Доказаха, че мозъкът предвижда грешките

Go down

Доказаха, че мозъкът предвижда грешките Empty Доказаха, че мозъкът предвижда грешките

Писане by bambolina on Вто 24 Мар 2009, 19:23

Доказаха, че мозъкът предвижда грешките A_f9e41
Вероятно е в най-скоро време учените да открият начин за предпазване от неволни грешки като прекатурване на чаша кафе или пропускане на червен светофар.

Благодарение на направено ново изследване, американски и холандски специалисти са установили, че човешкият мозък сигнализира предварително, когато предстои да бъде направена грешка, пише в. "Дейли телеграф".

Използвайки техника известна като магнитоенцефалография, авторите на изследването от Калифорнийския университет и института "Дондерс" в Холандия са открили, че секунда преди човек да допусне грешка, активността в две мозъчни зони е била отчетена като необичайно висока.

В тилната зона е била отчетена повишена активност на алфа вълни, а в средната част на мозъка - на мю-вълните. 14 доброволци са участвали в изследването, като те са били подложени на тест, които изисква концентрация.

Според учените направеното откритие може да има редица приложения.

Едно от приложенията на експеримента е разработването на устройства, които да предупреждават авиодиспечерите, че вниманието им отслабва. Друга възможност е разработването на нови методи за подпомагане на деца, страдащи от хиперактивност с дефицит на концентрация.

actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите