Любимец на шефа

Go down

Любимец на шефа Empty Любимец на шефа

Писане by styyni on Съб 04 Юли 2009, 07:44

Искате или не, всички вие зависите от вашия шеф. Обикновено хората се делят на два типа – едни, които са себе си и не ги интересуват околните, и други, които мислят сериозно за своя имидж и държат да са винаги на ниво пред колегите и шефа.
Любимец на шефа 9873 Вторият тип хора са по-голяма част и точно сред тях са тези, които искат да са любимците на своя шеф. Да си любимец на шефа е трудна, изморителна и понякога неблагодарна задача. В някои от случаите обаче това носи задоволителни дивиденти, към които всеки, заел се с тази задача, се стреми.

Как да станете любимци на шефа?


За да сте любимци на шефа преди всичко трябва да го опознаете много добре. Универсални правила няма, тъй като всеки човек е различен и това, което се харесва на някои шефове, няма да проработи при други. Непрестанните комплименти, правенето на кафе и отзоваването на секундата, когато шефът има някаква прищявка, не могат да се приложат при всеки ръководител, въпреки че много хора си мислят, че така трупат точки и се докосват до сърцето на шефа.

Още от самото начало си поставете за цел да опознаете шефа си. Наблюдавайте го и обърнете внимание какви са неговите слабости, какво го влече, на кои детайли в поведението и стила на работа обръща най-голямо внимание. Не избързвайте от самото начало да се сближите и да засвидетелствате своята вярност. Така ще подразните всеки човек, който не ви познава добре.

Обикновено шефовете се делят на две групи – тези, които се впечатляват от работата на своя служител и това е единственото, което гледат, за да се превърне той в техен любимец. Другият тип са тези, които залагат на личното отношение и действат на принципа – този ми е симпатичен, онзи – не.

Да станете любимци на първия се иска сериозна работа и отдаване на професията, което не е приятно на всеки. Погледнато от друга страна обаче, ако си харесвате работата, работното място ви е гарантирано, а защо не и титлата „любимец на шефа“. Има доза справедливост и смисъл да се борите за това, което харесвате и умеете, без да се притеснявате, че усилията ви ще са напразни.

Ако имате за шеф човек, който действа на принципа на впечатленията и личните симпатии, тогава всичко зависи от характера и подхода ви. За съжаление дори да сте перфектни, пак може да ви бъдат намерени недостатъци и те да се използват във ваша вреда. Ако сте му симпатични обаче, този вид шеф може да ви толерира и предпочита във всеки момент, без да сте достатъчно кадърни в работата и без да се престаравате в задълженията. Ваша цел трябва да бъде да го опознаете и да му влезете под кожата. Когато се уверите какъв човек е, тогава вече може да си поставите за цел, че искате да извоювате титлата „любимец на шефа“. Обикновено всеки човек има свои слаби места и вие трябва да ги напипате. Това може да са семейният живот, детето, ходенето на ски, карането на сърф, определен стил музика или друго хоби. Изявявайки интерес към него, ще си спечелите една сигурна крачка към сърцето на шефа. Ще намерите общи теми за разговор, може да установите контакт извън работните теми.
Любимец на шефа 9873_1
Защо някои хора искат непременно да са любимци на шефа?

Всички, които сте стремят да станат любимци на ръководителите си, го правят защото искат да си издействат повишение, по-висока заплата или искат поне да са сигурни в позицията си. Някои от служителите страдат от непрестанно желание за одобрение и искат да са номер едно в очите и сърцето на своя шеф. Този стремеж често е свързан със специфични черти в характера на човек, които датират още от детството, когато сме искали да сме любимците на родителите, след това на приятелите и учителите (Виж още „Шефът не ти е майка“). Когато попаднем в работна среда този стремеж продължава и ако не може да го реализираме, ни измъчва и ни кара да се чувстваме зле.

Струва ли си да сте любимци на шефа?


Да си любимец на шефа е изморително. Веднъж станете ли, трябва непрестанно да поддържате това ниво. Ако сте играли роля и сте се правили на човек, който не сте, за да се харесате на шефа си, то в един момент това ще се окаже по-тежък ангажимент от самата ви работа. Затова сериозно се замислете, дали си струва да се натягате излишно и какво ще ви донесе това. Целта да се харесат на шефа, кара някои хора да загубят собствената си идентичност, да пренебрегват желанията си и дори да нямат свое собствено мнение в един момент.

Любимците на шефа имат силни позиции единствено, когато са под крилото на своя шеф. Изгубят ли този статут, не могат да се справят във враждебната обстановка, която са създали около себе си, нито да виреят сами, без протекцията на по-силна личност. Заемайте позицията на любимец на шефа, само ако имате важна и висока цел или ако това стане естествено, в следствие на факта, че наистина много си допадате.

www.karieri.com
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Любимец на шефа Empty Какво иска да чуе шефът ви?

Писане by pumpal21 on Пон 26 Юли 2010, 00:06

Любимец на шефа 460x345

Всеки има шеф, чието мнение е от изключителна важност за кариерата. Има и някои златни правила, към които следва да се придържате, ако искате да си проправите път нагоре по професионалната стълбица. Тези десет фрази, казани в точното време, на точното място могат да ви помогнат заслужено да станете любимец на шефа.
10. ”Вече е готово”

Въпреки че шефът ви има по-сложни задачи от вашите, винаги е приятно да отметнете нещо от вашия списък. Когато шефът ви попита за нещо, което е свършено, му отговорете директно и ясно. Някои служители, видимо притеснени, говорят несигурно с недомлъвки, което може да остави грешното впечатление у шефа за това, че задачата не е готова, и то само, защото служителят не се е изразил ясно и уверено. Така че, ако ви попитат - говорете направо.

9. ”Добри новини”

Това е от ясно по-ясно. Когато се случи нещо добро за компанията, бъдете този, който ще го каже на шефа и ще повдигне настроението му. Основната цел на работата е тя да бъде свършена, но това не значи, че не трябва да сте доволни когато нещо приключи добре. Вашият шеф по подразбиране получава голяма доза лоши новини, така че вие със сигурност ще изглеждате като добър вестоносец, когато влезете с добрата информация в кабинета му. Освен това да бъдете източник на добри новини за шефа винаги е полезно.

8. ”Няма проблеми”

Знаете, че колегите ви постоянно се оплакват. Имате ли представа обаче на какво е подложен шефът ви, когато възлага задача на някого? Той трябва да изслуша всичките му оплаквания за това колко е зает и колко труден ще бъде този проект. Затова вие не бъдете от мрънкащите. Когато шефът ви възложи задача, с която можете да се справите, просто му кажете: "Няма проблеми”.

7. ”Работя по въпроса”

Все някога, независимо колко добри професионалисти сте, нещо се обърква. Не е приятно, но се случва. Затова когато вината за някоя грешка е у вас, трябва да направите две неща: кажете на шефа си и му обяснете какво правите по въпроса. Със сигурност нито един началник не би се зарадвал на допусната грешка, но би се ядосал още повече, ако изненадващо разбере за нея сам, когато ситуацията ескалира. Така че, ако сами си признаете за грешката, ще покажете, че сте достатъчно отговорни и сериозни, за да понесете отговорността от собствените си действия. Винаги обаче трябва да имате план за разрешаване на проблема. Покажете на шефа си, че не само сте осъзнали грешката си, но и ви е важно да я поправите възможно най-скоро.

6. ”С оглед на ситуацията бихме могли да направим следното. Какво мислите?”

Не е нетипично да имате казус на работното място и да поискате съвет от шефа си, но преди да влезете в неговия кабинет е добре да имате идеи за това, което може да бъде направено. Предлагайки възможни решения, вие показвате, че сте обмислили ситуацията. Дори и шефът да не хареса нито една от идеите ви, вие сте показали, че първата ви реакция при възникване на проблем е търсенето на евентуално решение, а не е да изтичате в кабинета му и да се оплачете от проблема.

5. ”Измислих решение на проблема”

Не всеки проблем може да бъде решен за няколко минути и в това няма нищо страшно. Важното в случая е да не се отказвате, а да търсите решение. Ако успеете да намерите изход от ситуацията, го споделете с шефа си. С всяко повишение казусите ще стават все по-сложни, а намирането на решение - все по-трудно и времеемко. Затова е добре да планирате нещата напред и да се справяте със сложни ситуации.

4. ”Считайте го за направено”

Кажете ли това на шефа си, задачата се превръща от казус в главата на началника в мисия, възложена на надежден служител. Това от своя страна е крачка напред към това шефът ви да ви възприема като ”дясната си ръка”.

3. ”Лично ще се погрижа”

Това е продължение на точка 4. Ако имате репутация на служител, който се справя със сложните задачи, при едно такова изказване стъпвате именно на репутацията, която сте изградили с времето. При положение, че сте показали добри лични качества и неведнъж сте се доказвали в трудни ситуации, и то добре и навреме, това, че ще се погрижите лично означава не само, че работата ще бъде свършена, но и че ще бъде свършена с характерния за вас професионализъм, който шефът ви цени.
2. ”Намерих по-евтин вариант”

Ако успеете да спестите разходи на фирмата, със сигурност ще зарадвате шефа си. Не пречи да се доказвате като добър служител и шефът ви определено ще ви харесва, ако сте такъв, но бизнесът не се гради на топли чувства. Началството постоянно се опитва да направи две неща: да изкарва повече пари и да има по малко разходи. И ако често се опитвате да помогнете за по-високи печалби да намерите начин за по-ниски разходи е далеч по-лесно. Всички могат да кажат ”трябват ни повече потребители”, но ако намерите нов доставчик, чиито цени са с 10% по-ниски например, със сигурност ще впечатлите шефа си.

1. ”Нека ви споделя една идея”

Всеки шеф обича служители, които вземат инициативата, защото за него това означава, че може да се заеме със сериозните неща. Той ще бъде спокоен, че вие не просто седите и чакате решението му, а сами се опитвате да намерите такова. Но внимавайте - началникът ви със сигурност ще е доволен от предложенията, но не и ако направо ги задействате без първо да се допитате до него. Като отговорен за работата на целия колектив вашият шеф иска да знае, че всички действат в правилната насока, затова е добре да имате подходящи идеи и да се уверите, че шефът ви ще има полза от тях.

Източник

_________________
Любимец на шефа 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите