Европейският робот-дете вече се произвежда

Go down

Европейският робот-дете вече се произвежда Empty Европейският робот-дете вече се произвежда

Писане by bambolina on Чет 02 Апр 2009, 19:55

Най-съвършеният европейски хуманоиден робот, който прилича на тригодишно дете, до края на годината ще има представители във водещи европейски университети, съобщи Прес асосиейшън.

Вече е създадена производствена линия за iCub и до края на годината около 20 европейски университета, сред които лондонския Импириъл колидж и университетите в Плимут и Манчестър, ще имат собствени модели от него.

Роботът iCub е проектиран от консорциума "РоботКъб", състоящ се от няколко водещи европейски университета. Петгодишният проект е финансиран от Европейската комисия.

Ръководителят на проекта проф. Даруин Колдуел от Италианския технологичен институт в Генуа каза, че европейският робот не отстъпва механично пред японските. Съперниците му обаче го превъзхождат с това, че могат и да ходят, докато iCub само лази.

"Японците имаха 10 години да разработят общия контролен софтуер. Роботите им ходят, подтичват и танцуват добре. Нашият седи и движи крайниците си."

Освен че лази, iCub прави също контакт с очи и глава и хваща предмети с ръце. Специалистите се надяват, че iCub ще развие познавателните си способности като истинско дете, постепенно ще научава какво може да прави с тялото си, как да взаимодейства със света и накрая, как да общува с другите хора.

Едно от главните неща, характерни за iCub, е, че роботът е отворена системна платформа. Това означава, че всички ползватели и инженери, независимо в коя област са експерти, могат да го ползват и специализират с оглед на потребностите си.
Европейският робот-дете вече се произвежда 8ed1f65654

Европейският робот-дете вече се произвежда Dc29c65d62

Европейският робот-дете вече се произвежда 762185f2af

Европейският робот-дете вече се произвежда 7f7a9aad40

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Европейският робот-дете вече се произвежда Empty Роботи-учени мислят сами

Писане by bambolina on Съб 04 Апр 2009, 01:03

Европейският робот-дете вече се произвежда E65b06c817
Два научни екипа обявиха, че са създали машини, които могат да разсъждават, да формулират теории и да правят собствени научни открития, съобщи Ройтерс.

Подобни роботи-учени могат да изследват сложни биологични системи, да създават нови лекарства, да моделират световния климат или да изучават космоса. Засега обаче, те изпълняват далеч по-скромни задачи.

В университета на Абъристуит в Уелс Рос Кинг и колегите му създадоха робота Адам, който не само прави опити върху метаболизма на дрождите, но и обмисля резултатите и преценява следващия опит.

Това е първата машина в света, която е направила собствено научно откритие, в този случай нови факти за генетиката на дрождите. Следващият робот на екипа Ева ще е с по-голям умствен капацитет и ще разработва нови лекарства.

Резултатите на екипа, ръководен от Рос Кинг, са публикувани в сп. "Сайънс". В същия брой има и друга статия на учени от Корнелския университет, които са разработили компютърна програма, способна да изведе основните физични закони зад люлеенето на двойното махало, като законите на движението на Нютон и други зависимости.

Авторите на програмата Ход Липсън и Майкъл Шмит не мислят, че е възможно роботите скоро да изместят учените. Те обаче могат да поемат много от рутинната работа в лабораториите.
Европейският робот-дете вече се произвежда F15e46b106


www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите