Суеверия,митове и интересни факти за бременните!

Go down

Суеверия,митове и интересни факти за бременните! Empty Суеверия,митове и интересни факти за бременните!

Писане by cveti555 on Вто 16 Дек 2008, 11:55

Митове за бременниТози списък може да се окаже безкраен, защото явно във всеки град или регион на страната ни се разпространяват различни легенди и суеверия относно бременните жени и тяхното състояние. Уж живеем в модерни времена, на технологични чудеса и интернет, а се оказва, че не можем да направим и една стъпка без синьо мънисто или червен конец на ръката. Всъщност според психолозите подобни суеверия и псевдо вярвания идват да заместят най-вече незнанието, липсата на сигурност, липсата на вяра и наличието на неоправдан страх.
Ако си бременна, не се поддавай на психозата на бабините деветини. Поглеждай със снизхождение странните въпроси и препоръки. Хората най-вероятни ти ги казват, защото си мислят, че проявяват грижа към теб. Нека това не ти пречи да изживееш спокойни и прекрасни девет месеца, в които да се радваш на своето коремче и малките ритничета на бебето.
Бременността е почти като болест
Хората те гледат с мило снизхождение и съжаление, сякаш си се врекла на доброволно изгнание. Всъщност, ако няма налице специфични здравословни проблеми, деветте месеца са един чудесен период от живота, който с нищо не може да навреди на тялото ти. Промените в хормоналното ниво и подуването на краката в последните месеци са нещо съвсем естествено, а има и бременни, които изобщо не усещат тези неща. Важното е, че ти можеш да правиш всичко, което правят и небременните, работа, хоби, пътувания, дори спорт в умерени количества и ритъм.
Бременните задължително напълняват много
Че се напълнява, напълнява се, но това не значи че със сигурност ще приличаш на слон в деветия месец. Много жени наддават твърде малко, поради хормонални промени, поради гени или просто защото периодът на гадене е по-дълъг. Така или иначе, ако не преяждаш, не те грозят страшни килограми. А и здравословното наддаване е до около 12 килограма, така че номерът с яденето за двама не минава. Въпреки, че си бременна, това не ти пречи да поддържаш форма. Спортувай умерено, ходи пеш (нещо много полезно за теб, за детето и дори за самото раждане), пий повечко полезни течности (вода, чай, айран и прясно изцедени сокове) и не прекалявай с количествата храна.
Бременните са капризни
Едва ли е характерно само за бременните. А и всеки втори мъж би потвърдил, че това е качество на всички от женски пол, не само за бременни. Щом чу че съм бременна, моят мъж се настрои да очаква спешни желания за редки храни и то посред нощ. Прие съдбата си като нещо неизбежно. Но, о чудо, не се случиха нито някакви странни капризи (освен обичайните и извън бременността), нито неестествени изригвания на емоции (при мен са съвсем естествени), нито пък невероятни желания за странни храни. Бременността не означава, че една жена ще се превърне в неконтролируемо кълбо от нерви, което само ще мънка и мърмори. Възможно е жената да стане по-емоционална, но това се дължи на промените в тялото и на пренастройката на психиката, която насочва усилията си върху бъдещото дете. Това обаче не са кой знае колко фатални промени, при това са временни.
Не бива да се подготвя нищо преди раждането
Това е едно от най-често срещаните притеснения при бременните и техните роднини. Не дай си боже някой непросветен близък да ти подари нещо за бебето предварително, то се изнася моментално извън къщата на бъдещата майка, сякаш носи зараза. Това отношение се дължи на суеверието, че нещо може да стане не дай Боже с бебето при раждане. Само че то може да се случи за съжаление и след това, месеци, години… Истинско спокойствие е да знаеш, че всичко е готово за новия член на семейството, а не току що родила да се впускаш в чудене какво и от къде да се купи. На всичкото отгоре, ако не можеш сама да пазаруваш след раждане, ще ти се наложи да разчиташ на чуждия вкус. Няма нищо по-приятно от това да предвкусиш майчинството и да си пофантазираш като избереш сладки дрешки, количка, шише или други аксесоари. Обзавеждането на детска стая е чисто удоволствие. Не случайно бъдещите мами от САЩ и Западна Европа си правят женско парти още докато са бременни и всички поканени носят подаръци за бебето. Те се отварят и обсъждат на самото гости.
Бъдещите майки имат проблеми с паметта
Някои хора смятат, че ако ги обслужва бременна или работят редом с такава, то те едва ли не ще трябва да свършат и нейната работа. Това, че бременните забравят често и понякога сякаш не са в час е поредният мит. Дори наскоро бе направено изследване, което доказа, че бременността и майчинството повишават умствените способности на жената! А аз бих добавила, че провокират и творческия заряд.
Така че, ако си бременна – наслаждавай се на всеки ден. Не обръщай внимание на суеверия и митове. Остави се на собствената си интуиция, защото целият механизъм на бременност, раждане и майчинство е измислен божествено перфектно, ти просто трябва да го следваш без да се натоварваш с измислици.
Аз лично познавам доста такива бъдещи мами! Но лично аз ,не съм робувала на нито едно суеверие Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 59330
А вие?
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Суеверия,митове и интересни факти за бременните! Empty Забрани и заблуди по време на бременност?

Писане by Lindzi on Пон 14 Юни 2010, 12:50

Пушенето и пиенето са стандартните забрани за бременни, но от какво още трябва да се лишите по време на бременност. Някои от забраните за бременни са само едновремешни поверия или чисто и просто заблуди.
Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 12930_0

Забрани

Забравете за манията си да имате хубав и плътен тен. По време на бременност тялото произвежда в значително по-големи количества мелатонин, което води до предразположеност към свръхпигментация. Прекалено дългия престой в солариума или прекаленото препичане на слънцето могат да доведат до обезводняване и прегряване – две абсолютно вредни за бременните неща.
Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 12930_1
По отношение на кафето има противоречиви мнения. Ако сте страстна кафеджийка, е по-добре да ограничите количеството кафе в началото на бременността, тъй като е възможно големите количества кафе да забавят растежа на плода и, заради възбудителния си ефект, да предизвика спонтанен аборт.

Заблуди

Някои жени смятат, че спермата може да предизвика спонтанен аборт и държат сексът да бъде винаги с презерватив. Истината обаче е съвсем друга. Сексът и последствията от него – възбуждане, напрягане на мускулите и повишаване на маточния тонус, са нещата, които е възможно да предизвикат помятане, заради което повечето лекари съветват да се откажете от това удоволствие, особено в последните месеци на бременността.

Някои лекари забраняват на бременниЗабрани и заблуди по време на бременност?те жени да боядисват косата си, поне до четвъртия месец от бременността, и съветват да се използва къна. Спорен е въпросът обаче дали наистина боята може да увреди плода. Почти сигурно е обаче, че заради хормоналните промени в организма на бременната жена, след боядисването косата няма да придобие цвета, на който сте привикнали и, който е посочен на опаковката на боята.

Масажите са нещо дори нужно по време на бременност, но избягвайте използването на етерични масла и ароматизирани лосиони, тъй като силната миризма може да предизвика спонтанен аборт.

По време на бременност са забранени сауната и горещите вани, тъй като високите температури нарушават притока на кръв през плацентата и, според някои лекари, може да предизвикат ниско кръвно налягане и припадъци и увреждане на мозъка на бебето.

Колкото и да обичате високите си обувки, трябва да забравите за тях по време на бременност. Високите обувки предизвикват болки в кръста и ви правят доста нестабилна на тях, особено когато сте в напреднала бременност. В края на бременността със сигурност ще сте наддали доста, центърът на тежестта ви ще се е променил, което ще превърне балансирането ви върху високи обувки истинско изпитание.

Избягвайте вдигането на ръцете и разпъването, например при простиране на дрехи, или пък някакви тежки физически упражнения. Те водят до напрягане, което може да доведе до спонтанен аборт. Фото- и електроепилацията също са способни да доведат до подобен тип дразнене на матката и да предизвикат аборт, макар че всичко това е строго индивидуално.
Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 12930_2Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 12930_3
Повсеместно е схващането, че Забрани и заблуди по време на бременност?бременността прави зъбите по-крехки и податливи на кариеси. Всъщност бременността сама по себе си и промяната в структурата на зъбите нямат нищо общо с това. Невъзможно е дори част от калция, който се съдържа в зъбите да се отдели и да се използва при формирането на костната система на плода. Причината за предразположението на бременните към развитие на кариеси е промененият хранителен режим, който се състои от приемането предимно на въглехидрати. Повечето бременни срещат трудност и при миенето на зъбите, тъй като четкането предизвиква гадене.

А що се отнася до цигарите, убеждението, че в края на бременността цигарите са безопасни си е чиста заблуда. Въпреки че плодът е почти изцяло развит, все още остава опасността от вродени аномалии като следствие от цигарения дим. Така че не само откажете цигарите, но откажете и хората около вас да пушат, тъй като и пасивното пушене вреди. А когато става въпрос за алкохол, на бременните жени се позволява само в малки количества бира или вино и никакъв твърд алкохол през което и да е време на бременността.

Една от основните заблуди на бременността е, че бременната жена трябва да яде като за двама. Наистина нарастват хранителните потребности, но дневната нужда от калории нараства само с 300 kcal. Ето защо е важно не да се тъпчете „за двама“, а да си съставите правилно меню.
Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Суеверия,митове и интересни факти за бременните! Empty Re: Суеверия,митове и интересни факти за бременните!

Писане by Lindzi on Пон 28 Юни 2010, 14:56

Повечето суеверия, свързани с бременността, нямат никакво логично обяснение, но въпреки това много жени ги спазват. Българинът е суеверен и от страх да не го застигне злочеста съдба е склонен да се води от абсурдни суеверия.
Суеверия,митове и интересни факти за бременните! %D0%A1%D1%83%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%20%E2%80%93%20%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%20%D0%BB%D0%B8%20%D0%B2%20%D1%82%D1%8F%D1%85?
Ето някои от популярните и не толкова известните суеверия за бременността:


В първите месеци, докато още бременността не си личи, тя трябва да се пази възможно най-дълго време в тайна, защото бременната, в първите месеци на бременността, е най-уязвима на уроки. Това е едно от малкото суеверия, които се спазват и днес, особено ако става въпрос за проблемна бременност. Първите 3 месеца са рисков период заради евентуален спонтанен аборт. Този страх кара повечето бъдещи майки да запазят в тайна бременността си.
Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 12998_1
От времето, когато жените са работили на Суеверия за бременни – вярвате ли в тях?полето, датира суеверието, че бременната жена не трябва да убива змия, да прескача въже, да плете и шие, защото пъпната връв ще се увие около врата на бебето и то може да се задуши при раждането. Днес обичайното занимание на повечето бременни жени е плетенето и шиенето на гоблени. Лекарите смятат, че това им действа позитивно и успокояващо, но не трябва да се прекалява с тези дейности, защото дългото заседяване на едно място затруднява притока на кислород към плода.

Някога са забранявали на бременните да ядат месо от заек, за да не бъде детето страхливо и да не сънува кошмари.

На бременните се забранява да гледат икони, за да не бъде бебето им кривогледо. Съществува обаче и точно обратното суеверие, че когато бременна жена гледа икона, детето й ще бъде красиво.

Според друго суеверие бременните не трябва да ритат куче или коте, за да не бъде детето им болнаво.

Преди раждането не трябва да се приготвя нищо за бебето – детска стая, дрешки, играчки, количка и т.н. В противен случай се смята, че бебето ще се роди мъртво. Това суеверие е от времето, когато е нямало болници и смъртността при новородените в била доста висока. В днешно време обаче се прави точно обратното – младите семейства буквално се презапасяват с всякакви бебешки пособия, защото това им дава сигурност и спокойствие, че са добре подготвени за бъдещото им дете.
Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 12998_2
По време на бременността жената не трябва да се присмива на сакати, болни, неми и т.н., за да не бъде и детето й такова.

Някога се е вярвало, че ако, по време на бременността си, жената ходи на погребение или пък гледа уродливи и недъгави хора, детето й може да се роди недъгаво и грозно. По същата логика се е смятало, че бременната жена трябва да гледа само красиви неща, да изпитва положителни емоции по време на бременността си, за да бъде детето й красиво, здраво и весело. И днес лекарите и психолозите смятат, че колкото по-щастлива и спокойна е бременната жена, толкова по-щастливо и спокойно е детето й.

На много места вярват, че ако бременна жена види някой да яде нещо, без да й предложи и тя да опита, жената ще роди недоносено бебе.

Бременната жена не трябва да подстригва косата си, защото детето ще има много къси мигли. На времето дългата коса е била признак на красота и здраве, а бременна жена, която се подстриже, се смятала за болна и неспособна да роди здраво бебе.

Ако бременната открадне нещо, според народните вярвания, формата на предмета, който тя е откраднала, ще остане като белег върху кожата на детето. Според друго вярване, ако по време на бременността, някой стресне жената и тя се хване с ръце някъде по тялото си, на същото място, но върху тялото на бебето, ще остане белег по рождение във формата на това, от което се е уплашила родилката.
Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 12998_3
Някои хора вярват, че ако по време на бременността, жената се снима или й рисуват портрет това ще спре развитието на плода. Това суеверие датира от времето, когато само знатните жени са имали финансовата възможност да се снимат и да ги рисуват. Точно заможните жени обаче са страдали най-често от различни заболявания и трудно износвали деца. В днешно време, с развитието на дигиталната фотография, е просто немислимо да не се запечата във времето момента на бременността и тези снимки са едни от първите в семейния албум.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Суеверия,митове и интересни факти за бременните! Empty Суеверията на бременните

Писане by styyni on Нед 27 Фев 2011, 20:25


Суеверия,митове и интересни факти за бременните! 6917
Някои жени по природа са си суеверни, други, защото са израсли в такава среда, а трети, защото са забременели.
Ще кажете това не може да бъде повод за суеверие? Но когато носиш в
утробата си нещо толкова ценно като нов живот и си изцяло отговорен за
него започват да ти минават какви ли не мисли през главата, включително и
напълно откачени, безсмислени и в това число откровено суеверни.
Най-вече това се случва заради другите. Всяка срещаща те комшийка,
виждайки големия ти корем, се чувства длъжна да сподели целия си опит и
знание по темата, за да те подготви за великото събитие и накрая си
казваш: брей, щом като при толкова хора се е случило това и това,
по-добре да внимавам, да не се случи и с мен. Даже и да не е вярно, дай
по-добре да си имам аз едно на ум. Какви са суеверията, които най-често чуваме и има ли нещо вярно в тях?
Сексът по време на бременност

Един от най-разпространените предразсъдъци е, че по време на бременност
не трябва да се прави секс. Той се подклажда дори и от мъжете, защото
най-вероятно се чувстват безпомощни пред все по-големия и застрашително
увеличаващия се тумбак на възлюбената. Какво ли си мислят, че ако са
по-настоятелни ще го спукат?
Лекарите смятат, че ако няма усложнения по време на бременността сексът може
да се практикува, разбира се само в определени пози и доста
по-внимателно от обичайно при напредване на бременността. Но определено
сексът не трябва да е тема табу за девет месеца и не е повод мъжът ви да
се изнесе от къщи, само защото сте бременна.
Петно от краденото грозде
Ако си позволиш да откраднеш някакъв плод или каквото и да било нещо и
после се пипнеш по тялото, то детето ти ще се роди с белег с такава
форма на същата част от неговото тяло.
Това поверие според мен е много полезно и би трябвало да се поразшири и
за други сфери и периоди от човешкото развитие, но предлагам да се
адаптира и към мъжката половина от човечеството, защото май на тях им
идва по отръки да се занимават с кражби и измами, независимо от
позицията, на която се намират. Но, за съжаление, такова поверие не
стряска никого, освен загрижените за малките си съкровища майки.
Появяването на петна е знак, че ще се роди момиче
Това също е едно поверие, идващо от нашите баби. Явно те са направили
този извод, благодарение на дълги и продължителни наблюдения и
статистики. Ако лицето на майката погрознее и се появя кафяви петна, то
тя непременно ще роди момиче. Може би има съвсем логично обяснение с
промените в хормоналния баланс в организма на майката, но определено
твърдението на бабите, че момиченцето изпива красотата на майката звучи
странно на съвременната модерна жена.
Формата на корема определя пола на детето
Друг знак идващ от нашите баби и прабаби е, че формата на корема
определя пола на бебето. Ето до какво води изконното желание на човека
да узнае бъдещето! Може би именно това силно желание да се узнае пола на
бъдещия наследник е било първопричината да се измисли ехографа.
Бабите са смятали, че ако коремът е по-заоблен, то ще се роди момиче, ако е остър и издаден на пред ще се роди момче.
Грозно дете
Още бабите ни са предпазвали бременните от грозните гледки и ужасните
сцени, защото са били твърдо убедени, че ако бременна преживее нещо
такова, то детето й ще се роди грозно. В днешно време лекари, психолози,
дори телевизионери предупреждават, че бременните не би трябвало да
стават свидетели на гротески, но за да не разрушат психическия мир на
малкото човече. Ако се замислим бабите ни са били прави защото грозотата
има различни измерения, прекалената нервност и истеричност, също може
да мине в графа грозновато.
Лютото води до аборт

Бабите ни са вярвали, че пикантната храна не понася добре на бебето и
може да се окаже причина за преждевременно раждане. Съвременните лекари
смятат, че опасенията им са неоснователни, но пък съветват да се
избягват сирената, направени от сурово мляко, непастьоризираните сирена и
меките сирена, защото в тях може да се открие бактерията lysteria,
която според тях може да доведе до аборт или преждевременно раждане.
Ако ти се гади
Ако на бременната постоянно й се гади и повръща, бебето ще се роди с
много коса. Бабите обясняват, че това е сигурен белег за гъста и буйна
коса. И въпреки че няма логично обяснение за това, освен че многото коса
гъделичка корема, вече съм склонна да им вярвам, защото през време на
деветте месеца бременността си повръщах регулярно и като по график през
цялото време, като последното ми повръщане беше няколко часа преди да се
роди бебето, което както се досещате се роди с много коса. Това е някои
бебета държат да се родят с прическа и в изряден вид.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Суеверия,митове и интересни факти за бременните! Empty Re: Суеверия,митове и интересни факти за бременните!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите