Видео камери ще следят учениците на матурите

Go down

Видео камери ще следят учениците на матурите Empty Видео камери ще следят учениците на матурите

Писане by Дени :) on Сря 10 Сеп 2008, 10:42

"Двете задължителни матури за учениците от 12-ти клас занапред може би е добре да се правят преди 24 май", заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев при представянето на годишния отчет на МОН.

През тази година зрелостниците за първи път държаха задължителни матури в началото на юни. Министърът отбеляза, че на поправителните сесии на държавните изпити през септември по двама квестори ще следят работите на 15 ученици, а видео камери ще записват дали има преписващи.

"Поправителните матури ще бъдат в 6000 класни стаи. Ще проверяваме тези записи, за които получим сигнал за преписване", каза министър Вълчев .

Той съобщи, че за учебната 2008/2009 г. са предвидени 41 милиона лева за безплатните учебници на учениците от първи до седми клас в общинските, държавните и частните училища. "През миналата година безплатните учебници се получаваха до четвърти клас и за тях са били заделени 17 милиона лева. Към момента над 98 на сто от училищата имат високоскоростен интернет", посочи министърът.

Той отбеляза, че за съжаление съотношението ученик-компютър е 11 към 1. За пръв път през тази година ще бъде осъществен проект за над 39 милиона лева, с който над 29 000 учители ще получат достъп до интернет, включително и от дома си, а професионалните гимназии ще получат специализиран софтуер.

"Отново за пръв път се отделят и 3 милиона лева за участия на учениците от националните отбори в международни състезания и олимпиади", посочи министър Вълчев . По думите му през изминалата учебна година 43 317 ученици са носели униформи или отличителните знаци на училището си. За тази цел са били одобрени 107 проекта за 1 465 697 лева.

Над 68 000 ученици са се включили в извънучилищни и извънкласни форми през изминалата учебна година. "През новата учебна година от 40 000 лева на 50 000 лева се увеличават средствата за един проект за създаване на училищни униформи, от които до 30 на сто е съфинансирането от страна на училището", каза министър Вълчев .

"Над 97 на сто от учителите са обхвати от системата за диференцирано заплащане, за която през тази година бяха отпуснати 15 100 000 лева, а догодина ще бъдат осигурени 44 000 000 лева", съобщи още министърът. Той отбеляза, че от тази година възнагражденията на учителите са децентрализирани чрез въвеждането на делегираните бюджети на училищата.

Вълчев посочи, че от 1 юли т.г. най-ниската учителска заплата не може да бъде по-малка от 450 лева, а средната заплата от 650 лева е достигната в много от училищата. "Това не означава, че няма да има по-високи или по-ниски учителски заплати от 650 лева", уточни министърът. Той съобщи, че през есента МОН и МФ ще анализират как се прилагат и използват делегираните бюджети в училищата.

_________________
MumForever!!.. Видео камери ще следят учениците на матурите Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите