Цената на мълчанието

Go down

Цената на мълчанието Empty Цената на мълчанието

Писане by Dani on Вто 30 Дек 2008, 16:16

Последиците от това да си държим езика зад зъбите...

Колко пъти ви се е искало да кажете на партньора си какво всъщност мислите, но после сте се отказвала, в името на семейния мир? Според проучвания обаче, да държите езика зад зъбите си не е добра идея, защото мълчанието си има цена, която плащате с вашето здраве.
Вероятно, на всеки се е случвало да се ядоса на половинката си. Може би коментарът е бил на върха на езика ви, но сте решила, че е по-добре да не кажете нищо, за да избегнете конфронтацията и допълнителното изнервяне на ситуацията. Скорошното проучване обаче твърди, че подобно решение не е най-доброто за жените, особено ако погледнем в дългосрочната перспектива на живота и здравето.
Това, което учените всъщност са установили е, че мъжете са по-доволни от браковете си, в сравнение с жените, въпреки че и двата пола съобщават за равен брой семейни несъгласия.
Разликата в нивото на брачната удовлетвореност при мъжете и жените обаче идва от причините, поради които половете не са съгласни помежду си. Докато жените са по-често недоволни от семейните финанси, начина за прекарване на свободното време, отглеждането на децата, поддържането на дома и употребата на алкохол, мъжете основно роптаят по отношение на секса.
Освен това, за мъжете бракът е по-безопасния вариант от ергенството. Например, много изследвания потвърждават, че женените мъже живеят по-дълго от самотните. Шокиращи, но потвърдени са и резултатите, че живота на наскоро разведени представители на силния пол, се скъсява значително в сравнение с щастливо-женените. В изследователските кръгове феноменът вече се нарича “отмъщението на разведената съпруга”.
Значително по-малко изследвания има върху ефектите от брака върху живота и здравето на жените. Въпреки че има податки, че омъжените жени по-рядко умират от сърдечно-съдови заболявания, нито едно изследване досега не е доказало, че брака гарантира на жената дълголетие.
Това, обаче, което учени са потвърдили наскоро е връзката между качеството на брака и смъртността при жените. По-конкретно става въпрос за следното: жените, които крият чувствата си и си премълчават по време на конфликт, са изложени на 4 пъти по-голям риск от смърт през следващите 10 години, отколкото дамите, които изразяват емоциите си свободно.

За разлика от мълчаливите съпруги, които заплащат висока цена със здравето си за мълчанието, при мълчаливите мъже не са регистрирани никакви рискове за здравословното им състояние.
Ако вие сте от вида «мълчалива съпруга» може би, след горното въведение, ще пожелаете да опитате да изразявате чувствата си по-свободно. Това съвсем няма да бъде лесен преход за човек, който е свикнал винаги да си мълчи. Но ако сте загрижена за здравето и живота си, може би нашите предложения ще ви помогнат да започнете промяната:

Говорете с уважение
Една от причините, поради които си замълчавате, е може би страха да не кажете нещо, за което ще съжалявате след това. Чувствата ви обаче могат да бъдат изразени и по начин, който да демонстрира уважение към партньора ви.

Бъдете специфична
Опитайте се да изразите емоцията си конкретно, без да я слагате в обши понятия като “зле” или “разстроена” – това, особено на мъжете, не говори нищо.
“Това ме дразни” е конкретно, “Разстроена съм” не казва нищо.

Използвайте изрази в първо лице
Казвайки: «Ти винаги...» или «Ти никога...», ще настрои съпруга ви отбранително и инатливо. Вместо да кажете: “Ти никога не ми помагаш”, по-добре изразете конкретната причина за яда си по следния начин: «Чувствам се изморена и раздразнена, когато се прибирам в къщи и мивката е пълна с мръсни съдове»

Винаги намирайте начин да изразите емоциите си и бъдете делова
Може би си мълчите, защото ви е писнало да спорите по един и същ въпрос без ефект. Или може би смятате, че грижите на съпруга ви са по-големи от вашите и не трябва да го безпокоите. И в двата случая грешите. Винаги трябва да търсите начин да изкарате негативната емоция вън от “системата”. Ето един примерен сценарий: “Много ме облекчаваш, когато измиваш чиниите и аз го оценявам, като се има предвид колко си зает. Но аз също съм заета и стресирана и допълнително натоварена с домашните задължения. Нека да си направим график в кои дни кой ще отговаря за измиването на съдовете.”

_________________
Цената на мълчанието Doddds10
Цената на мълчанието __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Цената на мълчанието Empty Re: Цената на мълчанието

Писане by cveti555 on Сря 28 Яну 2009, 08:23

Винаги съм на мнение,че когато има нещо за казване трябва да се обсъди мирно и кротко от двамата.Какво дразни някой от партньорите и други от този род. Мълчанието наистина излиза солено,защото единденнапрежението избива и се случват много грозни неща!
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите