КОСМОСЪТ ..............

Go down

КОСМОСЪТ .............. Empty КОСМОСЪТ ..............

Писане by bambolina on Пон 13 Апр 2009, 21:58

Учени установиха къде започва космосът

Учени установиха къде е границата между земната атмосфера и външния космос, съобщи Лайв сайънс.

Тя е на 118 км над земната повърхност, разкри нов инструмент, наречен Супратермален йонен апарат, създаден от екип на Университета на Калгари. Той я засече, като проследи сравнително слабите ветрове от земната атмосфера и по-силния поток от заредени частици в космоса, който може да достигне скорост 1000 км/ч.

Понятието обаче остава объркано, защото то се определя от разнородни дефиниции. Някои астрономи приемат за граница с космоса преминаването линията от 80 км над Земята.

Други, включително и космическата индустрия, я приемат като 100 км. Теодор фон Карман още в началото на миналия век изчислява, че на тази височина атмосферата е толкова разредена, че е пренебержима и обикновените летателни апарати не могат да функционират.

Други обаче поставят тази граница чак на 21 милиона километра над Земята, защото там вече земната гарвитация не е доминантна. Международната федерация по въздухоплаване, която определя стандартите, приема за граница с космоса 80 км.

САЩ обаче официално никога не са приемали подобен стандарт, защото той би усложнил въпроса с правата за преминаване на спътниците. НАСА използва линията от 122 км при връщане в атмосферата, защото на тази височина совалките превключват управлението си.

Възможността да се правят измервания в този район е твърде ограничена, защото той е над обхвата на балоните и под този на сателитите. Канадският инструмент е монтиран на ракетата JOULE-II. Тя се издига до около 200 км на 19 януари 2007 г. и събира данни пет минути, докато преминава през "границата на космоса".

Данните позволяват да бъдат изчислени енергийните потоци към земната атмосфера и да бъде изучено по-добре взаимодействието между космоса и атмосферата
КОСМОСЪТ .............. 1b7a60b1e2


www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

КОСМОСЪТ .............. Empty Учени за пръв път откриха молекулярен кислород в Космоса

Писане by Lindzi on Чет 04 Авг 2011, 09:21

Учудващо, нали? Един от най-разпространените елементи на нашата планета никога досега не е откриван другаде в познатата ни Вселена в молекулярната си форма. Това обаче не е така от няколко дни - учените, работещи в космическата обсерватория Хершел към Европейската космическа агенция са успели да наблюдават кислородни молекули в съзвездието Орион.

Озадачаващо за учените е обаче защо кислородът е именно в тази зона, а не в други, където условията са сходни. Приетата към момента теория е, че финият слой лед, намиращ се около космическия прах, бива разтопен от топлината, отделена от новообразуваните се звезди.
hicomm.bg
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите