Къпане на новороденото

Go down

Къпане на новороденото Empty Къпане на новороденото

Писане by mamazavinagi on Вто 21 Апр 2009, 08:11

През първата седмица или малко повече, докато все още не е паднало и не е зараснало пъпчето на бебето, не е зле да измивате телцето му с мокра мека гъбичка. През деня също така често измивайте личицето и ръцете му, както е добре да измивате и дупето му при всяка Смяна на пелени .
След като пъпчето падне и зарасне, можете да започнете да къпете бебето в малка пластмасова ваничка.

Въпреки че някои родители следват обичайната практика да къпят бебето си всеки ден, може би дори, за да доставят удоволствие на самите себе си, трябва да знаете, че това не е необходимо, докато бебето не започне да пълзи. До този момент къпането един или два пъти седмично е напълно достатъчно. Ако все пак тази честота ви се струва необичайна, можете да къпете бебето през ден.
В началото къпането на новороденото бебе изглежда доста страшно и трудно изпитание. Все пак, за да държиш едно шаващо, мокро и покрито със сапун бебе, се изисква определена опитност и увереност. Но никой не се е родил научен, така че се заредете със спокойствие и хванете добре своето бебе.

Някои бебета намират топлата вода за много успокояваща. Ако вашето бебе е от тези, то го оставете да се наслади на приятната вана. Други бебета обаче плачат през цялото време, докато трае къпането. Тогава и на вас ви се иска къпането да свърши колкото се може по-бързо.

Безопасност по време на къпане

* Никога не оставяйте дори и за миг бебето самичко във ваната и без надзор. Ако телефонът или звънецът звъннат и вие непременно трябва да се отзовете, то завийте бебето в кърпа и го вземете със себе си.
* Никога не слагайте бебето във ваничка, в която водата все още тече (температурата на водата може да се промени или нивото й да стане твърде голямо).
* Температурата на водата трябва да е 360 - 370С.
* Никога не оставяйте детето самичко. То може да се удави и в много малко количество вода за по-малко от 60 сек.

Как да изкъпем новороденото

1. Подгответе си всичко необходимо за къпането - шампоан за измиване на главичката и телцето, мека гъбичка, хавлия, чисти пелени и дрешки.

2. Напълнете ваничката с 5-6 сантиметра вода с температура 36-370 С.

3. Съблечете бебето в близост до ваничката.

4. Бавно сложете бебето във ваничката, като първо потопите крачетата му. Дръжте едната си ръка под вратлето и главичката му като едновременно сте сложили дланта си на подмишницата му. С другата ръка поливайте телцето му с каничка с топла водичка, за да не измръзне телцето му.

5. Използвайте нежен сапун или шампоан за тяло, като измивате детето отгоре-надолу, отпред и отзад. Можете да измиете главичката му с влажна, мека гъбка или внимателно с ръка. За да измиете очичките и лицето използвайте мокри памучни тампончета. Ако има засъхнали корички по краищата на нослето и очичките, първо ги навлажнете с ръка и след това като поомекнат ги измийте внимателно. Измийте гениталиите на бебето, както го правите обикновено при смяната на пелените.

6. Изплакнете бебето с няколко канички чиста вода. Ако си имате помощник в къпането, той може да вдигне бебето, докато вие го поливате с чиста водичка. Има майки, които проявяват смелост или са принудени от обстоятелствата, и те сами изплакват телцето на бебето си, държейки го с една ръка и поливайки го с другата. Все пак е за предпочитане да вършите това с помощта на някой друг. След като изплакнете телцето на бебето, го сложете в затоплена, мека хавлия с качулка за главичката.

7. Подсушете бебето като потупвате с хавлията по телцето. Не търкайте, за да не нараните нежната бебешка кожа. След като подсушите добре, особено внимание обърнете на всички сгъвчици - около гениталиите, под мишничките, на крачетата и ръчичките, можете да овлажните бебешката кожа с бебешко олио, преварен зехтин, бебешко мляко (всичко зависи от това какво най-добре понася кожата на вашето бебе). Сложете чиста пелена, облечете с чисти, топли дрешки бебето си и му дайте целувка по сладката чудесно миришеща главичка.

И това е всичко. Къпането не е чак толкова страшно, а напротив приятно изживяване!

www.predainatatak.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Къпане на новороденото Empty Къпане на бебе – заедно във ваната

Писане by pumpal21 on Чет 14 Окт 2010, 14:30

Къпането заедно с бебето е удобен начин да имате игра, контакт кожа до кожа, топлина и масаж наведнъж. В тази статия ще видите как, така че да е безопасно и приятно едновременно за мама и бебе.

Нека всичко да е обезопасено

Тук има някои съвети, които ще спомогнат къпането заедно с бебето да е безопасно


 • Винаги проверявайте температурата на водата във ваната преди да влезете заедно с бебето

 • Направете си план предварително и поставете всичко нужно близо до вас: шампоан, кесия за къпане, бебешка седалка за автомобил (за да поставите в нея бебето докато влизате и излизате от ваната), кърпи (не забравяйте една и за вас!), сапун и играчки, подходящи за вана
Ако планирате да направите масаж на бебето след ваната, поставете памперса и дрешките близо до мястото, където ще правите масажа, както и близо до масата за повиване.

 • Ако ще се къпете с новороденото си бебе, нека партньорът ви или друг помагач да е наблизо

 • Проверете какво има по стените на ваната предварително и се убедете, че всичко, което вашето бебе би могло да достигне с ръчкички е безопасно (преместете самобръзначките!)

 • Имайте предвид колко хлъзгаво ще бъде бебето след като го сапунисат.
Къпане с новородено
Първото къпане на бебето може да бъде доста стресиращо: бебето ви може да е ужасено от това да го поставите в малка ваничка с вода, а вие може да се почувствате като лош родител, че сте го разплакали. Можете да прескочите това стресиращо изживяване като вземете бебето във голямата вана със себе си.

Повечето новородени обожават това; комбинацията от усещане за топла вода и звука от биенето на сърцето на мама ги кара да се чувстват така все едно отново са в утробата.Къпане на новороденото Images

Бебе Мишел заспива, след като е накърмено във ваната.


Изчакайте да падне пъпчето на бебето преди да го изкъпете напълно. Ако не сте сигурни дали пъпчето е паднало, попитайте вашия личен лекар или педиатър. Имайте предвид, че новородените имат нужда от къпане един или два пъти седмично.

Първите няколко пъти, когато влизате с новороденото си бебе във ваната, може да ви подействат малко изнервящо, поради комбинацията от хлъзкавата, сапунисана бебешка кожа и факта, че то все още не може да си държи само главичката. Но с практиката, ще стане лесно и приятно. Ето няколко съвета как да направите всичко така че да е безопасно и двамата да се насладите на приятното усещане:

 • За първите няколко пъти, когато се къпете заедно с бебето, нека наоколо да има някой, който да ви помогне да вкарате и изкарате бебето от ваната и да го сапуниса
  Напълнете приблизително 2/3 от ваната преди вие да влезете и проверете температурата – нека водата да е топла, но не и гореща. Наблюдавайте нивото на водата, когато поставите бебето на гърдите си. Ако водата е твърде близо до устата и носа, изпразнете малко ваната.
  Поставете бебешка седалка за кола близо до ваната и постелете върху нея хавлията на бебето. Преди да влезете във ваната сложете бебето на седалката.

 • Първо влезете сама във ваната. Ако вземате вана за първи път откакто сте родила, първите няколко минути се погрижете за себе си и после вземете бебето при себе си във ваната. Имате нужда от тази малка пауза за себе си и ще я оцените!

 • Нека вашият партньор или помагач бавно и нежно да положи бебето на гърдите ви.
Бебето се отзовава на вашите чувства. Ако сте спокойна и отпусната и вашето бебе ще се чувства по същия начин.

 • Дръжте нежно бебето и го накарайте да се отпусне и да се топи от удоволствие до вашата кожа

 • Нека помагачът да сапуниса меката бебешка кесийка и нежно да сапуниса с нея бебето. Дръжте наблизо бутилка с дупчици за струйки, с която да изплакнете бебето. В началото може би ще ви е трудно да измиете предната страна на тялото на бебето. Ако се наложи може да измиете коремчето му на масата за повиване с влажна гъба за баня.

 • Прекарайте няколко минути като просто държите бебето си и разтривате гръбчето му.

 • Когато дойде време да излизате от ваната, нека вашият помагач да поеме бебето и да ги постави на бебешката седалка за кола. Увийте бебето с хавлия (като какавида), за да задържи топлината.
Някои препоръчват кърмене по време на банята. Това е особено приятно преживяване за бебето. Едновременно го кърмят и е заобиколено от топла вода. Все пак повечето новородени пишкат и акат почти веднага след като ги накърмят, така че кърменето във вода може да не се окаже толкова приятно за вас.

Източник

_________________
Къпане на новороденото 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Къпане на новороденото Empty Re: Къпане на новороденото

Писане by pumpal21 on Чет 21 Окт 2010, 16:46


Къпане на новороденото Bath

Ключът към успешното и приятно къпане е предварителната подготовка. Освен това в днешно време се предлагат наистина много улеснения за този ритуал – анатомични ванички, специални поставки, различни играчки.
И все пак уменията не могат да се купят. Ето няколко практични съвета:
Топла стая


Щ се убедите, че къпането (поне в началото) е по-удобно в стая, а не в банята. Така всичко ще ви бъде подръка и няма да рискувате да простудите бебето. Затоплете предварително помещението, температурата трябва да бъде около 25°С. Поставете ваничката на удобно за вас място, на удобна за вас височина.
Чисти дрешки

Пригответе хавлийката, в която ще завиете бебето, чисти дрешки и памперс. Подредете дрешките по реда на обличане, за да ви бъде по-лесно. Мястото, на което ще обличате бебето, трябва да бъде удобно както за вас (болките в гърба най-често са причинени от много навеждане), така и за бебето.

Нежна грижа

Пригответе си козметиката, която ще използвате – обикновено това е бебешко олио или хидратиращ лосион за масажа след банята, крем против подсичане или пудра. Ще ви трябват клечки за уши (за предпочитане такива с ограничител) и четка или гребенче.

Къпането: • Пригответе си водата – може да направите това в отделна кофа, която направо да изсипете във ваничката.


 • Измерете температурата със специален термометър за вода – тя трябва да бъде 37°С. Може просто да потопите лакътя си (а не ръката) във водата, която трябва да бъде приятна, а не много топла.


 • Сипете шампоана за вана (ако използвате такъв).
 • Съблечете бебето, като се стараете да го държите голо колкото се може по-малко (малките бебета нямат изграден механизъм за регулиране на телесната си температура).
 • Вземете бебето и внимателно потопете първо крачетата, после дупето и накрая цялото тяло. През цялото време му говорете нежно или му пейте някоя любима песничка. С едната ръка крепете главичката и вратлето (така че да са над водата през цялото време), а с другата го обливайте с вода (или го сапунисвайте с гъбичка). Внимавайте да не влезе вода в ушичките на мъничето. Няколко минути (3-4) във водата са напълно достатъчни за малкото бебе.
 • Когато миете косата: внимателно сипете шампоан на главичката (приблизително колкото пет стотинки), масажирайте нежно, след това изплакнете, като сипвате вода с канче от темето към тила, като внимавате да не мокрите очите и ушите.
 • Извадете внимателно бебето от водата, като не забравяте, че малкото телце е доста хлъзгаво.
 • Веднага го завийте в мека хавлия и го подсушете с нежни потупващи движения, без интензивно търкане. Обърнете особено внимание на гънките на крачетата и вратлето, под мишниците, дори и между пръстчетата на крачетата. Може да използвате тензухена пелена над хавлията, с която подсушаването ще бъде по-нежно.
 • Махнете мократа хавлия и направете редовния тоалет на бебето. Масажирайте го според инструкциите на педиатъра с бебешко олио или лосион. Сложете пудра или защитен крем на нежните гънчици. Ако използвате пудра, внимавайте да не влезе в нослето или очите на бебето – сложете малко върху памучен тампон или на дланта си (далеч от малчугана) и след това третирайте желаните места.
 • Облечете бебето в чистите дрешки – през зимата може предварително да затоплите бельото и чорапките на бебчо (с ютия или на радиатора).
 • Не забравяйте да почистите ушенцата на мъничето както отвътре (особено внимателно!), така и отвън. Срешете косичката на бебето с мека четка (естествен косъм) или специално гребенче.
 • Никога не оставяйте бебето без надзор във ваничката – дори само за секунди.
 • Не оставяйте бебето твърде дълго във водата – проверявайте дали тя не е изстинала.
 • Използвайте само специализирана бебешка козметика. Кожата на бебето е около 10 пъти по-тънка от тази на възрастен, много по-чувствителна и поради тази причина се нуждае от специални грижи.

Няколко игри за по-големи бебета


Риболов

Използвайте няколко гъби във форма на риба (ако нямате, може сами да ги направите от някоя стара гъба). Накарайте детето да ги открие в сапунената вода и да ги хване.

Сапунени мехурчета

Банята е идеалното място за “производство” на сапунени мехурчета. Използвайте домашно приготвен сапунен разтвор и ключ с отвор или купете специално приспособление за сапунени мехури. Детето ще се радва да лови и унищожава непослушните балончета.

Баня за играчките

Сега е подходящият момент за “изкъпете” и любимата играчка – плюшеното мече, куклата. Покажете на детето как да се справи с тази задача.

Малкият изследовател

Къпането е идеалното време за “откривателски” игри. Покажете на детето как някои предмети потъват във водата, а други плуват на повърхността. Сега е подходящ момент да въведете понятията “малък” – “голям”, “тежък” – “лек”.

Никога не оставяйте детето без надзор във ваната, дори ако в банята има по-голямо дете.

_________________
Къпане на новороденото 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Къпане на новороденото Empty Re: Къпане на новороденото

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите