Правилно поливане

Go down

Правилно поливане Empty Правилно поливане

Писане by Dani on Сря 19 Мар 2008, 12:23


_________________
Правилно поливане Doddds10
Правилно поливане __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно поливане Empty Re: Правилно поливане

Писане by Dani on Нед 27 Апр 2008, 17:43

Водата е основният градивен елемент на цветята, тя пренася и хранителни вещества от корените през стъблото кем листата и пъпките, подобно на кръвта в нашите вени и артерии. Водата участва в жизненонеобходимия процес на фотосинтеза, благодарение на който растението нараства и се захранва. Ако влагата не достига, стъблото заслабва, листата започват д окапват, цветовете увяхват, а пъпките опадват, преди да са се отворили. Сбръчканите, покафенери по върха и краищата листа също са белег за погрешен режим на поливане: и излишъкът от влага е вреден, а в резултат от него корените и стъблото омекват, цветовете клюмват и окапват преждевременно.

Водата е жизненоважна за стайните растения!!!
Времето, за което едно растение умира без вода, зависи от вида и възрастта на растението: младите могат да загинат и за ден, докато растенията с месести листа могат да оцелеят месеци.

Кога да поливаме? Няма строги правила за овлажняването на стайната зеленина. Тя обикновено изисква поливане само при конкретни обстоятелства, които са различни за всяко растение и е трудно да се определят с точност. Нуждата от вода зависи от размерите на саксийното растение, от средата му и годишното време. В повечето случаи, през периода на растеж, трябва обилно поливане, а през зимата - умерено. Ако водата е недостатъчна, влагата никога не достига най-долните слоеве на почвата и те се спичат. Корените се насочват към повърхноста и почвата започва да изсъхва по-бързо. Ако пък водата е в излишък, измества въздуха от почвата и създава идеалните условия за развитието на бактерии и гъбички.

Как да установим влажността на почвата? Една от най-често допусканите грешки е растението да се полива ежедневно през цялата година, така почвата се насища на вода и с течение на времето растението неминуемо загива. Най разумното решение е преди поливане да се проверява влажността на почвата, като се отчита нуждата от вода на точно този тип растение.

Листнодекоративни растения. По-голяма част от растенията, отглеждани заради интересните листа, би трябвало да се поливат обилно и често през пролетта и есента, и оскъдно през зимата, така че между две поливания почвата да изсъхва поне на 1см под повърхността. За да се уверите, че растението има потребност от влага, боднете почвата с върха на показалеца си (до основата на нокътя), ако остане сух - трябва да поливате.

Цветнодекоративни растения. При тях преобладава необходимостта от постоянно влажна, но не и подгизнала почва. Пробвайте с пръста си повърхността и поливайте, само ако изглежда суха.

Кактуси и цветя с високо съдържание на вода в листата. През растежния сезон ги третирайте като другите стайни растения, но през зимата оставете почвата им да изсъхне напълно. За да прецените дали им е потребна влага, боднете дървена пръчица в почвата, извадете я и ако установите, че поне 2/3 от пръстта е суха, можете да поливате.

Типове вода.Чешмяната е подходяща за повечето растения, особено ако е хладка. Оставете канче вода да престои през нощта в същата стая, където се намира растението: така не само ще добие точно неговата температура, но и ще се освободи от хлора, с който е обработена. Водата за поливане би трябвало да е с възможно най-ниско съдържание на варовик. За поливането на цветя, които не понасят варовик, като азалията например, преварете водата и я оставете да изстине. Другият метод да се освободите от варовика е чрез дестилиране: за съжаление, той е твърде скъп, затова прибягвайте до него, само ако притежавате много ценни и чувствителни растения. Никога не използвайте водата от домашните апарати за омекотяване на вода, защото съдържа вредни химични продукти. Дъждовната вода е чудесен източник на влага за стайните растения, макар че в градовете може да се окаже силно замърсена. Когато завали, съберете водата в легенче, не използвайте престоялата вода от градински езерца и подобни.

Начини на поливане. Растенията може да се снабдяват с вода отгоре, чрез поливане с лейка, или отдолу, като саксията им се натопи в чинийка с вода. Първата система е по-добра.

Поливане отгоре. Този начин предоставя по-добра възможност да се контролира количеството влага, получавано от растението и има преимуществот да отмива натрупванията от минерални соли. Ползвайте лейка с дълъг тънък чучур - пъхайте го под листата и наливайте на малки порции. През растежния период напълвайте с вода пространствто между повърхността на почвата и ръба на саксията, а през зимата спирайте поливането, щом видите, че водата започва да изтича от към дъното. Никога не оставяйте саксията в пълна с вода подложна чиния повече от 30мин. Изхвърлете неупотребената вода от чинията, не я изливайте в саксията.

Потапяне във вода. При положение, че листата на растението не бива да влизат в контакт с вода, то може да се напоява чрез потапяне. Поставете саксията в съд с вода, чието равнище е под това на почвата и я извадете, едва когато повърхността на пръстта започне да блещука. Оставете саксията да се изцеди. При всеки друг вид растение, сипете вода в подложната чинийка и изчакайте да я попие. По този начин минералните соли от почвата се съсредоточават в горните и пластове: може да ги разконцентрирате с някое и друго поливане отгоре.

_________________
Правилно поливане Doddds10
Правилно поливане __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно поливане Empty Re: Правилно поливане

Писане by Dani on Пон 30 Юни 2008, 00:20

Принципи на поливане

Стайни цветя
Поливат се на всеки два или три дни обилно – сипвайте във всяка саксия вода, равна на половината обем на саксията. Цветята с лъскави листа могат да се поливат и веднъж седмично, стига да не са на южен или западен прозорец, където слънцето пече силно. Растенията в по-тъмните стаи се поливат по-рядко. Лесно е: натиснете с палец повърхността на почвата в саксията, и ако по кожата ви залепнат влажни бучици, значи не е време за поливане.

Балконски цветя
Сандъчетата и саксиите по балконите с южно или западно изложение трябва да се поливат ежедневно. Това важи особено за растенията с много цветове. Цветът е най-нежният орган на растението и повяхва пръв при липса на влага. Така че ако имате петунии, сакъзчета, латинки, лобелии или бегонии, ще трябва всяка вечер да ги напоявате с около 2-3 литра вода на сандъче.

Зимна градина
Поливайте веднъж на два или три дни. В условията на слънчево и горещо време поливането не е достатъчно, за да спаси растенията от изсъхване. Засенчете покрива на зимната градина! Използвайте рогозки, зебло или тъмна хартия, за да спрете убийствените слънчеви лъчи. В противен случай температурата в зимната градина може да достигне до 60 градуса, което е гибелно за повечето саксийни цветя.

Дворни цветя
Сезонните цветя са по-нежни и с повече цветове от многогодишните. Те трябва да се поливат ежедневно и обилно, иначе намаляват цъфтежа си. При поливане внимавайте да не мокрите листата, защото така по растенията могат да се образуват различни гъбични и бактериални инфекции, които трудно се лекуват. Многогодишните цветя се поливат два пъти седмично.

Храсти
Всички храсти в двора – цъфтящи, вечнозелени, пълзящи и почвопокривни, се нуждаят от сериозно количество вода. Една средно голяма спирея в най-горещите дни изпарява до 10 литра вода дневно, така че при поливане тази вода трябва да се компенсира. Поливайте веднъж на два или три дни по около 20-30 литра вода. Младите и току-що засадените храсти се нуждаят от ежедневно поливане, с изключение на дните с валеж.

Дървета
Младите и току-що засадени дървета се поливат два пъти седмично. По-възрастните имат достатъчно голяма коренова система и сами си набавят основното количество влага. Все пак е добре да им помогнете с една обилна поливка веднъж седмично. Иглолистните видове изискват висока въздушна влажност, която може да се осигури с обилно поливане късно сутрин, така повечето вода се изпарява и създава подходяща атмосфера.

Тревен килим
Тревният килим се нуждае от вода ежедневно. За поливането на един квадратен метър тревен килим отиват от 2 до 10 литра вода на ден. Поливайте изключително вечер и в никакъв случай през деня. Пропускайте само деня преди косене, но веднага след косене поливайте с двойна доза. Ако ще подхранвате с минерални торове, разпръснете ги върху тревата преди поливане. И не забравяйте, че все пак поливането на градината с питейна вода е забранено...

_________________
Правилно поливане Doddds10
Правилно поливане __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно поливане Empty Как да поливаме стайни растения

Писане by Dani on Сря 13 Май 2009, 16:21

Как да поливаме стайни растения


Всеки знае кои са двете жизненоважни условия за добруването на растенията – светлината и водата. Но докато въпросът със светлината лесно може да се реши благоприятно за зеления питомец, най-честата грешка, която се допуска от добросъвестния, но неопитен градинар, е преполиването. Изискванията на растенията спрямо водата са крайно разнопосочни – едни гинат и при най-краткотрайното пресъхване на почвата, други загниват от обилното поливане, трети трябва да се полеят едва след като почвата добре е пресъхнала, а четвърти не по-често от веднъж в месеца, колкото и да е суха пръстта им. И всички трябва да се поливат крайно предпазливо през зимата - кризисен период за много от стайните растения, които в преобладаващата си част произхожда от тропическите гори. За влагата на почвата има значение и видът саксия – глинените негледжосани съдове са порести, те попиват и задържат влагата и растенията в тях трябва да се поливат по-често, какъвто не е случаят с гледжосаните, порцелановите и пластмасовите саксии. Проблем създават и саксиите без дренажни отвори. Макар по принцип да не е желателно да се засаждат растения в подобни съдове, това нерядко се практикува с цел да се предпази от намокряне паркет или скъп килим. В такъв случай растението трябва да се полива по-нарядко и по-оскъдно, тъй като водата се задържа на дъното на саксията. Следете и за малкия признак на преполиване – пожълтяване на листата, свиването им на тръбички, окапване, кафяви периферии или връхчета.
Най-сигурният начин, по който можете да прецените дали растението ви се нуждае от поливане, е като опипате с пръст почвата на дълбочина около 2 см. Ако е суха, подайте вода, ако ли не, въздръжте се, но продължете да проверявате, ако е необходимо и всеки ден. През лятото преполиването по-рядко е фатално, тъй като при високи температури и нуждата на растения от вода е голяма, но през зимата всяко преполиване може да доведе до преждевременна кончина.
Всеки домашен градинар от личен или заимстван опит се е уверил как е най-правилно да се полива – едни твърдят, че това става от горе, други наливат вода в подложката и чакат растението да я усвои. Затова ще посъветваме онези, които още не са създали своя система: щом сте се уверили с пръст, че растението се нуждае от влага, сипете хладка (винаги за предпочитане пред студената) вода върху горния слой почва и продължете да наливате, докато водата започне да се процежда през дренажните отвори. Оставете растението да се изцеди (или в мивка, или в подложката) десетина минути и изхвърлете водата от подложката, защото растение в саксия не бива да кисне във вода. Сега вече вашето растение е полято, а вие постепенно ще започнете безпогрешно да познавате кога отново трябва да полеете.

източник: Тук

_________________
Правилно поливане Doddds10
Правилно поливане __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно поливане Empty Re: Правилно поливане

Писане by pumpal21 on Вто 26 Окт 2010, 17:31

Правилно поливане Irrigation1
Кога трябва да се поливат цветята, отглеждани на закрито?
Признак, че дадено растение се нуждае от поливане, е лекото засъхване на почвата около корените му. Никога не трябва да се допуска пълно засушаване на пръстта, а също неправилно е и честото поливане без каквато и да било нужда. Това се отразява особено зле във влажно и студено време, при растения с нежна коренова система и при растения, преминали в покой.

Засушените саксии издават звънлив звук при почукване, а саксиите с влажна пръст - тъп.
Количеството на поливната вода
Общото правило е, че през лятото трябва да се полива следо бед, когато слънчевото греене е по-слабо, а през късна есеи, през зимата и през ранна пролет - преди обед с по-малко вода При поливането е необходим индивидуален подход към рас тението, като се държи сметка за вида, състоянието, сте пента на развитие, температурата на въздуха и пр. Току-що презасадените, болните и особено намиращите се в покой растения изискват твърде умерено и внимателно поливане. Нуждата на растенията от вода се определя до голяма сте пен и от техните особености, като строеж на надземните ор гани, мощност на кореновата система, степен на развитие и др. Кактусите например изискват по-малко и по-слаби по-ливки, отколкото представителите от сем. Арацее. Растени ята със сочни и тлъсти листа, като алое, агаве и др., се нуж даят в по-малка степен от вода отколкото растенията с го леми, силно изпаряващи листа, които понякога в продълже ние на един ден изискват дори двукратно поливане.
Какво трябва да се знае при поливането на цветята, отглеждани на закрито?
При поливането на цветята, отглеждани на закрито, трябва да се знае преди всичко, че правилното поливане осигурява до известна степен успеха при отглеждането им. В това от ношение се изискват опит, познаване и разбиране - кога, как и колко да се полива даденият вид. Например при усилена вегетация, сух въздух и висока температура растенията изискват много повече вода. И обратното, когато са в почив ка (става дума за тропични оранжерийни култури), поливането се намалява до минимум, а в някои случаи и съвсем се преустановява.
Как се регулира водният режим на почвата?
Установено е, че на много растения е необходимо 1,5-2 пъ ти повече вода от онова количество, което те получават чрез валежите. Водният режим на почвата се регулира главно ка то водните запаси се попълват чрез поливки. С напояването
не само се осигурява необходимата вода за растенията, но се засилва и обмяната на почвения въздух с атмосферния. Пределната полска влагоемност (ППВ) е количеството вода, което се задържа трайно в почвата след обилното й нав: лажняване и след оттичане на излишната вода. Оптималната почвена влажност за повечето декоративни видове, отглеждани на открито, е 70 - 80% от ППВ. Прекомерното поливане също е вредно, тъй като се измиват хранителните вещества, влошават се аерацията на почвата и нейният топлинен режим, повишава се почвената киселин ност.
Как се осигурява необходимата почвена влажност?
Ако се съпостави количеството на постъпилата в почвата вода от падналите дъждове с нуждите на растенията от во да, ще се види, че то е достатъчно не само за растенията, но и за покриване на разходите по нормалното изпаряване от повърхността на почвата. На практика обаче растенията из питват недостиг на вода, което се обяснява с огромните за губи на вода от изтичането й в реки и водоеми, от усвоява нето й от плевелната растителност, от излишното почвено изпаряване и пр.
Проникването на водата в почвата и нейното запазване за висят преди всичко от състоянието на почвата. Ако почвата е рохкава, цялото количество паднала чрез дъждовете вода прониква в нея. Изпаряването от богати и буферни почви е крайно ограничено. Запасът от вода в такива почви е приб лизително 85% от постъпилата вода.
За задържане на почвената вода значение има и релефът на площта. На пресечени и наклонени терени водата не успява напълно да проникне в почвата.
Снегозадържането е важен начин за водозапасяване. Необходими мероприятия за натрупване на вода в почвата са обработките, мулчирането, борбата с плевелите и др. За повечето цветни култури подпочвената вода трябва да бъде не по-близо от 2 м от повърхността на почвата. Нуждите на растенията от вода се определят от редица условия-гъстота на засаждане, хабитус на растенията, пери од на развитие, листна повърхност и др.
Каква трябва да бъде водата за поливане и оросяване на цветята?
Водата, която се използва за поливане и оросяване на цветята, не трябва да съдържа вредни вещества. Най-подходящи за поливане и оросяване са речните води. Подпочвените води често съдържат много соли в концентра ция, вредна за цветята.
Води, които съдържат повече вар и магнезий, не са подходя щи за оросяване и поливане на циклами, хортензии и др. За да се направи твърдата вода по-мека, прибавя се оксалова киселина по 22,5 мг на 1 л вода.
Температурата на водата за поливане и оросяване трябва да бъде близка до температурата на въздуха. Студената вода потиска развитието на растенията.
В кои случаи се полива с лейка, с маркуч или с течаща вода?
С лейка се полива за поддържане на влажността в лехи, в които са засети семена или са поникнали млади растения, за окъпване на листно-декоративните видове и за оросяване с цел поддържане на атмосферната влажност. С маркуч се поливат цветята на малки площи, обикновено в домашната цветна градина.
С течаща вода се поливат цветята на големи площи.

Източник

_________________
Правилно поливане 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Правилно поливане Empty Re: Правилно поливане

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите