Откриха гигантска космическа пустота! Размерът: 3,5 млрд. светлинни години

Go down

Откриха гигантска космическа пустота! Размерът: 3,5 млрд. светлинни години Empty Откриха гигантска космическа пустота! Размерът: 3,5 млрд. светлинни години

Писане by bambolina on Пон 06 Апр 2009, 22:10

Учени са открили огромно пространство космическа пустота.

Размерът му е 3,5 млрд. светлинни години в диаметър, съобщи сп. "Ню сайънтист". Откритието е направено в рамките на мащабното галактическо изследване 6dF.

В рамките на проекта, чието пълно название е Six Degree Field Galaxy Survey, учените са събирали данни за галактики, разположени на разстояние повече от 2 млрд. светлинни години от Земята.

От 2001 година, когато стартира проектът, астрономите са съставили каталог с включени в него над 120 000 галактики. Предишната откривана от специалистите най-голяма космическа пустота беше с размери около 1 млрд. светлинни години в диаметър.

Сегашното откритие не се вписва в нито една от теориите за еволюция на Вселената. Според съвременните представи с времето галактическите купове се "свиват", а пустотата би трябвало да нараства.

Освен това от Големия взрив са изминали "само" 13,5-14 млрд. години. Изчисления показват, че голямата космическа пустота не е могла да се появи в резултат на действието на описания механизъм.

Изследването 6dF е едно от най-мащабните към днешна дата. В неговите рамки са проучени около 41 процента от небето в Южното полукълбо. Всички наблюдения са били направени с помощта на 1,2-метровия телескоп "Шмид" (Schmidt Telescope), разположен в Австралия.

Изследването е било кръстено в чест на оптичния инструмент Six-degree Field instrument. Сега специалистите искат да продължат работата си в Северното полукълбо.

Откриха гигантска космическа пустота! Размерът: 3,5 млрд. светлинни години 9db4175ba9


www.actualno.com.
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите