Подготвя се първото околосветско плаване със соларна лодка

Go down

Подготвя се първото околосветско плаване със соларна лодка Empty Подготвя се първото околосветско плаване със соларна лодка

Писане by bambolina on Нед 29 Мар 2009, 21:58

Подготвя се първото околосветско плаване със соларна лодка Zx450y250_696472 Подготвя се първото околосветско плаване със соларна лодка Zx450y250_696473 Подготвя се първото околосветско плаване със соларна лодка Zx450y250_696475 Подготвя се първото околосветско плаване със соларна лодка Zx450y250_696476

Германски и американски компании подготвят първото околосветско плаване с лодка, която ще бъде задвижвана с помощта на слънчева енергия. Това съобщиха от българския офис на американската компания "Аутодеск" (Autodesk), която е сред спонсорите на проекта. Той се ръководи от базираната в Германия "Планет Солар" (PlanetSolar).

Плановете са първото околосветско плаване, задвижвано от слънчева енергия, да бъде през следващата година. То ще бъде извършено по екваториалния маршрут и ще обхване почти 25 000 мили (повече от 40 000 километра) със средна скорост от 10 възела. Очаква се да продължи 120 дни и да постави няколко нови световни рекорда. Планирани са спирания в главни пристанища, където възможностите на възобновяемите енергийни източници и слънчевата енергия ще бъдат демонстрирани пред по-широка публика.

Проектът е дело на Рафаел Домжан, президент на "Планет Солар", който ще управлява соларната лодка. Целта е да се покаже потенциала на възобновяемите енергийни източници, като слънчевата енергия, е посочено в съобщението.

Лодката ще бъде сглобена в германския град Киел от Knierim Yachtbau. "Аутодеск" осигурява технологията за създаване на дигитални прототипи и обучението, които ще помогнат на "Планет Солар" да проектира и постори по-бързо лодката. "Създаването на действителен прототип на плавателния съд би било в противоречие с екологичната философия на проекта," казва Робърт "Бъз" Крос, старши вицепрезидент на Manufacturing Industry Group към "Аутодеск". По думите му създаване на дигитални прототипи помага на инженерите да разработват продукти по начин, който не застрашава околната среда, като използват минимален брой ресурси.

www.dnevnik.bg
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите