини.

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right За да бъде разглеждана като богата на белтъчини, храната трябва да съдържа поне 10% белтъчини. В таблицата са поместени основните продукти, богати на тези хранителни вещества със съответното им процентно съдържание.




Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Таблица на процентното съдържание на белтъчини в продуктите.

Телешко месо

- 22%
Лешници
- 14.1%
Слънчоглед
- 21%
Говеждо месо
- 21.3%
Леща
- 16.9%
Соя
- 38%
Свинско месо
- 21.1%
Лук пресен
- 2%
Фасул
- 20.3%
Заешко месо
- 20.9%
Маргарин
- 0.5%
Хайвер
- 22%
Пилешко месо
- 20.6%
Маслини
- 1.4%
Сирене краве
- 16.9%
Агнешко месо
- 20.4%
Мляко кисело
- 3%
Сирене крема
- 10%
Козе месо
- 19.5%
Мляко прясно краве
- 3.5%
Сирене овче
- 17.1%
Банан
- 1.2%
Мляко прясно козе
- 3.5%
Сирене топено
- 14%
Бадем
- 18.2%
Мляко прясно биволско
- 4.3%
Чесън
- 5.4%
Бишкоти
- 10%
Моркови
- 1.04%
Шаран
- 15.2%
Боб агрино
- 21%
Нахут
- 21%
Шоколад
- 4%
Боб шарен
- 8%
Овесени ядки
- 16%
Миди
- 14%
Брашно пшенично
- 9.2%
Орехи
- 13.6%
Спанак
- 2.96%
Грах пресен
- 4.9%
Пастърва
- 15.2%
Майонеза
- 1.83%
Грах сух
- 20.6%
Патешко месо
- 23%
Макарони
- 9.36%
Гъше месо
- 15.6%
Праз
- 1.7%
Мюсли
- 10.5%
Дроб черен
- 18%
Просо
- 8.4%
Ориз Агрино
- 7%
Извара обезмаслена
- 18.6%
Пуешко месо
- 17.5%
Ориз кафяв
- 9.5%
Извара пълномаслена
- 14.5%
Пшеничен зародиш
- 35%
Пипер червен
- 1.04%
Картофи пресни
- 2%
Пържола печена
- 22%
Репички
- 0.96%
Картофи пържени
- 6.3%
Салам луканков
- 25%
Цвекло
- 1.2%
Кашкавал
- 25%
Салам обикновен
- 20%
Скумрия
- 15.6%
Кокошка
- 19%
Салам сух
- 25.6%
Скумрия пушена
- 20.7%
Кренвирши
- 13.5%
Скариди
- 20%
Фъстъци
- 23.4%
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Empty Re: Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите.

Писане by mamazavinagi Нед 07 Сеп 2008, 00:45

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Мазнините са задължителна съставка на храната. Енергетичният еквивалент на 1 грам
мазнини се равнява на 37,7 килоджаула (9 килокалории).
Хранителните мазнини са единствените доставчици на незаменими
(есенциални) мастни киселини, които изпълняват важни мембранни функции
и играят ролята на разтворители и преносители на мастно-разтворимите
витамини А, D ,Е и К.
Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Основните мастни групи са:
1. Фосфолипиди - главният представител е лецитинът, когото приемаме с
житни и бобови семена и зародиши, ядки, нерафинирани растителни масла,
месо, риба, хайвер;
2. Стероли - богати на растителни стероли са гъбите, зародишите на
семената и нерафинираните растителни масла. За човешкия организъм
основно значение имат животинските стероли холестерол, сквален и
техните производни. Богати на холестерол храни са яйчният жълтък,
мозъкът, тлъстите меса и мастните произведения, пълномаслените млечни
продукти. При нарушение в мастния метаболизъм повишената концентрация
на холестерола в кръвната плазма се приема като фактор за атерогенния
риск;
3. Мастно-разтворими витамини
- А, D, Е и К;
4. Пигменти и други микросъставки;
5. Триглицериди;
6. Мастни киселини;
7. Есенциални мастни - доставят се от мазнините на риби и други морски животни.
Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Чревната резорбция на мазнините протича безпрепятствено при 90% усвояемост.
Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Потребностите от мазнините при здравословно хранене са в граници от 68
до 138г/24 часа в зависимост от пола, възрастта и физическото
натоварване. При диетично и профилактично хранене енергийният дял на
мазнините трябва да представлява по-малко от 30% от общия енергиен
прием.

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right В таблицата са поместени основните продукти, богати на мазнини със съответното процентно съдържание.





Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Arrow_right Таблица на процентното съдържание на мазнините в продуктите.

Кестен

- 41%
Картофено нишесте
- 83%
Банан
- 22%
Ориз бял
- 72.8%
Пшенично нишесте
- 83%
Бадем
- 11.8%
Ориз пълнозърнест
- 75%
Оризово нишесте
- 85%
Бишкоти
- 80.2%
Просо
- 69%
Царевично нишесте
- 86%
Боза
- 16%
Царевица
- 65%
Картофи сурови
- 15.4%
Боровинки
- 13%
Овес
- 61%
Картофи пържени
- 35%
Вишни
- 12.8
Жито
- 65.4%
Картофи варени
- 14%
Грозде
- 17%
Ечемик
- 58%
Картофени крокети
- 20%
Дини
- 7.6%
Ръж
- 54%
Картофени пюре
- 11%
Домат
- 3.2%
Препечен хляб
- 66%
Чипс
- 53%
Дюли
- 10.3%
Сухар пшеничен
- 64%
Хрян
- 11.7%
Захар
- 99%
Сухар пълнозърнест
- 58%
Джинджифил
- 11%
Кайсии
- 10.9%
Бял хляб
- 48%
Грах пресен
- 10.3%
Карфиол
- 3.9%
Ръжен хляб
- 40%
Грах сух
- 43.3%
Касис
- 12%
Сладкарски изделия
- 37%
Гъби печурки
- 3.5%
Кашкавал
- 2%
Оризово брашно
- 79%
Дроб черен
- 2.9%
Кокошка
- 4.5%
Ечемичено брашно
- 72%
Заешко месо
- 0.75%
Компот
- 25%
Пшеничено брашно
- 72%
Зеле бяло
- 4.5%
Круши
- 47.2%
Царевично брашно
- 70%
Лешници
- 7.6%
Мюсли
- 63.2%
Овесено брашно
- 66.2%
Леща
- 50.1%
Нахут
- 60%
Ръжено брашно
- 61%
Орехи
- 11.7%
Патладжан
- 2%
Пуканки
- 68%
Яйца кокоши
- 0.5%
Цвекло
- 8.9%
Спагети
- 75%
Шоколад
- 36.7%
Фасул
- 51.9%
Юфка
- 65%
Чесън
- 22.6%
Тиква
- 6.5%
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите. Empty Re: Таблица на процентното съдържание на белтъчинии въглехидрати в продуктите.

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите