Смяна на пелените – стъпка по стъпка

Go down

Смяна на пелените – стъпка по стъпка Empty Смяна на пелените – стъпка по стъпка

Писане by mamazavinagi on Вто 21 Апр 2009, 08:12

Подготовка
Измийте и подсушете ръцете си. (можете да използвате и бебешки мокри кърпички).

Подгответе си чисто, сухо и топло място, където да смените пелените на вашето бебе. Вероятно в началото ще използвате специалните плотове за повиване, но и всяка друга средно твърда и топла повърхност ще свърши работа.
Пригответе си всичко необходимо - чиста пелена, мокри кърпички, крем против зачервяване или подсичане, леген с топла вода за измиване, торба или кофа за мръсната пелена.

Смяна на пелените

1. Отлепете лепенките на пелената и ги залепете на задната част на самата пелена, за да не се залепят за бебето ви и за да не дразнят нежната му кожа. Все още не махайте мръсната пелена.

2. Избършете с чистия обикновено най-преден край на пелената голямата част от изпражненията от гениталиите, като хванете с едната си ръка глезените на бебето и ги повдигнете във въздуха. В случай че имате момче, сложете някаква чиста кърпа върху пениса, за да не бъдете изненадващо напишкани от своето момченце.

3. Сгънете мръсната пелената под дупето на бебето, така че то да бъде върху външната чиста част на пелената. Можете да залепите лепенките отгоре, тъй че да затворят мръсната пелена.

4. Почистете с мокра кърпичка остатъка от изпражненията. Бъдете внимателни почистването да става отпред-назад т.е. от гениталиите към дупето (особено при момиченцата), за да се избегне попадането на бактерии във влагалището, които могат да предизвикат инфекция.

5. Повдигнете краката на бебето от глезените, за да почистите и дупето добре.

6. Ако кожата на вашето бебе не е прекалено чувствителна, бихте могли да се задоволите и с почистване единствено с мокри кърпички, но ако забележите, че кожата на бебето след смяна се зачервява, то непременно след като изчистите добре с мокрите кърпички, измийте бебешкото дупе в леген с топла вода. Не е задължително да ползвате сапун при измиването.

7. Ако сте измили бебето с вода, трябва добре да подсушите бебешката кожа особено на сгъвките преди да сложите новата пелена, за да избегнете подсичане. Ако забележите някакъв обрив или зачервяване, непременно нанесете крем против подсичане.

8. Разтворете чистата пелена и пъхнете задната половина под дупето на бебето, като отново повдигнете краката му за глезените. Предната половина на пелената остава между крачетата на бебето.

9. Изпънете предната част на пелената върху коремчето на бебето и придържайте с едната ръка, като с другата отлепите едната лепенка и я залепите отгоре. След това сменете ръцете и повторете и с другата лепенка. Важно е да сложите пениса на момченцето да сочи надолу, за да не излезе навън урината, когато то се напишка. Пелената трябва да не е нито много хлабаво сложена, нито много стегната около коремчето. За да сте сигурни, че сте повили пелената добре, трябва да има един пръст място между пелената и коремчето на бебето.
Преди да ползвате определена марка пелени, разгледайте инструкциите по опаковката за някакви особености.

10. Облечете бебето и измийте добре ръцете си.

www.predainatatak.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Смяна на пелените – стъпка по стъпка Empty Смяна на памперси

Писане by pumpal21 on Чет 14 Окт 2010, 14:24

Макар, че памперсът не е дреха, ние винаги сме гледали на него като на част от бельото на бебето, през първите години от неговият живот. Може би, поставянето на памперсите, в началото ще ви се стори трудно, защото е нещо ново или пък, защото бебчето плаче и трябва да го сложите бързо. Но още след първата седмица, учудващо за Вас и всички Ваши близки, ще се превърнете в експерт в тази област. Истинското име на памперсите е пелени за еднократна употреба, но ние в тези страници ще използваме и по разпространеното им наименовани - памперси - на името на техните изобретателите. По-долу сме описали стъпките в смяната на пелените и някои грешки.


1.Пригответе си нов памперс, кремче за дупе, влажни кърпички и легенче с топла вода съвсем близо до мястото, където ще сменяте пелената.
2.Подгответе мястото за смяната на памперса. Сложете тензухена или друга мека пелена върху плота за повиване, така, че на бебчето да не му е студено когато го сложите да легне. Не трябва да използвате възглавничка, защото при повдигането на крачета се натоварват шийните прешлени на бебето. Стаята, в която сменяте пелените трябва да е добре отоплена.
Целта на стъпка 1 и 2 е да си приготвите всичко необходимо, защото не трябва бебчето да се оставя, макар и за кратко, без надзор върху мястото за преповиване.
3.Поставете бебчето да легне по гръб.
4.Свалете стария памперс. При момченцата, след като свалите памперса, сложете временно кърпа върху пишката, защото ще бъдете изненадани от високите фонтанчета на Вашето малко момченце.
5.Почистете дупето. Новият памперс винаги се слага, след като сте почистили добре цялото дупе. При момченцата не е нужно да миете дупето при всяка смяна. Може да използвате мокри кърпички. При момиченцата, ако само са пишкали, също почиствате с влажна кърпичка. Ако са се изходили по голяма нужда, първоначално почиствате с влажна кърпичка. Важно е почистването при тях да става отпред-назад. След това измивате дупето с топла вода на чешмата или в легенче, предназначено за тази цел.
6.Намажете кожичката с кремче за дупе. Не препоръчваме използването на пудра, защото при предозиране води до прекалено изсушаване на кожата. Кремчето се нанася съвсем тънко, като по този начин се образува защитен слой, предпазващ от пикочната киселина. Добре е да използвате кремове, които не са гъсти и лесно се нанасят.
7.С едната ръка хващате крачетата на бебчето и повдигате леко, а с другата подпъхвате задната част на памперса под дупето, така че краят му да застане под кръстчето. Задната част на памперса е винаги тази, върху която са лепенките. Повдигането на крачетата трябва да бъде само колкото да поставите памперса, защото в противен случай се пренатоварва гръбначният стълб на бебето. След това отпускате крачетата и поставяте върху коремчето, между крачетата, предната част. Предният и задният край на памперса трябва да бъдат един срещу друг и да са симетрично разположени.
Често срещано мнение е, че при момченцата пишката трябва да сочи към пъпчето. Това не е грешно, но много често води до пропускане на памперса. Всъщност, от физиологична гледна точка няма значение как точно ще бъде. Затова, според нас е по-добре да я оставяте надолу.
8.Залепете последователно двете лепенки. Те трябва да бъдат залепени на еднакво разстояние от средата на коланчето, една срещу друга. Памперсът не трябва да е стегнат - между него и коремчето без проблем трябва да можете да промушите пръста си.
Това е. Другото, което трябва да знаете е, че в по-малко от 1% от случаите, пропускането на памперса се дължи на неправилно поставяне. Защото това е първото нещо, за което се сещате когато пипнете мокрите дрешки на бебчето. Пропускането се дължи най-вече на качеството на пелените, неподходящият им размер и други фактори, на които ще се спрем подробно в друга статия.
Смяната на памперсите е изключително лесно и затова вероятността за грешка е много малка. Тук ще посочим все пак няколко такива, които сме срещали в нашата практика:
- Памперсът се поставя прекалено стегнат. Това води до неразположение у бебето и може да е причина за плач или дори до повръщане. Ако памперсът прупуска откъм коремчето или гръбчето, трябва най-често или да смените марката или размера, а не да стягате с лепенките.


- Вече почти всички памперси са еластични в кръстчето. Това се постига по различни начини - чрез еластични лепенки, еластично коланче, в комбинация от двете или по друг начин. Това е съвременната тенденция при памперсите. Тя предлага допълнителен комфорт на бебчето и ние ви препоръчваме да използвате такива пелени.
Еластичният памперс се поставя също както и нееластичния. Лепенките се залепят в неразтеглено положение. Имали сме случаи, когато лепенките се разтягат и тогава се залепят, с цел по-плътно прилепване, за да не пропуска. Но както споменахме това не води до по-голяма издръжливост.
- Всеки памперс има вътрешни и външни ластици, които обгръщат крачетата. Докато външните имат декоративна цел, то значението на вътрешните е голямо. Те спират урината да не изтече покрай крачетата и дават нужното време на абсорбента да я поеме. Понякога тези ластици са залепнали (случвало се е при всички марки) и не могат да изпълняват функцията си. Затова, когато при смяната вземете новия памперс, винаги обръщайте внимание на вътрешните ластици - ако са залепнали, ги разлепете, като прокарате пръст между тях и вътрешното покритие на памперса, контактуващо с дупето. Памперси без вътрешни ластици са дефектни и пропускат.
- Бебчето не трябва да се оставя върху мястото за преповиване без надзор. Често след като оставим бебето, тръгваме да търсим памперси или влажни кърпи. Но дори и двумесечно бебе може да се обърне и да падне. Затова първа и втора точка от смяната на пелените са именно приготвяне на необходимите неща.


Източник

_________________
Смяна на пелените – стъпка по стъпка 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите