Арктика крие една трета от световните запаси на природен газ

Go down

Арктика крие една трета от световните запаси на природен газ Empty Арктика крие една трета от световните запаси на природен газ

Писане by bambolina on Съб 30 Май 2009, 02:02

Дейвид Готие и неговите колеги от Геоложката служба на САЩ са установили, че в района на Северния полюс се "съхраняват" около 30 процента от световните запаси на природен газ и 13 процента от всички нефтени залежи.

Резултатите от изследването им са публикувани в сп. "Сайънс".

Учените отдавна знаят за съществуването на залежи от нефт и газ в арктическия шелф. Досега обаче не съществува възможност точно да се оцени количеството на полезните изкопаеми отвъд Полярния кръг.

Авторите на новото изследване също правят частични изводи на основата на косвени данни.

Крайната оценка на специалистите е формирана от две части. Изследователите са събрали всички налични геоложки данни за арктическия регион и са ги представили на няколко експерти. Те са съпоставили характеристиките с тези на подобни райони в други части на Земята, за които се знае с какви запаси на нефт и газ разполагат. На база на сравненията е направена прогноза за възможните залежи от нефт и газ в арктическите недра.

Авторите на разработката са допълнили изводите на експертите с резултатите от компютърното моделиране на образуването на нефт и газ в утаечните пластове. В компютъра са били вкарани също данните за геологията на Арктика. Изследванията Дейвид Готие и неговите колеги от Геоложката служба на САЩ са продължили пет години.

В резултат учените не само са открили какви количества нефт и природен газ се съдържат в арктическия шелф, но също така са съставили карта на находищата.

Според специалистите основната им част е разположена в крайбрежните води на "арктическите" страни - САЩ, Русия, Дания, Норвегия, Исландия и Канада.

Арктика крие една трета от световните запаси на природен газ 271e8348b1

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите