Палми-видове,грижи и съвети!

Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by nellyyy on Вто 18 Мар 2008, 19:25

КОКОСОВА ПАЛМА
(COCOS NUCIFERA)

Палми-видове,грижи и съвети! Coconutpalmsmall1

Палми-видове,грижи и съвети! Coconutpalmsmall2
Описание:
Красивата палма олицетворява романтиката на тропиците. Тя има и огромна икономическа стойност. Съществуват множество разновидности, от палми джуджета до достигащи 20 метра дървета. Всички те имат величествени сиви стебла с корона от сложни жълто – зелени листа. Всяко листо е около 3-5 метра дълго. През последните две десетилетия, кокосовата палма в Южна Флорида беше нападната от микроорганизъм, който причинява болест, наречена смъртоносно пожълтяване. За щастие вече се произвеждат разсади, които са резистентни на болестта.

Грижи:
Светлина: Обича силното слънце.
Влага: Понася суша, но харесва и влажна почва, стига тя да се отцежда добре.
Студ: може да издържи на студ и замръзване, но само за кратки периоди. Листата се обезцветят, а растението става податливо на гъбични заболявания.

Място:
Кокосовата палма е тропическо растение, което обикновено вирее във влажни крайбрежни райони между 26 градуса северна и южна ширина. Произходът на това растение не е известен, но мнозина смятат, че мнозина експерти смятат, че родината и са западната част на Тихия океан и островите в Индийския океан.

Съвет на градинаря:
Тази палма е страхотен акцент върху една зелена морава, а през листата и се прецежда приятна сянка за вътрешния двор. Използва за оформянето на горички или алеи покрай улици. Устойчива е на сол, затова и се използва по крайбрежията за постигане на тропически ефект. Ценен хранителен източник от тропиците, плодът на кокосовата палма се състои от черупка, изградена от фибри, покрита с още една - твърда дървесна. Вътре в черупката е бялото “месо”, наречено “copra”. То може да бъде настъргано и използвано в готварството – предимно в сладкарството. Освен това може да бъде извлечен екстракт на кокосово олио, което също се ползва за сладкарски цели.Вътрешността на кокосовия орех е куха и може да съдържа т.нар.кокосово мляко – основна съставка на пина - коладата, вкусна алкохолна напитка. По-важна е обаче приложението му в парфюмерийната и козметичната индустрия – за производство на сапуни, както и на смазочни масла, експлозиви и маргарин. Външната дебела черупка е източник на твърди фибри, наречени coir, които се използват за направата на изтривалки за крака и четки. Листата се използват в някои райони на света за изграждането на покриви на къщи.


Последната промяна е направена от nellyyy на Вто 18 Мар 2008, 19:33; мнението е било променяно общо 1 път
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by nellyyy on Вто 18 Мар 2008, 19:32

ЦИКАС
(Cycas)
Палми-видове,грижи и съвети! Trachy10
Описание: Цикасът е изключително древно растение. Името му в превод от гръцки (Kykas) означава палма. Това не е точно палма, но много прилича по външен вид на всички палмови. За разлика от палмите, цикасът е двуполов и съществуват мъжки и женски растения.
Произхожда от Югоизточна Азия (Япония и Тайван ) и Австралия. Той расте много бавно и може да живее дълго у дома при подходящи грижи.
Младите листа на цикаса са завити спирално, както при папратите. Те са крехки и доста нежни, по-късно обаче стават твърди и жилави.
При покупка трябва да внимавате, защото е скъпо растение и обикновено стои дълго по магазините, където условията не са много подходящи или го преполиват поради незнание относно нуждите му. Убедете се, че не са повредени централните листа, а крайните не са започнали да пожълтяват. Най-подходящи за покупка са растения с 3 до 5 развити листа.

Температура: Умерена, зимата предпочита по студени помещения при температуре 12-16C°, минимум 8C°.
Лятото го преместете на балкон или в градината, като внимавате да не е на течение и през първите няколко дни засенчвайте, за да не прегорят листата.

Поливане: Полива се обилно от пролет до есен, зимата намалете поливането. Попадналата вода в средната част може да предизвика загниване. Водата не бива да остава в подложката на саксията.

Пресаждане: Трябва да се прави много внимателно, тъй като корените са много нежни. Младите се пресаждат всяка година. По - възрастните, според растежа и запълването на саксията. Почва - 2 части листовка, 1 част прегорял оборски тор, 1 част чимовка, 1 част торф, 1 част пясък и към всичко добавете дървени въглища. На дъното поставете камъчета или натрошени глинени саксии.

Торене: На 2 седмици през активния период. Зимата не се тори.

Влажност на въздуха: Всекидневно пръскване. За да расте и изглежда добре, почиствайте листата всеки месец. Ако ги миете с вода, покриийте стеблото.

Място:Осигурете топло, светло, но защитено от слънчевите лъчи място. Подходящо изложение е южно или югозападно.

Размножаване: Чрез издънки. След отделянето, поръсете с прах от дървени въглища. Поставете в смес от торф, пясък и дървени въглища. Поливайте умерено.
Възможно е и със семена при подгряване отдолу.
И при двата случая отнема около 2 месеца.
Палми-видове,грижи и съвети! F_579310Палми-видове,грижи и съвети! F_507910Палми-видове,грижи и съвети! F_855310
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by nellyyy on Вто 18 Мар 2008, 19:34

ТРАХИКАРПУС
(Trachycarpus fortunei)
Палми-видове,грижи и съвети! 774d6410
Наричат я още китайска конопена палма. В Европа тя е много обичан и често култивиран вид.
Трахикарпусът е най-устойчивата от всички палми, отглеждани в саксии и големи съдове. За кратко време тя понася температура до -16 Сo. Тя се среща засадена на открито дори у нас на неветровити места. Старите екземпляри цъфтят и дори дават плод. Трахикарпусът е част от пейзажа в Южна Англия, Южна Швейцария, покрай езерата в Северна Италия, по южното Атлантическо крайбрежие и на Лазурния бряг. В голям съд тя достига височина 2-4 м, образува масивно влакнесто стъбло с почти кръгли, блестящозелени перести листа върху дълги 40-90 см. дръжки. За една година стволът нараства само с няколко сантиметра.
Период на цъфтене: Лятото.
Семейство: Arecaceae, палмови.
Произход: Бирма, Централен и Източен Китай, Япония. Там тя расте в планинските гори, където понякога вали сняг, и няма особени претенции към почвата.
Месторастене: Старите екземпляри на слънчево, а младите на полусенчесто.
Субстрат: Оптимална пръст или TKS 2 с глинеста градинска пръст и пясък.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа умерено влажно и до август се наторява всяка седмица в намалени дози.
Други грижи: Няма.
Презимуване: Прибира се късно, като се отстраняват кафявите листа. На тъмно при 0-5 Сo (или на светло в стая). Полива се малко, за да не загние сърцевината. В немразовити дни се проветрява! Пресажда се през пролетта, но само ако туфата напира да излезе извън съда. Аклиматизира се към светлината на полусенчесто място, иначе лесно изгаря от слънцето.
Вредители, болести: Рядко. Акари, щитоносни въшки, гъбички.
Размножаване: През цялата година чрез семена.
Съвети за оформление: Солитерно растение, което в диаметър достига 2,5 м.
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by nellyyy on Вто 18 Мар 2008, 19:36

ВАШИНГТОНИЯ
(Washingtonia)
Палми-видове,грижи и съвети! E09e7610
Родът обхваща два вида ветрилни палми, които външно приличат на Pritchardia, чийто подрод са били до 1879 година. Washingtonia развива здрави, издути в основата солитерни стъбла, които стават много високи и образува почти кръгли ветрила, които за разлика от много видове палми, не падат, когато достигат определена възраст, а се обръщат надолу и обвиват ствола като облечени една над друга фусти. Оттук и точното американско наименования. В търговската мрежа се предлагат:
• Washingtonia filifera
Тя достига височина над 20 м при диаметър на стъблото 1 м. Дръжките на зелените до сиво-зелени листа са отчасти много бодливи, а сегментите са разрязани на върха. Между сегментите висят много дълги, бели, отчасти къдрави нишки. Плодовете са овални, дълги ок. 6мм и черно-кафяви.
• Washingtonia robusta
За разлика от предишния вид, стъблото, което в основата си има форма на слонски крак, е с диаметър само 25 см. Без листните основи то е грапаво и сиво-кафяво на цвят. Ръбовете на листните дръжки на младите растения са изцяло покрити с бодли. В горната си част дръжките са с червено-кафяв оттенък. Нишките между листните сегменти, както и въоръжението на листните дръжки намаляват с напредването на възрастта.
Основата на листните дръжки заедно със ствола имат живописен вид. Вашингтониите растат доста бързо и в голям съд може да достигнат над 2 м ширина и 3 м височина.
Култивиране: Вашингтониите са любими декоративни растения и са подходящи за култивиране в саксии и контейнери. Като типично растение за сдудена къща, през зимата те не трябва да бъдат на много топло и тъмно място. Растенията образуват голяма коренова маса и затова трябва да се прехвърлят в по-големи съдове по-рано от други родове. Пресажда се, когато е необходимо, в хранителна тревна или компостна пръст.
Семейство: Arecaceae, палмови.
Произход: Родината на палмата е северозападно Мексико и югпзападната част на САЩ. Тя се среща заедно с друга растителност в района, в долините, близо до водни басейни, но също така и в сухи области.
Месторастене: старите екземпляри на слънчево, а младите на светло до полусенчесто.
Субстрат: Оптимална пръст или глинеста градинска пръст с пясък.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно и до август се наторява през 14 дни с намалени дози. Важно: не се полива в сърцето на растението, за да не загнива.
Други грижи: Няма.
Презимуване: На светло при 5-8оС. Полива се малко. Младите растения се пресаждат през пролетта, а старите само ако туфата напира да излезе извън съда. Необходим е добър дренаж!
Вредители, болести: щитоносни въшки.
Размножаване: през цялата година чрез семена.
Съвети за оформление: вашингтонията е солитерно растение, което расте доста бързо и изисква много място.
Предупреждение: опасност от нараняване по шиповете на листните дръжки.
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by teqnstal on Сря 19 Мар 2008, 00:35

Палми-видове,грижи и съвети! 9890_639

Китайска конопена палма


Trachycarpus fortunei(Трахикарпус фортуней)-от гръцки Trachys означава твърд,karpos-плод. Наричат е още китайска конопена палма заради влакнестото стъбло, което образува. Семейство: Arecaceae, палмови. Приема се че това е най-студоустойчивата палма
Произход: Бирма, Централен и Източен Китай, Япония, Хималаите.
Там тя расте в планинските гори, където понякога вали сняг. Оформя
влакнесто стъбло с почти кръгли, дълбоконарезни, блестящозелени листа
върху дълги 40-90 см. дръжки. Двудомно растение - сиреч мъжките и
женските цветове са на отделни растения. Цъфтеж - започва през май,
като плодовете зреят от ноември до януари и се задържат на палмата
дълго време(до година). Размножение - чрез семена. В родината си
палмата достига до 10-12 метра височина, но при нашите условия до 6
метра. Все по-често отглеждан на открито в България вид. В бившия "Дом
на революционото изкуство" в град Пловдив
през 1971 г. са били засадени четири палми, които вече години наред
цъфтят и плододават, напълно кълняеми семена, като вече имат поколение.
Но това не са първите палми засадени на открито в България.
Напоследък се аклиматизира успешно, по нашите черноморски курорти. За
кратко време понася понижавания на температурите до -18°C, а според
някои автори и повече (изглежда студоустойчивостта е индивидуално
качество). Непретенциозна е към почвата, но е необходимо младите
екземпляри да бъдат предпазвани от пряка слънчева светлина и от
продължително засушаване. При нашите условия, след четвъртата година са
подходящи за засаждани на открито. Поради устойчивостта си на ниски
температури, заедно с Chamaerops humilis могат да бъдат отглеждани в парковете и градините на Южна България и Черноморието.В Европа тя е много обичан и често култивиран вид. Трахикарпусът е част от пейзажа в Южна Англия, Южна Швейцария, покрай езерата в Северна Италия, по южното Атлантическо крайбрежие, Лазурния бряг, Крим и черноморското крайбрежие на Кавказ.
teqnstal
teqnstal
форум-фен
форум-фен


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by Емилия on Сря 19 Мар 2008, 00:43

Аз имам семена от палмата цикас от миналата година .Някой знае ли как да ги посадя?
Емилия
Емилия
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by teqnstal on Сря 19 Мар 2008, 01:03

@Емилия написа:Аз имам семена от палмата цикас от миналата година .Някой знае ли как да ги посадя?

Това го намерих във един сайт незнам дали ще стане ако искаш пробвай но доколкото съм запозната е доста капризна палма.


Чрез
издънки. След отделянето, поръсете с прах от дървени въглища. Поставете
в смес от торф, пясък и дървени въглища. Поливайте умерено.
Възможно е и със семена при подгряване отдолу.
И при двата случая отнема около 2 месеца.
teqnstal
teqnstal
форум-фен
форум-фен


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by Емилия on Сря 19 Мар 2008, 01:23

@teqnstal написа:
@Емилия написа:Аз имам семена от палмата цикас от миналата година .Някой знае ли как да ги посадя?

Това го намерих във един сайт незнам дали ще стане ако искаш пробвай но доколкото съм запозната е доста капризна палма.


Чрез
издънки. След отделянето, поръсете с прах от дървени въглища. Поставете
в смес от торф, пясък и дървени въглища. Поливайте умерено.
Възможно е и със семена при подгряване отдолу.
И при двата случая отнема около 2 месеца.
Благодаря за светкавичният отговор,дано успея да я захвана.
Емилия
Емилия
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by Dani on Нед 08 Юни 2008, 19:23

БАНАН

Палми-видове,грижи и съвети! F_34447167
Описание: Банановите растения стават все по – популярни. Тяхното отглеждане е истинско удоволствие и лесен начин да се създаде тропическа атмосфера у дома и в градината.
Те растат бързо, а повечето от тях раждат плодове на втората си година. В повечето случаи плодовете са по – вкусни от тези, които се продават в магазините или на пазара.

Грижи: Повечето бананови растения обичат частична сянка, голямо количество вода и богата тор. Необходимо е наторяването да става по точна схема, за да се образуват здрави и големи плодове.
Ако отглеждате банана в саксия или сандък, оставете поне 8 – 10 см.разстояние между грудките. Можете да го засадите и в градината, но температурата на въздуха трябва да е поне 10 градуса.

Размножаване: Засейте семената на дълбочина 2.5 см., в поднос или саксия с влажна, наторена почва. Поставете контейнера на топло място и поддържайте постоянна температура 20-25 градуса по целзий. Помнете, че растението се нуждае от светлина.
Поникването може да отнеме от 1 до 6 месеца.

Когато порастнат достатъчно,за да се обработват, засадете растенията в саксия или сандък, на дълбочина 7.5 см., като внимамавате да не увредите корените. За бързия им растеж е необходима много светлина. През лятото могат да се изнесат на двора и да се приберат вкъщи преди първите студове. През зимата ограничете до минимум поливането. някои листа могат ад покафенеят, което е нормална реакция за сезона.

Ако решите да захванете банан от грудка, най – важното е да осигурите добро отцеждане на почвата. Тя трябва да е леко влажна, но не и подгизнала, за да се избегне загниване.

_________________
Палми-видове,грижи и съвети! Doddds10
Палми-видове,грижи и съвети! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Избор на палма

Писане by Dani on Сря 13 Май 2009, 16:31

Избор на палма


Палмите имат особено очарование като декоративни растения. Любителите с основание се гордеят, ако те се развиват отлично, и ги поставят на видно място, за да привличат погледа. Навсякъде, където се отглеждат – в жилище, зимна градина, оранжерия или през лятото на открито, за растенията трябва да се осигуръат оптимални условия на живот.
Преди покупката на палма
Преди да си набавите палма, трябва добре да обмислите решението.
Ако желанието ви е да имате голямо декоративно растение, трябва да си отговорите на въпроса дали имате достатъчно място. Листата на палмите не бива да се деформират от мебели или стените, покрай тях трябва да се минава свободно. Трябва да имате пред вид, че палмите растат много бързо, когато се чувстват добре. Това означава, че всяка година те ще се нуждаят от повече място. За палмите с перести листа, например видовете Phoenix, е необходимо повече място, отколкото за ветриловидните, като Trachycarpus или Sabal. Добре е също така преди покупката на желаните видове да се информирате за техните характерни особености, за да си спестите по-късни разочарования.
Помислете и за още нещо: на някои палми може да се нараните сериозно. Перата на Phoenix canariensis имат остри като игли бодли. Chamaerops humilis, Livistona и Washingtonia имат остри зъбци или тръни по двете страни на листните дръжки, които може да бъдат опасни, особено за деца. В такъв случай не би трябвало да отглеждате такива растения у дома.
Какви палми да купувате
При покупката на палми трябва да избирате силни, стройни, неповредени екземпляри с равномерно разпределени листа. Растенията трябва да стоят отвесно изправени в съда и да имат няколко млади, все още неразгърнати листа. Здравите палми се познават по стабилните листа без петна. Цветът на листата е различен и характерен за съответния вид, поради което не е абсолютен критерий за здраве. Цветовата гама преминава от тъмнозелено през синьозелено, светлозелено, сивозелено до метален блясък.
За щастие има видове палми, които се чувстват добре през цялата година в отоплявани жилищни помещения. Други предпочитат през лятото да бъдат на открито.


Подходящи за топли жилищни помещения са следните родове палми:
Archontonphoenix
Areca
Caryota
Chamaedorea
Euterpe
Howeia
Licuala
Livistona
Microcoelum
Phoenix canariensis
Phoenix dactyliferas
Phoenix roebelenii

Палмите, които през летните месеци се чувстват най-добре на открито са:
Arecastrum
Butia
Brahea
Chamaerops
Livistona
Phoenix canariensis
Phoenix dactyliferas
Rhapis
Rhopalostylis
Serenoa
Trachycarpus
Washingtonia
Посочените тук родове и видове палми могат да презимуват и в прохладни, и светли помещения или при условия, сходни на условията на студена къща.
Съвет за покупка
Палмите са чувствителни към студено и затова е добре да се купуват през топлите сезони. През есента или зимата те по-трудно понасят смяната на мястото или температурата. Палмите които произхождат от тропическите райони нямат период на покой. Ето защо те са извънредно чувствителни на студ. При купуване на такива видове в студени зимни дни кореновата туфа трябва да бъде обвита в топлоизолационна опаковка, за да се пренесат до затоплената кола.

източник: Тук

_________________
Палми-видове,грижи и съвети! Doddds10
Палми-видове,грижи и съвети! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by pumpal21 on Чет 12 Авг 2010, 17:20


Палми-видове,грижи и съвети! F_81843535Финикова палма / Archontophoenix
Описание:Финиковата палма е бързоизрастващо стайно растение, подходящо и за засаждане в дървени съндъчета. Въпреки, че в България финиковата палма е популярна само като стайно цвете, в пустинните местности на Северна Африка достига на височина до седеметажна сграда. Както всички палми, тя не образува дървесина, а стъблото й е сочно, тревисто и меко. Расте бавно, особено в първите години, като образува само няколко листа. Впоследствие долните листа окапват и основите им изграждат стъблото. Редовно цъфти с пищни златистожълти съцветия. Финиковата палма започва да плододава от шестата година. Тя обаче е двудомно растение. Женските и мъжките съцветия са на отделни растения.
Грижи:Трябва да поливате растението с филтрирана водя, като количеството е съобразено с възрастта и големината на палмата. Финиковата палма трябва често да се оросява. Тори се през периода на израстване на всеки 14 дена. Като всеки пустинен вид, палмата има дълги корени, които проникват на голяма дълбочина, за да търсят влага. В домашни условия това може да се забележи лесно – още на втората година корените на финиковата палма излизат през дупките на дъното на саксията. Това налага ежегодно пресаждане.
Място:По-младите растения предпочитат полусенчесто място, докато по-старите екземпляри се чувстват по-добре на светло, без обаче да са изложени на пряка слънчева светлина. През цялата година финиковата палма изисква температура от 18-25* C, но не близо да се държи в близост до отоплителни тела. Не обича сухия въздух.
Размножаване:Растението може да се размножава с отводи или издънки, но най-добре е да се използват костилки. Въпреки, че семената са твърди, те поникват за около два месеца. Подготвя се смеска от градинска почва, пясък, дървени стърготини и торф.Съдът може да се покрие с тъмна хартия, за да се запази влагата. Полива се редовно. Когато поотраснат растенията се засаждат в отделни саксии. Тези палми изискват високи, тесни и добре дренирани саксии.
Източник

_________________
Палми-видове,грижи и съвети! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Палма (Cykas)

Писане by styyni on Чет 03 Фев 2011, 14:55

Слаба нужда от вода, подходящо място - в офиса.
Палми-видове,грижи и съвети! %D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%811
Описание:

Цикасът е изключително древно растение. Името му в превод от
гръцки (Kykas) означава палма. Това не е точно палма, но много прилича
по външен вид на всички палмови. За разлика от палмите, цикасът е
двуполов и съществуват мъжки и женски растения. Произхожда от Югоизточна
Азия (Япония и Тайван ) и Австралия. Той расте много бавно и може да
живее дълго у дома при подходящи грижи.
Младите листа на цикаса са
завити спирално, както при папратите. Те са крехки и доста нежни,
по-късно обаче стават твърди и жилави.
Палми-видове,грижи и съвети! %D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B0
При покупка трябва да внимавате,
защото е скъпо растение и обикновено стои дълго по магазините, където
условията не са много подходящи или го преполиват поради незнание
относно нуждите му. Убедете се, че не са повредени централните листа, а
крайните не са започнали да пожълтяват. Най-подходящи за покупка са
растения с 3 до 5 развити листа.
Палми-видове,грижи и съвети! %D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81
Грижи:

Температура:
Умерена, зимата предпочита по студени помещения при температуре 12-16°C, минимум 8°C.
Лятото го преместете на балкон или в градината, като внимавате да не е на
течение и през първите няколко дни засенчвайте, за да не прегорят
листата.
Поливане:
Полива се обилно от пролет до есен, зимата намалете поливането. Попадналата
вода в средната част може да предизвика загниване. Водата не бива да
остава в подложката на саксията.
Палми-видове,грижи и съвети! Moz-screenshot-6Пресаждане:
Трябва да се прави много внимателно, тъй като корените са много нежни.
Младите се пресаждат всяка година. По - възрастните, според растежа и
запълването на саксията. Почва - 2 части листовка, 1 част прегорял
оборски тор, 1 част чимовка, 1 част торф, 1 част пясък и към всичко
добавете дървени въглища. На дъното поставете камъчета или натрошени
глинени саксии.
Палми-видове,грижи и съвети! Trachycarpus
Торене:
На 2 седмици през активния период. Зимата не се тори.
Влажност на въздуха:
Всекидневно пръскване. За да расте и изглежда добре, почиствайте листата всеки месец. Ако ги миете с вода, покриийте стеблото.
Палми-видове,грижи и съвети! %D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B02
Място:
Осигурете топло, светло, но защитено от слънчевите лъчи място.
Подходящо изложение е южно или югозападно.
Палми-видове,грижи и съвети! 1%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B0
Размножаване:
Чрез издънки. След отделянето, поръсете с прах от дървени
въглища. Поставете в смес от торф, пясък и дървени въглища. Поливайте
умерено.
Палми-видове,грижи и съвети! %D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B01
Възможно е и със семена при подгряване отдолу.
И при двата случая отнема около 2 месеца.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Хамедорея елеганс / Chamaedorea elegans

Писане by styyni on Чет 03 Фев 2011, 15:08


Палми-видове,грижи и съвети! F_17298872
Палми-видове,грижи и съвети! A_37289385
Описание:
Представител на сем. Arecacea. Най - популярната за стайно отглеждане палма.
Родината и е джунглата на Централна Америка - Мексико и Гватенала.
Сравнително нискорастяща палма, достигаща височина 2,5 м. и диаметър около метър. Стеблата са подобни на бамбук
Грижи:
Най - добра за растението е смес от равни части пръст и торф.
Идеалната температура за тази палма е 15 - 25 градуса.
Полива се умерено, а през зимата поливането се ограничава до минимум.
Когато е много горещо листата трябва да се пръскат с вода. Прахта се
почиства с влажна кърпа, за да може растението да диша.
Подхранва се с течна тор на 2 седмици.
Място:
Лесно адаптиращо се към домашните условия растения. Вирее най - добре на полусянка до сянка.
Размножаване:
Като цяло трудно, чрез семена.
Съвет на градинаря:

Ако връхчетата на листата покафенеят, това е знак да се
ограничи поливането.
Възможни вредители са акарите. Отстраняват се с мокра кърпа и в краен
случай специален препарат. Добре е растението да се премести на по-
тъмно място.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Палми-видове,грижи и съвети! Empty Re: Палми-видове,грижи и съвети!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите