TFT мониторите - за да няма скрито покрито

Go down

TFT мониторите - за да няма скрито покрито Empty TFT мониторите - за да няма скрито покрито

Писане by nellyyy on Чет 13 Мар 2008, 08:22

TFT мониторите - за да няма скрито покрито
Както навсякъде по света, така и у нас през последните години все повече се наблюдава ръст при продажбите на LCD TFT монитори за домашни и бизнес компютри. Докато преди няколко години тази технология беше използвана главно при дисплеите за мобилни компютри, то в момента можем да срещнем такива дисплеи при доста голям набор от цифрови устройства. - мобилни телефони, стационарни телефони, цифрови фотоапарати, виртуални шлемове, часовници, видео стени. TFT технологията, както и всяка друга, си има своите предимства и своите недостатъци, а именно те определят в какви устройства могат да се използват такива дисплеи и на какви техни характеристики трябва да обърнем внимание.
Какво представлява и как работи TFT матрицата?
В следващите редове ще използвам понятията матрица, панел и дисплей като синоними. Това не са целите завършени монитори, а само тази част от тях която визуализира картината. Те са аналог на електронно лъчевата тръба при обикновените CRT монитори. Една такава матрица се състои от два поляризиращи слоя, цветови (RGB) филтри и пространство пълно с течни кристали, което е затворено между два стъклени слоя или друг материал пропускащ светлината. Схематичното подреждане на тези части е представено на фигура 1.

фиг. 1TFT мониторите - за да няма скрито покрито New_pi23
Зад цялата тази сложна постановка се намира лампата, която в повечето случай при съвременните панели е неонова със студен катод. Светлината излъчена от лампата преминава през първият поляризиращ слой и попада в пространството с течните кристали, като обикновено преминава през някаква отражателна система за пречупване. Течните кристали променят пространствената си ориентация под влиянието на електрическо поле управлявано с помощта на транзистори. От тук идва и наименованието на технологията TFT което означава Thin Film Tranzistor (тънък транзисторен слой). Този слой най общо казано представлява една голяма мрежа от микроскопични транзистори. Когато светлината премине през ориентираните кристали тя се поляризира по определен начин след което преминава през RGB филтрите и вторият поляризиращ филтър. Тук за нея остават две възможности – или да бъде частично погълната от RGB филтрите, като по този начин се образуват цветните пиксели, или да бъде погълната от вторият поляризиращ слой, при което се образуват черните пиксели.
Съществуват два вида LCD матрици. Това са така наречените пасивна и активна матрица. При пасивните матрици цветовете се характеризират със слаба наситеност, черният цвят е по скоро тъмно сив, а не точно черен, имат малак контраст и при наблюдаване на динамични картини на тях се получава замазване на образите. Такива матрици все още се намират в някой дисплеи на мобилни телефони. Там те се срещат под името CSTN. Може лесно да ги познаете по факта, че на ярка слънчева светлина доста трудно се вижда изображението на тях.
При активните матрици има усилвателни елементи за всеки пиксел и по този начин значително се намалява времето за управлението им. Този тип матрици имат значително подобрен контраст, по-голям ъгъл на видимост и пъти по-малко време на послесветене на пикселите, поради което липсва замазването при динамични картини. Всички матрици използвани при съвременните монитори са активни (TFT), няма опасност да си купите монитор с пасивна матрица.
Особености на TFT матриците.
Независимо че при съвременните матрици са избегнати повечето неприятни явления от техните предшественици, все още те имат някой доста странни особености. Първата от тях която е задължително да знаете е фиксираната разделителна способност. Докато при CRT мониторите можем да променяме разделителната способност в рамките на възможностите на монитора и качеството на картината да остане непроменено, тук не е така. Течно кристалните матрици имат фиксирана разделителна способност при която изображението е най-чисто и ясно. Не могат да се пуснат на по-голяма от тази разделителна, а ако се пуснат на по малко то софтуера на монитора преобразува сигнала така че, няколко пиксела да светят като един при което картината се разваля. Тази особеност с разделителната способност идва от факта че при LCD TFT панелите броят на пикселите е фиксиран. Реално видимата част на матрицата е изградена от пиксели.
Фиг.2TFT мониторите - за да няма скрито покрито New_pi24
От това произтича и още една особеност която е доста по-важна. Тя се нарича дефектирали пиксели. Обикновено всеки пиксел се управлява от 3 транзистора. При панел с разделителна способност от 1280х1024 пиксела тези транзистори са близо 4 000 000. При производството на толкова много миниатюрни транзистори е нормално да има по някой дефектирал, което води до мъртъв или постоянно светещ пиксел. Ако той е само един не е толкова дразнещо, но ако станат повече вече става неприятно. Когато си купувате TFT монитор се интересувайте гаранцията му важи ли при такива аномалии с пикселите. Някой производители не ремонтират монитора при дефектирали пиксели по-малко от 7 примерно. При някой монитори липсва твърд защитен слой пред матрицата и е опасно да ги докосвате по видимата част, или още повече да я натискате с остри или твърди предмети. В резултат на такива действия може да се сдобиете с точно такива дефектирали пиксели, а те не се възстановяват.
По какви характеристики да изберем монитор?
Винаги когато избираме монитор или каквато и да била друга периферия някой производители или магазините откъдето правим покупката умишлено се опитват да скрият част от информацията за характеристиките на стоките. За да не се получи така и когато избирате TFT монитор ще ви запозная с най-важните му характеристики и техните средни стойности за момента.
Разделителна способност – както вече разбрахте тук тя е фиксирана, така че от значение колко голяма ще е максималната разделителна способност. При повечето 17“ и 19“ монитори в момента на написване на статията тази разделителна способност е 1280x1024 пиксела, при 20,1“ е 1600x1200, а при някой модели достига и до 2048x1536 за 20,8“
Размер – TFT мониторите също се оразмеряват в инчове, но при тях инчовете който виждате да пише на опаковката са реалните за видимата част. При CRT мониторите видимата част е по-малка от размера който дават производителите. Този размер при тях е размера на зялата предна част на кинескопа, но не цялата е видима. Нормално е един 17“ TFT монитор да ви изглежда по-голям от 17“ CRT. При LCD мониторите се появяват и размери като 20,1“, 20,8“, 21,3“, 22,2“ и др.
Честота на опресняване – докато при CRT мониторите това е една от най-важните характеристики, тук не е така. Понеже технологията на течнокристалните монитори е такава че пикселът свети толкова дълго, колкото е необходимо тук опреснителната честота не е важна и не е много висока. Съвременните монитори поддържат и 75Hz, но дори и при 60Hz няма да забележите абсолютно никакво мигане на картината което да изморява очите.
Яркост (осветеност) – тя се измерва в cd/m2 (кендел на квадратен метър). Колкото по голяма е тя, толкова по-добре можем да настроим осветеността на изображението да е еднаква с тази на стаята в която работим. Съответно от добре направена настройка очите ни по-малко се изморяват. При сегашните монитори тази стойност е около 250-300 cd/m2. Все още е трудно да се постигне еднаква яркост както в средата на панела така и в краищата му. Затова в някой панели светлината от лампата преминава през пречупваща система или пък са снабдени с друга по сложна система за осветяване. За съжаление производителите считат, че за купувача това не е важна информация и едва ли ще научите от някъде как точно се формира светлината в даден монитор.
Контраст – това несъмнено е една от най-важните характеристики. Тя показва разликата между най-тъмният и най-светлият цвят който може да възпроизведе монитора. Дава се като отношение. Колкото по-добър контраст има монитора ни, толкова по-истински цветове ще наблюдаваме и толкова по-остра картина. В момента има пуснати монитори с контрастно отношение от 1000:1, но отношение по-голямо от 600:1 ще ви задоволи напълно, стига да не сте дизайнер или да се занимавате с обработка на снимки и цветни графики.
Ъгъл на видимост – ако застанете прекалено встрани от течнокристален монитор е възможно да виждате картината с изкривени (нереални) цветове или даже въобще да не виждате нищо. Тези монитори се характеризират с ъгъл на видимост. Той е вертикален и хоризонтален и показва под какъв ъгъл спрямо монитора може да застанете и да виждате картината нормално. При актуалните за момента монитори този ъгъл е обикновено около 170-178 градуса което на напълно достатъчно като се има предвид, че абсолютният максимум е от 180 градуса.
Време на реакция – някъде наричат тази величина и време на послесветене на пиксела. Това е времето необходимо на един пиксел да промени характеристиките си – цвят, яркост. Измерва се в мили секунди. Колкото по-малко е то, толкова по-динамични картини може да наблюдавате. Ако това време е прекалено голямо ще забелязвате леко замацване на картината при гледане на филми например. Е за щастие при сегашните монитори това вече е избегнато. На пазара се предлагат и монитори с по 4ms време на реакция. Ако монитора който сте си харесали е с под 16ms това е добра стойност. Но ако имате възможност за малка разлика в сумата да си купите монитор с по-ниско време за реакция не се колебайте.
Интерфейси – съвременните професионални TFT монитори поддържат и цифрови интерфейси като DVI-I и DVI-D, а също е Video, S-Video. Ако видео картата ви поддържа някой от DVI интерфейсите помислете дали да не си купите и монитор който ги поддържа. Това все пак ще ви гарантира неговата съвместимост за в бъдеще с новите видео карти.
Някой модели имат вграден говорители или микрофон. Тук вече си е изцяло ваш избор дали предпочитате монитор с такива екстри или те не са ви необходими.
За какво да внимаваме при покупката?
Ако наистина сте решили да си закупите течнокристален монитор и вече сте в магазина за да си изберете то не е зле да се придържате към следните правила:
Никога не си избирайте монитор само по каталог или спецификации без да имате възможност да го видите реално как работи. Все пак вие ще работите на него и дори да има перфектни характеристики може да не ви хареса изображението.
Обикновено снимките които ще ви покажат в магазина са обработени и контраста и осветеността на монитора са настроени на максимум. Поискайте да ви покажат произволни снимки или графики и да настроят монитора по различни начини.
Искайте да се запознаете подробно с спецификациите на монитора, страната където е произведен, гаранционният срок и гаранционните условия, както и къде се намира най-близкият до вас сервиз.
Искайте да ви се пусне тест за повредени пиксели, защото не всички производители на монитори включват дефектирали пиксели в гаранцията.
Уверете се че в CD-тата към монитора ви ще намерите софтуер за калиброване. Калиброването е процес на настройка на цветовете на монитора. Чрез добра настройка ще постигнете еднаквост на цветовете от реалният свят и тези който мониторът изобразява, но за съжаление никой не може да ви каже кой монитор дава по реални цветове. Различните монитори имат и различни цветове при калиброване. Ако е възможно като се спрете на няколко определени модела искайте да ви пуснат софтуера за калиброване и да ги настройте вие, според вашите очи и възприятие за цветове. Всеки човек има различно възприятие и представа за цвят.
Придържайте се към известни и доказани производители. Попитайте и за производството на матрицата на монитора. Не всички производители на монитори само си произвеждат матриците.
Не купувайте монитор на който цената му е много по-ниска от колкото на други в неговият клас, а характеристиките му изглеждат завидно добри.
Уверете се че видео картата и системата ви ще поддържат поне един интерфейс за връзка с монитора който сте избрали, и ще могат да ви осигурят максималната му разделителна способност.
Огледайте внимателно монитора за външни наранявания и най-вече наранявания по видимата част. Ако забележите такива, дори и малки искайте друг монитор.
Изключително много внимавайте при транспорта на монитора до работното ви място. Пазете го от падане и удари независимо че е в кашон.
Какво печелим и какво губим при покупката на LCD монитор?
Първият фактор който повлиява на изборът ни на нов монитор е цената. За българският пазар все още TFT мониторите са скъпи, независимо че цената им постоянно пада. Те обаче си имат доста предимства пред CRT мониторите:
Отсъствие на електромагнитни излъчвания – тези излъчвания са доста вредни. Първият най-елементарен признак на такива излъчвания е главоболието което е познато на всички прекарващи по-голямата част от денят си пред компютъра. Ако и вашата работа е свързана с дълго стоене и взиране в монитора то несъмнени TFT монитор е по-доброто решение за вас. Има едно просто правило: Купувате си хубав и скъп монитор, имате очи, задоволявате се със стар и евтин монитор и оставате без очи.
Липса на мигащо изображение – както вече обяснихме при TFT мониторите не може да се забележи мигащо изображение дори при ниски честоти на опресняване.
Премахване на цифровият шум – имат системи за премахване на ефекта моаре познат ни от мониторите с електронно лъчева тръба (ЕЛТ).
Малки размери – определено TFT-тата са с доста по-малки размери което ви спестява доста площ, а и ви позволява да отместите монитора на по-голямо разстояние от очите ви.
Ниска консумация – TFT мониторите ви осигуряват над 60% по ниска консумация на енергия от техните събратя с ЕЛТ.
Все още обаче при някой монитори не е постигнат абсолютно черен цвят и картината им не е толкова рязка както при професионалните CRT монитори. Поради това, поради липсата на мъртви пиксели и не фиксираната разделителна способност, някой дизайнери и проектанти все още предпочитат професионалните монитори изградени с ЕЛТ. Въпреки това в повечето случай покупката на CRT монитор за домашно или за офис потребление е неоправдана.
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

TFT мониторите - за да няма скрито покрито Empty Re: TFT мониторите - за да няма скрито покрито

Писане by Гост on Пон 21 Юли 2008, 13:15

Неоправдана - само заради сервиза. Но той и за новите сервиза си е голям проблем - техниците изпадат в уртикария и бягат като дявол от тамян ако им занесеш скапан монитор. И какви ли не лъжи измислят да се оттърват. На късмет е. Не само за дизайн - за игри и филми старите са си по добри. Цветовете. Контраста. Резолюция реална на 1600/1200. Ако е от яките се вдига колкото поддържа там херцовете за да не измаря очите. Аз лично съм изпържил два 20" монитора CRT ibm i Sony. Първата ми 17" самсунг на около 8 години още си бачка на макс. Сега съм със старомоден но много як View Sonic от професионалните 21". Не го изключвам/както впрочем и основния компютър/ само ресвам на 2-3 дни, а монитора си излиза в стенд бай. И се притеснявам че ще трябва да си взема резерва от старите че не ги ща онези боклуци ТФТ. Хеле пък ако се надраскат ако е смотано покритието - един познат си взе такъв 19" и още първия ден успя да го одере. Слага пасти, замазва - ама си личи че има скапано и блещука линията. А пък големите тфт 21" и 22" дават хептен размазано и не могат да поддържат висока резолюция. Това е важно за игрите. Едвам на теория 1280/960 май беше. Има една еврейска поговорка и е свързана с лекото стрелково оръжие - но може да се прилага и другаде - гласи така: Не винаги най-новото е най-доброто.
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите