Приемната грижа - шанс за изоставени деца

Go down

Приемната грижа - шанс за изоставени деца Empty Приемната грижа - шанс за изоставени деца

Писане by Schatzе on Нед 08 Фев 2009, 22:25

Приемната грижа е социална услуга за деца , акт на държавната политика за закрила на детето и се предоставя по утвърдени
единни държавни критерии и стандарти, регламентирани в Закона за закрила на детето, Правилник за прилагане на Закона за закрила на детето , Наредба за условията и реда за кандидатстване , подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване в тях, Наредба за критерии и стандарти за социални услуги за деца.

Приемната грижа представлява осигуряване на временна грижа в алтернативна семейна среда на деца, които по различни причини
не могат да живеят със собствените си семейства.

Какви са децата, които се нуждаят от приемна грижа ?
Прекъсната е връзката с биологичното семейство.
Детето е било изоставено.
Родителите не могат да се грижат добре за детето.
Има риск детето да бъде наранено в дома си.
Детето е жертва на насилие в семейството си.
Родителите са болни.
Родителите са в затвора.
Родителите са починали.
Всички те са преживели тежки моменти и се нуждаят от много обич!

Приемната грижа е една възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители да израснат в семейна среда , да се привържат към сигурен възрастен , да усвоят социални модели на поведение и развият своя потенциал за независим живот.

Приемното семейство са двама съпрузи или отделно лице, при което се настанява дете за отглеждане и възпитание съгласно договор. Съпрузите или лицето от приемното семейство не са носители на родителски права и задължения.

Условията и редът за кандидатстване , подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях се определят с наредба на Министерски съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика.

Настаняването в приемното семейство може да бъде :
Краткосрочно
Средносрочно
Дългосрочно
Спешно
Видът на настаняването се определя в зависимост от потребностите на детето и целта на неговото настаняване.

Краткосрочно настаняване се предприема за срок до 6 месеца с цел подкрепа на биологичното семейство и връщане на детето в
него. При краткосрочното настаняване между детето и неговото биологично семейство се осъществяват редовни контакти, ако това е в негов интерес.

Средносрочно настаняване се предприема за срок от 6 месеца до 1 година.

Дългосрочно настаняване се предприема за срок над една година за деца, чиито родители са починали, неизвестни , лишени от родителски права, с ограничени права или чиито родители трайно не полагат грижи за тях и не е възможно връщане в биологичното семейство.

За подкрепа на детето и семейството може да се отпуска финансова помощ, при определени условия. Помощта е месечна и еднократна.

Еднократната помощ се отпуска, за да посрещне определена нужда, възникнала извънредно и необвързана с издръжката на детето . Помощта се предоставя до четири пъти в годината и общият й размер за годината е 200 лв.

Месечната помощ: за деца, настанени за отглеждане и възпитание в приемно семейство се предоставят средства за отглеждане и
възпитание на детето въз основа на сключен договор.Средствата се диференцират съобразно възрастта на детето в размер :
До 7 години – 120 лв.
От 7 до 14 години - 140 лв.
От 14 до 18 години – 160 лв.

Процедурата по подбор и оценка се извършва от органите за закрила на местно ниво – отделите “ Закрила на детето “ в дирекции “
Социално подпомагане “.

Отделите предлагат професионална подкрепа и контролират качеството на предоставянето на социалната услуга.

Източник

По повод тази тема - ще направя един малък коментар. Скоро говорх и с моя близка по този въпрос.
Какво означава период на настаняване за приемна грижа. Защо трябва да се определя този период? Според мен този период би трябвало да може да се прекрати единствено ако желае една от страните.
Дългосрочно настаняване се предприема за срок над една година
А ако се харесат. И родителите и детето се привържат един към друг? Нали уж всички говорим за това - изоставените деца да се чувстват добре. Разбирани и подкрепяни. А какъв шок ще изживее това дете, след като го разделят от семейството с което е живяло цяла година и се е чувствало добре? ......
И се питам защо така постъпва държавата?

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Приемната грижа - шанс за изоставени деца Empty Re: Приемната грижа - шанс за изоставени деца

Писане by cveti555 on Пон 09 Фев 2009, 10:00

Ал изобщо не се чуди,мила. Аз, ако тази държава измисли закон,адекватен,за каквото и да било,ще си сменя името. А по повод на приемната грижа,особено с тази"дългосрочната' правят мечешка услуга на дечицата. Отново ще се почустват изоставени!
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Приемната грижа - шанс за изоставени деца Empty Re: Приемната грижа - шанс за изоставени деца

Писане by Гост on Нед 15 Фев 2009, 12:29

@cveti555 написа:Ал изобщо не се чуди,мила. Аз, ако тази държава измисли закон,адекватен,за каквото и да било,ще си сменя името. А по повод на приемната грижа,особено с тази"дългосрочната' правят мечешка услуга на дечицата. Отново ще се почустват изоставени!
И аз ще сменя моето име
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Приемната грижа - шанс за изоставени деца Empty Re: Приемната грижа - шанс за изоставени деца

Писане by pumpal21 on Чет 01 Юли 2010, 12:33

Обмисля се вариант за групова приемна грижа за бебета, съобщи вчера социалният зам.-министър Валентина Симеонова. Такава практика имало в Италия и сега експертите обмисляли възможностите за въвеждане на новата услуга и у нас. Най-важно е да затворим или поне да стесним входа за социалните домове, а това може да стане само с адекватна грижа за изоставените бебета, каза Симеонова.
Сега у нас има 431 приемни семейства, от които 241 са професионални, каза министър Тотю Младенов. Настанените при тях деца обаче все още са по-малко - 381. Все още някои от кандидат-родителите бързо се отказвали, защото решавали, че не могат да се справят с отговорността. Особеност на приемните родители е, че са длъжни да поддържат връзка с биологичните. Все още най-голямото притеснение на семействата е, че в един момент трябва да се разделят с детето. Според психолози обаче раздялата в по-късен етап не е толкова страшна за подрастващия, колкото престоят в приюта.
Социалното министерство и УНИЦЕФ вчера официално стартираха кампания "Всяко дете иска семейство" за популяризиране и модернизиране на приемната грижа в 9 области - София-град, София област, Габрово, Перник, Стара Загора, Търговище, Смолян, Шумен и Търново. Пускат и национална информационна линия по темата - 0700 12 170. 7,4 млн. лв. са предвидени за приемни семейства до края на годината.

източник

_________________
Приемната грижа - шанс за изоставени деца 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Приемната грижа - шанс за изоставени деца Empty Re: Приемната грижа - шанс за изоставени деца

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите