Правилно торене

Go down

Правилно торене Empty Правилно торене

Писане by Dani on Сря 19 Мар 2008, 12:24


_________________
Правилно торене Doddds10
Правилно торене __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно торене Empty Re: Правилно торене

Писане by Dani on Нед 27 Апр 2008, 17:45

КАРТОФЕНА ВОДА - Водата в която сте варили картофите е много богата на минерални соли и не съдържа варовик.Идеално средство за торене и поливане на стайни цветя.
ЧЕРУПКИ ОТ ЯЙЦА - Те осигуряват необходимата вар за растенията - особено за различните видове папрат.Черупките се натрошават и се смесват с почвата в саксията.
КАФЕ - Утайката от кафето е много добро средство за торене на цветята.Освен, че служи като тор , тя прави почвата рохкава.Това важи особено много за бегонията.

_________________
Правилно торене Doddds10
Правилно торене __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно торене Empty Да наторим растенията си с естествени продукти

Писане by Dani on Пон 27 Окт 2008, 08:12

Правилно торене Pla

Можете да обогатите и наторите почвата на растенията си съвсем лесно. Много от продуктите, които ще ви помогнат се намират в дома ви или на улицата.

За наторяване можете да използвате слама, листа, борови иглички, които да сложите около растението или вътре в почвата му.
Някои от продуктите като тревата и сламата се разлагат бързо. За сметка на това обаче, е по-вероятно да се появи неприятна миризма след като се разложат.

Един от добрите продукти за наторяване са овесените ядки. Ако ги посипете около растението, ще задържите почвата влажна за по-дълго. Можете да ги използвате, когато ви се наложи да отсъствате от дома си за по-дълго и няма кой да полива растенията ви. Внимавайте да не поливате прекалено много растенията и да не поддържате прекалено влажна почвата, за да не мухлясат. С времето овесените ядки ще се разложат и ще наторят почвата. Същият ефект ще постигнете и ако наредите около растението малко слама или дървени стърготини.

Можете да използвате и продукти, които се намират лесно в дома ви. Такива са изгнилите плодове и зеленчуци, които вместо да изхвърлите, можете да оползотворите като ги заровите в градината. Утайката от кафе също може да се използва. Използваните торбички от чай също ще ви свършат работа. Ще е по-добре, ако ги скъсате и разпределите съдържанието им равномерно в почвата. Когато прибавяте продукти за наторяване в почвата, внимавайте да не повредите корените на растението.

Не е препоръчително да наторявате растенията с животински продукти, мляко или животински или растителни масла, тъй като това ще предизвика появата на неприятна миризма. Не използвайте листа, които са проядени от насекоми, за да не се появят заболявания при растението.

И все пак, не прекалявайте с наторяването . Не е нужно всяка седмица да прибавяте нов продукт за наторяване.

_________________
Правилно торене Doddds10
Правилно торене __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно торене Empty Re: Правилно торене

Писане by Емилия on Вто 18 Ное 2008, 20:23

Преди много време ,бях чула ,че поливали фикусас вода от измито кърваво месо-той обичал такова наторяванне.
Емилия
Емилия
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Правилно торене Empty Практично подхранване на растенията у дома

Писане by Lindzi on Пет 22 Окт 2010, 17:12

Подхранването на растенията е ключов фактор при отглеждане на домашна флора. Но не се тревожете ако нямате почвена тор под ръка. Постъпете практично и подхранете растенията у дома с органичните отпадъци, които досега сте ихзвърляли с лека ръка.
Правилно торене 13848_0
Всички запалени и начинаещи градинари знаят, че почвеният тор, наричан още „черно злато“, е необходима и незаменима съставка при подхранване на растенията. Торът подобрява структурата, качеството и проветливостта на почвата и повишава количеството на водата, която се задържа в нея при поливане. Освен това торът олекотява глинените почви и помага на песъчливите да съхранят влагата, подобрява плодовитостта им и стимулира развитието на здрава коренова система при растенията. Органичните вещества, които торът съдържа, осигуряват храна за микроорганизмите, които поддържат почвата здравословна и балансирана.

Подхранването на растенията с почвен тор е елегантно решение на един иначе сложен проблем. От една страна биоразградимите храни в сметищните депа отделят метан, който вреди екологично на планетата. От друга, хората се нуждаят от място, на което да изхвърлят отпадъците си. От трета, те се нуждаят и от подхранващи вещества за домашната си градина, за да я поддържат в добро състояние, а не винаги имат възможност да си ги набавят. Отделно може да се вземе предвид отделянето на вредните газови емисии в атмосферата при производството и транспортирането на продукта.
Правилно торене 13848_1
Ето защо мнозина вече са започнали да прозивеждат самостоятелно тор за подхранване на растенията в дома си. Как? Правят смеска от дърво, вещества богати на въглерод (листа, сено, слама, съчки) и вещества богати на азот (кафена утайка, тревни чимове, кухненски отпадъци), като внимават първите да преобладават. Използват или специални контейнери с нагревател или покриват с найлон купчината на двора, за да съхранят топлината, необходима за разграждането на веществата.

Ако все пак нямате време, желание или възможност да приготвяте фабрично количество тор за подхранване на растенията в дома си, има много начини да им осигурите нужната органична материя с подръчни средства. А ако един ден решите да струпате купчина с тор в двора на вилата си, то към нея можете да прибавите по нещо от всяка стая в жилището си. Така не само ще се отървете от боклука, но и ще се включите в екологичното опазване на планетата Земя.

Подхранване на растенията у дома с хранителни продукти

Подхранване на растенията с бананови обелки – богати на калий, наличните бананови обелки ще стимулират растежа на цветята и плодовете в домашната ви градина. Те са органичната алтернатива на подхранващите почвени вещества, добивани по химичен път.

Можете буквално да заровите цялата бананова обелка под почвата, близо до корените на растение като е розов храст, или просто да я хвърлите на повърхността й и да я оставите да се разгради. Ако се страхувате, че ще привлечете вредители или насекоми, можете да разбиете банановата обелка с 250 мл. вода в кухненския пастор и да я излеете върху почвата на растението.

Подхранване на растенията с кафена утайка – Точно както вие се нуждаете от чаша кафе за енергиен старт на деня, така и растенията в дома ви се нуждаят от азота и минералите, съдържащи се в кафената утайка, за да добият жизнени сили. От нея те получават още калций, калий и мед.

Нанесете утайката бавно и на малки дози – по една супена лъжица за саксиите и по една чаша за градинските растения. Препоръчително е да е изсъхнала преди нанасяне, за да не се образува мухъл в почвата.

Подхранване на растенията с яйчени черупки – ето че се намери приложение и на черупките от яйцата, с които сте приготвили вечерята. Със своето 98 % съдържание на калций, те са като укрепваща инжекция за цветята, зеленчуковата ви градина и дворните дървета.

Първо измийте и изсушете внимателно черупките. След това ги стрийте на сол с подходящ прибор и просто поръсете пудрата около растенията.
Правилно торене 13848_2
Като цяло, подхранването на растенията у дома не е сложна задача. За целта можете да използвате остатъци от зеленчуци и плодове, листа и трева, дори кафе. Но има още доста източници на органична материя в дома ви, които можете да използвате също така практично. Ще ги откриете във всяка стая, стига да знаете какво да търсите. Някои от тях могат да се прилагат директно, а другите просто можете да нахвърлите към купчината с почвена тор, която подготвяте в градината.

Подхранване на растенията с продукти от кухнята

* Тобички от чай

* Използвани салфетки, кутии от пица и мюсли (нарязани на парченца), картонени чинии, картонена кора от яйца.

* Сготвени спагети, сготвен ориз, стар хляб, старо мюсли, стари билки и поправки, корички от пица, мухлясало сирене, разтопен сладолед, старо желе или конфитюр, изветряла бира или вино

* Коркови тапи, клечки за зъбичерупки отПрактично подхранване на растенията у дома ядки (без орехови, защото са токсични)
Правилно торене 13848_3
Подхранване на растенията с вещи от банята

* Използвани кърпички за лице, космите, останали по четката, ролки от тоалетна хартия, 100 % памучни тампончета, презервативи


Подхранване на растенията с вещи от домакинството

* Съдържанието на торбичката на прахосмукачката, вестници (скъсани на малки парченца), изсъхнали листа от стайните растения, умрели стайни растения и почвата им, изсъхнали букети, кутийки от кибрити, пепел от камината или от барбекюто.

* Съжителството с домашни любимци има още една полезна страна – вместо да се ядосвате, че козината им пада навсякъде вкъщи, се радвайте че имате още един източник на органична материя за подхранване на растенията. Същото важи и за стария талашит на заека, хамстера или морското свинче, старите вестници от клетките на папагалите, падналите пера, рибните остатъци от храната им и сухата котешка или кучешка храна.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Правилно торене Empty Re: Правилно торене

Писане by Nada on Вто 26 Окт 2010, 15:33

Мога да споделя,че този начин е чудесен за събиране на тор.Откакто го практикувам имам много по-малко боклук за изхвърляне и винаги имам хубава пръст за цветята.Като си помисля,колко много полезни неща съм хвърляла ,а после съм ги купувала под друга форма-разход на средства и време.А и като купиш тор,тя в никакъв случай не е толкова естествена и полезна като от естествените отпадъци.Ама трябва да си смениш мисленето,което е май най трудното!!! Правилно торене 287564
Nada
Nada
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Правилно торене Empty Правилно торене на растения

Писане by pumpal21 on Вто 26 Окт 2010, 16:01

Правилно торене 7848cc61a2a9af2332d9f2c1426e0b15 Правилно торене A6ba10e99fa46c78edd9bf859321a683 Правилно торене 968c023c2e2980e43aeeec19607cf59a Правилно торене 4ce807d02ed589b67b46523a89c5e670 Правилно торене 7dcbe0f136c5d0fd3be19e67ad4a1b3a Правилно торене 0eb75db45fc05a46c84071495f88ebba
A) Дървета: През есента се поставя компост под младите дръвчета. През пролетта овошките допълнително се торят с органична тор.
B) Живи плетове: Храстите, подложени на подрязване се торят веднъж през есента с компост и веднъж през пролетта с леко дозирана органична тор. Диворастящите храсти не се нуждаят от торене, достатъчен им е листопада.
C) Рози: Преди розите да започнат цъфтеж трябва да се наторят с пълноценна тор или тор за рози. След юли не трябва повече да се торят, за да станат студоустойчиви.
D) Храсти: Да се наторят през есента с компост. През пролетта с органична тор. Според нуждата да се повтори от един до два пъти.
E) Летни цветя: Основно торене, след това разсад, засаждане. След четири до шест седмици да се натори отново, като се повтаря на всеки три до четири седмици.
F) Зеленчуци: Основно торене. След около 6 седмици пълните напълно изтощените се торят на три до четири седмици, средно изтощените на четири до шест седмици.

_________________
Правилно торене 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Правилно торене Empty Re: Правилно торене

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите