Циркулацията на кръвта един ден ще захранва мобилни устройства

Go down

Циркулацията на кръвта един ден ще захранва мобилни устройства Empty Циркулацията на кръвта един ден ще захранва мобилни устройства

Писане by bambolina on Нед 29 Мар 2009, 21:53

Циркулацията на кръвта един ден ще захранва мобилни устройства 0c1364ca44Циркулацията на кръвта един ден ще захранва мобилни устройства 83c197caa1
Американски учени обявиха, че могат да улавят енергия от вибрации с ниска честота, съобщи Лайв сайънс. Така един ден мобилните телефони и устройства като iPod ще се захранват от енергията, генерирана от циркулиращата в тялото на човека кръв, от туптенето на сърцето или от лекия бриз.

Екипът от технологичния институт на Джорджия използва за целта наножици от цинков окис, които провеждат електричество. Те са пиезоелектрични - генерират електрически ток, когато са подложени на механично натоварване.

Съществуват проекти за генериране на енергия с раница при колоездене или от устройство, което се прикрепва към коляното. Те обаче са доста обемни. Наноустройствата са миниатюрни. Диаметърът и дължината на използваните за новата технология жици са 1/5000 и 1/25 от дебелината на човешкия косъм.

Екипът, ръководен от Чжон Лин Ван, създаде първия си наногенератор през 2006 г., а през 2007 г. го подобри, за да произвежда енергия от ултразвукови вълни. Новият вариант има много по-широко приложение. Наножиците могат да се отглеждат върху метал, керамика, полимери, дрехи. Технологията произвежда енергия винаги когато има някакво движение.

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите