Вода от Червено море може да спаси Мъртво море от пресъхване

Go down

Вода от Червено море може да спаси Мъртво море от пресъхване Empty Вода от Червено море може да спаси Мъртво море от пресъхване

Писане by bambolina on Пет 20 Мар 2009, 22:20

Вода от Червено море може да спаси Мъртво море от пресъхване Zx450y250_692871
Вода от Червено море може да се окаже спасението за бавно пресъхващото Мъртво море, ако Израел, Палестина и Йордан решат да направят тунел под йорданската пустиня до залива Акаба, пише Ройтерс. Проектът за пренасяне на вода до безоточното езеро ще помогне на работата на най-голямата фабрика за обезсоляване на вода в света и ще покрие нуждите от питейна вода на Йордания и евентуално Израел и Палестина за следващите 40-50 години.

Решението за започването на строителните работи трябва да бъде взето до края на 2010 г., като стойността им се очаква да възлезе на 7 млрд. долара.

"Идеята за свързване на Червено и Мъртво море е била предложена за първи път от британски инженери през 1880 г., само че за водна централа. Движещата сила този път са запасите от вода и стремежа да се спаси Мъртво море," обяснява инженерът Давид Меехан. В техническо и инженерно отношение планът е осъществим. Въпреки това има някои важни въпроси, които ще определят дали да се пристъпи към осъществяването на пректа, смята Меехан.

В началото на месеца Световната банка поръча проучване на възможностите за свързване на двете морета – заровен тръбопровод, тунел или система от канали, подобна на римските акведукти. В случай, че се построи тунел, той ще бъде с диаметър от 7-8 метра. По него водите на Червено море ще се придвижват под силата на земното притегляне със скорост от 168 км/ч., за да достигна след 3-4 дни до крайната си дестинация.

Едно е ясно – спасението на Мъртво море зависи изцяло от проекта. По някои изчисления то би трябвало да пресъхне изцяло в следващите 50 години, ако не се вземат никакви действия. Нивото му пада с около метър на година заради силно намалелия приток на използваната за напояване река Йордан, както и заради химическата индустрия, която Израел и Йордан развиват на базата на солите във водите на морето.

През 60-те години на миналия век нивото на Мъртво море е на около 394 м. под морското равнище. В средата на 2007 г. то е било с 26 метра по-ниско, сочат данни на Световната банка. Повърхността, покриваната от водата, през този период е падната от 950 кв. км. на 637 кв. км. - горе-долу колкото Женевското езеро.

dnevnik.bg
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите