До 2 години ще се става студент само с матура

Go down

До 2 години ще се става студент само с матура Empty До 2 години ще се става студент само с матура

Писане by mamazavinagi on Чет 12 Мар 2009, 14:56

"До 2-3 години висшите училища у нас ще приемат без специални изпити, а само с оценката от матурите", заяви вчера просветният министър Даниел Вълчев, информира Монитор.

"През тази година повече висши училища в много специалности дават възможности за кандидатстване с оценките от матурите. След като висшите училища се убедят за две-три години, че държавните зрелостни изпити се провеждат правилно и почтено, ще възприемат матурите", каза Вълчев.

Експерти вчера коментираха, че борбата за студенти между университетите също е стимул за признаване на матурите.

"Икономическите специалности, за администрацията и туризма ще бъдат с минимално увеличение на таксата за обучение. Годишната вноска може да се вдигне едва с няколко процента, тъй като студентите в тези специалности и в момента плащат максимално разрешената от закона такса. Тя е до 30% от годишната издръжка за студент, която държавата превежда на вуза", обясни Димитър Танев, главен секретар на МОН.

От УНСС искат годишната такса за обучение да се увеличи от 266 на 280 лв. Правото и хуманитарните науки са другата голяма група специалности, където вноската е много висока и сега - над 20 на сто. Сумите надвишават 400 лв. и са различни за отделните профили.

В момента таксите за инженерните и техническите специалности, както и тези, свързани с изкуството, са в рамките на 13-18%, а за медицинските - около и над 10%. Затова от НАТФИЗ искат студентите да плащат 200 лв. повече за година обучение.

"Ако исканите от университетите такси са в рамките на тавана, фиксиран в Закона за висшето образование, вузовете биха могли да направят малко увеличение на сумите", коментира вчера министър Даниел Вълчев.

Предстои в МОН да обобщят исканията на академичните съвети и да внесат предложение за разглеждане в Министерския съвет, който ще реши какви да бъдат таксите.

"Що се касае до кандидат-студентите, аз лично съм скептичен и не мисля, че таксите трябва да бъдат увеличени. Миналата година университетите искаха същото, но МС не прие тяхното предложение", допълни министърът.

В момента всеки кандидат плаща за явяване на първи приемен изпит 20 лв., а за всеки следващ изпит по 15 лв.

Вчера Вълчев присъства на открит урок по история в 11-и клас в испанската гимназия "Мигел де Сервантес", посветен на годишнината от спасяването на българските евреи. Урокът беше изнесен от Аврам Папаро - свидетел на събитията през 1943 г.

www.actualno.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

До 2 години ще се става студент само с матура Empty Re: До 2 години ще се става студент само с матура

Писане by Ani76 on Вто 31 Мар 2009, 09:16

Аз като учител съм малко против само с матурата да се кандидатства във ВУЗ.Само като знам как се пишат завишени оценките и съм много скептично настроена.И аз като учител донякъде съм виновна ,че завишавам оценките понякога,но като дойде при теб някой родител бабаит с бухалката,хихихи.Ами...с една дума не виждам да е добро това решение.
Ani76
Ani76
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

До 2 години ще се става студент само с матура Empty Re: До 2 години ще се става студент само с матура

Писане by Дени :) on Вто 07 Апр 2009, 10:09

Аз не го одобрявам... Ядосан съм

_________________
MumForever!!.. До 2 години ще се става студент само с матура Balloony .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Дени :)
Дени :)
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

До 2 години ще се става студент само с матура Empty Re: До 2 години ще се става студент само с матура

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите