Слънцето е с най-малко петна от 1913-та! Глобалното затопляне намалява

Go down

Слънцето е с най-малко петна от 1913-та! Глобалното затопляне намалява Empty Слънцето е с най-малко петна от 1913-та! Глобалното затопляне намалява

Писане by bambolina on Съб 04 Апр 2009, 01:00

Слънцето е с най-малко петна от 1913-та! Глобалното затопляне намалява 9d5705b43c

Слънцето е необичайно тихо от няколко години с по-малко петна и по-слабо магнитно поле от почти един век, съобщи Асошиейтед прес.

Това е добре за Земята. GPS системите са по-точни, сателитите остават на орбита по-дълго, дори ефектът от дължащото се на човека глобално затопляне леко намалява. Покоят е нормална част от странните, но редовни цикли на слънчевата активност. По-слабата слънчева активност свива леко атмосферата ни. Това не е проблем.

Причината е, че слънцето не бомбардира Земята с обичайното количество късовълнова радиация, която разширява атмосферата. Учени от университета на Тексас в Далас установиха, че горната атмосферна граница на Земята е най-ниска в историята на космическите изследвания - с около 200 км под обичайното.

От векове хората броят слънчевите петна, които са по-хладни и по-тъмни райони с интензивно магнитно поле върху повърхността на звездата ни. Според НАСА броят на слънчевите петна от няколко месеца е най-ниският след 1913 г.

Специалистите се връщат до началото на XIX век, за да открият подобни спокойни периоди. Обикновено те траят около пет години. Сегашният, започнал през 2007 г., може да продължи. Миналата есен специалистите бяха заблудени от кратко възобновяване на слънчевата активност. Оказа се, че грешат. Предишният слънчев максимум беше от януари 1998 г. до февруари 2004 г. Тогава имаше слънчеви петна всеки ден, понякога стотици.

Тази година е имало само 14 дена със слънчеви петна. Слънцето сега е по-спокойно, отколкото миналата година, когато специалистите мислеха, че слънчевата активност е достигнала минимума си. Томас Богдан от Центъра по космически метеорологични прогнози в Боулдър, Колорадо, каза, че слънчевата активност би трябвало да започне да се увеличава скоро. Други специалисти обаче мислят, че може да се повтаря минимумът от 1913 г., или дори този от преди 200 години. Най-големият известен слънчев минимум е бил през XVII век

Слънцето е с най-малко петна от 1913-та! Глобалното затопляне намалява Big_1188485868_

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите