Wireless USB – потенциалът на технологията все още не е разкрит напълно

Go down

Wireless USB – потенциалът на технологията все още не е разкрит напълно Empty Wireless USB – потенциалът на технологията все още не е разкрит напълно

Писане by bambolina on Пон 13 Апр 2009, 23:51

Както се оказва, главното препятствие пред масовото навлизане на WUSB са недостатъчните предложения на световния пазар.
Универсалният сериен интерфейс днес е изключително популярен. С негова помощ към компютъра могат да се включват не само периферийни устройства – мишки, принтери, скенери и устройства за съхранение на информация, но и по-важни РС компоненти, например монитори, звукови карти и даже видеокарти. На пръв поглед развитието на USB би трябвало да върви в едно направление, а именно в повишаване на скоростта на интерфейса. Но за съвременния потребител важна се оказва не само пропускателната способност на канала, но и възможността за пълен отказ от кабелите. Тук преминаваме към Wireless USB (WUSB) – технология, която отдавна е представена пред широката публика и която вече навлиза на пазара на периферията.

Както се оказва, главното препятствие пред масовото навлизане на WUSB са недостатъчните предложения на световния пазар. Списъкът с най-популярните типове устройства изглежда за сега по следния начин – решения за замяна на кабелите, безжични USB хъбове и устройства за предаване на сигнал от компютъра към монитор или проектор. С други думи, на пазара са представени само решения за включване на устройства чрез WUSB, поначало поддържащи кабелния USB интерфейс.

Далеч по-интересни обаче са периферните устройства, по принцип поддържащи работа с безжичния универсален интерфейс – принтери, скенери, мултимедийни плейъри и т.н. Впрочем, ситуацията на пазара може коренно да се промени през тази година. Така например, компанията Imation Corp. обеща да пусне външен хард диск, работещ с WUSB.

Wireless USB – потенциалът на технологията все още не е разкрит напълно 12240-1

Безжичен USB ще имат и бъдещите устройства на Toshiba, ASUS и Samsung – докинг станции, проектори и монитори.

Появата на периферия от ново поколение ще даде на технологията нов импулс за завоюване на световния пазар. Анализатори предричат ръст на количеството продавани WUSB устройства до 190 млн. към 2012 г. Това е почти 20 пъти повече от резултатите за 2007 г., когато общо бяха продадени около 100 000 аналогични устройства.
Wireless USB – потенциалът на технологията все още не е разкрит напълно Thumb-12240-2

Решенията, представени на пазара позволяват нагледно да се покажат преимуществата на безжичния универсален интерфейс. Безжичните USB хъбове, които предоставят на потребителя пълна свобода за включване на РС периферия (разбира се, на разстояние до 10 метра), гарантират достатъчно висока скорост на предаване на данните и лесно включване към персоналния компютър. Даже при пропадане на сигнала (при отдалечаване извън обсега), неговото възстановяване след това става автоматично. Подобна ситуация е характерна и за WUSB устройствата, предназначени за организиране на безжична връзка. В комплекта им влизат два безжични USB адаптера, отговарящи за приемането и предаването на данните. С тяхна помощ лесно може да се направи връзка между две устройства, снабдени със стандартен USB порт, а скоростта е достатъчно висока – над 300 Mbit/s.

Интересни за крайния потребител са и устройствата за безжично предаване на видеосигнал – особено, когато се налага да се правят презентации.

Ако се включи единият адаптер към компютъра, а вторият към видеовхода на проектора или телевизионната система, може да се получи напълно работеща система без кабели. Нещо повече, по този начин може да се създаде многодисплейна система, разбира се, ако такава възможност е реализирана от разработчика на адаптерите.

Потребителите трябва да очакват появата на периферия от ново поколение. Дори присъстващите на пазара решения притежават редица предимства пред устройствата, поддържащи само кабелна връзка. Като недостатък на WUSB устройствата все още може да се посочи тяхната относително висока цена – над $100 за безжичен хъб. Както знаете, кабелните решения от подобен тип са много по-евтини.


www.pcworld.bgWireless USB – потенциалът на технологията все още не е разкрит напълно 12240-3
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите