Внимание: Гигански интернет червей атакува агресивно на 1 април

Go down

Внимание: Гигански интернет червей атакува агресивно на 1 април Empty Внимание: Гигански интернет червей атакува агресивно на 1 април

Писане by bambolina on Вто 31 Мар 2009, 13:41

Бързоразвиващият се компютърен червей Conficker, който е заразил няколко милиона компютри досега, ще се опита да атакува по нов начин в сряда, 1 април.
Внимание: Гигански интернет червей атакува агресивно на 1 април 237cf8eff7
В Деня на лъжата много от заразените машини ще започнат по-агресивно да общуват със своите създатели в интернет, пише technews.bg. Когато това стане, лошите момчета, които ги контролират, ще могат да стартират програма, която изпраща спам, разпространява повече инфекции, задръства мрежите с трафик и спира функционирането на уеб сайтове.
Технически това би могло да доведе до хаос, от масово изваждане на мрежи от строя до създаване на кибероръжие за масово унищожение, което атакува правителствени компютри.

Но изследователи и експерти, които следят разпространението на Conficker смятят, че датата вероятно ще отмине без големи сътресения.

По-вероятно е, казват те, промяната в програмата, която ще се извърши на 1 април, да е отчасти символична - нещо като първоаприлска закачка с преследвачите на Conficker, които засега успяха да предотвратят по-сериозни щети от червея.
"Не мисля, че ще се случи катаклизъм в мрежата", каза Ричард Уанг, мениджър на щатското поделение на фирмата за сигурност Sophos. "Не е в интерес на хората зад Conficker да предизвикат голям мрежов проблем, тъй като няма да могат да правят пари, ако повредят части от интернет".

Контролът над заразените компютри е ценен на черния пазар, тъй като машините могат да се дават под наем от една престъпна група на друга. Армията от такива машини, известна като "ботнет" може да бъде един от най-големите инструменти за киберпрестъпления.
Авторите на Conficker просто трябва да имат надежден начин за комуникация с тях. Към момента, заразените с този червей компютри всеки ден се опитват да се свържат към 250 интернет домейни. Лошите момчета трябва да вземат под свой контрол само един сайт от тези домейни, за да изпращат командите си до ботнета.

Conficker, обаче, стана жертва на собствения си успех, тъй като бързото му разпространение привлече вниманието на компанните за компютърна сигурност. В сътрудничество с регистраторите на имена на домейни, те успяха да блокират комуникациите на ботнета.
Сега се очаква опитите да станат още по-сериозни.

На 1 април много заразени с Conficker машини ще генерират списък от 50,000 нови домейни, към които ще се опитат да се свържат. От тази групи, ботнетът ще избере на случаен принцип 500. Достатъчно е само един от тях да заработи, за да могат престъпниците да овладеят контрола над заразените машини.

Експертите вече знаят кои домейни ще бъдат изпробвани, но не могат да поискат от регистраторите да неутрализират всички от тях.
"Ние очакваме нещо да се случи, но не знаем какво точно ще бъде", каза Жозе Назарио, мениджър по изучаване на сигурността в Arbor Networks, член на групата "Conficker Cabal," която е по следите на авторите на червея.

"С всяко движение, което правят, ни дават възможност да идентифицираме кои са те, къде се намират и какво ние можем да направим спрямо тях", допълни той. "Точно сега истинската трудност е да работим по целия свят. Това не е технически, а логистичен проблем".
Авторите на Conficker са обновили червея така, че заразените машини да могат да си "говорят" по нови начини. Те могат да споделят помежду си зловредни команди, вместо да получават инструкции от компрометиран уеб сайт.

Тази разлика е важна, тъй като показва, че дори когато експертите по сигурността успяват да неутрализират действията на ботнета, авторите на червея "не губят контрол над него", каза Майкъл Ла Пила, мениджър на екипа по операции на зловреден код в звеното iDefense на VeriSign.

Успехът на Conficker е илюстрация на това колко е важно мрежовите компютри да имат последните версии на пакетите за интернет сигурност. Conficker се разпространява благодарение на една уязвимост в Windows, която Microsoft отстрани през октомври.

Но много хора все още не са инсталирали този пач или работят с нелегални копия на операционната система, като така стават лесна плячка за червея, който може да нанесе доста щети при успешно проникване в компютъра. Той се опитва да открадне администраторски пароли, да деактивира софтуера за сигурност, да блокира достъпа до уеб сайтовете на доставчиците на антивирусни решения, за да не позволи обновяване, и поставя машината под контрола на авторите на Conficker.


Внимание: Гигански интернет червей атакува агресивно на 1 април C6b245e3af

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Внимание: Гигански интернет червей атакува агресивно на 1 април Empty Re: Внимание: Гигански интернет червей атакува агресивно на 1 април

Писане by mamazavinagi on Сря 01 Апр 2009, 13:18

Гледай видео материал
Днес в цял свят се очаква мощна вирусна атака. Тя ще бъде срещу
компютри, работещи със системата "Уиндоус" на "Майкрософт". Експерти
предупреждават, че източник на "заразата" е програмният червей
"Конфикър". Според някои това може да се тълкува и като своеобразна
проява на чувство за черен хумор у създателите на вируса. През
последните няколко месеца вирусът е заразил над три милиона компютри и
сървъри в света. Сред пострадалите са някои електронни системи на
кораби от британските Военноморски сили, както и компютри в Камарата на
общините на британския парламент. Ефектът от програмираната за
днес промяна в алгоритъма на действие на вируса най-вероятно ще се
усети по значително по-бавния обмен на данни в интернет. Първоначално
"Майкрософт" предложи на своите клиенти програмна "кръпка", която
коригира програмен дефект в браузъра "Интернет експлорър", използван от
"Конфикър" за проникване в компютърните системи. Достъп до подобрената
версия на браузъра обаче имат само хората с оригинална версия на
"Уиндоус". Създателите на вируса явно са отчели факта, че
поради големия брой пиратски версии на операционната система на
"Майкрософт" в света ще има достатъчно компютри, които ще бъдат
уязвими. От "Майкрософт" предложиха награда от 250 хиляди долара за разкриване на авторите на компютърния червей.
www.btv.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите