Прееклампсия.

Go down

Прееклампсия. Empty Прееклампсия.

Писане by Dani on Съб 25 Окт 2008, 15:57

Прееклампсията е много сериозно състояние, което се проявява по време на бременността и след периода на раждане. То засяга и майката, и бебето. Това е бързо прогресиращо състояние, което се характеризира с повишено кръвно налягане, наличие на белтък в урината, отоци (най-вече в областта на лицето, ръцете и краката), рязко повишаване на теглото, главоболие. Налага много внимателно наблюдение от специалисти на майката и на бебето.
Ранното проследяване на симптомите и изследванията са изключително важни за ранното овладяване на това състояние, което носи риск за живота и на майката и на плода.


Симптоми:
- високо кръвно налягане– над 140/90mmHg
- бързото увеличаване на тегло ( >1,5-2 кг / седмично )
- нарушения в съня;
- отоци в крайниците и лицето;
- повишен белтък (албумин) в урината (протеинурия);
- силно главоболие;
-промяна в начина на виждане – замъгленост, двойни образи, временна загуба на зрението, чувствителност към светлина;
- гадене и повръщане;
- болки и чувствителност в горната част на корема.

Имай предвид, че не всички жени с отоци и/или рязко повишаване на теглото страдат от преклампсия и не всички жени с прееклампсия имат явно изразени отоци и/или рязко покачване на теглото. Някои от симптомите често се считат за нормални, съпътстващи бременността, затова е важно да не се пропускат консултации, където с изследвания може да се установи наличието на заболяването.

Жени с повишен риск за развитие на прееклампсия:
1.Генетично предразположение – до 50% увеличава риска от развитие на прееклампсия;
2.По-вероятно да се случи при първа бременност, при следващи рискът рязко спада;
3.При бременни жени над 40 години;
4.Жени, които страдат от високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, някои автоимунни заболявания, при жени с наднормено тегло, при многоплодна бременност;
5.Прекарана прееклампсия при предишна бременност.

Кога може да се прояви
Обикновено прееклампсията се проявява през периода на бременността - след 20 гестационна седмица, въпреки, че е възможно да се случи и по-рано, и до 6-8 седмици след раждането (най-често до 48 часа след раждането). Засяга от 3 до 8 % от бременните.

Степени на заболяването:
1)Хипертония без белтък в урината и без отоци;
2)прееклампсия с белтък в урината и/или с отоци (умерена и тежка форма);
3)еклампсия – протеинурия, отоци и конвулсии. Еклампсията представлява най-тежката форма на прееклампсия. За да се стигне до нея обикновено причината е в отсъствието на наблюдение върху бременната, неправилната диагноза или неправилното или неуспешно лечение с магнезиев сулфат.

Последствия
Колкото по-рано и в по-тежка степен се прояви, толкова по-опасно е положението за майката и за бебето.
При тежка форма на прееклампсия се увреждат много органи (включително белите дробове, бъбреците и мозъка), което може да има много сериозни, дори животозастрашаващи последици.
При тежки форми на еклампсия – кома с фатални последици за майката и плода.

Лечение:
- Като профилактика на прееклампсията/еклампсията се препоръчват ниски дози аспирин на жени с висок риск от развитие на заболяването (никога не вземай аспирин по време на бременност, освен ако не е предписан от наблюдаващия те гинеколог!)
- Доказаната прееклампсия налага бременната да остане на легло. Следят се кръвното налягане и нивото на белтък в урината.
- В някои случаи бременните с диагностицирана еклампсия и прееклампсия временно се стабилизират с магнезиев сулфат интравенозно в болнична обстановка, като постоянно се следи нивото на кръвното налягане, протеинурията и магнезиевата токсичност;
- Преди 37 гестационна седмица, ако ти и бебето сте в добро състояние (и ако наблюдаващият те гинеколог прецени), може да не се избързва с предизвикването на раждане, но при редовно следене на рисковите показатели; след 37 г.с. най-често се пристъпва към предизвикване на раждането, за да се избегнат рисковете.
- Аборт или раждане чрез индукция или секцио.

_________________
Прееклампсия. Doddds10
Прееклампсия. __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Прееклампсия. Empty Шоколадът и Преклампсията

Писане by Cveti789 on Чет 29 Яну 2009, 21:09

www.kozmetikata.com


Шоколадът може да намали риска от усложнения по време на бременност

Ново изследване предлага да ядете повече шоколад, ако са ви установили сериозното усложнение по време на бременност, известно като преклампсия.

Шоколадът, особено тъмният, е богат на съставка наречена теобромин, която стимулира сърцето, отпуска гладката мускулатура и разширява кръвоносните съдове. Тя се използва за намаляване на болките в гръдния кош, за намаляване на високото кръвно налягане и втвърдяването на артериите, както пишат д-р Елизабет Трич и колегите й от университета в Ню Хевън, Канектикът.

Преклампсията, която се изразява в повишаване на кръвното налягане и отделяне на протеини в урината по време на бременност има много общи черти с болестите на сърцето.


За да изследват дали шоколадът е полезен за сърцето, което може да помогне за превенция на преклампсията, учените наблюдават 2 291 жени, които са родили по едно бебе. Те ги питат колко шоколад са консумирали в първата и третата третина на бременността си. Изследва се наличието на теобромин в пъпната връв на новороденото.

Изводът е, че при жените, които са консумирали повече шоколад и в пъпната връв на детето им е открито повече теобромин е по-малко вероятно да развият болестта.

Жените, които са яли по пет шоколада седмично в третата третина на бремеността, имат 40% по-малка вероятност да развият усложнението, от онези, които са яли по един шоколад седмично. Подобна, но по-слаба е връзката между изядения шоколад в първата третина на бременността и преклампсията.

Черният шоколад съдържа антиоксиданти познати като флавоноиди, които могат да намалят кръвното налягане и от тук да намалят кордиваскуларния риск от заболяване.

Изследователите подчертават, че резултатите са открити само от наблюдения и не са срещу предупрежденията за опасността от изяждането на огромни количества шоколад.

"Нашите изследвания потвърждават вероятността, че бременните жени, които пренебрегват шоколада, са под по-голям риск за развитието преклампсия", пишат те. "Поради важността на резултатите, смятаме да направим ново по-детайлно изследване върху консумацията на шоколад по време на бременност."
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

Прееклампсия. Empty За да се предпазите от прееклампсия ...

Писане by Dani on Сря 15 Апр 2009, 00:42

За да се предпазите от прееклампсия не прекалявайте с витамините по време на бременност


Ранното проследяване на симптомите и изследванията са изключително важни за своевременното овладяване на това състояние, което носи риск за живота и на майката, и на плода.

Преди време медицината смяташе, че развитието на прееклампсия е свързано с отрицателното въздействие на свободните радикали - токсичните молекули, образуващи се в плацентата. Затова учените са предполагали, че големите дози витамин С и Е, притежаващи антиоксидантни свойства, могат да предпазят жените от това опасно усложнение.

В изследване, проведено от британски учени от репродуктивният център Tommy’s са участват 2400 бременни, отнасящи се към групата на жени с голям риск от развитие на прееклампсия. Това били бъдещи майки с високо артериално налягане, имащи проблеми с бъбреците, а също такива, които страдат от нарушаване на съсирването на кръвта или захарен диабет.

Резултатите от изследването показват, че витамините не само не предпазват от прееклампсия, а даже спомагат за нейното развитие. При жените, получаващи витамин С и Е, прееклампсията възниква 1 седмица по-рано, отколкото при жените, приемащи плацебо. Освен това жените, приемащи големи дози витамини, раждат с 15% по-често деца с по-ниско от нормалното тегло.

Учените уточняват, че тези получени резултати не трябва автоматично да се пренасят върху поливитамините, защото тяхното влияние върху бременността не е изследвано. Редица витамини, например фолиеватата киселина, имат голямо значение за нормалното протичане на бременността.

През втората половина от бременността прееклампсията е често срещана, тъй като през този период при жените рязко се повишава артериалното налягане, а това представлява голяма опасност за живота на майката и плода.

източник:http://www.puls.bg

_________________
Прееклампсия. Doddds10
Прееклампсия. __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Прееклампсия. Empty Re: Прееклампсия.

Писане by Lindzi on Вто 08 Сеп 2009, 13:27

Аз го получих, но не от храненето, а от бъбреците. Слава богу, жевея 4-ти живот, а бебо 2-ри. Прееклампсия. 999340
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Прееклампсия. Empty Re: Прееклампсия.

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите