Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by mamazavinagi on Пон 23 Фев 2009, 15:14

Оптималната разлика между децата е 5-6 години.

Раждането на първото дете в семейството рядко се планира. Често то се появява в съответния срок след сватбата или просто бременността става причина за юридическото оформяне на отношенията. Второто дете, по правило, не е случайност за родителите. Неговото появяване у много двойки е в зависимост от подобряване на битовите условия, завършване на образованието, постигане на материално благосъстояние или напредване в кариерата. Много родители, обаче, не се замислят дали братчето или сестричката са готови да се разделят с положението на най-привилегирования член на семейството.
Най-често търсят консултация с детски психолог родители, при които разликата във възрастта на децата им не превишава 2-3 години. Те се оплакват, че по-голямото дете се отнася крайно отрицателно към появата на малкото същество. Това то изразява чрез явна агресия по отношение на новороденото, нежелание за примиряване със съществуването му, още повече, че в този момент родителите му отделят повече внимание и грижи. Като резултат – у голямото дете лесно възниква истерия, упорство, негативизъм, понякога затваряне в себе си. На него започва да му се струва, че никой не го обича.
Поведението на по-голямото дете може рязко да се промени и в друга посока. Дете, което може да се храни самостоятелно, да ходи на гърне, изведнъж започва да си смуче пръстите, да се напикава в гащите, често плаче и иска да го хранят.
Тези явления се обясняват с това, че до 3-годишна възраст децата са много тясно свързани с майката. Раздялата в този момент предизвиква у тях силен стрес и поражда различни страхове. Когато мама отиде в родилния дом, в най-добрия случай отсъства 4-5 дни. Детето преживява остро нейното отсъствие, бои се, че тя няма да се върне. През това време никой не може да я замени, в това число нито бабата или бавачка, колкото и да са добри. Детето е с понижено настроение и спи лошо. Тревогата от тези дни може да бъде забелязана в рисунките му, където в тези моменти преобладават хладните и мрачни тонове.
Когато мама най-после се появява, тя вече не му принадлежи безрезервно. Тя вече дели вниманието и грижите си между двете деца. Това предизвиква остро чувство на ревност у по-голямото дете. Родителите, по принцип, разбират причината за тези чувства, но са в пълно неведение какво да правят в тези случаи.
Нека средството за овладяване на ситуацията да бъде вашето знание и разбиране на случващото се – това ще осмисли постъпките ви и ще придаде увереност за правилността на действията ви.
И така – има периоди в живота на детето, когато то е най-уязвимо в това отношение. Децата до 3-годишна възраст, например, особено остро усещат връзката си с майката. В този период детето се нуждае от подкрепа, ласки и грижи. Може без преувеличение да се каже, че родителите за него са всичко, целия свят.
След третата година детето вече започва да вижда себе си като отделен човек от окръжаващия го свят. Най-характерният признак за това е местоимението “Аз” в речника на детето. Задачата на възрастните в този период е да укрепят вярата на детето в себе си и да не подтискат стремежа му към самостоятелност. Не го отпъждайте, когато то неумело се опитва да ви помогне да измиете чиниите или да избършете пода.
Ако в този период родителите се окажат на висота, то след 2-3 години детето вече няма да е толкова зависимо - преди всичко от майка си - и ще е много по-добре подготвено за появата на братче или сестриче. Интересите му вече няма да се ограничават само с дома – то ще има приятели, с които ще играе навън или ще се подготвя за училище.
Така стигаме до най-главното: каква е оптималната разлика между децата. Тази разлика включва в себе си периода на младенчеството, ранна детска възраст, предучилищна възраст и училищна. Разликата от 5-6 години е оптималната за поява на второто дете в семейството. В тази възраст детето е вече в училищна възраст, разбира добре всичко, може да бъде подготвено предварително за появата на братчето или сестричката.
Установено е, че при разлика от 5-6 години у децата у децата в семейството, много по-малко възникват конфликти на интересите. На едното дете му е нужна майчината гръд, а на другото вече – игра с татко на футбол или ако е момиче – само започва да си играе на майка, да храни куклата си, да я къпе и облича. За по-голямото дете се появява нова роля – то вече не е само син или дъщеря, внук или внучка, а също брат или сестра.
Докато майката е заета с новороденото, бащата може да играе важна роля за първото дете – да пазаруват заедно, да се съветва с него. Така съпричастността към семейните ангажименти ще накара по-голямото дете да се почувства по-важно и по този начин по-лесно да се примири с появата на бебето.
Разбира се, да твърдим че разликата във възрастта, за която говорим, сама по себе си е предпоставка за семейна идилия, не е правилно. Децата в семейството винаги са съперници. В началото те се борят за родителската любов, а когато пораснат и станат пълноправни членове на обществото – за обществено признание. Ревността и съперничеството за родителската любов не могат да изчезнат съвсем – това би противоречило на човешката природа. Но негативните последици, при разлика от 5-6 години, ще бъдат сведени до минимум.
В заключение да кажем, че ако вече в семейството ви има деца с малка разлика във възрастта и в тази връзка имате куп проблеми, не се отчайвайте – има способи, с помощта на които може да понижите напрежението. Преди всичко, майката не трябва да се притеснява да говори на първото дете за своята любов, да го дарява с ласки и да му говори с нежен глас. Не очаквайте, че изведнъж ще се справите с мъчителната ситуация и проявете търпение и последователност.
Вашето дете не е демон. Не е и ангел. То просто страда по загубената еднолична позиция в семейството.

www.tia.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by деси on Сря 25 Фев 2009, 17:13

Ето защо моя мъж не иска сега дете Усмивка Явно е чел материала.
А аз така искам още едно мъниче,поне за сега си стоя в къщи,не съм почнала работа.А после при всичките ми познати е така почват работят и хич не искат да чуят за второ.
деси
деси
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by Schatzе on Сря 25 Фев 2009, 18:50

Хммм Хммм Хммм

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty 1 до 2 години е оптималният промеждутък между две раждания

Писане by mamazavinagi on Пет 08 Май 2009, 08:50

Ето още една гледна точка по този въпрос, погледнато от към здравната страна.


http://zdrave.bg

1 ½ до 2 години е оптималният промеждутък между две раждания

Американски учени от Университета на Юта са установили, че
най-оптималният промеждутък между първото и следващото раждане е от 18
до 23 месеца.

Според техните изследвания може да се направи извода, че този срок е
оптимален, както от гледна точка на физиологията на майката и децата,
така и заради психичните особености на малките и отношенията между тях.
“Към периода, в който се появи второто дете, първородното вече не
изисква такива непрестанни грижи и разликата във възрастта ще позволи
на децата да се разбират по-добре едно с друго и да имат общи интереси”.

Учените са изследвали 173 205 раждания и са установили, че по-малкият
или по-голям интервал между ражданията повишава риска от заболявания и
при майката и при децата.

При майките, забременели половин година след предходното раждане, е
констатирана по-голяма вероятността от раждане на недоносени или
хипотрофни новородени бебета с 30-40%, а при тези, родили следващото си
дете след повече от 10 години рискът от раждане на хипотрофно дете е
два пъти по-голям.

Популяризирането на тези факти може да помогне за понижаване на риска от отклонения в здравето на децата.

Експертите смятат, че при много малък интервал между ражданията се
наблюдават редица нарушения в развитието на детето, защото организмът
на майката не се е възстановил от недостига на необходимите витамини,
от кръвозагубата и стреса, свързан с бременността и раждането. Твърде
големият интервал между ражданията също повишава риска, тъй като
условията за кръвоснабдяване на матката междувременно са се влошили.

Ето защо акушерите и гинеколозите препоръчват следващото дете да се ражда след 18-23 месеца.
“Това по никакъв начин не означава, че всеки друг вариант е неприемлив
от здравна гледна точка. Ние просто искаме да определим оптималния
период между две раждания”, завършват учените.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by cveti555 on Пет 08 Май 2009, 11:29

прочетох за позитивите за детето от такава разлика. Ясно е че децата с по-малка разлика са по -близки,както във физическото си развитие,така и в емоционалното!
Само че нищо не прочетох за психичното здраве на майката с деца с разлика 1,5-2 ! Което според мен не е никак маловажно! Ти ма преби
Освен това, мисля че голямата разлика не е проблем при правилно възпитание! Личен опит Евала
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by blueflower on Чет 16 Юли 2009, 15:05

Мисля, че всеки за себе си трябва да намери оптималния вариант. Раждането на дете е свързано с много отговорности и грижи и това също е от значение. Моите деца са с голяма разлика по ред причини, и честно казано, не съжалявам. Други родители, обаче си имат железни доводи за по-малка разлика и ми се чудят. Важното е децата да са желани и да се отглеждат с много любов!!!! мама сърчица
blueflower
blueflower
упорит
упорит


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by мама Мая on Нед 19 Юли 2009, 15:03

Разликата между моите деца е девет години. Аз се чуствам по-млада , а и каката много ми помага. Просто преди не се чуствах готова за второ, а сега съм много щастлива Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото 465484
мама Мая
мама Мая
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by lady sibel on Пет 14 Май 2010, 13:38

Супер инфо.Благодаря на всички за чудесната тема.Имам засега едно бебче-да видим за другото...
lady sibel
lady sibel
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by pumpal21 on Сря 23 Юни 2010, 23:23

разликата на двете ми де4ица е 5 години.със трима мъже се 4увствам много добре Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото 34184

_________________
Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото Empty Re: Планирането на второ дете трябва да бъде съобразено с възрастта на първото

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите