Учени откриха фосили на октоподи

Go down

Учени откриха фосили на октоподи Empty Учени откриха фосили на октоподи

Писане by bambolina on Чет 19 Мар 2009, 13:41

Учени откриха фосили на октоподи A_f844b

Германски учени откриха в Ливан фосили на октоподи на 95 милиона години с пипала, смукала и мастило, съобщи "Лайв сайънс". Фосилите са сред най-редките в света.

Тялото на октопода се състои почти изцяло от мускули и кожа. Когато животното умре, то бързо се разпада на пихтиеста маса и само след няколко дена не остава нищо. Нито един от известните сега 200 до 300 вида октоподи не е намиран във фосилизирана форма, изтъкна ръководителят на екипа Дирк Фукс от Свободния университет в Берлин.

Фукс и колегите му идентифицираха три непознати вида октоподи на базата на пет образци, открити в скали от периода креда в Ливан. На фосилите са запазени осемте пипала на октоподите със следи от мускули и редици смукачи.

В някои от образците има дори следи от мастило. Мъртвите октоподи са се запазили, защото са паднали веднага на морското дъно, обяснява Дирк Фукс. Там не е имало кислород и затова не е имало и хищници.

Те не са се разпаднали заради липсата на кислород и бързата седиментация. Преди това откритие беше известен само един фосилен вид октопод, а откритите спесимени се броят на пръстите на едната ръка. Намерените в Ливан образци приличат много на съвременните октоподи. Това дава важна информация за тяхната еволюция и разкрива ранния им произход. По-примитивните сродници на октоподите са имали месести перки по тялото.

Новооткритите фосили са много добре запазени и се вижда, че животните не са имали такива образувания, точно като съвременните октоподи. Това измества появата на съвременния октопод с десетки милиони години назад във времето.

actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите