В градината според сезона!

Go down

градина - В градината според сезона! Empty В градината според сезона!

Писане by Dani on Нед 31 Авг 2008, 18:59

В градината през септември!

Край на сезона! Най-важното за правене


Внимателно огледайте кората на овощните дървета и я почистете от пашкулите на гъсениците.
Втората половина на септември е най-подходяща за засаждане на плодните дървета.
Засадете цъфтящите през пролетта луковични цветя – лалета, нарциси, зюмбюли... Направете го през някой сух ден (не бива да вали!).
Системно елиминирайте увяхналите съцветия на астрите, гергините и гладиолите – по този начин ще продължите цъфтежа им чак до първото по-сериозно застудяване.
До средата на месеца продължавайте да разделяте и да засаждате цъфтящите през пролетта и лятото многогодишни растения.
Сега е време да съберете картофите от зеленчуковата градина.
Разделят се и се засаждат старите храсти на ревена.

Цветя

Подгответе цветята в сандъчетата и висящите кошници за завръщането им у дома. Измийте старателно листата им и почистете саксиите. Не чакайте да стане прекалено студено, за да ги приберете. Някои видове са доста чувствителни.
Засадете хризантемите. Изберете място, където водата се отцежда добре.
Амарилисът вече се подготвя за зимния си покой. Поставете го на хладно и тъмно място и не го поливайте след като листата му пожълтеят.
Спрете да подхранвате розите.
Пресадете и разделете многогодишните.
Вкоренете резниците от едногодишните бегонии, здравец, копривка, циганче – те могат да прекарат зимата на слънчево място у дома и от тях да се развият нови растения напролет.
Преди първото голямо застудяване извадете градинския каладиум. Оставете луковиците му да изсъхнат и ги складирайте на сух място за през зимата.
Разделете туфите на многогодишния флокс. Началото на есента е най-доброто време за засаждането или пресаждането му.
Съберете семената от цветята, които се размножават сами (например на тагетеса). Изсушете ги върху вестник. Запазете ги в хартиен плик на сухо място.
Сега е моментът да засадите божури, но не прекалено дълбоко, защото могат и да не цъфнат.
Най-важната ви задача в началото на есента е засаждането на цъфтящите през пролетта луковични – нарциси, ириси, лалета, минзухари и циклами.

Луковичните

Ако сте купили сухи луковици, трябва да ги засадите веднага. - Нарцисите се засаждат през септември и октомври, лалетата – между септември и ноември. - Многообразните по форма и цветове цъфтящите луковични са подходящи почти за всякакви условия в градината, освен за голяма сянка. Те са чудесно решение за сандъчета на прозореца и за алпинеуми.
Луковичните за градината могат да бъдат засадени самостоятелно в лехи, между тревата или около широколистни храсти и дървета. Най-ефектно е да бъдат засадени на гроздове от по 6, 12 или 24 броя. - Луковиците се засаждат със заострената част нагоре, от която излизат корените. Дълбочината на засаждане по правило трябва да е равна на два пъти големината на луковицата.
Луковиците на минзухарите се слагат на 5-7 см в почвата, на нарцисите – на 5–12 см, а на лалетата - на 7–15 см. Между големи луковици се оставя разстояние от 7-8 см, а между малките – 2–3 см.
След засаждането луковиците трябва да бъдат полети обилно. За да защитите почвата от изсъхване и внезапно измръзване, няколко дни след засаждането на луковиците покрийте мястото с органична тор (изгнили листа, натрошена кора от дървета, животинска тор). Много важен момент за правилното развитие на луковичните е доброто отцеждане на почвата.

Подправките

Оберете зелените подправки – салвия, риган и т.н. Окачете снопчетата да висят с клоните надолу на сухо и хладно място.
Засадете риган, чийвс, розмарин, босилек в малки саксийки – за зимна употреба у дома.

Тревата

Окосете я малко по-ниско и при нужда я полейте.
Наторете я в началото на месеца. Това е най-важното й подхранване за годината.

Зеленчуци и плодове

Обирайте зрелите зеленчуци редовно, за да продължат да раждат до късна есен.
Можете да посеете спанака.
Проверете отново ягодите за плевели и ги почистете. Така ще улесните плевенето им през следващата година.

Дървета и храсти

Полейте обилно дръвчетата и храстите. Всички растения в градината, особено вечнозелените, трябва да бъдат добре полети в началото на сезона.
Подрязването оставете за март.
Засадете нови видове.
Ако решите да изгорите някои изсъхнали клони, можете да използвате пепелта от горенето за торене на зеленчуковите лехи (съдържа фосфор и калций!).
И още нещо – началото на есента е чудесно време да подхраните градинската пръст с органична тор. Добавете компост и листа.

Хитрият градинар

Малко любители на цветята могат да се похвялат с това, че хризантемите им са се хванали добре. Причината е, че това топлолюбиво цвете често не успява да се разтвори през краткото лято. Първите есенни слани “убиват” неразтворените пъпки. За да избегнете това, можете да пресадите растенията в саксии и да ги пренесете вкъщи. В саксии хризантемите ще цъфтят до Нова година. Само не ги оставяйте в прекалено топла стая.

_________________
градина - В градината според сезона! Doddds10
градина - В градината според сезона! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Какво да правим през Септември

Писане by pumpal21 on Чет 02 Сеп 2010, 01:07

Какво да правим през СептемвриНай - благоприятно време за заравяне на луковиците е през септември .
Ако садите нарциси в лехи , разтоянието между редовете трябва да бъде около 20 см . В редицата луковиците се садят на 10-15 см една от друга . Ако искате да се образуват групи , разстоянието на всички страни е 15 см . Дълбочината на засаждане е 15 см .


Макар че луковиците на лалето се садят основно през октомври , можете да свършите тази работа и в последната третина на септември .

Всички луковични и грудкови растения трябва да получат защитно покритие ( торф или милчиращо платно ).
Под покритието почвата остава равномерно влажна и тази влага се запазва дълго време , което се отразява благоприятно на развитието на растенията . Повечето растения имат нужда от него , з ада пуснат още корени и да се вкоренят здраво . Покритието се отстранява в началото на пролетта .


С изключение на цветята , които цъфтят в късна есен ( есенни и зимни димитровчета ) , всички тревести растения могат да бъдат разделени и пресадени през септември .
Когато трябва да направите деление , всички надземно части се орязват малко над земята . Корените се скъсяват наполовина . Частите не бива да бъдат твърде дребни , защото първата година ще цъфтят оскъдно . Дупката за засаждане трябва да бъде достатъчно голяма и дълбока , защото корените трябва да влязат отвесно . Здравото засаждане и последващото поливане е необходимо за всички растения . Сигурно врастване се постига с предпазно покритие .


В бордюрните лехи от тревисти растения в края на септември се отстраняват всички едногодишни цветя , които се послужили за запушване на дупки .

Зимните димитровчета цъфтят оскъдно , когато растенията страдат от липса на водата .
Зимни димитровчета наричаме студоустойчивите форми на хибридите на индийската хризантема ( Chrysanthemum - Indicum ) , които през септември и по - късно цъфтят на открито . При поливане избягвайте да мокрите листата , за да не заболеят .


Първата трета на септември е последен срок за засаждане на теменуги , незабравки и парички .

Грудките на раноцъфтящите гладиоли се изваждат от земята още през септември .

Иглолистните дръвчета ( конифери ) и всички зелени през зимата дървета от края на септември се поливат редовно без оглед на времето , за да прекарат добре зимата .
Ако тези растения се повредят през зимата , причината обикновено не е в мраза , а в сушата . Иглолистните дървета изпаряват вода и през зимата . Така те губят вода , която набавят с помощта на корените от почвата . Това значи , че тя трябва да съдържа много влага . В противен случай растенията изсъхват .


Към края на септември помислете за чувствителните растения и набавете необходимите съчки .
Най - добрата защита от зимното слънце са елховите клонки . Това важи за всички вечнозелени растения в алпинеума и по сухите стени , както и за вечнозелените дръвчета . Покритието от съчки намалява съществено изпарението .


Едногодишните мак ( Papaver ) , ралица ( делфиниум ) , невен ( невен ) и челебитка ( Nigella ) , засети през втората половина на септември на открито , през следващата година ще разцъфтят значително по - рано от засетите през пролетта .

В последните дни на септември всички растения в саксии и качета трябва да се приберат в незамръзващо помещение .
Това важи предимно за олеандрите ( зокуми ) , агаветата , неустойчивата юка , чашкодряна и кордилинето . Макар че понасят и по - студено време , аукубите също се изваждат от градината . Преди да бъдат прибрани , растенията се почистват основно , за да се отстранят всички болни части . Помещението , в което се съхраняват , трябва да бъде светло и проветриво .


Кактусите и другите сукуленти в саксии , които са били изнесени в градината , са чувствителни към всяко застудяване и трябва да се приберат на сигурно място още в края на септември .
Ако ги изложите на студа , не можете да предотвратите гниенето и през зимата растенията ще загинат . С прибирането намалява и поливането .


Към края на септември нощите стават хладни , а стаите още не се отопляват . По това време стайните растения не бива да се поливат прекалено обилно .

До средата на септември можете спокойно да пресаждате стайните растения .
Ако закъснеете , до края на есента корените на пресадените растения няма да успеят да изпълнят саксията . Това може да причини загуби през зимата , тъй като подобни растения бързо заболяват .


ИЗТОЧНИК


_________________
градина - В градината според сезона! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Месец септември в градината

Писане by Lindzi on Чет 02 Сеп 2010, 15:21

Септември е все още активен сезон в градината, но по-хладните утрини и по-късият ден напомнят на всеки градинар, че е време да събира своята зеленчукова реколта.

Продължавайте да поливате редовно и обилно растенията.

Основната цел е да приберете здрави и едри зеленчуци до края на месеца.

Поливайте обилно доматите. Тези, които не са напълно готови, можете да оставите да доузреяту дома, например в кутия, като всеки домат опаковате във вестник. От дребните зелени доматчета можете да приготвите чудесно сладко. Оберете доматите максимум до края на месеца.

Картофите трябва да извадите, преди да е започнало нашествието на голите охлюви в сух и топъл ден. Оставете ги да изсъхнат добре, преди да ги сложите в кутии или чували. Елиминирайте всички наранени зеленчуци.

Оберете и зелените морковите, чушки, патладжаните, пъпешите, преди да започнат внезапните сутришни застудявания.

Изберете топъл летен ден да засеете броколи, зеле, моркови, цвекло, маруля, лук, спанак. Чъсъна и лука оставете за края на месеца, когато листата и главите започнат да съхнат сами.

Почистете ягодите от плевели.

Подновете мулча в градината, за да бъде борбата ви с плевелите успешна. Можете да добавяте по малко листа.

Оберете зелените подправки и ги изсушете на сухо и хладно място у дома. Съхранявайте ги най- добре в стъклени бурканчета, които се затварят добре.

Оставете тиквите на растението, за да получават възможно най – дълго време слънчева светлина. Премахне по-едрите листа, които закриват самата тиква и я повдигнете малко /върху купчина слама или камък/, за да циркулира вуздуха около растението.

Добре узрялата тиква има наситен цвят и твърда дръжка. Ако забележите, че от студа или от някоя болест, листата са увредени, откъснете тиквите.

Време е да почистите лехите, да прекопаете земята и да подготвите леглата на растенията за следващата година, като добавете голямо количество органична тор, листа и т.н.

Информация: zadoma.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty 3 Важни съвета за цветята през август!

Писане by styyni on Нед 12 Сеп 2010, 12:11

Растенията през най-топлия месец на лятото изискват специална грижа.Следващите указания ще Ви насочат за нуждите на някои от тях.

За да цъфнат амарилисите по-рано...

градина - В градината според сезона! 6a00d8341d1d7953ef00e54f6d0e028833-640wi
Акоискате това да стане, трябва да започнете подготовката веднага. Отсредата на август започнете да ги поливате все по-малко, а в края намесеца им сипете вода за последен път. И през този период продължавайтеда ги държите на слънчево място. За да не пожълтеят листата им многобързо и за да не изсъхнат, през горещите дни ги пулверизирайте редовно.Тези съвети са подходящи, обаче, само за онези растения, които могат дацъфтят. За ориентировка трябва да Ви послужи броят на развитите листана растението, ако то има 4 листа - непременно ще цъфне по-рано.

За да придобият по-привлекателен вид балконските цветя...

градина - В градината според сезона! Petunia_Double_Fantastic
Отстранявайтесвоевременно станалите неугледни цветове или дръжки на растенията. Потози начин те ще Ви зарадват и с повече нов цвят. Някои балконскивидове - например петуниите, лесно дават и семена през този период, нотрябва да знаете, че това става за сметка на новите цветове.

За да размножите стайния си бръшлян...

Трябва да го направите през август, като за целта използвайте резници.Изрежете от филизите върховете с дължина 8-10 см, засадете ги в няколкосаксии с диаметър 10 см, като ги напълните с песъчлива компостна пръст.Във всяка саксия засадете 3-5 резници и притиснете пръстта около тяхздраво, за да не паднат при поливането. Добре е да ги засадите толковадълбоко, че основата на листа да бъде покрита най-малко с 1 см прсът.За да улесните засаждането, отрежете долния лист. Хубаво е да държитерезниците на бръшляна винаги влажни, далеч от слънчевите лъчи, за да незавехнат.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Цветя през зимата!

Писане by styyni on Съб 09 Окт 2010, 22:10

градина - В градината според сезона! Empty ЦВЕТЯ, ЦЪФТЯЩИ ПРЕЗ ЗИМАТА

Есента е времето, когато всички растения и животни се подготвят за идващата зима. Цветовете на повечето цветя опадват, листата също. Някои растения дори “заспиват”. Но докато за някои цветя есента е “умиращ сезон” има и такива, за които това е време за “събуждане”. Ако отминаващото лято ви натъжава ето някои цветенца, които ще ви радват с цветовете си и през зимата.
градина - В градината според сезона! Ciklama

Циклама–есента е времето, когато това красиво цвете се събужда. Не понасявисоки температури, над 20°С растението е обречено на гибел. Ако муосигурите място до прозореца, без да го огрява пряко слънце, то ще ви радва с цветове до пролетта. След прецъфтяване отстранете прецъфтелия цвят, за да може растението да продължи да цъфти.

градина - В градината според сезона! Koleden_kaktus

Коледниче–този цъфтящ по Коледа кактус не е капризен. За залагане на цветните пъпки трябва да се държи на хладно, а за да цъфти на около25°С. Отсептември до декември почвата се поддържа влажна, а след като прецъфтирастението се засушава. Светлината не бива да е пряка, но все пак обилна. Преди цъфтежа, през септември, добре се отразява и прякотоогряване.

градина - В градината според сезона! Koledna_zwezda

Коледна звезда– това цвете е празнична украса за всеки дом. Основният период нарастеж е лятото, но цъфти по Коледа. Полива се обилно лятото, а по –малко през зимата. Наторяването не се прекъсва, а само се разрежда прездве седмици. През зимата е важно да има обилна светлина и температура от около 20°С.


градина - В градината според сезона! Azaliq


Азалия–това красиво храстче цъфти от декември до май. Изисква хладно и светло място. Най – добре е на източен или западен прозорец. Обича висока въздушна влажност, затова се оросява всеки ден, но цветовете не трябвада се мокрят. Полива се обилно лятото, но не трябва да се преполива.


Разбирасе ако осигурите подходящи условия на вашите цветенца, то някои от тях могат да цъфтят целогодишно. Не забравяйте обаче, че колкото и подходящи да са условията, всяко растение има нужда от почивка, която обикновено е през зимата.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Работа в градината през ноември

Писане by pumpal21 on Съб 16 Окт 2010, 00:15

градина - В градината според сезона! The-italian-garden-autumn-colourАко са ви останали луковици, засадете ги последно този месец. По правило колкото по – голяма е луковицата, толкова по – голямо е и цветето.
Посейте семената на цъфтящите на пролет едногодишни (немесия, календула) в сандъчета, а когато разсадът е достатъчно голям, го преместете в отделни контейнери.
Грижете се за тревата! Продължете да я косите всяка седмица старателно (продължава да расте, докато температурите не паднат под 4 – 5 градуса) и задължително я почистете от нападалите листа. Те пречат на тревата да получава достатъчно светлина, а и са идеално убежище за червеи и други напасти.
Все още можете да засадите луковични в двора, а ако искате да създадете по – естествен, полски вид на градината, просто ги разхвърляйте по тревата, и където паднат, ги заровете на подходящата дълбочина.
Не забравяйте стайните цветя. Веднага след като забавят растежа си, започнете да ги градина - В градината според сезона! Autumn-gardenподхранвате.
Почистете розовите храсти и изсъхналите и загнили листа и цветове. Почистете и около самия храст, за да не се получи неприятно инфекция (черни петна по листата).
Съберете семена от прецъфтелите многогодишни растения. Съхранете ги в малки хартиени пликчета на сухо и топло място, ако сте решили да ги сеете напролет.
Приберете в къщи саксиите с по – чувствителните растения (фуксия, цитрус, кана).
Замразете си зелени подправки за зимата. Те са идеални за употреба със всякакви ястия и издържат във фризера поне 6 месеца. Босилек, мента, магданоз, розмарин, копър. Изберете свежи, здрави стръкчета от растенията (най – добре рано сутрин), накълцайте ги и ги замразете във формички за лед или найлонови пликчета. Така ще имате идеалното ароматно допълнение към вашата гозба.
Ако имате в градината малки дръвчета рододендрон (азалия) все още можете да ги поливате по малко.

_________________
градина - В градината според сезона! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty 14 пролетни растения, които се засаждат през есента

Писане by Lindzi on Нед 07 Ное 2010, 10:32

Докато се радвате на изобилието от цветове в двора, градината или на терасата, не забравяйте да засадите луковиците на пролетните растения. Така, когато пролетта започне да разцъфва, ще си осигурите цвят и зеленина след студената зима. Ето и кратък списък с любимите цветя, които се засаждат по това време – някои от които известни на всеки, а други – познати само на запалените градинари.


1. Нарцис


градина - В градината според сезона! 01 градина - В градината според сезона! 02

Нарцисът е не само много лесен за отглеждане, но и много гъвкав като разновидности – сортовете му са толкова различни като цвят и форма, че можете да създадете цяла градинка изцяло от нарциси, без тя да изглежда еднообразно. Обагрени в бяло, жълто, дори червено, ароматните цветове на нарцисите са подходящи както за градината, така и за терасата, поставени в сандъчета.

Латинско наименование: Narcissus


2. Кукувиче грозде (мускари)


градина - В градината според сезона! 03 градина - В градината според сезона! 04

Наричано още "гроздов зюмбюл" заради приликата между двете растения, мускари притежава очарователни гроздовидни снопчета от гъсто наредени камбанки, обагрени в синьо и пурпурно. Освен това растението е лесно за отглеждане, а ароматът му е сладък и приятен. Кукувичето грозде пуска листа още през есента, така че няма как да забравите къде точно сте засадили луковиците на растенията.

Латинско наименование: Muscari armeniacum


3. Лале


градина - В градината според сезона! 05

През 17 век лалетата са били изключително скъпи и ценени растения, като цената на определени луковици се равнявала на стойността на цяла къща. Днес растението е достъпно за всички, а често дори е подценявано като твърде обикновено. Специалистите градинари обаче знаят, че лалетата съществуват в такова разнообразие от сортове, цветове и форми, че Вашата градина никога няма да изглежда скучна и еднообразна.

Латинско наименование: Tulipa


4. Декоративен лук


градина - В градината според сезона! 07 градина - В градината според сезона! 08

На фона на едва избиващата зеленина, високите снопчета на декоративния лук изпъкват ефектно. Може би най-красиви са сортовете 'Globemaster' и 'Purple Sensation', които разцъфват във великолепни сферични съцветия, подобни за тези на глухарчето. Добре е растението да се съчетае с други пролетни видове – например божури и рози, които да скрият увяхващата зеленина и да подчертаят красотата на съцветията.

Латинско наименование
: Allium


5. Лале-джудже


градина - В градината според сезона! 09

Макар да не прилича особено на своите обикновени събратя, лалето-джудже има същите продълговати листа и същото ядро. Този сорт е по-скоро диворастящ и е особено подходящ за оформяне на бордюрите между цветните лехи и тревните насаждения.

Латинско наименование
: Tulipa tarda


6. Камазия


градина - В градината според сезона! 10

Камазията е растение от семейство Кремови и произхожда от Северна Америка. Луковиците й са студоустойчиви и са многогодишни, подобно на тези на нарциса. Растението достига до височина 60-70 см, листата му са събрани в розетка, а от средата на розетката израства цветоносното стъбло, със звездовидни цветчета в светлосиньо или бяло. Камазията не е взискателна към почвата и изложението, но се развива най-добре на слънчеви места и на почви с добър дренаж.

Латинско наименование: Camassia cusickii


7. Крем (ирис, перуника)


градина - В градината според сезона! 11

Нежната форма и великолепен аромат правят ирисите едно от любимите растения, особено през пролетта. Растението съществува в разнообразни форми, размери и цветове, така че всеки може да избере предпочитания вид. Освен не особено капризно за отглеждане, цветето се съчетава добре с почти всички останали растения.

Латинско наименование: Iris reticulata


8. Минзухар


градина - В градината според сезона! 12 градина - В градината според сезона! 13

Семпъл и непретенциозен, минзухарът е един от първите предвестници на пролетта. Той съществува в бяло и жълто, но жълтите сортове (например сортът 'Goldilocks') се отличава по-ефектно на фона на упоритите снежни преспи в началото на пролетния сезон.

Латинско наименование
: Crocus chrysanthus


9. Кокиче


градина - В градината според сезона! 14

Може би най-разпространеното растение в самото начало на пролетта – кокичето разцъфва далеч преди останалите пролетни цветя, но пък именно затова то е толкова ценено от градинарите. Макар и семпло, дребното цвете е едно добро начало на топлия сезон и нито една градина или тераса не трябва да остава без поне няколко стръка.

Латинско наименование
: Galanthus nivalis


10. Зюмбюл


градина - В градината според сезона! 15

Трудно е да се устои на сладкия аромат на зюмбюла, особено когато той се съчетае с великолепни снопчета от гъсто наредени камбанки в бяло, розово, синьо или пурпурно. Ако нямате градина, засадете няколко луковици от зюмбюл в сандъче, като изберете няколко разцветки на растението, за да получите разноцветна домашна градинка.

Латинско наименование: Hyacinthus


11. Ходжово лале


градина - В градината според сезона! 16

Другото име на това нестандартно растение е императорска ведрица. То не се пресажда всяка есен, но е добре да се разрежда през 3-4 години. Ако пък искате да пресадите растението с цел размножаване или да го засадите на ново място в градината, можете да го направите именно в началото на есента. Цветето притежава ефектни съцветия в свежозелено, обагрени с портокалови цветчета, висящи на снопчета.

Латинско наименование: Fritillaria imperialis


12. Анемония


градина - В градината според сезона! 17

Анемонията, позната още като съсънка, е семпло, но много красиво пролетно цвете, обагрено в бяло или ярки нюанси на розовото и синьото. Растението често се пренебрегва заради непретенциозния си вид, но добрите градинари знаят, че рядко може да се намери цвете, което да изпълва градината с толкова ярки нюанси, колкото анемонията.

Латинско наименование: Anemone blanda


13. Фрезия


градина - В градината според сезона! 18

Ароматна, деликатна и красива, фрезията е често срещан избор за непретенциозните пролетни букети. Растението се развива чудесно и у дома, засадено в сандъчета.

Латинско наименование: Freesia


14. Хионодокса


градина - В градината според сезона! 19

Името на хионодокса произлиза от гръцкото chio – сняг и doxa – слава, вероятно защото той цъфти направо из под снега. Нежните пастелни цветове на растението се отличават ефектно на фона на почти безцветната ранно-пролетна градина. Цветето се размножава по естествен начин всяка година и с времето ефектът се увеличава многократно. Можете да съберете луковиците по-нагъсто върху по-голяма площ (на разстояние от 10-15 см), така че да се образува нещо като "цветно петно".

Латинско наименование
: Chionodoxa forbesii


Източник: bhg.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Моята градина и цветя през септември

Писане by styyni on Съб 13 Ное 2010, 21:22

градина - В градината според сезона! 4fa1ab1318eb

Ето, че есента е тук и трябва да направим не малко, за да
подготвим цветята и градината за зазимяване и за последващата
пролет. Ето някои основни съвети към всички любители на цветята и красивите
градини за септември:
Съберете семенца.
Сега е времето да съберете за догодина

семена от цветята, които се размножават сами като ружи, тагетас и други.
Засаждане.
Засадете в началото на септември пролетните

теменужки, незабравки, маргаритки и парички. Засадете и луковиците
на нарциси, лалета, циклами.
Пресаждане на саксийни цветя.
Ако сте решили да пресаждате саксийните си растения сега е моментът – направете го не по-късно от края на
септември.
Изваждане.
Извадете грудките на гладиолите и ги зазимете.

Приберете.
Всички цветя, изнесени от стаята в градината или

на терасата приберете преди края на месеца и настъпването на големите студове.
Измийте листата им добре преди да ги внесете.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Re: В градината според сезона!

Писане by nina style on Съб 27 Ное 2010, 12:01

Аз искам да попитам за амарилисите. За първи път садих това цвете тази год. Луковицата е половината отгоре а не в пръста ,защото навсякъде в нета имаше такова изискване към това цвете. Още нищо зелено не излиза отгоре и аз не го поливам изобщо . Въпроса ми е трябва ли да стои на топло ? Моето стои на остъклена тераса на прозореца ,но е студено независимо, че е остъклено . Ако някой знае ще се радвам да сподели . Много красиво цвете и ще съм щастлива и при мен да цъфне . А минзухарите ми са само листа . Защо няма цвят идея си нямам . А имат много листа . Стоят на открита тераса и нямам намерение да ги прибирам вътре .
nina style
nina style
любител
любител


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Re: В градината според сезона!

Писане by Lindzi on Съб 27 Ное 2010, 16:39

За минзухарите, може да ги наториш малко за да се покажат, ако са срамежливи. градина - В градината според сезона! 58058

Амарилиса обича много слънчева светлина, но не пряка и топлина. Правилно си го засадила, младите растения започват да цъфтят след 2-3 години.

Цъфти основно през зимата или пролетта.
Повторно през август – септември.
За да цъфтят всяка година, необходимо е да прекарат период на покой. Обикновено от септември растенията се засушават постепенно, за да минат в покой.
Температура:
Умерена, през лятото не по висока от 25 градуса, а през зимата не по ниска от 5-6 градуса.


Светлина:

Силна разсеяна светлина.
Идеалното място за това красиво цвете е первазът на югоизточния прозореца.


Поливане:

Отначало растенията се поливат умерено, но след появяването на листата - обилно. По време на покоя се полива рядко, но не трябва да се допуска засушаване.


Събуждане:
Събуждането към вегетация може да стане от януари, като в помещението се поддържа температура 18 - 20°С.
Цъфтежът настъпва 5-6 седмици след събуждането.


Торене:
При започване на цъфтенето, за появата на повече пъпки, веднъж в седмицата се подхранвате с тор за цъфтящи видове.

Да вмкъна че има различни амарилиси, и не всички са спящи и имат нужда от покой.
Зимата се поливат рядко, веднъж седмично, според зависи от засушаването на почвата.
Дано на терасата ви не е много влажно.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty 6 неща, които градината ви иска да направите сега

Писане by Dani on Съб 27 Ное 2010, 19:35

1. Направете генерално почистване – почистете градината основно сега, за да не заварите пълна “неразбория” на пролет. Извадете едногодишните растения, за да не гледате цяла есен умрели стъбла, а и когато на пролет отново ги засаждането, терена да е чист.
2. Осигурете “храна” – също като мечките, които се готвят за зимен сън, така и растенията имат нужда от сериозен запас, за да изкарат зимата. Есента е идеално време за натоваряване, защото по този начин растенията ще имат хранителни вещества за цяла зима. Един от най-предпочитаните начини сред граднира е органичната тор.
3. Защитете Ги със слама - Покривайки растенията със слама през зимата, ги предпазва от измръзване, бавсно се разгражда и ги захранва. Също така, сламата ги предпазва от ерозия, ако вали. До края на Октомври е хубаво да сте наложили поне по 2-3 сантиметра слама върху растенията си.
4. Приберете някои от тях вътре – ако имате нежни или трипически растения внесете ги вътре. Не се безпокойте ако някои от листата им опадат – растенията са склонни да сменят листата си, когато ги приберем в затворено пространство. Старайте се да ги поливате редовно и да са на лека светлина.
5. Дайте им подслон – ако имате растенията, които няма как да приберете вътре, като по-големи храсти, дръвчета и други, е най-добре да покриете с голям найлон или чувал за през зимата и така има много по-голям шанс да оцелят до пролетта
6. Залагайте на местните – ако в градината си имате по-малко екзотични и повече “тукашни” растения ще ви е много по-лесно да ги отглежданете през цялата година. Това означава, че и през зимата имат по-голям шанс да оцелеят, защото са природно адаптирани към тукашната средаизточник: www.ladyzone.bg

_________________
градина - В градината според сезона! Doddds10
градина - В градината според сезона! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

градина - В градината според сезона! Empty Re: В градината според сезона!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите