Църковен брак.

Go down

Църковен брак. Empty Църковен брак.

Писане by деси on Пон 23 Мар 2009, 14:10

Важно условие, предшестващо християнския брак, е и двамата да са кръстени, което значи да са християни. И още нещо - да са вярващи. Свързаните в името на Бога и пред Бога могат успешно да изпълнят трите основни цели на християнския брак: взаимно подпомагане в нравственото усъвършенстване и в духовното извисяване; благословено раждане на деца като плод от взаимната любов; възпитаване в християнски дух на родените от християнския брак деца.
Целият външен ритуал при църковния брак има дълбоко символично значение. Той показва висотата на християнския брак и важността на съпружеските задължения. Така например:
Запалените свещи, които младоженците държат в ръце, символизират важността на извършваното тайнство и духовно-благодатната светлина, която се получава при това тайнство;
Венците също са знак за висотата на това свещенодействие и за благодатта, която се дава при него; пръстените, които като кръгли нямат начало и край, символизират безкрайната Божия любов, която също няма начало и край;
Вкусването на вино от една чаша показва, че от този момент съпрузите трябва да делят радости и скърби и винаги да си помагат взаимно в името на любовта;
Обикалянето в средата на храма е израз на тяхната духовна радост.
Когато християнинът знае съдържанието, смисъла и значението на църковния брак, той пристъпва към него с благоговейно чувство.

Църковният брачен ритуал имал две разновидности – обручение (църковен годеж) и сватба (венчание). И двете били публични церемонии, извършвани единствено в църква.

Годежната и сватбената церемония съдържали много от елементите, които характеризират и днес традиционните православни брачни обреди. Изричат се благословии за здравето на двамата, пожелания за раждането на деца и възхвала на Бога, Исус Христо и Богородица, заради тяхната закрила и подкрепа. Едно от предвижданите четива от Битие припомня сътворението на Адам и Ева, а друго, от първото послание на апостол Павел до коринтяните, тълкува задълженията на съпруга и съпругата един към друг. Текстът от евангелието на Йоан разказва за чудото, извършено от Исус в Кана – църковната обосновка на брачната институция.

Обручението е символ на взаимното съгласие и хармония в отношенията между младоженците. Църковният годеж се извършва в придвора на храма, където след молитва, свещеникът поставя венчалните пръстени на младоженците, а кръстницата ги разменя. Размяната на пръстените показва искрени мисли и чувства.
Следва тържествен вход в централната част на храма, където се извършва венчанието. Поставят се корони на главите на булката и младоженеца. Именно това коронясване се превръща в отличителна черта на сватбената церемония, известна като венчание (увенчаване). Има няколко обяснения на този обичай. Съвременното православно учение представя короните като символ на честта, уподобявайки младоженеца и булката на цар и царица. По-религиозно обяснение, отбелязва техния статус като членове на царското семейство в небесното царство. Според св. Йоан Златоуст брачните корони са символ на победата над плътта. Брачните корони представлявали и християнски вариант на езическите венци от цветя, символизиращи честта на брачната двойка и магията за предизвикване на плодородие. Символното значение на короните е, че младоженците са абсолютни господари да управляват собствения си живот.
След коронясването, младоженците обикалят три пъти маса, на която са поставени Евангелието, една чаша и една свещ. Трите обиколки представят тайнството на Света Троица, а кръгът е символ на вечността.Церемонията свършва с приемане на хляб и отпиване на вино от обща чаша като образ на Светото причастие. Свещеникът благославя обща чаша с вино и дава на младоженците да отпият, за да знаят че както виното има еднакъв вкус и за двамата, така и радостите и скърбите в живота трябва да се споделят взаимно.
Църковната венчавка може да се състои, ако младоженците са кръстени – условие, задължително и за кумовете. За ритуала близките занасят в църквата хляб, вино, сладки, които се раздават на присъстващите за здраве и дълъг семеен живот. На излизане от църквата над младоженците се хвърлят жито, дребни пари, бонбони и цветя.
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Църковен брак. Условия, такси. Какво е необходимо.

Писане by деси on Пон 23 Мар 2009, 14:19

Украса на църквата

Всяка българска църква предоставя скромна украса с цветя, предназначена за интериора на църквата. Ако желаете да се създаде по-свежа и красива атмосфера на вашата църковна венчавка, възможно е да доукрасите църквата с подбрани от вас естествени и/или изкуствени цветя (които по-късно да използвате и за украсата на ресторанта).

За встъпване в църковен брак е необходимо да се представи:

1.Кръщелни свидетелства – 4 бр. (на младоженците и кумовете)*
2.Удостоверение за сключен граждански брак **
3.Венчални халки – 2 бр.
4.Свещи – 2 бр.
5.Бутилка червено вино.

* - Не се позволява сключване на църковен брак в православна църква на младоженци от две различни религии или между различни християни (например католик и православен). Задължително условие е и двамата младоженци да бъдат православни християни. Ако единият от тях не е, но иска да приеме християнската православна вяра, се налага миропомазване.
** - В случай, че гражданският брак не е сключен в България, следва да се представи препис от документ за граждански брак.

Не се позволява венчание:

-През Великия пост – от Сирни заговезни до вторник на Светлата седмица.
-През Богородичните пост.
-През Коледните пости – от Коледни заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
-Срещу неделя, срещу дванадесетте Господски и Богородични празници и срещу дните Отсичане главата на св. Йоан Кръстител и Въздвижение на светия Кръст Господен (Кръстовден).

Родства, при които не се позволява църковен брак:

-Кръвно родство по права линия от всички степени.
-Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.
-По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат.
-По св. кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.

При изключителни случаи обаче могат да стават венчавки с благословията на епархийския архиерей и във всички други забранени за това дни, освен през дните на Великия пост. Св. Синод разрешава на енорийските свещеници при изключителни случаи да извършат тайнството брак през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.

Такси за свето венчание
(цените са приблизителни и различни за всеки храм)

Църковна такса*** – 45 лв.
Хор – 20 лв.
Фотограф – 5 лв.
Видео – 10 лв

*** - Църковната такса е предназначена за издръжка на храма, издаване на документ, синодална такса и възнаграждение на служителите.
Времетраенето на църковното венчание е приблизително 30 минути.
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by lusien on Вто 14 Апр 2009, 20:22

Здравейте! Искам да ви споделя, че когато избирахме дата за сватбата за мен беше много важно да бъде в ден, в който църквата позволява венчавки. Никога не съм си се представяла като булка и когато дойде момента да мисля за това си казах: "Като ще е да е:)" Исках всичко да е както трябва и наистина съм щастлива, че се венчахме, защото ритуала в църквата беше много вълнуващ целувчица
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Cveti789 on Вто 14 Апр 2009, 21:20

ние за съжалени няма църковен брак,мн ме е яд(мъж ми не е кръстен)
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Далия on Пет 17 Апр 2009, 11:22

И ние се венчахме в църква. Още ме е яд, че нашата сватба беше последна за деня и съответно попа малко ни посъкрати церемонията (всичко за 10-15мин), но все пак остана един вълшебен спомен.
Цветка, няма за какво да съжаляваш, защото църковен брак може да си направите винаги. Само съпругът ти да иде да се кръсти,, после си избирате дата, записвате се и т.н.
Далия
Далия
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by cveti555 on Пет 17 Апр 2009, 13:08

Аз да ви кажа честно, имам църковен брак и беше супер! Беше в "Св. Атанасий" във Варна. Който знае църквата и отец Л. Попов, не може да не се съгласи с мен, че прави невероятни ритуали! Чувстваш се толкова добре!!
Ако има референдум за това дали да се признае църковния брак за официален, ще се разпиша с две ръце!
беше сто пъти по-хубав, от сухарската церемония в ритуалната зала Тъжен
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by bobeto on Пет 17 Апр 2009, 14:14

ние нямаме църковен брак защото бях бременна в 5 месец и ме беше страх да не ми стане лошо от тамяна и от миризмата в църквата ,но мислим да си направим някой ден Намигане
bobeto
bobeto
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by mavi on Пет 17 Апр 2009, 14:23

Аз също бях в края на 5-тия месец, но попа ми каза, да му намигна ако ми прилошее и да я кара по бързата процедура. Слава Богу това не се случи и имахме хубава церемония, по-вълнуваща и запомняща се от тази в ритуалната зала. Произхождам от християнско семейство, което спазва всички църковни празници.Едно време, още докато живеехме с баба и дядо, честичко в дома ни се носеше аромат на тамян, може би и за това не ми прилоша в църквата. Венчахме се първата седмица след Великден.

_________________
Църковен брак. 23578
Църковен брак. 23579
Църковен брак. Line
mavi
mavi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by bobeto on Пет 17 Апр 2009, 14:25

браво на вас ама аз непосмях да го направими така dance
bobeto
bobeto
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Cveti789 on Съб 18 Апр 2009, 18:42

@Далия написа:И ние се венчахме в църква. Още ме е яд, че нашата сватба беше последна за деня и съответно попа малко ни посъкрати церемонията (всичко за 10-15мин), но все пак остана един вълшебен спомен.
Цветка, няма за какво да съжаляваш, защото църковен брак може да си направите винаги. Само съпругът ти да иде да се кръсти,, после си избирате дата, записвате се и т.н.
ДА ТАКА Е МИЛА
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Lindzi on Съб 18 Апр 2009, 23:31

Ние също имахме църковен брак, наистина е хубаво и остава прекрасен спомен, макар че и в Ритуалната беше много смешно, но това е друга тема.
Ние сключихме брак в "Св. Св. Кирил и Методий" при отец Захарий, който обича да къпе много и вода хвърча навсякъде. Пак не мина без смешки и там, защото един от големите шафери се спъна в килима и по цяла дължина се простря на ремонтираната пътека, за ужас на църковни настоятели и смях на останалите.
Хихихи
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Гост on Сря 22 Апр 2009, 08:46

И аз съм за църковния брак.Ние се венчахме в църква и церемонията беше много силна и въздействаща.
Който желае,винаги може да сключи църковен брак,па макар и по-късно.
Скоро моя приятелка имаше годишнина от сватбата и мъжът и я предупреди да си пусне отпуск този ден. Сутринта , без да я предупреди я завел на фризьор, после и дал нова рокля (специално купена за този ден) и я завел в църквата.Там ги чакали кумовете им...и се венчали:) Колко романтично е било!
След това тя една седмица не беше на себе си от вълнение...
avatar
Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by деси on Сря 22 Апр 2009, 10:09

@cveti555 написа:Аз да ви кажа честно, имам църковен брак и беше супер! Беше в "Св. Атанасий" във Варна. Който знае църквата и отец Л. Попов, не може да не се съгласи с мен, че прави невероятни ритуали! Чувстваш се толкова добре!!
Ако има референдум за това дали да се признае църковния брак за официален, ще се разпиша с две ръце!
беше сто пъти по-хубав, от сухарската церемония в ритуалната зала Тъжен

Да мила ние нямама брак,но църквата я знам и найстина правят хубави ритуали,не само за сватби но и за кръщенете.Ние там правихме кръщенето на малката.Е попа бе друг,но....
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by mamazavinagi on Сря 22 Апр 2009, 13:47

Аз се замислям, някой хубав ден, да се хванем с мъж ми и да идем на някой манастир, да се венчаем в църква и ние, че нямаме църковен брак, а сега като Ви чета и на мен ми се иска да съм имала, ама много ми става лошо от восъка и не издържам дълго време в затворено пространство, че затова решихме, че няма да правим. Ако някой ден се навием, ще поканя Цветка за кума Голяма усмивка
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Lindzi on Сря 22 Апр 2009, 15:21

Тя, май се ослушва нещо.. Хммм
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Raleto on Сря 13 Май 2009, 19:10

И ние нямаме църковен брак. Аз много исках, но точно в събота така се падаше попа не разреши, не било редно. Церемонии се правили само в неделя и така не направихме, защото си бяхме харесали тази датичка и не искахме да я променяме.
Но само да сме живи и здрави някой ден ще си направим. Голяма усмивка
Raleto
Raleto
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by cveti555 on Сря 13 Май 2009, 21:13

Божеее,аз съм изтървала нещо Срам ме е мила моя мамазавинаги,само ме вземи за кума ще ти намеря манастир без восък,... Църковен брак. 465484
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by mamazavinagi on Сря 13 Май 2009, 22:17

@cveti555 написа:Божеее,аз съм изтървала нещо Срам ме е мила моя мамазавинаги,само ме вземи за кума ще ти намеря манастир без восък,... Църковен брак. 465484
Търкалям се от смях Търкалям се от смях Търкалям се от смях Търкалям се от смях Търкалям се от смях ОК.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by nessa on Нед 17 Май 2009, 15:10

И ние имаме църковен брак. Мисля, че това е една много красива церемония, както каза cveti555 далеч по-хубав от сухарските церемонии в ритуалната зала (поне според мен)...
Няма да забравя обаче, колко ни беше смешно през цялото време, после дълго се майтапехме за това - как изглеждаме с корони Хихихи
nessa
nessa
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by styyni on Нед 17 Май 2009, 15:12

Ние нямаме църковен Тъжен
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by eva_79 on Нед 17 Май 2009, 16:29

Ние имаме църковен брак и определено е много по-красиво и тържествено, отколкото този в ритуалната зала. На гражданският ни брак постоянно ме напушваше на смях, слушайки превзетият глас на водещата царемонията. Докато по време на църковният брак не веднъж ме се насълзиха очите от вълнение. Това беше истинският брак за мен.
eva_79
eva_79
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by descata on Пон 18 Май 2009, 08:31

и ние имаме църковен брак,радвам се ,че го сключихме ,обмисляхме вариант дали да го премахнем от програмата ни,но в крайна сметка се венчахме в храма и сега се радвам,че не го пропуснахме Усмивка
descata
descata
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by petia_18 on Вто 02 Юни 2009, 22:37

И ние сключихме църковен брак,малко ми беше смешен попа като говореше,защото беше без зъби почти. Търкалям се от смях
petia_18
petia_18
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Църковен брак. Empty Re: Църковен брак.

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите