Разработен е МР3 формат от ново поколение

Go down

Разработен е МР3 формат от ново поколение Empty Разработен е МР3 формат от ново поколение

Писане by bambolina on Вто 24 Мар 2009, 10:59

Компанията Thomson е разработила нов формат за запис на звук без загуба на качество. Главното достойнство на MP3HD е обратната съвместимост с формата МР3.

Компанията Thomson, един от създателите на МР3, е разработила формата за запис на звук MP3HD без загуба на качество. Главното негово достойнство е обратната съвместимост с формата МР3, което означава, че плейър, който не поддържа MP3HD ще възпроизвежда файла като обикновен МР3. Това се постига просто – в MP3HD файла е включена пътечка във формат МР3, която се разпознава от системата в случай на липса на кодеци.
Разработен е МР3 формат от ново поколение 8710-93
Компанията пусна енкодер, позволяващ да се конвертират звуковите файлове в новия формат от 16-битови стерео WAV файлове с честота на дискретизация 44,1 KHz. Плъгинът, представен за популярния плейър WinAmp, позволява да се възпроизвеждат тези файлове на компютъра. Двата инструмента могат да се свалят от уеб сайта, посветен на новия формат.

Както е известно, при конвертиране на музика във формат МР3, някои части от звуковия поток се губят. Това води до влошаване на качеството на звука, но пък се намалява размерът на файла. Така например, файл с битрейт 128 Kbit/s заема около 10 пъти по-малко място, отколкото оригиналният файл в аудио компакт диска.

Както другите формати без загуба на качество, към които се отнасят FLAC, HD-AAC и WMA Lossless, и MP3HD запазва първоначалното качество на музикалната композиция. Новият формат поддържат битрейт от 500 до 900 Kbit/s. Четириминутен запис с битрейт 876 Kbit/s заема 26 МВ. Аналогичните файлове с битрейт 786 и 605 Kbit/s заемат съответно 23,5 МВ и 18 МВ.

На разработчиците на софтуер и производителите на оборудване е позволено да добавят поддръжка на формата в своите продукти. Според условията на лиценза, от всеки продаден програмен декодер компанията Thomson ще получава по 75 цента и от $2,5 до $5 от всеки кодек. Отчисленията за всеки продаден чип с вградена хардуерна поддръжка на MP3HD са $1,25 и 75 цента от всеки хардуерен кодек.
Разработен е МР3 формат от ново поколение 8710-94
Според анализатори, форматът може да стане успешен едва тогава, когато се приеме от големите производители. До тогава, колкото и да е добър, той ще си остане само на хартия.

pcworld.bg
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите