Риби-роботи ще душат за замърсители

Go down

Риби-роботи ще душат за замърсители Empty Риби-роботи ще душат за замърсители

Писане by bambolina on Пет 20 Мар 2009, 22:23

Риби-роботи ще душат за замърсители Zx450y250_693149 Риби-роботи ще душат за замърсители Zx450y250_693147 Риби-роботи ще душат за замърсители Zx450y250_693145
Риби-роботи, разработени от британски учени, ще бъдат пуснати в открито море край испанските брегове, за да събират данни за замърсяването, съобщи Ройтерс.

Пилотният проект в северното пристанище Хихон предвижда пускането на пет робота. Ако той се окаже успешен, апаратите ще може да се използват масово в проучването на реки, езера и морски пространства по цял свят.

Роботите във формата на шаран струват по 20 хиляди паунда единият. Освен че са едри колкото доста голям шаран (1.5 метра), те имитират движенията на риба и са оборудвани със сензори за химически вещества и потенциално опасни замърсители, като например течове на подводни петролопроводи и мръсна вода, изхвърляна от корабите.

Събраната информация ще бъде предавана на брега чрез Wi-Fi технология.

За разлика от досегашните подводни роботи, тези ще действат автономно, а не с дистанционно управление.

Има сериозна причина да ги направим като риби, а не като мини-подводници, обяснява Рори Дойл от компанията BMT Group, разработила роботите заедно с учени от Университета в Eсекс.

"Така използваме дизайн, създаван от стотици милиони години еволюция, който е енергийно невероятно ефективен. Тази ефективност ни позволява уредът да се движи под водата в продължение на часове", допълва Дойл.

dnevnik.bg
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите