Кой файл с какво се отваря

Go down

Кой файл с какво се отваря Empty Кой файл с какво се отваря

Писане by nellyyy on Пон 17 Мар 2008, 10:23

Кой файл с какво се отваря
Фиг.1Кой файл с какво се отваря New_pi77
Случвало ли ви се е да попаднете на файлове, които са в непознат за вас и вашия Windows формат? След това идва редът на догадки и предположения какво да предприемем, за да се докопаме до драгоценното им съдържание. Едно неразпознаване на файлово разширение може да ни донесе наистина големи главоболия. В такива случаи най-често следва обикалянето в безбройните форуми, чат канали с надеждата, че ще попаднем на някой дружелюбен доброволец, който ще се смили над нас и ще прекрати мъките ни, споделяйки своя кървав опит. Вярно, че и това е някакво решение (освен това е и удобен начин за завързване на приятелства), но в случай, че работата, с която е свързан заветния файл, е належаща и въобще не ни е до мотане, се налага да открием друго, по-експедитивно решение на проблема.
Май твърде бързо се впуснахме в решаването на хипотетични проблеми. Нека започнем отначало.
Фиг.2Кой файл с какво се отваря New_pi78
Когато кликнем върху файлов тип, за който Windows XP (ако си спомняте, при по-старите версии на Windows пак се появява питащ прозорец, но при него отсъства втората опция, за която ще стане дума по-долу) няма представа с какво да отвори, се появява диалогов прозорец, в който можем да избираме между посочване на програма от списък или употреба на съответната уеб услуга за намиране на подходящата програма. В първия случай се налага ние сами да посочим правилния софтуерен продукт, нужен ни за разопаковане на заветната консерва от неразпознат тип. Това е особено удобно, но само при положение, че си имаме на представа какво ще търсим в този списък.
Фиг.3Кой файл с какво се отваря New_pi79
За останалите (отчаяните) решението се крие във втората възможност – да прибегнем до търсене в Интернет. Ако изберем “use the Web service to find the appropriate program” ще се озовем в страница на Microsoft, предлагаща ни да извършим своето търсене в http://filext.com. FILExt е детайлна и изключително богата база данни на файлови разширения и програмите, които ги използват. Разполага с търсачка и азбучен каталог на информацията с която разполага. Днес ще се научим как най-пълноценно да я използваме.
Щом сте стигнали до нея, значи търсите програма, която работи с конкретно файлово разширение. Преди да пристъпим към търсенето, нека похапнем малко полезна информация, свързана с файловите разширения.
Какво е „разширение”?
Файловете на диска ви трябва да бъдат идентифицирани, за да може операционната система да ги разпознае. Общият вид на едно име е:
име.разширение (download.doc)
Първата част на името, в ляво от точката, се нарича корен или основа (root). Втората половина, в дясно от препинателния знак, е разширението. То е незадължително и често, но не и непременно, се състои от три символа (.doc). Под MS-DOS името на файла не може да наброява повече от осем символа, а разширението (формата) над три. Така че, три знака (или по-малко) все още се възприема като нормалната продължителност на едно разширение, макар и от Windows 95 насам това изискване да отпадна. Другата причина все още да се налага употребата на тризнаковите окончания е наличието на файлове, които трябва да са съвместими и с DOS-базираните системи. Наличието на разделител (точица) е задължително. Възможно е в името на даден обект да участват множество точки, но само последната от тях се взима под внимание.
Ето списък с позволените и непозволените символи в едно файлово наименование:
Позволени са: A-Z 0-9 $#&+@!()-{}'`_~ и шпацията (тя бе включена в този списък с излизането на Windows 95)
Непозволени са: |<>^=?/[]";,* плюс всички знаци, образувани с участието на [Ctrl].
При DOS и Windows разширенията традиционно винаги са били използвани, за да се идентифицира програмата, с която съответният файл се асоциира (например .doc форматът най-често предизвиква появата на Microsoft Word или жена/мъжа ви, която/който не е очарован/а от вашата неканена намеса в личните й/му записки). Това правило обаче не е единствено и непоклатимо. То е обвързано с някои усложнения, които е добре да се знаят:
- Всяко едно окончание може да бъде свързано (асоциирано) с повече от една програма. Няма централна власт, която да документира и определя връзките между разширенията и типовете файлове. Може би съдбата е отредила тази роля именно на FILExt.
- Съществуват „лъжливи” (измамни) разширения. Например, някои macro-вируси създават Word файлове във формат на template-и и ги записват с разширение .doc. Тъй като Word не обръща внимание на разширенията, а преглежда направо съдържанието на файловете, той наивно би отворил .doc файла като темплейт, стартирайки и вмъкнатия вирус.
- Ако използвате нестандартни символи (под нестандартни имам предвид всичко, различно от A-Z, 0-9) при именуването на файловете си, тези символи може да ви създадат проблеми ако се опитате да ги прехвърлите на CD диск, тъй като правилата за именуване при CDтата са по-стриктни от тези при DOS/Windows.
- Прехвърлянето на файлове между различни операционни системи също е повод за конфликтни ситуации. Например, Windows е безразличен към начина на изписване на думите. За него download, DOWNload и DoWnLoAd са все един и същи файл, докато при Unix и трите думи бих са отчели за различни файлове, тъй като тази ОС е чувствителна откъм големи-малки букви.
Как да настроим Windows-a така, че да изписва и файловото разширение след името
Под Windows XP отворете произволна папка (примерно My Documents) и изберете: “Tools->Folder Options->View”. В таба “View” скролирайте надолу, намерете реда "Hide file extensions for known file types" и се уверете, че НЕ е отметнат. Ако има отметка, махнете я, след което натиснете “Apply” и “Ok”.
При Windows 98 пътят е подобен. Отворете “My Computer” и след това изберете “View->Folder Options->View”.
Такава една промяна в нашата система би ни дала възможността лесно да преименуваме файлове, като променяме не само тяхното име, но и разширението им (а заедно с него и използваната иконка). Какво имам предвид. Например, искаме да преименуваме файла document.txt в document.html. В случай, че Windows-ът не изписва файловото разширение след името, когато изберем преименуване (rename) ще можем да променим единствено символите до точката (‘document’), а ако активираме показването на файловото разширение заедно с името нещата ще станат по-лесни (няма да има нужда от съхраняване на файла под друго име и формат) и заедно с променянето на ‘document’ ще можем да коригираме и ‘.txt’.
Ако нямате пряка полза от задействане на тази настройка ви препоръчвам да не я деотмятате, понеже има вероятност да предизвика и някои неудобства. Най-често, неволно заличаване на разширението заедно с името, след което файла остава без ‘.разширение’ и, макар и да не е проблем да му добавите някакво, би могло да бъде повод за неприятности (Внезапни позвънявания на пожар от типа на „Како си направил с филма ми? Нали не мислиш, че ще ти се размине”).
Търсенето
Фиг.4Кой файл с какво се отваря New_pi80
Най-бързият начин да получите отговор на своите питания относно някое разширение е като го впишете в полето за търсене и натиснете бутона Go.
Ако търсеното фигурира в базата данни на сайта ще получите подробна информация за него (подготвяйки се за статията претърсих немалко страници с подобна насоченост, но тази бе единствената с толкова детайлни данни). Сред подробностите, които извежда търсачката са програми, с които е асоциирано разширението, както и линкове към техните официални сайтове; функции; значение, в случай, че разширението представлява абревиатура; файлово класифициране; компании, разработващи продукти, които го използват; идентификационни символи (в Hex и ASCII вид); бележки, свързани със спецификата на формата и др.
Фиг.5Кой файл с какво се отваря New_pi11
Ако търсенето ви е безуспешно, ето някои съвети, които може да ви бъдат от полза:
- Ако разширението съдържа числа в себе си (например .dow20) и когато го впишете в кутийката за търсене не достигате до резултат, опитайте отново, като този път замените числата с „1” или „01” (например .dow1). Често такива файлове са части от серии и само първите пет до десет техни разновидности могат да бъдат намерени в базата данни.
- Ако разширението е съставено само от цифри и при търсенето му не биват изведени никакви резултати, пробвайте с .000 или .00. Възможно е отново да става въпрос за част от цяло.
- Ако разширението завършва с долно тире (_) и не можете да получите никаква информация за него, изглежда, че файлът е част от инсталационен пакет и представлява компресиран вариант на файл със същите два символа в разширението си, но и включващ още един на мястото на тирето (например .EX_ е .EXE).
Фиг.6Кой файл с какво се отваря New_pi81
Алтернативният метод за търсене е чрез азбучния списък. В него избирате първата буква на търсеното разширение и получавате достъп до нов списък на всички разширения, започващи с тази буква. Ако попаднете на резултат, можете да кликнете върху него и ще бъдете отведени до детайлната информация за него. Освен списък с буквите от английската азбука, FILExt предлага и индекс на цифрите и символите. ($#&@!()-{}'`_~).
Има вероятност, дори и след неколкократни опити, да не достигнете до разкритие, но в такъв случай не бива да виним трудолюбивите хора от Computer Knowledge, поддържащи http://filext.com, понеже на всички ни е ясно, че по света с ежедневното раждане на десетки софтуерни продукти, са напъплили милиони файлови разширения, а целта на екипът, е да включва в своята база данни само най-разпространените.
Най-правилното решение в такава ситуация от ваша страна би било да се върнете обратно към сайта, от който сте свалили извънземния файл, и да потърсите повече информация или да поразпитате във форума на FILExt, помещаващ се на адрес http://filext.com/info/index.php. Ако успеете да разгадаете мистерията на разширението си и са ви останали сили да се порадвате на своя успех, добре би било да спестите страданията на другите като добавите своето описание към базата с данни на сайта. Това става на адрес http://filext.com/submitext.php.
За всеки случай съм ви подготвил още два сайта с данни за по-разпространените файлови разширения.
http://www.icdatamaster.com
Тук търсенето става само чрез избиране на началната буква от азбучен индекс. За всеки формат има посочено кратко сбито разяснение на неговото предназначение, а в много случаи има упоменат и конкретен софтуерен продукт, който си служи с него. Страницата може да ви бъде полезна най-вече с това, че в нея ще намерите завидно големи списъци с обяснения и линкове за даунлоуд на всевъзможни файлови конвертори – мултимедийни, текстови, математически, за бази данни, за архиви, конвертори от полза за програмистите, на шрифтове, документи, дори универсални конвертори и други.
http://www.webopedia.com/quick_ref/fileextensions.asp
Още един сайт с богати запаси от дефиниции за разширения, който може да ви бъде от полза. В него търсенето се осъществява само по азбучен справочник.
http://www.stack.com/file/extension
Списъкът с разширения на този адрес е доста ограничен, но той заслужава нашето внимание, понеже освен точното име на програмата, с която можем да отворим избран файлов формат, предлага и линк за даунлоудване.
FileDrag
Фиг.7Кой файл с какво се отваря New_pi82
Към пакета с полезни източници на информация по темата ще добавя и тази малка програма, която обаче крие големи заложби. Тя е offline вариант на уеб страниците, които разгледахме по-горе. Знае с какво се отварят 3371 файлови разширения. Особено ми допада начина й на работа. За него сигурно вече се досещате от името й – хващаме някой файл с курсора и го влачим до определения за тази цел бял правоъгълник. След което, за части от секундата, FileDrag идентифицира обекта и извежда информация за него. Задължително посочва и поне една програма, която е способна да го отвори. Продуктът е заслужено отличен от The File Transit (5/5), FileHungry (5/5), Lockergnome, SoftNews (5/5), ListSoft, ProtoPlex (5/5) и др.
Можете да свалите FileDrag 3 от: http://aigarsoft.valsts.lv/FileDrag2001.exe (580Кб).
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Кой файл с какво се отваря Empty Re: Кой файл с какво се отваря

Писане by pumpal21 on Вто 22 Юни 2010, 01:26

благодаря.доста из4ерпателна информация.имах нужда от такава

_________________
Кой файл с какво се отваря 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Кой файл с какво се отваря Empty Типове файлове

Писане by Schatzе on Пон 05 Яну 2015, 09:00

Типове файлове, които не може да се добавят към списък или библиотека

Като сървърен администратор можете да използвате централното администриране, за да ограничите качването или извличането на определени видове файлове според файловото разширение. Например файл с разширение .exe може потенциално да съдържа код, който се изпълнява на клиентски компютри, когато файлът се изтегли. Ако файловото разширение .exe се блокира, потребителите не може да качат или изтеглят файл с разширение .exe. Като блокирате този файлов тип, потенциално опасно съдържание в .exe файла не може да се изтегли или да се изпълни на клиентски компютри. С тази функция не се предотвратява всяко използване според файловите типове, нито това е нейното предназначение.

ЗАБЕЛЕЖКА   Полезно е за собствениците на сайта и за останалите потребители на сайта да знаят кои файлови типове са блокирани, за да разберат защо не могат да качват определени типове файлове. Ако не знаете кои типове файлове са блокирани, обърнете се към вашия сървърен администратор.

По подразбиране са блокирани няколко стандартни файлови разширения, включително файловите разширения, които се смятат за файлове, изпълними от Windows Explorer. Файловете с кръгли скоби { или } също се блокират автоматично. Файловите разширения, блокирани по подразбиране, са показани в следващата таблица.

Разширение на файлТип на файла
.adeРазширение на проект на Microsoft Access
.adpПроект на Microsoft Access
.appФайл с приложение
.asaФайл с ASP декларации
.ashxФайл с уеб манипулатор за ASP.NET. Уеб манипулаторите са програмни модули, които обработват необработените HTTP заявки, получени от ASP.NET.
.asmxФайл източник с ASP.NET уеб услуги
.aspActive Server Pages
.basМодул с клас на Microsoft Visual Basic
.batФайл за пакетна обработка
.cdxСъставен индекс
.cerФайл със сертификат
.chmКомпилиран HTML файл за помощ
.classФайл от клас на Java
.cmdКоманден скрипт за Microsoft Windows NT
.comПрограма за Microsoft MS-DOS
.configКонфигурационен файл
.cplРазширение на контролния панел
.crtСертификат за защита
.cshСкриптов файл
.dllБиблиотека за динамично свързване на Windows
.exeПрограма
.fxpКомпилирана програма за Microsoft Visual FoxPro
.hlpПомощен файл:
.htaHTML програма
.htrСкриптов файл
.htwHTML документ
.idaФайл на Internet Information Services
.idcСвързващ файл за Интернет база данни
.idqФайл с Интернет заявка за данни
.insУслуга за Интернет наименуване
.ispНастройки на Интернет комуникациите
.itsФайл с набор от Интернет документи
.jseКодиран скриптов файл за JScript
.kshСкриптов файл за обвивката на Корн
.lnkПряк път
.madПряк път
.mafПряк път
.magПряк път
.mamПряк път
.maqПряк път
.marПряк път
.masСъхранена процедура на Microsoft Access
.matПряк път
.mauПряк път
.mavПряк път
.mawПряк път
.mdaДобавка за Microsoft Access
.mdbПрограма за Microsoft Access
.mdeMDE база данни за Microsoft Access
.mdtФайл с данни на Microsoft Access
.mdwРаботна група на Microsoft Access
.mdzПрограма съветник за Microsoft Access
.mscДокумент на Microsoft Common Console
.mshПомощник на Microsoft Agent за скриптове
.msh1Помощник на Microsoft Agent за скриптове
.msh1xmlПомощник на Microsoft Agent за скриптове
.msh2Помощник на Microsoft Agent за скриптове
.msh2xmlПомощник на Microsoft Agent за скриптове
.mshxmlПомощник на Microsoft Agent за скриптове
.msiПакет за инсталиране на Microsoft Windows
.mspФайл с пакет корекции за програмата за инсталиране на Windows
.mstФайлове източници за Visual Test
.opsФайл с настройки за профил за Microsoft Office
.pcdPhoto CD образ или компилиран скрипт за Microsoft Visual Test
.pifПряк път до програма за MS-DOS
.prfСистемен файл
.prgФайлове с първичен програмен текст
.printerФайл за печат
.pstФайл с лични папки за Microsoft Outlook
.regЗаписи за регистрационен файл
.remФайл за поддръжка на базата данни ACT!
.scfКоманден файл за Windows Explorer
.scrСкрийнсейвър
.sctСкриптов файл
.shbПряк път за Windows
.shsОбект Shell Scrap
.shtmHTML файл, съдържащ директиви за сървърната страна
.shtmlHTML файл, съдържащ директиви за сървърната страна
.soapФайл за Simple Object Access Protocol
.stmHTML файл, съдържащ директиви за сървърната страна
.urlЕднозначно местоположение на ресурс (пряк път в Интернет)
.vbФайл за Microsoft Visual Basic Scripting Edition (Visual Basic Scripting Edition (VBScript))
.vbeШифрован скриптов файл за VBScript
.vbsФайл на VBScript
.wsСкриптов файл на Windows
.wscСкриптов компонент на Windows
.wsfСкриптов файл на Windows
.wshФайл с настройки на хоста на скрипт за Windows
Сървърните администратори може да използват централното администриране, за да изберат файловите разширения, които ще блокират за целия сървър или сървърна група. Тъй като списъкът с блокираните файлови типове се поддържа от файловото разширение, всеки файл, използващ файлово разширение на на списъка, не може да се качи или изтегли без оглед на предназначението за употреба на файла. Например, ако .asp е в списъка с разширения за блокиране, с тази функция се блокират всички .asp файлове на сървъра дори и да се използват за поддръжка на компоненти за уеб сайтове на друг сървър в сървърната група. Ако даден файл завършва с точка (.), предходните знаци също се проверяват за списъка с блокирани файлови разширения. Например ако .exe е в списъка с блокирани файлови разширения, файлът, наречен "име на файл.exe", също е блокиран. Следващият списък показва различни начини за представяне на един и същ файл, всичките от които се блокират, ако .hta разширението е в списъка с блокирани файлови разширения.


  • име на файл.hta

  • име на файл.hta.

  • име на файл.hta.{3050F4D8-98B5-11CF-BB82-00AA00BDCE0B}

  • име на файл.hta::$DATAМоже да определите файловете, които ще бъдат блокирани за уеб сайтовете на вашите сървъри, като промените списъка с блокирани файлови разширения в централното администриране. Може допълнително да блокирате файлови разширения (до 1024 типа файлове), като ги добавите към списъка на страниците на централната администрация, или като премахнете блокиране, като изтриете файловото разширение от списъка. Когато променяте списъка с файлови разширения, промяната засяга както новите файлове, добавени към уеб сайта, така и файловете, които са вече публикувани на уеб сайта. Например ако библиотека с документи съдържа .doc файл и ако вие добавите .doc разширение към списъка с блокирани файлови разширения, потребителите няма да може повече да отварят .doc файла в библиотеката с документи. Потребителите ще могат да преименуват или изтриват файл с блокирано файлово разширение, но няма да могат да извършват други действия.

Източник

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Кой файл с какво се отваря Empty Re: Кой файл с какво се отваря

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите