Учени разработват система за галактическо позициониране

Go down

Учени разработват система за галактическо позициониране Empty Учени разработват система за галактическо позициониране

Писане by bambolina on Пет 29 Май 2009, 15:48

От най-древни времена хората са се опитвали по някакъв начин да определят своето местоположение по повърхността на Земята – ориентирали са се по звездите и Слънцето. Но този метод далеч не винаги е работоспособен, пък и не може да представи точна информация за текущото положение на наблюдателя. Глобалната система за позициониране съществено промени живота на човечеството, като предоставя отличен инструмент за определяне на местоположението във всяка точка на земното кълбо и при всякакви метеорологични условия.

Човечеството обаче не го свърта на едно място – някога мечтите за далечни космически пътешествия ще станат реалност, което от своя страна ще породи редица допълнителни проблеми. Един от тях е старият – как хората да се ориентират в пространството, но вече в съвсем други мащаби – за начало в пределите на галактиката. В този случай ясно е, че не може да се разгърне система от спътници, както е при GPS. Природата обаче сама ни идва на помощ, като ни предоставя „фарове“, по които астронавтите ще се ориентират в космическите простори.

Става дума за уникалните обекти, наречени пулсари. Определянето на местоположението относно четири пулсара, координатите на които са предварително известни, позволява да се изчислят координатите на космическия кораб в галактиката с точност до един метър. Бартоломе Кол и неговите колеги от Парижката обсерватория предлагат за тази цел да се използват следните четири обекта от дълбокия Космос: 0751+1807 (с период на пулсация 3,5 ms), 2322+2057 (4,8 ms), 0711-6830 (5,5 ms) и 1518+0205B (7,9 ms).

Както е известно, положението в пространството може да се определи с помощта на три координати. Тогава защо учените предлагат да се използват четири пулсара за изчисленията? Тук трябва да си спомним, че живеем не в три измерения, а в четири – три пространствени и едно времево. Именно затова, положението на даден обект трябва да се разглежда в четири измерения и за тази цел е предназначен четвъртият пулсар.

Главното достойнство на този метод спрямо системата за глобално позициониране, но вече в мащабите на цяла галактика е, че изчисленията с точност до един метър ще се извършват за части от секундата. Пулсарите са достъпни за наблюдение постоянно, освен това липсват и разходи за създаването на самата система за позициониране – природата е направила всичко вместо нас.
Учени разработват система за галактическо позициониране 12552-80


www.pcworld.bg
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите