Видове саксии

Go down

Видове саксии Empty Видове саксии

Писане by Dani on Сря 13 Май 2009, 08:54

Пластмасови. Те са леки и евтини. Здравината им, особено през зимните месеци, зависи най-вече от качеството на използвания материал.

Саксии от теракота. Ако са по-скъпи, значи са добре изпечени и изработени. По принцип саксиите от теракота са студоустойчиви. Ако са ви прекалено скъпи, можете да си купите гледжосани съдове, които наподобяват теракотените.

Глинени саксии. Те са по-тежки от останалите видове, но фините пори на материала осигуряват непрекъснат въздухообмен, много необходим на корените. Глинените саксии са чупливи и не издържат на силен студ.

Метални саксии. Не са препоръчителни, защото отделят вредни вещества. Ако все пак си купите метална саксия, покрийте вътрешната й страна с фолио.

Дървени сандъчета. Те са леки и евтини. За да предпазите дъното им от загниване, наредете в сандъчето чакъл или поставете метална скара.

източник: Тук

_________________
Видове саксии Doddds10
Видове саксии __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Видове саксии Empty Какви саксии и съдове да използваме

Писане by Dani on Сря 13 Май 2009, 16:23

Какви саксии и съдове да използваме


Такива, каквито ви харесват и кавито можете да си позволите. Класическите глинени саксии си остават най-популярни и достъпни. Техният земен цвят е подходящ за всякакъв интериор и не засенчва красотата на самото растение. Битува разбирането, че за картини рамката и съответно саксията имат естетическо въздействие равно, ако не и по-голямо, от това на самата картина или растение. Глинените саксии са порести, попиват влагата и правят възможна здравословната циркулация на въздуха. Те са много подходящи за начинаещи градинари, тъй като е по-трудно да се преполее растение, засадено в глинена саксия. Освен това при предозиране на изкуствените торове, те избиват на повърхността на саксията и образуват там коричка, като по този начин предпазват растението. По същия начин ако водата, с която поливате, съдържа голяма концентрация на минерали (твърда вода), излишъкът им се просмуква навън и образува подобна бяла коричка. Само порестите глинени саксии могат да предупреждават по този начин градинаря, че нещо в грижите му към растението куца.
Напоследък масово се наложиха пластмасовите саксии, тъй като са относително евтини и леки, а освен това се предлагат в голямо разнообразие от форми и цветове. При тях има един проблем – трябва да се внимава с поливането, тъй като нито попиват водата, нито пропускат въздуха , за това по парвило растенията , засадени в такива саксии, трябва да се поливат по-предпазливо.
Гледжосаните керамични саксии са много красиви и желани, но за тях важи всичко, казано за пластмасовите. Много са естетични и металните контейнери от мед, месинг, сребро, полирана стомана или алуминий. По редица причини обаче най-добре е те да бъдат използвани като кашпи. Много популярни сред градинарите са и плетените кошници, тъй като тяхната текстура добре си пасва с растенията. Те също се предлагат в голямо разнообразие от форми, размери и изработки, някои в естествени цветове, други лакирани или боядисани за по-голяма живописност. Тъй като кошниците не са водонепроницаеми, използвайте ги само като декоративни външни контейнери. Някои се продават с подвижни метални „хастари”, но те са без дренажни дипки и трябва да се внимава дали ще се използват като кашпи или за директно засаждане с произтичащите от това последствия.
Тъй като вече стана душа за кашпите, нека перво поясним, че по-правилно би било да казваме кашпо, понеже думата произлиза от френския глагол каше (cacher), означаващ „крия”, и по (pot) „саксия”, или иначе казано кашпо ще рече съд, в който крие саксията. Кашпите нямат дренажни отвори и в тях не е препоръчително директно да се засаждат растения, макар че понякога това се практикува. Кашпото трябва да е поне два-три сантиметра по-голямо от саксията , за да се позволи добра циркулация на въздуха. Ако кашпото е прекалено дълбоко, запълнете дъното с керамични топчета, парчета от натрошена тухла, камъчета или дори друга саксия, обърната с дъното нагоре, и поставете върху тази „подплънка” засаденото растение. Тази повдигната повърхност освен това не позволява на дъната на саксиите да киснат в отцедената на дъното вода. Ако кашпото ви е прекалено ценно и не искате да го повредите при поливане, отнасяйте растението до мивката за всяко подаване на вода и го връщайте в кашпото след отцеждането. Другият начин е като подплатите кашпото с плътен найлон или поставите на дъното подложка за отцеждане.
Някои градинари използват мъх, камъчета, керамични топчета или торф за запълване на пространството между саксията и кашпото, като по този начин се създава ефектната илюзия за директно засаждане. При това положение особено трябва да се внимава да не се преполее растението.

източник: Тук

_________________
Видове саксии Doddds10
Видове саксии __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Видове саксии Empty Re: Видове саксии

Писане by petia_18 on Пет 12 Юни 2009, 13:37

Моите всички саксии са пластмасови и много си ги харесвам. Евала
petia_18
petia_18
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Видове саксии Empty Re: Видове саксии

Писане by Lindzi on Пет 12 Юни 2009, 13:59

Моите са пластмасови, глинени и дървени за украса.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Видове саксии Empty Re: Видове саксии

Писане by styyni on Пет 12 Юни 2009, 14:22

Мойте също са пластмасови и глинени.От една позната знам,че във пластмасовите се слага парченца керимиди за влага и така съм направила и аз Намигане
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Видове саксии Empty Стари столове

Писане by styyni on Пет 07 Авг 2009, 15:46

Видове саксии 24ccacec5f42

Неизменно идва ден, в който всеки един от мебелите ни вече не може да се използва по предназначение. Ето една интересна идея как да удължите живота на любимия си стол, дори и без да имате възможност да седнете върху него.

Обикновено старите столове от старите къщи или вили биват изхвърляни или хвърляни в печката веднага след като не стават за сядане, но в тях има още много хляб. Дори и да не могат да се поправят, те могат да бъдат поставени в някой ъгъл на стаята и да носят свежест и зеленина в стаята, или пък да допринасят за красотата на градината като интересен аксесоар.
На мястото на седалката можете да оставите рехава мрежа (рапицова мрежа), растителни влакна, торф и торно землена смес и да засадите цветя. Ако столът ще бъде вкъщи, е по-добре да изрежете дървото на седалката в кръг и да поставите саксия с прикрепяща се чинийка за водата. Интересен вариант също така, е и да “засадите” стола в саксия, като пъхнете един или няколко от краката му в саксии и да посадите увивни растения, които да го покрият изцяло.

Видове саксии E8e140b85ab3

www.archzine.com
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Видове саксии Empty Re: Видове саксии

Писане by silvenaiv on Съб 26 Сеп 2009, 09:41

Аз харесвам много кашпите. Малко са по скъпички , но определено цветята в тях изглеждат супер.
silvenaiv
silvenaiv
VIP- персона
VIP- персона


Върнете се в началото Go down

Видове саксии Empty Re: Видове саксии

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите