Обзавеждане и подредба на двора и градината!

Go down

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Empty Обзавеждане и подредба на двора и градината!

Писане by деси on Вто 14 Апр 2009, 12:31

16 грешки при оформяне на двора и градината

Независимо от това колко големи са дворът или градината на Вашия дом, ако не са оформени правилно, това би попречило да се възползвате максимално от техния потенциал. Ето няколко съвета на експертите, които ще Ви запознаят с най-често срещаните грешки при оформянето на екстериора и как да ги предотвратите.
1. Започвате проекта без предварителен план
Ако сте решили да оформяте двора или градината си, съчетавайки няколко различни елемента (цветни лехи, декорация, овощни дръвчета и прочее), най-добре е да не започвате работата преди да сте направили подробен план на проекта. Това се отнася в още по-голяма сила за пространства с по-голяма площ, където безразборното разпределяне на елементите би довело до незадоволителен краен резултат и неоптимално използване на мястото, с което разполагате.
За да избегнете разочарованията, най-добре е предварително да решите какво искате да има в двора/ градината и да го начертаете върху хартия. Разпределете растенията, храстите, дърветата, декорациите, екстериорните мебели и прочее спрямо размера и формата на пространството, както и според собственото си желание. Докато правите разпределението, не забравяйте да вземете предвид и бюджета, с който разполагате.
2. Несъответстващи стилове
Когато избирате елементите за двора или градината си, трябва предварително да ги съобразите с общата тематика на екстериора и дори с архитектурата на сградата, в която живеете.
3. Пренебрегвате фасадата
Не пренебрегвайте влиянието, което има фасадата и изобщо предната част на сградата (заедно с екстериора) върху общото впечатление. Много хора обръщат особено внимание на задния двор или градината зад сградата, но пренебрегват озеленяването отпред. Има три основни неща, които можете да направите, за да подобрите фасадата на дома си – боядисайте входната врата в цвят, който контрастира с цвета на основата на сградата, подрязвайте редовно тревата и засадете разноцветни растения.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Mistakes_3
4. Пренебрегвате екстериорното осветление
Една от най-големите грешки при планиране на екстериора е планът да се прави само за светлата част на денонощието. Така в плана обикновено липсва основен елемент – осветлението. Ако дворчето е малко и се осветява от лампите върху фасадата на сградата, тогава това не би било голям проблем. В останалите случаи обаче трябва да помислите и за това. Не е нужно да избирате някакви скъпи осветителни тела – можете да поставите дори няколко соларни лампи, които да се зареждат с енергия от слънцето през деня, а през нощта светят с мека, приглушена светлина.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Mistakes_2
5. Подценявате бюджета
Много често хората си мислят, че оформянето на екстериора не струва почти нищо. Според специалисти обаче озеленяването може да излезе с 30% повече от оформянето на интериора. Затова е добре да започнете проекта, когато имате реална представа от това това колко ще Ви излезе той – така няма да се окажете без пари по средата на работата и няма да се налага да правите съкращения в последния момент. Ако не можете да отделите средствата за желания от Вас екстериор, по-добре разпределете проекта на няколко етапа (за няколко месеца и дори повече), така че да не се налага да давате сумата наведнъж.
6. Пренебрегвате сезоните
Обикновено собствениците избират растенията, които са сезонни за конкретния момент. По този начин обаче те пропускат възможността да имат разноцветна и зелена градина почти целогодишно. Затова старайте се да подберете растенията така, че те да цъфтят по различно време – така през по голяма част от годината градината Ви ще разполага със зеленина, цвят и ухание. За зимата пък можете да засадите няколко вечнозелени дървета, които внесат цвят в този сив сезон.
7. Подценявате нуждата от грижи
Част от планирането на двора/ градината трябва да бъде и съпътстващата поддръжка. Преценете колко време и средства можете да отделите за поддръжката на екстериора си, а едва след това го оформете по желания начин. Ако нямате възможност или желание да се занимавате с озеленяването, изберете растения и декорация, които не изискват много грижи.
8. Едни и същи елементи в големи количества
Старайте се да съчетаете няколко различни форми и размери, за да създадете повече интерес и разнообразие. Освен че е твърде монотонно, използването на едно и също растение из цялата градина може да създаде проблеми с поддръжката – всяко растение има нужда от определени хранителни вещества, а по този начин почвата ще се изчерпи много по-бързо.
9. Не сте помислили за функционалността
Много хора оформят екстериора само с мисълта как той ще изглежда, но не и как ще го използват. Помислете предварително за това каква ще е функционалността на двора или на отделните сектори в него, както и кои членове от семейството ще го използват. Така например една дзен-градина би изглеждала чудесно за Вас, но ако имате малки деца или домашни любимци, това не би бил най-добрият избор. Затова седнете и запишете какво точно искате да създадете около дома си, като помислите за нуждите на всеки от семейството.
10. Прекалено много декорация
Твърде много декоративни елементи в градината могат да отвлекат вниманието от нейната основна красота – зеленината и цветовете на природата. Освен това всеки орнамент трябва да бъде подбран така, че да пасва на контекста и цялостния дизайн, а не да контрастира с него. Не трябва да забравяте, че един по-нестандартен орнамент може да създаде много по-голям ефект, отколкото други десет.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Mistakes_4
12. Засаждате растенията на неподходящото място
Друга често срещана грешка е спонтанното засаждане на растенията, при което не са взети предвид специфичните нужди на всеки вид растение (слънцелюбивост, влаголюбивост и прочее). За да се радвате максимално на красотата на своята градина, предварително разучете спецификите на всяко растение и ги разпределете спрямо нуждите им. Или пък подберете растенията за даден сектор спрямо неговите специфики – часове слънцегреене, влага и прочее.
13. Подрязвате тревата твърде ниско
Много разпространен мит е това, че по-късо подрязаната трева има нужда да се подрязва по-рядко, което значи и по-малко грижи за нея. В действителност обаче, ако косите тревата твърде ниско, на места могат да се появят голи петна, които се възстановяват много трудно. Тайната на добре поддържаната поляна е да поддържате различна височина през различните сезони – лятото я оставете да расте по-нависоко, а през зимата я скъсете малко повече, за да достига до нея повече светлина.
14. Забравяте за гледката от дома
Може да Ви се стори невероятно, но често при оформяне на двора/ градината собствениците забравят да помислят за гледката, която ще се открие от дома им. Затова имайте предвид как ще изглежда екстериора под различен ъгъл и най-вече от прозорците на жилището, защото една от основните цели на оформянето на градината е именно да се наслаждавате на нейната красота от дома си.
15. Неправилно подбрани саксии за растенията
Най-добре е да засадите растенията още от началото в по-голяма саксия, за да имат място да растат безпроблемно. Ако обаче изберете твърде голям съд за засаждането, има риск растението да потъне навътре, да поеме твърде много вода или пък да изсъхне твърде бързо.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Mistakes_1
16. Избирате неподходящи растения
Само защото едно растение изглежда красиво, това не означава, че ще пасне на Вашия двор. То може да бъде неподходящо за градината по различни причини – например, ако обича слънцето, а теренът е твърде сенчест; ако е твърде претенциозно и изисква много грижи или пък ако е отровно, а в семейството има деца и домашни любимци. Затова, преди да закупите дадено растение, преценете дали то наистина може да се развива в конкретната среда.

www.comfort.bg
деси
деси
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Empty Как да подредим цветята в градината?

Писане by Dani on Сря 13 Май 2009, 09:01

Как да подредим цветята в градината?


Цветята в групи, които се наблюдават от всички страни, се подреждат, като в центъра се поставят по-високите растения, а към периферията - по-ниските. При групи, които се наблюдават от едната страна - пред огради, живи плетове, стени, храсти и т.н., в дъното се засаждат по-високите видове, а напред постепенно се разполагат по-ниските. Добре е в една група да се подберат растения, цъфтящи едновременно. Декоративният ефект се постига чрез хармоничното съчетаване на цветовете - например: червено със зелено, оранжево със синьо, жълто с виолетово. Цветята с ароматични цветове е препоръчително да се засаждат в групи, разположени край алеи или места за почивка. Същото се отнася и за растенията, които привличат погледа с едрите си и с красива форма цветове. При разполагането на цветята трябва да се имат предвид изискванията им към светлината. Нарцисите например се развиват добре на слънчеви и полусенчести места, а лалетата, гладиолите и гергините не понасят засенчване.

_________________
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Doddds10
Обзавеждане и подредба на двора и градината! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Empty Градински мебели

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 14:25

МЕБЕЛИ?Но КАКВИ?Логичен въпрос. Не е лесен отговорът
обаче. Ако например решим да ги класифицираме според признак за
неподатливост на атмосферни влияния, с една дума, вечни – веднага ще
изпъкнат гордо бетонът и гранитът. Да, наистина неустоими на времето –
но определено стоят тежко и доминиращо, особено в една мъничка градина. Обществен парк – защо не, бетонови пейки биха устояли на всякакви силови набези на недотам доброжелателни хора.
Следват мебелите от метал и ковано
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Iron-furniture1_250x250
желязо – маси, столове, шезлонги, пейки… истинска красота. Нежни, ефирни, подобни на скулптури – те са елегантно и изискано решение за всяка градина. Декорирани с меки тапицерии и възглавнички, те носят не само комфорт,
но и романтичен полъх от миналото, малко „аристократизъм”. Не знам защо
се сещам за старите снимки от 20-те години на миналия век, може би
просто такава е била модата. Естествено, водата и влагата са техният
неприятел, но решение има със специалните за целта лакови покрития.
Друго малко неудобство е тяхното тегло, което не е съществен проблем,
особено ако сте по-скоро консервативен тип и предпочитате да си
заковете веднъж завинаги любимото кътче.


Обзавеждане и подредба на двора и градината! Round-Wood-Table-Set-579975-300x229

Според класацията на трето място – но затова пък добре известни на всички, са дървените мебели.
Минутка за реклама, но май няма нужда – толкова са обичани, че ако
класацията бе за „популярност” – биха заели заслужено първо място. Тук
обаче настъпва леко объркване – основната суровина може да е от
екзотично дърво или местен вид, за направата на мебелите
се използват комбинации от дърво и плат, дърво и метал, различни
цветове, различни „плетки” на дървото, различни форми – прави, огънати,
сгъваеми или не.
Дизайнът на екстериорните мебели днес е също толкова впечатляващ, колкото и на тези за интериора, авторите влагат същите концепции за – удобство, достъпен лукс и стил. Това, което не може да се отрече на дървените мебели,
са топлината и уютът, с който завладяват, непринудеността на късче
природа, което дават, излъчвайки омайващ средиземноморски чар.
Контактът с водата дава своите поражения – но отново ще се повторя,
химията е дала своя категоричен отговор, затова не се отказвайте от
тях.

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Product4-211x300

ИСКАМ РАТАНОВИ МЕБЕЛИ
…Да, това е следващият поред в нашата класация, но ако пак сменим
признака и той е „мода” – самото подзаглавие подсказва кой е
победителят. Защо не! Ратанът така неусетно и естествено приляга на
зелената градина, че отдавна се е превърнал в символ за градинска мебел. Стилни, практични и леки ратановите мебели вече се налагат в уникални и интересни интериори,
носейки частица от природата. Предпочитани са от много архитекти заради
ефирното им присъствие в пространството.Ратанът всъщност е вид
тропическа палма, подобна на лиана, която за разлика от бамбука не е
куха, но въпреки това изключително лека. Обработката му е изцяло ръчна,
което съответно оскъпява крайния продукт. Но възможностите, които
предлага материалът, не се изчерпват дотук. Подложен на парова
обработка, той лесно се огъва и дава неограничени вариации за различни дизайнерски колекции. Реализираните идеи от ратан са безкрайни – столове, маси, кресла, шезлонги, дивани, барплотове, аксесоари.

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Rattan1-300x228

The Obelisk Chairs е интересно хрумване за ратанови мебели с арт звучене и практическа функция. Представлява комплект от четири стола с една масичка, които, когато не са ви необходими, се сглобяват като детски пъзел във височина и ви спестяват място вкъщи или в градината. Ратановите мебели
също се обработват срещу влага и силно слънце със специални покрития,
дори се вграждат алуминиеви нишки за по голяма устойчивост. Въпреки
това ви съветвам да не ги излагате на неблагоприятни условия, за да ви
радват по-дълго. Избирайки ратанови мебели, вие сте модерни, защото сте естествени.Вече се пообърках с класацията, защото неописани останаха само пластмасовите мебели,
а те са по-устойчиви на атмосферните промени от ратановите и дървените.
Евтини и практични за поддръжка – неоспоримо, но фактът, че останаха
последни, издава моя личен вкус. До болка познати на всички, почти на
всеки ъгъл и заведение – губят единствено по параграфа романтика. Ако
си уморен – може и да не ги забележиш, почиваш си и тръгваш… типично за
града. Е, всеки избира сам според собствените си усещания, хубавото е,
че като не ти харесат, можеш лесно да ги подмениш. Пластмасата пък,
като материал не е пренебрегната от много дизайнери,
които не спират да експериментират с нея – например мебелите от
полиетиленов фазер на Bobby Dekeyser, който успешно го налага на пазара
от 1990 година.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Empty Как да направим скален кът?

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 14:33


Скалния кът претворява в градината съчетанието между растения и
скали в природата. Присъствието му в един двор или парк придава стил и
колорит. У нас обаче, той често е неестествен и се превръща в кич.
Подходящи места за неговото изграждане са около плочници, веранди,
барбекюта, в периферията на градината и на места с по-голяма
денивелация, в никакъв случай в центъра на градината.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Liato200609-018
Първо трябва да се уточнят неговите височина, големина и форма.
Височината и големината зависят от разстоянието между него и
най-важните гледни точки, големината на двора, дали той скрива или не
красиви гледки и елементи. Височината е добре да не надвишава една
трета от разстоянието, от което се възприема. В по просторни дворове
може да се направят по – големи скални кътове. Формата е добре да е
вписана в линиите на растителността и архитектурните елементи.
Добре е да е раздвижена, като наподобява естествен пейзаж, за
предпочитане е с нечетен брой върхове. При възможност може да се
изградят била и дерета .
Основни градивни елементи са камъните и растителността. Те трябва
да се разполагат така, че да се подчертават, а не скриват един друг.
Първо се уточнява видовия състав на растителността. Избират се
акценти – видове с чадъровидни, колоновидни, кълбовидни и други
интересни форми. За заден план се използват по – високи , а за преден
план по ниски растения. Препоръчително е да има видове с различни
цветове на листата и на цветовете. Може да изберете и растения
примерно предимно със сиво – синя гама на листата. При алпинеумите /
вид скални кътове / се използват растения с алпийски произход.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Liato200609-012
Започва се с оформянето на хълмове от почва. После се изгражда
скелет от едри камъни и растения.Първо се засаждат или определят
местата на растителните акценти. После се редят каманите. Най добре е
те да имат еднакъв цвят и структура. Започва се от едрите, като всеки
камак внимателно се оглежда и му се избира лице , което се поставя
срещу основната гледна точка . Каманите се заравят леко в пръстта и се
допират един до друг, с кокото може по незабележими фуги. Всеки камък
трябва да си има легло, на което да стои здраво и неподвижно. Те може
да се скрепят с циментов разтвор, където няма да се вижда, или където
може да се зарие с пръст. След като сте приключили с по едрите се
започва с по дребните скални късове. Те трябва да се редят, така че да
се оставят тераси и ниши така че да могат в тях да се засадят растения
и да се задържат почвата и ценната влага. Водещото при реденето е
камъните да се подредят така , че да няма тежки струпвания и да са
разпределени сякаш случайно, което им придава естественост.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Esen200609-058
Сега идва ред и на по малките растения. Те се засаждат на групи от
по няколко растения от един вид на една тераса. Стремежът е да се
получи едновременно баланс и контраст на цветове и форми. Подходящи
растения за скалния кът
са : палмоволистен явор, смарагдова туя, кълбовидна туя, коничен смърч
, ериковидна туя, клек, азалия, лавандула, спирея, потентила, някои
видове астри, котонеастер, лоницера, евонимус, хоста, мащерка,
карамфилчета, седум, алпийска роза, флокс, рожец, ерика и много други.
В заключение можем да кажем, че при озеленяване на градини скалният кът е основен акцент, но трябва да се има в предвид, че той не е подходящ за всички места и дворове.
Обзавеждане и подредба на двора и градината! Alpineum2

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Empty 10 тайни за спестяване на място в градината

Писане by Lindzi on Нед 07 Ное 2010, 10:35

У дома или на вилата, мястото в градината никога не стига, особено ако пространството е силно ограничено. Има обаче няколко трика, които можете да използвате, за да спестите място – в градината, на двора, дори на терасата.


1. Преносими саксии


Обзавеждане и подредба на двора и градината! 01

Ако нямате достатъчно място по земята, преместете част от саксиите върху оградата. За целта можете да използвате готови преносими контейнери или да си измайсторите специални поставки със закачалки. Така получените саксии не само ще Ви спестят място, но и ще са гъвкав елемент от декорацията, който винаги можете да преместите на друго място в градината, двора или терасата.


2. Скрийте безпорядъка


Обзавеждане и подредба на двора и градината! 02

Спретнатият и подреден двор е като чистата къща – изглежда по-голям и просторен. Опитайте се да почистите, подредите или скриете безпорядъка зад зеленина, или пък зад параван от естествени материали (например бамбук). По същия начин можете да замаскирате грозноватите, но необходими аксесоари за градината – маркуча, чешмата, инструментите и прочее.


3. Оптическа илюзия


Обзавеждане и подредба на двора и градината! 03

Харесвате ли градината зад семплата дървена ограда? Тя всъщност се намира зад Вас, на една ръка разстояние, но образът й се отразява в огледало, поставено точно зад оградата. Огледалата, поставени на стратегически места, могат да създадат оптическа илюзия и да разширят визуално пространството, а освен това ще удвоят цветовете в градината и красотата на избраните растения.


4. Мултифункционална декорация


Обзавеждане и подредба на двора и градината! 04

Изберете хитри комбинации от качества, за да си спестите място – тук например ефектният контейнер за градинския маркуч, който е с капак, служи и като красива баня за птички. Тайната на този похват е да видите пълния потенциал на аксесоарите и да бъдете креативни.


5. Декорация във височина


Обзавеждане и подредба на двора и градината! 05

Оформете зеленината във височина чрез увивни растения и пълзящи храсти, като за целта им осигурите подходяща основа (например стена или дървена решетка). Ако си падате по експериментите, можете да оформите по същия начин дори някои видове дървета – т.нар. техника espalier е стар френски способ за отглеждане на дървета (например ябълка или круша) върху хоризонтална плоскост. Макар да изглежда и да звучи твърде сложно, всъщност техниката е доста проста – основното Ви задължение е да оформяте младото растение и да го подкастряте редовно.


6. Декорация върху стените

Обзавеждане и подредба на двора и градината! 06 Обзавеждане и подредба на двора и градината! 07

За да спестите място, монтирайте част от декорацията върху стените на къщата. За целта може би най-подходящи са стенните фонтанчета, които иначе заемат твърде много място. Ето и подробни инструкции за един такъв проект тук: (това е фонтанът, показан на втората снимка).


7. Аксесоари на пластове

Обзавеждане и подредба на двора и градината! 08

Така, както съчетанието от различни блатове прави тортата неустоима като вкус и вид, по същия начин екстериорът, оформен на пластове, не само спестява място, но и създава неотразим ефект. Тук например саксиите с растения са подредени на три слоя, които създават много повече релеф и текстура в екстериора. Освен това, по този начин се спестява място в двора, тъй като контейнерите са поставени във височина.


8. Миниатюрни мебели


Обзавеждане и подредба на двора и градината! 09

Ако искате да оформите кът за сядане в двора си, изберете по-компактни мебели за обзавеждането. Ако подберете внимателно мебелите, няма да се налага да правите компромис с комфорта, за сметка на размерите. Ако допълните обзавеждането с декорация във височина, екстериорът няма да изглежда твърде гол и претрупан. Малките размери на мебелите можете да компенсирате с ярки нюанси.


9. Малки разновидности


Обзавеждане и подредба на двора и градината! 10

Изберете по-малките разновидности на предпочитаните от Вас храсти и дръвчета – така например, докато един нормален смърч достига до височина над 15 метра и ширина над 9 метра, по-малките разновидности (джудже) са високи едва 2-3 метра. И докато растенията, развиващи се във височина, не заемат излишно място в екстериора, то ширината им е от особено значение.


10. Допълнително място

Обзавеждане и подредба на двора и градината! 11

В малките градини, дворчета или тераси всеки сантиметър е от значение, затова не хабете ценно пространство. Използвайте хитри приспособления, с които да поставяте саксиите, аксесоарите и останалите елементи на места, които иначе биха останали неизползвани – върху оградата, стените, дори тавана на верандата.


Източник: bhg.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Обзавеждане и подредба на двора и градината! Empty Re: Обзавеждане и подредба на двора и градината!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите