Преди 13 000 години са живели огромни лъвове

Go down

Преди 13 000 години са живели огромни лъвове Empty Преди 13 000 години са живели огромни лъвове

Писане by bambolina on Чет 02 Апр 2009, 15:58

Преди 13 000 години са живели огромни лъвове 585f75ae67
Гигантски лъвове са живели във Великобритания, Европа и Северна Америка преди 13 000 години, установиха британски учени, цитирани от Би Би Си и "Дейли телеграф".

Досега специалистите мислеха, че останките от намирани гигантски котки са на ягуари и тигри. ДНК анализ обаче показа, че те са на лъвове.
Те са с 25 процента по-големи от живеещите сега представители на вида в Африка, като краката им са били по-дълги, за да преследват по-бързо жертвите си.
Екип от Оксфордския университет анализира ДНК от фосили и други останки, намерени от Германия до Сибир, от Аляска до Уайоминг.
Резултатите от изследването, публикувани в сп. "Молекулярна екология", показват, че гигантските лъвове са живели през плеистоцена. В Европа този период започва преди 1,8 милиона години и свършва преди 10 000 години.
Видът се е разделил на две основни групи, като едната е живяла в Европа и Аляска, а другата - в Северна Америка.

Лъвовете в Северна Америка са били още по-големи, с по-широки глави и по-дълги крака. Това необичайно разпределение се обяснява с географията през ледниковата епоха, когато е имало сухопътен мост между Сибир и Аляска.
По него лъвовете са преминали от Евразия в Северна Америка. От определен момент пътят е бил прекъснат и животните са се отделили в две групи.


Преди 13 000 години са живели огромни лъвове C22f1db44c

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите