Пъпчето на новороденото

Go down

Пъпчето на новороденото Empty Пъпчето на новороденото

Писане by Dani on Пет 28 Мар 2008, 21:15

Пъпната връв, свързваща плода с плацентата през бременността, се отрязва веднага след раждането и се завързва непосредствено до коремчето на бебето.

След колко дни остатъкът от пъпната връв изсъхва и пада?
Пъпната връв се прерязва 5-10 минути след раждането. Върху пъпния остатък се поставя стерилна марличка и специална превръзка, която не трябва да пречи на изсъхването и мумифицирането му. До 5-ия ден след раждането марличката може да не се сменя. На 5-ия ден се слага суха стерилна превръзка. Най-често на 6-ия ден пъпният остатък пада. Най-добре е тогава пъпната раничка да се намаже с 2% разтвор на сребърен нитрат или с кредичка от сребърен нитрат. До пълното зарастване на пъпната раничка трябва да се съблюдава абсолютна чистота и стерилност.

За колко време раничката зараства напълно?
Раничката зараства напълно за около 20 дни.

Нормално ли е раничката да се зачерви или да започне да кърви?
Раничката и тъканта около нея не трябва да се зачервяват. Тя леко секретира, но не е зачервена. Веднага след падането на пъпния остатък и няколко дни след това раничката може да кърви.

Трябва ли да се полагат специални грижи за пъпчето, докато зарасне?
Необходими са специални грижи за предотвратяване на инфекции на пъпчето:

При къпане на бебето се внимава да не се намокри пъпната раничка.

Веднага след къпането пъпчето се почиства добре с памуче, намокрено със спирт, като се капват няколко капки върху пъпчето.

Това се повтаря и няколко пъти през деня, за да не се събира секрет.
Поръсването с дерматол, сулфатиацол и други пудри не е желателно, защото от тях се образува коричка, секретът трудно се почиства, а отдолу може да се развие и инфекция.

Как най-лесно да се къпе бебето, без раничката да се намокри?
Докато пъпчето не е паднало и една седмица след това, бебето не се поставя във ваничката, а се къпе под течаща вода. Хващаме с длан откъм гърдичките и коремчето, като държим пелена плътно до пъпа. Измиваме добре главичката, гръбчето, дупето. Ако все пак сме намокрили пъпчето, добре го почистваме със спирт. Когато пъпният остатък падне, при къпане може да се сложи специална лепенка за пъпче, която след това се маха и мястото пак се почиства със спирт.

Кои са признаците на възпаление на пъпчето?
Пъпчето се зачервява, кожата около него също може да се зачерви. Секретът става жълто-зеленикав и понякога е с неприятна миризма.

Как трябва да се постъпи в такъв случай?
Редно е в такъв случай да се потърси лекуващия педиатър или семейния лекар. Те най-добре могат да проведат лечение на възпаленото пъпче. Самолечението не е желателно, защото това може да доведе до усложнения.

Съществуват ли рискови ситуации, при които пъпчето да не зарасне правилно?
Пъпчето може да не зарасне правилно, ако пъпната връв е отрязана високо. В такъв случай съществува възможност да се развие пъпна херния, но тя може да се дължи и на други причини, които най-често са вродени.

Как да различим нормално изпъкналото пъпче от пъпната херния?
Пъпната херния се издува като стълбче над нивото на коремната стена, някога е и по-широка. При плач изпъкналостта се увеличава. В такъв случай задължително потърсете консултация с лекаря на вашето бебе.

Д-р Венета Китова, педиатър

_________________
Пъпчето на новороденото Doddds10
Пъпчето на новороденото __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Пъпчето на новороденото Empty Пъпната връв

Писане by styyni on Съб 04 Юли 2009, 08:12

Пъпната връв e анатомичната връв, която свързва бебето и плацентата. Пъпната връв е жизнено важна за развитието на плода, защото чрез нея той се свързва с майката. От емоционална гледна точка пъпната връв има значение за бъдещето на малкия човек.

Какво се случва с пъпната връв след раждането на бебето?


Веднага след раждането пъпната връв се прерязва от лекарите. Последни медицински проучвания сочат, че е много по-добре да се изчака 5-10 минути преди да се среже, защото това дава задоволително количество желязо през първите месеци в живота на малкия човек.
Пъпчето на новороденото 9876_0
След отрязване на пъпната връв остатъка от нея се завързва точно до коремчето на бебето. Лекарите поставят стерилна превръзка, така че да не се замърси и да може мястото да диша, за да изсъхнат остатъците от пъпната връв. Най-много до седмица пъпната връв изсъхва и пада. Тогава на мястото остава раничка, която трябва внимателно да се поддържа до пълното оформяне на пъпчето на бебето. Възможно е лекарите да изпишат специален разтвор или мехлем, който да помогне за по-бързото и безопасно зарастване.

До около месец (може и по-малко) раничката зараства напълно и бебето има нормално оформено пъпче.
През това време мястото трябва да се наблюдава внимателно и да се слушат съветите на лекарите. Първите десет дни след раждането не мокрете мястото. Лекото кървене и отделянето на секрет в началото са напълно нормални. Това обаче не бива да е съпроводено с подуване и силно зачервяване. Редовните консултации с лекар ще ви помогнат да избегнете опасността от инфекция.

Пъпна връв и стволови клетки

Стволовите клетки са родоначални клетки, които могат да се превърнат във всякакъв вид клетка Пъпчето на новороденото 9876_1от човешкото тяло и имат способността да стимулират образуването на други видове клетки. Стволовите клетки помагат за успешното лечение на анемия, злокачествени и други заболявания. Съвременната медицина е установила, че те се намират в костния мозък и в кръвта от пъпната връв, която се отделя при самото раждане. По този начин родителите успешно лекуват децата си, като при раждане на второ дете се вземат стволови клетки от пъпната връв на новороденото братче или сестриче.

Съвременната практика позволява замразяването на стволови клетки от пъпната връв на бебето, които за в бъдеще може да се окажат жизнено важни за него. По света тази практика е особено популярна и постепенно навлиза у нас. Много млади родители обаче не са достатъчно осведомени за тази нова практика и не се възползват от възможността да замразят стволови клетки от пъпната връв на новороденото. Друга сериозна пречка е цената на тази услуга.

Пъпната връв на бебето в народната традиция

В някои култури пъпната връв има сакрална стойност за хората. Тя е път към душата, символизира неразривната връзка между майката и детето. Много алтернативни лечители определят пъпа на човек като енергиен път, където се концентрира силата на душата.

Традиционното поставяне на пъпната връв на определено място се свързва с това какво ще стане детето като порасне. Вярва се, че където бъде поставена пъпната връв това ще е стихията на детето. Ако поставите пъпната връв в университет, училище или в книга, значи детето ще стане ученолюбиво. Ако я оставите в телевизия или редакция на списание, ще стане журналист. Ако я оставите на стадион или спортна площадка, то ще стане спортист. Вярва се, че детето ще изпитва вътрешно влечение към мястото, където е оставена пъпната връв.

Много родители избират да пропътуват дълги разстояния, за да поставят пъпната връв на детето си на някое специално място, като например просперираща държава или внушителна институция. Други я запазват за спомен и предпочитат когато детето им порасне, то само да избере какво да прави с нея.

[url=http://semeistvo.rozali.com/bebe/p10543.html]www.rozali.com
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите