Арктическият морски лед никога не е бил толкова тънък

Go down

Арктическият морски лед никога не е бил толкова тънък Empty Арктическият морски лед никога не е бил толкова тънък

Писане by bambolina on Чет 09 Апр 2009, 11:11

Арктика "стъпва" по лед, който никога не е бил толкова тънък. Това показват нови данни на НАСА и сателитни наблюдения, предадоха световните информационни агенции.

С настъпването на пролетта над 90 процента от морския лед в Арктика е млад - само на една или две години. Това го прави много по-тънък и по-уязвим, отколкото през последните три десетилетия, обясняват изследователи от НАСА.

Младият морски лед в Арктика често се топи през пролетта и лятото. Ако ледът успее да се задържи две и повече години, тогава става част от важната плътна ледена покривка. Последните две години обаче са били топли, в резултат на което младият и тънък лед е в по-големи количества.

През типичните зимни сезони плътният морски лед - с дебелина 3 и повече метра - се простира от северните граници на Гренландия и Канада до Русия. Тази година той едва е проникнал в Арктическия кръг.

Тази година количеството на плътния морски лед в Арктика е достигнал рекордно ниско ниво през зимата - 979 000 квадратни километра - с 43 процента по-малко от миналата година. Количеството изгубен стар лед е по-голямо от повърхността на Тексас - втория по големина американски щат.

"Плътният лед улавя топлината от океана и поддържа планетата в настоящото й равновесие. Когато той започне да намалява, балансът се нарушава", обяснява Валеед Абдалати от университета на Колорадо.

Морският лед е важен, защото отразява слънчевата светлина и я отклонява от Земята. Колкото по-голяма част от него се топи, толкова повече топлина се поглъща от океана, която допълнително загрява планетата.

Това затопляне променя климатичните модели по целия свят и екосистемите на животни като полярните мечки.
Арктика действа като хладилник на планетата, а количеството морски лед - плътен или тънък - намалява с около 3 процента на десетилетие.
Тази година ледената покривка е достигнала своя максимум от 15,1 милиона квадратни километра на 28 февруари. Количеството е най-голямото за последните пет години, но въпреки това е петото най-ниско, откакто е започнало отчитането на данни през 1979 г.

Обикновено младият, по-тънък лек, съставлява 70 процента от ледената покривка. Тази година той е достигнал 90 процента от нея.

Арктическият морски лед никога не е бил толкова тънък %D0%B2%D0%B2%D0%B2

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите