5000 лв. глоба за стрес на работното място

Go down

5000 лв. глоба за стрес на работното място Empty 5000 лв. глоба за стрес на работното място

Писане by mamazavinagi on Сря 01 Апр 2009, 15:13

Глоба до 5000 лв. заплашва всеки работодател, който системно тормози подчинените си, казва пред "Новинар" директорът на инспекцията по труда Гълъб Донев. От началото на март трудовите ревизори са започнали проучване за нивото на стрес във фирмите, които проверяват.

За целта инспекторите задават стандартизирани въпроси на служителите, с които целят да научат дали те са подложени на голямо напрежение. Част от анкетата е свързана с това дали на работниците постоянно се възлага много работа, с която те не могат да се справят. Друга част от въпросите пък касаят отношенията между колегите и това дали те се разбират помежду си, обясни Донев.

Ако половината работници не се чувстват добре на работното си място заради тормоз, ревизорите ще отчитат високи нива на стрес и отправят предписания към началниците им. Така, ако в дадена фирма има спор между колеги, шефът трябва да се опита да изглади отношенията им, за да могат служителите да се трудят в нормална работна среда, смятат експертите. Ако началниците не вземат мерки, с които да ограничат напрежението в офиса или предприятието, те могат да бъдат наказани с глоба. Идеята е по този начин да се намали нивото на стрес във фирмите, а служителите да работят в по-спокойна и съответно по-здравословна обстановка, смятат експертите.

Според лекарите, ако човек е подложен дълго време на напрежение, съществува риск от появата на психични нарушения или сериозни физически заболявания. При някои хора напрегнатата обстановка е стимул да си свършат работата качествено и в срок, коментират експерти по човешки ресурси. Други обаче приемат трудно големите изисквания на шефовете и кратките срокове за приключването на поставена задача.

Според различни международни проучвания трима от всеки четири души са подложени на стрес на работното място. Дали това е така и у нас обаче ще стане ясно в края на месеца, когато инспекцията ще обобщи резултатите от проверките си.


www.actualno.com
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

5000 лв. глоба за стрес на работното място Empty Re: 5000 лв. глоба за стрес на работното място

Писане by Ani76 on Съб 04 Апр 2009, 22:21

Малеееее,малко са 5,000.Сега да Ви кажа какво става с моя съпруг тези дни-напусна работа,точно заради стресът от страна на шефа му.Казал му,че ще му намали надницата с пет лева и,че всеки месец накрая щял да му взима по сто лева от заплатата му,като гаранция,че нямало да напусне работа.А трудов договор няма.А сега ми кажете този негов вече бивш шеф не трябва ли да се глоби поне с 10,000?
Ani76
Ani76
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

5000 лв. глоба за стрес на работното място Empty Re: 5000 лв. глоба за стрес на работното място

Писане by sani on Нед 24 Май 2009, 01:56

Аз мисля, че в ситуацията на икономическа криза, в която се намираме сега, още повече работника е подложен на стрес от страна на работодателя. Непрекъснато вдигат норми, намаляват разценки в производствения процес и ако работника не е в състояние да се справи му сочат вратата с добре познатата реплика - "Има други, които чакат и с удоволствие биха работили".
А 5 000 лв. глоба е нищо за работодателя, едва ли това би го спряло да унижава работниците и да налага психически тормоз над тях.
Друг е въпроса, че при подобно интервю с експертите, работниците от страх да не загубят работата си биха премълчали. Или с други думи всичко си остава само на хартия ...
sani
sani
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

5000 лв. глоба за стрес на работното място Empty Re: 5000 лв. глоба за стрес на работното място

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите