Гърдите на родилката!

Go down

Гърдите на родилката! Empty Гърдите на родилката!

Писане by Dani on Пет 29 Авг 2008, 23:58


Разранени зърна на гърдите.

Гърдите на родилката! 3939d8c1265427e562912b54ca10712b

Нормално ли е при кърмене зърната да се разранят?
Много често младите майки страдат от разранени зърна на гърдите, когато започнат да кърмят бебето си. Затова много от тях си мислят, че това е нормално явление. Това обаче не е така. Нормално е в първите дни на кърменето майките да чувстват гърдите си болезнени. Ако обаче болката по време на кърмене е силна и продължителна, това със сигурност не е нито обичайното нито нормалното състояние. Кърменето преди всичко носи удоволствие както за майката така и за бебето и в случай, че майката не се чувства комфортно, е необходимо да се вземат някакви мерки.

Какви са причините да се разранят зърната на гърдите?
Ако зърната ви се разранят, то най-вероятно бебето не захапва правилно зърното или не поставяте бебето си удобно на гърдата. Поставете гърдата си така към устата на бебето си, че долната му устна да обхване добре зърното и част от ареолата. Ако позволите на бебето самичко да придърпва с устни зърното ви, за да суче, това със сигурност ще ви причини болка и ще разрани зърната ви. При положение, че получите разраняване на зърната, когато бебето е по-голямо и не започва тепърва да суче, причината може да бъде гъбична инфекция, известна като млечница

Какво да направите, за да зараснат зърната на гърдите ви?
Ако зърната ви се разранят можете да ги третирате с комбинация от кърма и пречистен ланолин. След кърмене, изцедете няколко капки мляко от гърдите си и и ги оставете да изсъхнат за около пет-десет минути върху зърната. Млякото ще помогне пукнатинитие по зърната по-лесно да зараснат и ще убие бактериите. След това нанесете ланолин, който не е необходимо да отмивате. Ланолинът запазва зърната сухи и меки. Можете да си купите пречистен ланолин от аптеките.

Ако зърната на гърдите ви са напукани и разранени повече от пет дни, вероятно са инфектирани от някаква бактерия и това ще забави заздравяването им. Бъдете внимателни да не се стигне до по-сериозна инфекция на гърдите. Посъветвайте се с личния си лекар за нуждата от медикаментозно лечение на инфекцията.

Можете ли да кърмите с разранени зърна?
Няма проблем да продължите кърменето, но в случай че изпитвате болка и след като сте направили всичко възможно за избягването й, обърнете се за помощ към лекаря си. Ако болката е нетърпима при кърмене, можете да спрете да кърмите бебето си за два-три дни, докато зърната заздравеят. През това време на почивка обаче не спирайте да изцеждате гърдите си, най-добре с помпа, и да храните бебето си с изцедената кърма.
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Гърдите на родилката! Empty Как да се погрижим за зърната си?

Писане by styyni on Вто 19 Окт 2010, 21:56

Гърдите на родилката! Podgotovka_karmene
Изискват ли зърната на бременните жени специална подготовка преди раждането на мъника?

Всичко зависи от типа зърно, което притежавате. Жените, с т. нар. вдлъбнато зърно наистина имат нужда от предварителна намеса, за да не изпитват болка в самото начало на кърмаческия процес.

В повечето случаи лекарите препоръчват известна грижа за тях, като в последният месец от бременността не е особено добре да разтривате зърната, тъй като в малък процент, но реален, масаж на зърната с груба хавлия, например, може да майка и кърменепреизвика контракции и дори преждевременно раждане.

Други са на мнение, че зърната нямат особена нужда от грижа преди раждането, тъй като кърменето е естествен процес и когато пеленачето е поставено правилно, то само подготвя зърната на мама за кърмене.
Гърдите на родилката! Maika_karmene
И когато моментът настъпи…

Вие за пръв път слагате новороденото малко ангелче на гърдата. Запомнете, че най-добрият лек за вашите зърна, ако получите леко кървене (в много случаи си е направо обилно), е вашето собствено мляко. След всяко кърмене е препоръчително да „хидратирате“ зърната си с кърма.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите