Петната на бременността - хлоазма

Go down

Петната на бременността - хлоазма Empty Петната на бременността - хлоазма

Писане by Dani on Вто 21 Окт 2008, 00:16

Петната на бременността - хлоазма

Какво представляват т.нар. петна на бременността?

Често срещано явление по време на бременността е образуването на хиперпигментни петна по кожата на лицето. Този вид пигментация е известна под името "петна на бременността" или хлоазма. Петната се разполагат предимно по лицето - бузи, чело, нос, около устата. Те са жълтеникави, светло до тъмнокафяви на цвят, с неправилна форма и различна големина. Обикновено петната са по-интензивни и се появяват по-често при лица с по-тъмна кожа. Възможно е да се пигментира също така и средната линия на корема, областите около зърната на млечните жлези и около външните полови органи и ануса.

Каква е причината за появата на петната на бременността?
Причината за появата на тези петна по време на бременност е увеличеният синтез на кожния пигмент меланин. Това става под влияние на увеличеното съдържание на женските полови хормони, характерно за периода на бременността. Кожата става по-чувствителна на въздействието на ултравиолетови лъчи, които също са много честа причина за възникването на хиперпигментации.

След раждането петната изчезват ли?
Петната обикновено изчезват спонтанно няколко месеца след раждането, но понякога не изчезват напълно и могат да се усилват по време на менструация и под въздействието на ултравиолетови лъчи.

Съществува ли лечение на хиперпигментните петна?
Лечение на хиперпигментните петна не бива да се извършва, без да е проведена консултация със специалист-дерматолог, за да бъде изяснена конкретната причина за появата им и съобразно нея да бъде назначена адекватна терапия. В тази връзка е важно е да се знае, че появата на хиперпигментации по лицето може да бъде не само козметичен дефект, но и проява на различни вътрешни заболявания - ендокринни, чернодробни и пр. Хлоазмата може да бъде резултат и от вредни въздействия на работното място, употреба на определени козметични препарати или лекарства, контакт с растения и пр., предизвикващи повишена фоточувствителност.

Бременните жени, които страдат от хлоазма е необходимо да избягват преките слънчеви лъчи и да използват качествени фотозащитни препарати.

Д-р Ася Николова, дерматологСъвети от Мария Иванова, рехабилитатор-козметик
Жените, които владеят изкуството на домашната козметика, биха могли в голяма степен да избегнат козметичните недостатъци вследствие на бремеността, прилагайки своевременни грижи за постигане на трайни и добри резултати. Съвременните изследвания доказват, че за осигуряване на защита от вредните слънчеви излъчвания предпазването с чадъри и шапки не е достатъчно, а е необходимо да се използват слънцезащитни кремове с висок фактор срещу А и В ултравиолетова радиация.
Освен ултравиолетовата защита е необходимо да се използват козметични продукти локално или върху цялото лице, а понякога се налага да се третира и шията в областите между ушите и деколтето с цел потискане на меланогенезата. Съществуват изключително добри продукти за атакуване на пигментните петна. Редица фирми се съобразяват с това, че появата на петната е най-често при бременност и в тази връзка има специализирани пречистени и безвредни продукти за работа в салони и/или употреба в домашни условия. Добре е бъдещите майки да не прибягват към собствен избор, а да направят необходимата консултация преди третирането на каквито и да било промени на кожата вследствие настъпилата бременност.

_________________
Петната на бременността - хлоазма Doddds10
Петната на бременността - хлоазма __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Петната на бременността - хлоазма Empty Re: Петната на бременността - хлоазма

Писане by Lindzi on Пет 28 Фев 2014, 13:29

Причини за появата на хлоазма

Потъмняване на лицето може да се получи и при заболяване на яйчниците, на надбъбречните жлези, на черния дроб и др., а също и при тежки, продължителни и изтощителни заболявания, като туберкулоза, малария и др. Лицето може да се пигментира и вследствие продължителната употреба на тоалетни води, парфюми, есенции, тоалетни сапуни и др. (съдържащите се в тях етерични масла дразнят кожата и я пигментират) . Под въздействие на минерални масла (машинно масло, охлаждащи емулсии), бензин и други, кожата добива мръснокафеникаво оцветяване. При продължително излагане на слънце, особено в южните страни, се появяват подобни на хлоазмата кафеникави разлети петна. Потъмнява не на лицето може да се появи и след продължително боледуване от глисти. Понякога обаче причината за тези петна не може да се открие. Изглежда, че първостепенно значение има нарушената дейност на жлезите с вътрешна секреция.

Лечение на хлоазма

При лечение на пигментните петна преди всичко се лекува основното заболяване. Избелването на кафявите петна е трудна задача. Тоалетните избелващи води и маски оказват слаб ефект. Обикновено се прилагат избелващи процедури, но винаги под лекарски контрол.  Дълбоко и бързо (за 10-12 дни) излющване се практикува в някои козметични институти. Тези процедури трябва да се извършват от опитен персонал, за да се избегне напукване на  кожата. На пазара има пуснати в продажба някои кремове и течности с обезцветяващо действие на кожата. Всички външни средства за избелване трябва да се съчетават с приемане на вътрешни средства. Тъмните пента, причинени от вкарване на туш (татуировка), се отстраняват много трудно. Може да се опита оперативно лечение или лечение чрез дермабразия

Източник: http://www.zdravni.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите