Седалищно раждане!

Go down

Седалищно раждане! Empty Седалищно раждане!

Писане by Dani on Съб 11 Окт 2008, 10:59

Седалищно раждане! Rajdan11

Какво е предлежание на плода?
Предлежанието на плода се определя от частта на бебето, която е разположена най-ниско долу пред входа на таза. Най-често е главичното предлежание - до 96%. Обикновено главичката на бебето е свита към гърдите и най-напред във входа на таза навлиза теменната част на главата.

Какво е седалищно предлежание?
В този случай предлежащата част е седалището на детето. Голяма част от бебетата са в седалищно предлежание през 7-ия и 8-ия месец на бременността, но към края се обръщат и застават главично. Протичането на бременността при седалищно предлежание не се отличава от протичането на бременността при главично предлежание. За правилното водене на раждането е важно седалищното раждане да бъде диагностицирано навреме. Седалищното предлежание се среща много по-често при преждевременно раждане, както и при близнаци, когато едното или и двете деца могат да бъдат в това предлежание.

Кога бебето заема окончателното си предлежание в матката?
Приблизително в края на 8-ия месец.

Какво е нужно да се направи, ако детето е в седалищно предлежание?
Най-важни са редовните посещения при акушер-гинеколога, който наблюдава бременността ви. Само той може чрез преглед или ултразвуково изследване да определи дали детето е в седалищно предлежание.
В случай на седалищно предлежание лекарят трябва да определи и планира начина за раждане. Може да се опита т. нар. външна верзия на плода или да се планира цезарово сечение. Ако верзията е сполучлива, то най-вероятно раждането ще протече по нормален механизъм.
Ако постъпвате по спешност при непознати лекари, веднага кажете, ако детето ви е в седалищно предлежание!

Какво е външна верзия на плода?
Външната верзия е опит да се обърне плода от седалищно в главично предлежание, докато е вътре в матката. Извършва се от лекаря с помощта само на ръцете.

Кога се извършва външна верзия?
Външната верзия се извършва в края на бременността, след 37-ата седмица. Извършването й преди това няма никакъв смисъл, дори е опасна!

Има ли случаи, в които не бива да се прилага външна верзия?
Външна верзия не бива де се прилага при:

*Кървене от влагалището

*Предлежание на плацентата

*При честота на детските сърдечни тонове под 110/мин.

*По-малко за гестационната възраст дете

*Малко количество околоплодна течност

*Преждевременно спукване на околоплодния мехур

*Многоплодна бременност

Има ли рискове за плода и за майката при външна верзия?
При външната верзия съществуват рискове от някои усложнения. Въпреки че тяхната честота е сравнително малка, някои лекари избягват външната верзия именно поради съществуването на тези рискове:

*Преждевременно раждане

*Преждевременно спукване на околоплодния мехур

*Кръвозагуба от страна на майката и плода

*Фетално неблагополучие, което може да изисква понякога бързо родоразрешение.

*Бебето може и да възвърне седалищното си предлежание след извършване на външната верзия.

Къде се прави верзия и какво точно се случва?
Външната верзия се извършва в болнична обстановка, с готовност за преминаване към оперативно родоразрешение, ако настъпи някое от изброените усложнения. Повтаря се ултразвуковото изследване. Плодът трябва да е с нормална сърдечна дейност. Поставя се венозна система и се въвеждат медикаменти, водещи до намаление на маточния тонус. След това лекарят се опитва нежно да обърне детето в главично предлежание.

Какво става след процедурата?
След извършване на верзията отново се прави запис на сърдечната дейност на плода. Ако всичко е нормално, не се налага болничен престой. При неуспех се обсъждат възможностите за раждане - по нормален път или чрез цезарово сечение.

От какво зависи дали верзията ще е успешно?
Честотата на успешната външна верзия зависи от следните фактори:

*Оставащите дни до раждането

*Количеството околоплодна течност

*Коя поред бременност е настоящата

*Какво е теглото на детето

*Къде е разположена плацентата

*Как точно е разположено детето в матката
Успех е налице в около 65% от случаите. Но често след успешна процедура, детето може да застане отново седалищно. Това също зависи от горепосочените фактори.

Как протича раждането, ако детето е в седалищно предлежание?
По този въпрос от години се водят спорове, изтъкват се доводи за и против раждането с цезарово сечение при седалищно раждане. Сега световната тенденция е извършването на цезарово сечение при всички седалищни предлежания.
Воденето на седалищно раждане е значително по-трудно от това в главично и трябва да се извършва само от много опитен лекар. Много често в тези случаи децата са недоносени или имат други проблеми.
При най-малко съмнение за друго съпътстващо заболяване на детето или майката, операцията не бива да се отлага.Д-р Стефан Стоев, акушер-гинеколог

_________________
Седалищно раждане! Doddds10
Седалищно раждане! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Седалищно раждане! Empty Седалищното раждане се дължи на ген

Писане by mamazavinagi on Пет 24 Окт 2008, 17:50

Причината някои бебета да се раждат седалищно е в някои генетични
характеристики, наследени от един от двамата родители, съобщи Би Би Си,
позовавайки се на резултатите от изследване на специалисти от университета на Берген, Норвегия. Голямата част от децата се раждат с главата напред. В по-малко от един на 20
случая обаче предлежанието е седалищно, което крие някои допълнителни
рискове за бебето. Някои фактори като преждевременно раждане
или ниско тегло на бебето увеличават риска от седалищно предлежание.
Досега обаче не бе известно дали гените играят някаква роля. В рамките на изследването специалистите анализирали данни за всички близо 390 000 раждания в Норвегия за периода 1967-2004 г. Изследователите
установили, че вероятността бебето да се роди седалищно е два пъти
по-голяма, ако единият или и двамата му родители са се появили на бял
свят по същия начин.

БТА
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Седалищно раждане! Empty Особености на седалищното раждане

Писане by Lindzi on Пет 28 Фев 2014, 14:55

Трябва ли да ви притеснява предстоящото седалищно раждане? Категорично не! Седалищното раждане просто има някои особености, с които трябва да сте запознати. Има и специални упражнения за обръщане на бебето от седалищно в главично предлежание.

Какво е седалищно раждане?

Вагиналното седалищно раждане влиза в графата на рисковите, тъй като бебето се намира в седалищно предлежание, което означава, че ще се роди с дупето напред. Смята се, че вероятността при такова раждане нещо да се обърка е по-голяма, отколкото при нормалното раждане (с главично предлежание). Ето защо повечето лекари съветват седалищното раждане да бъде чрез секцио, особено ако бебето е голямо. Това обаче не означава, че в 100% от случаите се прави цезарово сечение.

Вагинално седалищно раждане може да се опита, ако:

•Бебето е под 3.5 кг.
•Краката на бебето са сгънати в таза и изпънати в колената. Това е най-подходящата поза за вагинално седалищно раждане. Другите два вида пози на бебето в седалищно предлежание са със свити крака в таза и в колената и със свити краката в таза, единият от които е свит и в коляното, а другият изпънат към главата.
•Контракциите са силни, продължителни, шийката на матката е изгладена и разкритието е голямо
•Родилката няма гинекологични проблеми, които могат да създадат усложнения.
•Бебето е ниско в таза, когато раждането започне.

Много са жените, родили успешно здраво бебе в седалищно предлежание, така че не изпадайте в паника. Просто, когато  седалищното раждане протича вагинално, то е по-бавно, изтощително, изискват се повече усилия и интензивни напъни, много често се използва форцепс за изваждането на бебето, вероятността от разкъсвания е по-голяма. Но всички тези негативи за възможни и при раждане с главично предлежание.

Можете ли да помогнете на бебето да застане в правилна позиция за предстоящото раждане?

До 30-ата гестационна седмица бебето може да се движи спокойно в корема. До тогава седалищното предлежание се среща в около 30-40% от случаите. След 30-ата г.с. преобръщането на бебето става по-трудно, но не и невъзможно.

Има специални упражнения за обръщане на бебето (най-подходящото време за тях е 28-32 г.с.) от седалищно в главично предлежание:

•Коленичете върху диван/легло, така че колената ви да са на ръба, след което се опрете на ръцете си (свити в лактите) на пода. Задръжте тека 30 секунди, след което спуснете краката си на пода и стойте на 4 крака още 30 секунди. Повторете упражнението няколко пъти. Помолете някой да ви придържа, за да не паднете.
•От време на време масажирайте или просто докосвайте долната част на корема си, като същевременно говорете на бебето. Това е техника, позната от пренаталното възпитание, която се смята, че може да помогне бебето да се обърне в правилна позиция. Поставянето на слушалки ниско на корема и пускането на нежна музика също може да помогне за обръщането на бебето.
•Легнете на една страна (тази, откъм която е главата на бебето) и останете така 5-10 мин., след което се обърнете на другата страна. Повторете още няколко пъти. Правете упражнението 3-4 пъти на ден. Ако има резултата, той ще е налице седмица след провеждане на това упражнение.
•Легнете по гръб с по-дебела възглавница под таза ви. Останете в това положение 15 мин. Правете това упражнение няколко пъти на ден в продължение на 2-3 седмици. Това се смята за едно от най-ефективни упражнения за обръщане на бебето.
•Вариант да обърнете бебето е и редовното плуване.
Има възможност да се направи външно обръщане на бебето от опитен акупер-гинеколог около 36-37 г.с. Но то крие риск както за бебето, така и за майката.

Внимание: Не правете упражнения за обръщане на бебето, ако: съществува реална опасност от преждевременно раждане, имали сте спонтанни аборти, бебето има малформации, бременна сте с близнаци, имате гинекологични заболявания и т.н. Консултирайте се с акушер-гинеколога си преди да предприемете извършването на упражнения за обръщане на бебето.

Източник: http://semeistvo.rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Седалищно раждане! Empty Re: Седалищно раждане!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите